[BIZTPOL] Ukrajna - 2. - Page 23

Biztonság politikai fórum

[BIZTPOL] Ukrajna - 2.

Share

Krokomach
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] Ukrajna - 2.

Témanyitás by Krokomach on 2017-11-20, 02:41

http://rusvesna.su/news/1511101926
Szaakasvili bejelentette, hogy készen áll Ukrajna új kormányának a vezetésére.
"Ukrajnának szüksége van egy új kormányra, egy új kormány létrehozására.. Készen állok rá veletek...Új embereket kell találnunk az új kormányhoz...Készen állok arra, hogy veletek együtt vezessem ezt a folyamatot, és készen állok arra, hogy szükség esetén vezessem ezt a kormányt." - mondta Szaakasvili. "Minden régióban létrehoztunk informásiós központokat."...
December 3-ig várnak, ha addig nem teljesítik a hatóságok a követeléseiket, elindítják a nép követelését.

http://rusnext.ru/news/1511122775
November 19-én Harkovba érkezett Donald Trump amerikai elnök tanácsadója Rudolph Giuliani.

Krokomach
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] Ukrajna - 2.

Témanyitás by Krokomach on 2017-11-20, 13:43

Ukrán hadijelentés. (angol hangalámondásos)

https://dninews.com/article/donetsk-defense-situation-report-11202017
DNR helyzetjelentés.

Krokomach
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] Ukrajna - 2.

Témanyitás by Krokomach on 2017-11-20, 13:54

http://www.karpatinfo.net/cikk/tarsadalom/2561655-hamarosan-megszunik-az-ukran-tv-csatornak-analog-sugarzasa
"A kormány határozatot fogadott el, melynek értelmében március 30-val az egész országban megszűnik az ukrán TV adások analóg sugárzása, adta hírül a Politeka.


Az öntök@nrugás tipikus esete. Mert mit fognak majd nézni az orosz határ mentén? (Kherson, ..Harkov...)

Krokomach
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] Ukrajna - 2.

Témanyitás by Krokomach on 2017-11-20, 14:41

@Krokomach írta:http://karpathir.com/2017/11/19/ujraindul-az-an-74-es-sorozatgyartasa/
"Az ukrán Ukroboronprom vállalat újraindítja az Antonov An-74-es többcélú szállítógép sorozatgyártását.
Az ukrán katonai konglomerátum az amerikai Oriole Capital Grouppal a Dubai Airshown kötött megállapodása értelmében a befektető 150 millió dollárt invesztál a különleges teljesítményű, még a szovjet időkben megtervezett repülőgép sorozatgyártásának újraindítására.
A szerződés értelmében az An-74-es sorozatgyátását Kelet-Ukrajnában élesztenék újra a Kharkiv State Aircraft Manufacturing Company üzemeiben..."Felhívnám a figyelmet arra az apróságra, hogy  Harkovban - Kelet Ukrajnában kívánják megvalósítani a gyártást. Mindig is a Kiehtől délre és keletre fekvő területeken összpontosult az ipar, kiváltképpp a Donbassban és környékén.Érdekesség, hogy Keleten és Délen még meg van az az ipar és szakember gárda ami máshol már nincs meg. Jelenleg egyébként, miközben az Ukrán irányítású országrészekben leépül a maradék ipar is, DNR/LNR területén sorra nyílnak meg az acélművek, öntödék, kokszüzemek, bányák (újak is), köztük olyanok is, amelyeket már a háború előtt bezártak.  DNR/LNR sajtója szerint az Ukránok által irányított területekről is áramlik hozzájuk a munkaerő. A felvevő piacuk egyrészt az egyre erősebb saját gazdaságuk, másrészt az az Oroszország, amelynek piacáról önként és dalolva kivonul Ukrajna - és ebbe a piaci résbe benyomul DNR/LNR.

Visszatérve az esetlegesen megvalósuló Harkovi Antonov An-74-es gyártáshoz, figyelemre méltó hogy az amerikaiak (igen kétlem hogy ez az Ukrán fél saját döntése lenne)  egy megkérdőjelezhetetlenül orosz ajkú ipari központban akarják megvalósítani, méghozzá gyakorlatilag közvetlenül az orosz határ mentén.
És mindez természetesen azt is jelenti, hogy magának az Antonov gyárnak lényegében jogutód nélkül véglegesen  vége - legalábbis a jelenlegi Nagyon Ukrán garnitúra alatt, már részeiben sem megmenthető, ezért az amerikaiak sem számítanak rá!

https://dninews.com/article/americans-set-sight-kharkov-aircraft-factory

Krokomach
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] Ukrajna - 2.

Témanyitás by Krokomach on 2017-11-20, 19:34

http://www.karpatinfo.net/cikk/kulfold/2561738-kemkedes-vadjaval-eljarast-inditottak-egy-ukran-ujsagiro-ellen-feheroroszorszagban
"Kémkedés vádjával büntetőjogi eljárást indítottak Fehéroroszországban egy ukrán újságíró ellen - jelentette hétfőn az UNIAN ukrán hírügynökség a belorusz állambiztonsági bizottság szóvivőjének közlésére hivatkozva.
A fehérorosz tisztségviselő szavai szerint Pavlo Sarojkót, az ukrán állami rádiónak - korábban az UNIAN-nak dolgozó - tudósítót Minszkben vették őrizetbe még október 25-én. A fehérorosz titkosszolgálat, a KGB közlése szerint a nála tartott házkutatások során olyan hírszerző jelentések másolatát találták meg a hatóságok, amelyeket már elküldött a "kijevi központnak". Minszkben döntés született hétfőn arról, hogy Sarojkónak továbbra is őrizetben kell maradnia. Ukrajna minszki nagykövetének elmondása alapján az újságírót a fehérorosz KGB egyik börtönében tartják fogva.
A fehérorosz hatóságok szerint elegendő bizonyíték gyűlt össze arról, hogy az újságíró, aki korábban az ukrán védelmi minisztérium felderítési osztályának sajtótitkáraként dolgozott, olyan törvényellenes cselekményt folytatott Fehéroroszországban, amellyel veszélybe sodorta az ország nemzetbiztonságát. A KGB szerint Sarojko kémhálózatot épített ki fehérorosz állampolgárok beszervezésével.
Minszki közlés szerint őrizetbe vettek egy - a hatóságok által meg nem nevezett - fehérorosz állampolgárt is, aki beismerte, hogy Sarojko beszervezte őt, és pénzért Fehéroroszország védelmi képességeiről gyűjtött és adott át információkat az ukrán katonai hírszerzésnek..."


"Vicces" lenne, ha az Ukránok fejében megfordulna, hogy ugyan Oroszországot a nagyon magabiztos (ostoba) kijelentések ellenére is öngyilkosság egy különösen fájdalmas módja lenne megtámadni, de Belorussziát nem. Ha ez esetleg tényleg megfordulna a fejükben, kérdéses lenne hogy ez mennyire is önálló gondolat... Addig addig feszítgetik Turcsinovék Lukasenko türelmét (korábban Lukasenko nemcsak egyes nyugati titkosszolgálatokhoz, de Ukrahnai kiképző táborokhoz is kötötte már a Belorussziában előforduló általa puccskísérletnek nevezett tüntetéseket/egyéb történéseket) , amíg komolyan nemzetbiztonsági fenyegetésnek foglya érezni Ukrajnát. Ebben az esetben előfordulhat hogy valamilyen szövetségre lép DNR/LNR-el. Nyílt vagy inkább rejtett támogatási formák, (pl olyan hírszerzési jelentések, melyeket Oroszországtól/Szurkovtól nem kapnak meg, de igazából szinte korlátlanok az elvi lehetőségek) olyan stratégiai szövetség felajánlása, ami valóban elvezethet egy többek közt Belorussziát és Ukrajna jelenlegi orosz ajkú területeit is magába foglaló orosz ajkú föderációba. Melynek jelenleg biztosan nem örülnének az oroszok, de többek közt ütköző zónának úgy, hogy az tőle hivatalosan független, még bevállalhatják.. (korábban egy másik fórumon többször és hosszasan írtam erről a lehetőségről) Érdekes lenne, ha Zaharcsenko "B" tervét Lukasenko valósítaná meg- vagy közösen. És Oroszország hivatalosan tárhatná a kezeit, semmi köze hozzá, még túl nagy érdeke sem fűződik hozzá...

Krokomach
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] Ukrajna - 2.

Témanyitás by Krokomach on 2017-11-21, 13:34

Luganszkban (LNR központja) valami nagy gixszer van. Nem azonosított fegyveresek és páncélozott járművek blokkolják a városközpontot. Kissé zavaros egyelőre hogy mi történik. Letartóztatásokról, és a belbiztonsági miniszter lemondásáról is olvasni- de ő ezt meg cáfolja.

Krokomach
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] Ukrajna - 2.

Témanyitás by Krokomach on 2017-11-21, 13:37


Krokomach
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] Ukrajna - 2.

Témanyitás by Krokomach on 2017-11-21, 23:14

Ukrán hadijelentés. (angol hangalámondásos)
https://dninews.com/article/donetsk-defense-situation-report-11212017
DNR helyzetjelentés.

Krokomach
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] Ukrajna - 2.

Témanyitás by Krokomach on 2017-11-21, 23:18

A Luganszki helyzet még zavaros. Felvételek és hírek tanulsága szerint bevonult egy nagy katonai konvoj Luganszkba. A hírek szerint állítólag a DNR vonult be, de ezt még délután Basurin tagadta.
avatar
Papajoe

Re: [BIZTPOL] Ukrajna - 2.

Témanyitás by Papajoe on 2017-11-22, 10:05

Nagy kérés,hogy Boki,vagy valaki fordítsa le amit betett a másik fórumra,Orosz szöveget,az okokról?

Krokomach
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] Ukrajna - 2.

Témanyitás by Krokomach on 2017-11-22, 19:02


Krokomach
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] Ukrajna - 2.

Témanyitás by Krokomach on 2017-11-22, 19:19

https://dninews.com/article/afu-seize-gladosovo-village-%E2%80%98grey-zone%E2%80%99-outside-gorlovka
Az Ukránok tegnap este Gorlovka mellett a szürke zónában elfoglalták Gladosovo települést.

https://dninews.com/article/russian-humanitarian-convoy-set-donbass-november-23
November 23-án orosz humanitárius konvoj indul Donbasszba. (itt megjegyezném, hogy gyakorlatilag mindig akkor mennek az orosz humanitárius konvojok, amikor Putyin/Szurkov éppen tárgyal tűzszünetről az USA/Ukrajnával, vagy valamiért a lakosság szimpátiáját akarják elérni. Jelen esetben ez egészen biztosan közvetlenül köthető a Luganszki eseményekhez. De emellett tegnap Putyin és Trump telefonon tárgyaltak is)

https://dninews.com/article/american-company-boasts-lethal-weapons-supply-ukraine
Az amerikai AirTronic nevű magán vállalat halálos fegyvereket - gránátvetőket - (PSRL, gyakorlatilag javított RPG-7 változat) szállít Ukrajnának. Az amerikai vállalat 2 évvel ezelőtt kezdett együttműködni Ukrajnával, a gránátvetők első szállítását Ukrajnába 2016-ban hajtották végre!
avatar
Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] Ukrajna - 2.

Témanyitás by Montezuma on 2017-11-22, 19:56

Az ukrán belső állapotok további zilálása leginkább Ukrajnának fáj, elég naiv gondolat az, hogy bárki ott rendet akar rakni. Az USA semmiképpen, mert egy instabil Ukrajna nekik jobb, mint egy Moszkva-barát Ukrajna. Oroszország sem fog addig semmit ott rendezni, amíg a jelenlegi ukrán vonal viszi a prímet, sőt...
Ukrajna mostanra szembekerült Lengyelországgal, Romániával és Magyarországgal is az ostoba és prvokatív nyelvtörvényével. Ennek egyenes következménye lehet már középtávon Ukrajna széthullása anélkül, hogy Oroszországnak erőlködnie kellene. A széthulláskor majd előlép Moszkva is a "ködből" a saját igényeivel és ezt megtámogatandó "némi" katonai erővel.
Őszintén szólva semmilyen alapját nem látom annak, hogy Ukrajna a jelenlegi formájában fennmaradjon, pláne nem az erőszakkal életben tartott antiorosz hozzáállással. A többi környező állam kisebbségeivel való bánásmód csak hab a tortán.

Krokomach
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] Ukrajna - 2.

Témanyitás by Krokomach on 2017-11-23, 00:22


Krokomach
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] Ukrajna - 2.

Témanyitás by Krokomach on 2017-11-23, 14:56http://karpathir.com/2017/11/23/kelet-ukrajna-az-ukran-hadsereg-javitott-strategiai-pozicioin/
"Az Ukrán Fegyveres Erők egységei javítottak stratégiai helyzetükön és megerősítették katonai műveletek végrehajtásának feltételeit – közölte a terrorellenes hadműveleti parancsnokság Facebook-oldalán. A közlemény azt is megemlíti, hogy a változtatásokat a minszki megállapodás betartásával hajtották végre.
„Az ukrán hadsereg bizonyos egységei a luhanszki irányvonalon megerősítették stratégiai pozícióikat, azzal a céllal, hogy javítsák az ellenség feletti kontrollt, és választüzet tudjanak nyitni a felkelők esetleges provokációja estén” – idézi a közleményt a 112.ua.
A hírportál emlékeztet arra, hogy a közelmúltban a térségben több települést is felszabadítottak az ukrán hadsereg egységei. A műveletek után lehetőség nyílt arra, hogy ezeken a helyeken megerősítsék pozíciójukat az ukrán reguláris erők.
A felkelők sajtóorgánumai arról számoltak be hogy az Ukrán Fegyveres Erők katonái visszafoglalták a frontvonalon húzódó Gladoszovo települést Gorlivka közelében."


Nem semmi az Ukrán kommunikáció. Javították pozíciójukat a minszki megállapodásoknak megfelelően
Értsd: Kihasználva a Luganszki eseményeket,a zavart parancsláncot, több települést és stratégiai pozíciót elfoglaltak Gorlovka közelében a Szvetlodarszk ívnél. (és a hírek szerint azonnal elkezdték a tisztogatásokat) H majd ha megint katlanba zárják az erőiket, akkor majd kiabálnak mindenfelé belföldön és külföldön, hogy a gaz oroszok megszegték a minszki megállapodásokat (jelenleg a meg nem erősített hírek szerint villámgyorsan erősítik az új pozíciójukat, és ömlik befelé a fegyver a helyi lakosság "oltalma" mellett) És különben is, zseniális rugalmas visszavonulással majd megakadályozzák a veszteségeket.http://karpathir.com/2017/11/23/vezeto-nelkul-maradt-a-luhanszki-nepkoztarsasag/
"Sajtóhírek szerint Igor Plotnickij, a Luhanszki Népköztársaság (LNR) elnökének autókonvoja csütörtökön Oroszország felé elhagyta Luhanszki területet – írta az UNIAN hírügynökság.
Meg nem erősített információk szerint a felkelők vezetőjével tartott Irina Tejcman, a népköztársaság kormányzója és Anasztaszija Surkajeva, a megyei televízió- és rádiótársaság vezérigazgatója is.
Nem sokkal később közösségi oldalakon helyiek azt írták, hogy Luhanszk kormánynegyedét elhagyták a felségjel nélküli zöld egyenruhát viselő katonák, akik kedd óta blokád alatt tartottak, több kormányépületet is...
...Ukrán elemzők szerint nem kizárt, hogy Moszkvában úgy döntöttek: egy vezető alatt egyesítik a két kelet-ukrajnai, azaz a donyecki és a luhanszki felkelő területet, és ennek élén inkább látnák szívesen a donyecki vezetőt, Olekszandr Zaharcsenkót, és “beáldoznák” Plotnickijt."

Krokomach
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] Ukrajna - 2.

Témanyitás by Krokomach on 2017-11-23, 15:02

Ukrán hadijelentés. (angol hangalámondásos)
https://dninews.com/article/donetsk-defense-situation-report-11232017
DNR helyzetjelentés.

Krokomach
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] Ukrajna - 2.

Témanyitás by Krokomach on 2017-11-23, 15:20

http://karpathir.com/2017/11/23/ukran-kormanyfo-helyettes-budapest-osszejatszik-moszkvaval/
"Az ukrán miniszterelnök-helyettes már megint Magyarországot szidta, amiért a budapesti diplomácia mereven elzárkózik az oktatási törvény körüli vita konstruktív párbeszédjétől...
...A miniszterelnök-helyettes azonban újakat is mondott. Például azt, hogy reméli, az Európai Unióban nyomást tudnak gyakorolni Magyarországra, hogy hagyjon fel az Ukrajnával szembeni kemény és elutasító politikájával.
Ám még ennél is érdekesebb, hogy olyan feltételezésekbe bocsátkozott, hogy az az érzése, hogy amikor a magyar diplomácia beszél, az olyan, mintha Moszkvából súgnának.
Szerinte jól kivehetőek a közös mechanizmusok Budapest és Moszkva megszólalásaiban."


Valójában nem meglepő a kommunikációjuk és az hogy többek közt az EU-s kapcsolataikon keresztül akarnak nyomást gyakorolni. - Előre látható volt.
Viszont egyelőre Magyarország (meg többek közt Lengyelország..) van bent az EU-ban és a NATO-ban, nem Ukrajna

http://karpathir.com/2017/11/23/orban-viktor-brusszelben-az-ukran-oktatasi-torvenyrol-konzultalhat/


http://karpathir.com/2017/11/23/ukrajna-nem-ker-azokbol-akik-a-krimen-jartak/
"Aki bármilyen okból is a Krímre látogat, azt kockáztatja, hogy később nem teheti be a lábát Ukrajnába.
Az ukrán állami határőr-szolgálat most azt közölte, hogy megtiltották 1300 olyan külföldi állampolgárnak a belépést Ukrajnába, akik korábban felkeresték a Kijev szerint törvénytelenül elfoglalt Krím félszigetet. A hatóság közlése szerint legalább kétezer olyan külföldiről tudnak, akik az ukrán jogszabályokat megszegve utaztak oda. Valamennyi ilyen esetet kivizsgálnak.
A most kitiltott 1300 személy között több száz előadóművész, a kulturális élet jegyzett szereplője van."

Putyint és a teljes orosz kormányt sem fogják majd beengedni Ukrajnába tárgyalásokra sem?
Majd ha a milliónyi ukránt próbálják hivatalosan is szankcionálni, amiért a Krímen nyaralnak... Igaz, ők a jelenlegi szabályok szerint szabályosan tudnak még a Krímre menni. Igaz az önkéntes zászlóaljak emberei a hírek szerint a határon mindig vegzálják őket. (De mivel az oroszok határzárat kezdenek építeni a Krímen, legalább biztonságosabban tudnak majd nyaralni)


Krokomach
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] Ukrajna - 2.

Témanyitás by Krokomach on 2017-11-23, 17:06

http://karpathir.com/2017/11/23/listaztak-a-sorozas-alol-kibujokat-lemberg-megyeben/
"A Lembergi Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság több mint 15 ezer névből álló listát hozott nyilvánosságra, azok nevével, akik kibújtak a kötelező sorkatonai szolgálat alól..."Többek közt a nagyon Ukrán területekről akarnak a legkevésbé az orosz/szaki "húsdarálóba" jutni az emberek. Az igaz, hogy állománytábla szerint megpróbálják feltölteni a csapatokat, és többek közt folyamatosan érkeznek a NATO kiképzők is (http://rusvesna.su/news/1511426113 ) és papíron a technikák száma is impozáns. Csak hogy Kamaszokkal nem lehet geltölteni a hiányt. Már munkanélküliek sem akarnak akkora számban jelentkezni, új célcsoport a családjukat eltartani képtelen nők, de ők sem az igazi. A legnagyobb utánpótlás a továbbszolgálók voltak eddig, de lassan elfogynak, mert hatalmas veszteségeket szenvednek az ukránok, kisebb mértékben jelenleg a harcmezőn és baráti tüzekben, de a hírek szerint elképesztő méretű a legyengült katonák megbetegedésének arányaés ezért kiesése az állományból hosszabb időre. A már korábban leszerelt és nem továbbszolgáló embereket is behívják, de közülük meg rendkívül nagy számban vannak akik már gyakorlatilag alkalmatlanok (bár kirúgták azt a katonai pszichiátert, aki nyilvánosságra hozta az adatokat, de attól még nem lesz kevesebb a tönkrement/szolgálatra alkalmatlan katonák száma)
Bár a sajtót uralja a Kijevi "adminisztráció", de attól a fiatalok az internetről nagyon tájékozottak a front helyzetéről, és a déli és keleti (és középső) területek hangulatáról. És nagyon nem meglepő hogy nem akarnak bevonulni. És ezen az sem segített, hogy behívó nélkül is elméletileg kötelező lenne sorozásra jelentkezni már a kijelölt korosztályoknak. Amit egyébként lényegében már közel áll(na) a totális mozgósításhoz.

Krokomach
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] Ukrajna - 2.

Témanyitás by Krokomach on 2017-11-23, 17:15

http://www.karpatinfo.net/cikk/kulfold/2561917-mingarelli-az-eu-tamogatni-fogja-velencei-bizottsagnak-az-ukran-oktatasi-torvennyel-kapcsolatos-ajanlasait
"Az Európai Unió (EU) támogatni fogja a Velencei Bizottságnak az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatos ajánlásait, s amennyiben a testület kimondja, hogy a törvény 7. cikkelye sérti Ukrajna kötelezettségvállalásait, a problémát orvosolni kell majd – jelentette ki a Jevropejszka Pravdának adott interjújában Hugh Mingarelli, az EU ukrajnai képviseletének vezetője..."

Ha így is történne, egészen biztosan nem teljesítenék, a gyakorlatban továbbra is maradna az eldöntött irány folytatása. Erőből értenek csak sajnos, és a ravaszság az egyik eszközük. (és szerintem Machiavelli: A Fejedelem című írása az alap iránytű a számukra)

Krokomach
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] Ukrajna - 2.

Témanyitás by Krokomach on 2017-11-24, 14:44

Ukrán hadijelentés. (angol hangalámondásos)
https://dninews.com/article/donetsk-defense-weekly-situation-report-11242017
DNR helyzetjelentés.

https://dninews.com/article/ukrainian-gunmen-shell-dokuchaevskhttps://dninews.com/article/alexander-zakharchenko-inspects-road-repair-work-gorlovka
(Hogy egy Donyeck Gorlovka közti sürgősségi útjavításról szóló hírt miért teszek be, annak az az oka, hogy egészen biztosan azért készült el ilyen gyorsan a javítás, mert rájöttek, ha valóban megindulnak az Ukrán csapatok , akkor nem mindegy hogy riadótól számolva 3 óra alatt érkezik meg az erősítés, vagy max egy óra alatt, tankokkal és nehéz technikákkal együtt)

Krokomach
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] Ukrajna - 2.

Témanyitás by Krokomach on 2017-11-24, 14:49

Bocs, benéztem a térképet, az adott út éppen Gorlovka másik végének külvárosa, de így még érthetőbb a gyors útjavítás figyelembe véve a front helyzetét.

Krokomach
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] Ukrajna - 2.

Témanyitás by Krokomach on 2017-11-24, 14:52


Krokomach
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] Ukrajna - 2.

Témanyitás by Krokomach on 2017-11-24, 19:31

http://karpathir.com/2017/11/24/kijevnek-eleget-kell-tennie-nemzetkozi-kotelezettsegeinek/
"Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően..."


http://karpathir.com/2017/11/24/tusk-az-eu-eliteli-az-ukrajnai-orosz-agressziot/
"Az Európai Unió határozottan elítéli az ukrajnai orosz agressziót, és soha nem fogja elismerni a Krím félsziget illegális annektálását – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az uniós és a keleti partnerségi országok vezetőinek pénteki brüsszeli csúcstalálkozóján.
Sajtótájékoztatóján Tusk azt közölte, hogy az előző napon öt ukrán katona vesztette életét a Donyec-medencében, és ez ismételten rávilágít “az ukrajnai orosz agresszió tragikus következményeire”.
Kiemelte: “lépésről lépésre egyesítjük Európát” a keleti partnerséggel, amely jelentősen javítja a felek állampolgárai és vállalkozásai közötti kapcsolatokat..."


Problémának látom, hogy miután az Ukránok ismét területeket foglaltak el, Tusk orosz agresszióról beszél, de az ukrán területfoglalásról nem. Alapvető hiba volt, hogy pont a lengyel és lényegében orosz gyűlölő Tuskot választották meg az Európa Tanács elnökének. (és a helyzeten az sem segített, hogy a főleg német üzleti körök mindenképpen meg akarták szerezni Ukrajnát, mert rajta keresztül akartak bejutni az orosz piacra. Ezt a döntésüket azóta persze nagyon megbánták, és már csinálnának mindent vissza, csakhogy Merkellel és Tuskal ez nem fog menni. És mindemellett lényegében kárpótlásul és vélhetően hálából (is) kapta jelenlegi pozícióját Tusk, a kissé Majdanhoz is köthető volt lengyel miniszterelnök. Ha belegondolunk, a jelenlegi Ukrajna kissé Tusk "gyermeke" is)
Ugyanakkor az is probléma, hogy míg Szijjártó Ukrajna EU-s integrációjának akadályát látja Ukrajna jelenlegi nemzetiségellenes törekvéseiben, Tusk kiemeli, hogy a keleti partnerség programmal lépésről lépésre egyesíteni kell Európát. Lényegében Tusk a nem EU tag Ukrajnát támogatja az EU tag Magyarországgal szemben.

Olykor elgondolkodom azon, ha mondjuk Ukrajna 20 év múlva képes lenne csatlakozni az EU-hoz (kizárt, mert ha megpróbálja, egy hét múlva nincs Ukrajna) akkora már nagy eséllyel egy minimum megváltozott EU lenne (mely ha maradnak a jelenlegi folyamatok egy erősen arab/muszlim nyelvű kultúrájú, és főleg ezért is igen nagy valószínűséggel megroggyant gazdaságú EU lenne. Mindemellett, a jelenlegi Lengyelország minimum középhatalmi státuszról álmodik, és Lengyelország erős törekvései közé tartozik minimum Litvánia és a régen Lengyelországhoz tartozott Ukrajnai területek megszerzése, természetesen minél több ember megszerzésével is. Még korábban a lengyel körökben felvetődött az is, hogy természetesen a lengyel nyelvet kötelezővé tennék a megszerzendő területeken. Aki azt hinné hogy ez a valóságtól elrugaszkodott vágyálom a Lengyelek részéről, azoknak felhívnám a figyelmét arra, hogy a két világháború között Vilnius lakosságának mindössze egy %-a volt lett. 1939-ben a lengyelek aránya 65 % volt.
Tusk állásfoglalásnak tűnő mondatai mellett azt is látni kell, hogy az elmúlt időszakban nagyon megromlott Lengyelország és Ukrajna viszonya. Igaz ugyan, hogy nyilvánosan Porosenko többször is nyilatkozott a javuló kapcsolatokra, csakhogy eközben Lengyelország hol látványosan, hol nem túl publikált munkaügyi szabályozások közelgő bevezetésével, alaposan alá tesz Ukrajnának. Mindez akkor is fontos, ha Tusk nem a Lengyel kormányt (és törekvéseit), hanem az EU-t (bár időnként felmerül a kérdés, valójában ki és milyen érdekek mentén irányítja) képviseli- és nagyon rossz a viszonya a Lengyel kormánnyal.

Krokomach
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] Ukrajna - 2.

Témanyitás by Krokomach on 2017-11-24, 19:33

http://karpathir.com/2017/11/24/karpataljan-45-ezer-fiatal-ignoralta-a-sorozast/
"Lassan végéhez ér az őszi behívás Ukrajnában, a november végéig tartó sorozás során Kárpátalján 4500 fiatal bújt ki a toborzás alól..."

Krokomach
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] Ukrajna - 2.

Témanyitás by Krokomach on 2017-11-24, 19:38

http://rusnext.ru/news/1511544148
Egészségügyi okokból lemondott Plotnyickij.


(lehettek volna kreatívabbak is)

    Pontos idő: 2018-06-22, 16:55