[BIZTPOL] Szíria és Irak - 7. - Page 13

Biztonság politikai fórum

[BIZTPOL] Szíria és Irak - 7.

Share
avatar
joker
Tisztes
Tisztes

Re: [BIZTPOL] Szíria és Irak - 7.

Témanyitás by joker on 2018-02-23, 15:33

Szia Montezuma!

Pont azzal van baj, hogy ez már nem olcsó megoldás és ez a gép nem erre van. A Szu-25 amit erre terveztek, hogy CAS-t adjon és alacsonyan, alacsony sebességgel repüljön, azon elfogadható fegyver az UB. Viszont itt a legmodernebb, nagysebességű, és elsősorban vadász gépükről van szó, ami ráadásul kurva drága. Így az UB használatára nem is optimális szerkezet, és a repóra költsége valószínűleg többszöröse egy Szu-25-ösének. Ugyanez érvényes a Szu-27-30-34-35-re is. Lehet nem voltam teljesen egyértelmű, nem az UB blokk ellen vagyok, hanem az ellen, hogy a csúcsvadászra és csúcs vadászbombázókra tegyék fel. Jól megfér a CAS-re tervezett gépeken meg a helikoptereken és lehet vele aprítani a homokiniggert.
A okosbombáknak meg a költséghatékonyság a lényege, kiiktatni egy célpontot egyből. Azzal csökken a repórák száma / célpont, a világ másik végére kevesebb ilyent bombát kell vinni, ami a logisztikát nagyon megkönnyíti, és egy 4-6 bombát szállító gép ugyanennyi célpontot semmisíthet meg. Ha jól megfuttatod, nagyon megérné a régi bombákat kiokosítani az oroszoknak is.
avatar
Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] Szíria és Irak - 7.

Témanyitás by Montezuma on 2018-02-23, 16:35

Üdv Joker!

Igen, ebben az összefüggésben teljesen igazad lehet, abba én sem gondoltam bele, hogy egy SZU-34 reptetése többe kerül, mint egy SZU-25 vagy MI-35.
Arra viszont nincs igazán ötletem, hogy az oroszok miért nem "okosítják" az ejtőbombáikat, a GLONASS adott és a többi irányított fegyverükhöz egy "okosított" bombához képestl már réges régen komolyabb technológia áll a rendelkezésükre, ergo ennek semmilyen technikai akadályát nem látom - hacsak nem a bombák alakjából adódóan az esés közbeni nehézkesebb korrekció az.
Vagy nem eléggé nagy biznisz a hazai fejlesztőknek/gyártóknak és a korlátos katonai büdzséből más területre tolnak több pénzt, ez a kérdés pedig másodlagos számukra. Ez sem lehetetlen, mivel bőséges mennyiségű buta bomba áll rendelkezésükre és a jelenlegi célzó rendszerükkel is megfelelő eredményt tudnak produkálni, ergo a belátható időn belüli katonai konfliktusokban nem ez lesz a döntő.
Európára gondolni sem akarok, egy európai hadszíntéren kis túlzással a csukott szemmel történő bombázás is eltalál "valamilyen" célpontot, így a nagy mennyiségű "buta" bomba bevetése is ugyanolyan harcászati eredményességet hozhat.

Ui: Az okos bomba eleve csak az, amelyik soha nem robban fel. Wink
avatar
joker
Tisztes
Tisztes

Re: [BIZTPOL] Szíria és Irak - 7.

Témanyitás by joker on 2018-02-23, 19:50

Pont ez a bőséges mennyiségű butabomba az, ami miatt nagy biznisz lenne. Egy orosz JDAM kit kellene a 3-4 legelterjedtebb bombáikra, és máris milliós számban lehetne gyártani. Megfelelő elektrónikával az átrepülő Tu-22M3-masaik sokkal hatékonyabbak lennének. A fejem fogom mikor látom, hogy csak 6 bombával szerencsétlenkedik egy akkora gép, azt is ledobja egy szusszra, aztán húz haza. Tény, hogy van ahol meg kell szórni a terepet és oda teljesen mindegy, hogy okos vagy butabomba megy, de ha meglenne az opció, akkor lehet ha ezzel 2-3-6 célpontot is tudna támadni, akkor meg bőven megérné az a kit a bombákra.
avatar
joker
Tisztes
Tisztes

Re: [BIZTPOL] Szíria és Irak - 7.

Témanyitás by joker on 2018-02-23, 22:53

Úgy néz ki még két Szu-57 érkezett Szíriába. Valaki tudja az oldalszámukat, hogy melyik gépeket vitték oda?
avatar
Python

Re: [BIZTPOL] Szíria és Irak - 7.

Témanyitás by Python on 2018-02-24, 11:25

Joker, Monte:

Nincs orosz JDAM kitt. Van KAB-500Sz, és KAB-1500Sz, ami egy-egy külön bomba altípus. Nem úgy van mint az amerikai rendszerben, hogy felszerelem a meglévő milliónyi raktáron lévő bombatestre a JDAM kittet, és kész is a GPS vezérlésű bomba. Ez Ivánéknál nem realitás, legalább is az én tudásom szerint.

A KAB-500Sz -t kipróbálták Szíriában, és gyorsan fel is hagytak vele, mert elégtelen volt a szórásképe a tervezetthez képest, le is szerepelt, hogy finoman fogalmazzak. Ugye ez egy műholdas (GLONASS) készlettel ellátott Korrigált Zuhanású Bombatípus, és nem irányított bomba. További fejlesztéseket sürgetett az elégtelen gyakorlati teljesítménye után az orosz haderő a gyártónál.

Annyit tudni, hogy a bomba zuhanási korrekciója nem kapott elég pontos GLONASS jeleket, vagy valami ilyesmi irányú probléma merült fel. Ugye a puding próbája az evés alapon élesben derült ki, hogy az eredetileg tervezett 3-7m -es szóráskép helyett 10-15m körüli CEP sikeredett Sziriában.

Így jött a SVP-24 Gefest rendszer a "buta" bombákkal, ami elég költséghatékony, és éles bevetések alapján eléggé megfelelő eredményeket produkált a kitűzött célok leküzdésében. De ez a Gefest rendszer feltételezhetően a GLONASS/GPS, Lézer, egyéb elektrooptikai vezérlésű fegyverek pontosságát is javítja, hisz így már elégséges lehet a kevésbé pontos/kisebb korrekciót biztosító GLONASS jel is a pontosabb találathoz.

SzU-57 -es pedig egyértelműen a fegyverrendszereinek az élesben, melegebb, porosabb közegben történő tesztelése miatt, és az üzemeltetési tapasztalatok szerzése véget érkezett Szíriába. Ezt is letesztelik, meg kell a marketing, főleg az indiai FGFA program egyre kudarcosabb volta miatt is. (A zárómondat második fele a saját meglátásom.)
avatar
Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] Szíria és Irak - 7.

Témanyitás by Montezuma on 2018-02-24, 16:22

Üdv Phyton!

A nagy kérdés az, hogy mi a valós akadálya annak, hogy legyen orosz JDAM kitt, ugyanis - elvileg és gyakorlatilag - minden technikai feltétel adott hozzá. Ha a GLONASS jelek pontossága illetve a bombákra szerelhető orosz vevőegységek nem megfelelő minőségűek, akkor valszeg a Gefest rendszerrel összehangolva kell majd használni, ami nem hinném, hogy harcászati hátrányt jelentene.
Ahogy a többi szakfórumon olvasom - főleg, amikor torzítások nélkül "szakértenek" ( mega lol! ) - a Gefest rendszer egyszerű és hatékony. Lehet, hogy ezt kellene tovább fejleszteniük, főleg, ha nem zavarható, ellentétben a GPS/GLONASS jelekkel.
avatar
joker
Tisztes
Tisztes

Re: [BIZTPOL] Szíria és Irak - 7.

Témanyitás by joker on 2018-02-24, 21:14

Én sem látom mi akadálya egy orosz JDAM kit kifejlesztésének. Attól függetlenűl, hogy egy bombában a bombatest és a robbanószer, meg esetleg a repeszek filléres tételek, ezek akkoris már készen legyártott, letesztelt és bejáratott fegyverek. Maga a kit kb egy energiaforrás, egy GPS-vevő, terelőszárnyak, azok szervói, és egy relatív primitív elektrónika. Csak emiatt nincs értelme szerintem külön típust kifejleszteni, vagy ha már megtörtént, akkor annak a tapasztalataiból / alkatrészeiből össze kellene legózni azt a kitet amit a milliónyi butabomba kiokosítására lehetne használni.
Az meg érdekes, hogy Szíriában jöttek rá, hogy kevésbé pontos a KAB-500Sz, mint szeretnék. Az otthoni teszteken miért szerepelt jobban? Vagy miért nem tudják, hogy a saját műholdjaiknak milyen a lefedettsége meg pontossága, ha a GLONASS volt a ludas vagy adó vagy vevő oldalon?

Ami meg a Szu-57-et illeti, letesztelik ezt is, mint a sok új kütyüjüket, csak kicsit mindenki meglepődött (függetlenűl attól, hogy ez is egy új kütyü), mert a hírek szerint erre még nincs felkészülve a gép. Mondjuk nem az első, hogy háborúban bevetik a proto gépeiket, a Szu-34-esek is tették a dolgukat 2008-ban Grúziában úgy, hogy csak három évre rá fejeződtek be az állami tesztek. Az indiaiak viszont szerintem már kiestek ebből a történetből, tulajdonképpen benne sem voltak, pénzt nem adtak csak valami előtanulmányra, eszet meg nem volt ahogy adjanak  az egészbe se technológiát. Ha gyorsan és mélyen nem nyúlnak zsebbe valami csoda folytán, akkor vehetnek újabb 4. gen gépeket, vagy darabonként félmilliárd dollárért F-35-öst, hogy érezzék a törődést.
avatar
Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] Szíria és Irak - 7.

Témanyitás by Montezuma on 2018-02-27, 09:14

http://www.aerotech.hu/newsdetail.php?w=nophone&tdate=2018-02-27&ttitle=Orosz_L%C3%A9gier%C5%91_Szu-57_PAK-FA_Hmeymim_Sh121_N036_Byelka

Eddig a témában talán ez az egyetlen olyan releváns cikk és vélemény, ami értelmes magyarázatot ad a PAK-FA szíriai megjelenésére a PR mendemondán túl.
avatar
Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] Szíria és Irak - 7.

Témanyitás by Montezuma on 2018-02-27, 09:15

avatar
joker
Tisztes
Tisztes

Re: [BIZTPOL] Szíria és Irak - 7.

Témanyitás by joker on 2018-02-27, 18:52

Ha már meglépték, hogy a Szu-57-est odaviszik, akkor néhány T-14 meg T-15 is villoghatna a tudásával, azok sincsenek messzebb a bevethetőségtől, és tüzelni már láttuk őket.

    Pontos idő: 2018-07-16, 16:09