Balkani Haboru Magyar Szemel 44068124
Balkani Haboru Magyar Szemel

Biztonság politikai fórum


Balkani Haboru Magyar Szemel

ssvenom
ssvenom

Balkani Haboru Magyar Szemel Empty Balkani Haboru Magyar Szemel

Témanyitás by ssvenom 2017-08-14, 23:17

Balkani Haboru Magyar Szemel
ssvenom
ssvenom

Balkani Haboru Magyar Szemel Empty Re: Balkani Haboru Magyar Szemel

Témanyitás by ssvenom 2017-08-15, 00:11

Egy valos tortenetet szeretnek elmeselni nektek,ahol mi Vajdasagi Magyarok onkenytelenul vettunk reszt!Egy regi katona kollegamal talalkoztam a minap es felelevenitettuk az 1994-95 os Boszniai haborut ahol jomagam is reszt vettem.
Egy elkepeszto,es pusztito,sok embert kovetelo haboru volt ez,ami mink Magyarok vajmi keves kozunk volt hozza mivel ez testver haboru volt a szerbek es a horvatok kozt es nekunk vajmi keves kozunk volt hozza,viszont megis bele csoppentunk ebbe a veres,embertelen haboruba ami Boszniaba zajlott!
En akkor nehez tuzerken vettem reszt abban a haboruban egy 155mm topon (agyu) ahol Szarajevot lottuk,viszont ez egy masik tortenet lesz amit leirok,egyszer mert most a sorstarsam egyik tortenetet szeretnem elmondani!
Tortent 1994 szeptember 1. amikor a Geza falumbeli egyben bajtarsam behivot kapott es aznap el is vittek otet Ujvidekre toborzasra!
Meg aznap ejjel megindult egy katonai konvoj amire otet is felultettek,azt mondvan nekik hogy kikepzesre mennek valahova le Szerbiaba.
Mentek egesz ejjel,zotykolodtek,a tavolbol durranasokat illetve villanasokat lattak,gondolvan azt hogy valahol kikepzest tartanak az ifjoncoknak!
Tevedes!mar Boszniaba voltak mire raebredtek arra hogy hol is vannak!semmit nem tudvan arrol hogy rogton a frontra mennek,ami egy kis falu alig parszaz lakossal,nekik az volt a feladatuk hogy azt orizzek!semmi kikepzes,alap felszereltseg es stressz ami Ot es meg 7 bajtarsat varta!
Teltek multak a napok,csak patrolaba mentek (orjarat) de viszonylag unalomba telt a napjuk,figyeltek ahogy a messzesegbe felvillanak a tuzersegi lovedekek becsapodasa es borzaszto hangrobalya!
Tortent egy szombat esti orjarat cserenel,amikor a horvat rendori alakulat tamadast intezett a falu ellen ahol a Geza is szolgalt!
Termeszetesen mar harc edzett egysegrol van szo,elfoglalta azt a bizonyos falut,Gezaval es meg rajta kivul 7 kiskatonaval!Senki sem akart harcolni,es sokaknak vajmi keves goze volt arrol hogy hol is vannak es mit is csinaljanak!Az egyetlen tapasztalt ember az a hadnagy a horvatok tamadasa alatt meghalt,igyhat maguk maradtak kiskatonak,es megis adtak magukat mert a horvat rendori alakulat korbe vette oket annal a panzional ahol elvoltak szallasolva!
Semmit nem tehettek...legalabb 50-60 fegyveres vette oket korbe 8 ukat elfogtak es egy teher autora tereltek fel oket!kb 10 percet utaztak amikor megallt a kamion es kirancigaltak oket egy falu szeli hazikonal...meztelenre vetkoztettek oket,es a haz falahoz logdostek oket tarkora tett kezzel!Siras,rivas vette kezdetet mert ereztek es tudtak hogy most mi fog kovetkezni!
Geza is meztelenul,tarkora tett kezzel allt a haz fal oldalan es a homlokat a falnak kellett tennie.
Mindnyajan kiskatonak voltak,az egesz haborurol mitsem tudtak,es hirtelen ebbe a hejzetbe kerultek,amikor nem marad mas csak az imadkozas!
Geza is igy tett!sirva fakadt es elkezdett imadkozni magyarul!!!Mire a horvat tiszt oda lepett hozza es megkerdezte hogy te magyar vagy?mire Geza valaszolt hogy igen az vagyok!a horvat tiszt megkerdezte tole hogy akkor miert vagy a szerbeknel?es hany horvat kis gyereket oltel meg?
mire Geza azt valaszolta hogy senkit sem olt meg,es nem is fog,viszont o Vajdasagi es ugy hoztak ide akaratan kivul!Miert nem szoktel el Magyarorszagra kerdezte a horvat tole,mire Geza valaszolta hogy nem tehetett mast ,az egesz csaladja otthon van es nem tehetett semmit ellene a behivonak mert aznap este mentek erte!
A horvat tiszt kileptette Gezat a sorbol,bement a hazba es kihozott a markaban egy halom ruhat es azt mondta Gezanak hogy oltozzon fel!
Geza feloltozott es ket horvat katona elkiserte ot egy vasuti vaganyhoz es azt mondtak neki hogy ezen a vasuton haladva eljutsz magyarorszagra!!!Igy utjara bocsatottak!A vasutat kovetve,gyalog eljutott a magyar hatarra ahol a magyar hatarorok elfogtak es vissza toloncoltak szerbiaba,ahol elfogtak mint katona szokevenyt!3honapig ult a bortonbe mire szabadlabra hejeztek es vagy 2 evig tartott neki a birosagi pere amivel azzal vadoltak hogy katona szokeveny!Vegul feltetelest kapott es haza engedtek!
Az egyetlen ami Gezat megmentette attol hogy ne lojjek tarkon az az volt hogy Magyarul elkezdett imadkozni!Ha ez nem tortent volna meg,en sem talalkoztam volna vele es nem meselte volna el ezt a tortenetet,ami azert ennel brutalisabb lehett mint ahogy en leirtam!De hala Istennek imadkozott es most fogorvoskent dolgozik Magyarorszagon.

    Pontos idő: 2022-01-26, 09:05