Szíria felosztása tovább halad előre 44068124
Szíria felosztása tovább halad előre

Biztonság politikai fórum


Szíria felosztása tovább halad előre

Boki.
Boki.
-
-

2017Jul02

Szíria felosztása tovább halad előre Empty Szíria felosztása tovább halad előre

Témanyitás by Boki.

A Szír Demokratikus Erők és a szír hadsereg közötti ellenségesség
Nem csak akkor romlott meg a viszony az YPG fő haderejét adó, más arab és turk milíciákat integráló Szír Demokratikus Erők és a szír hadsereg között, hogy a szír hadsereg SU-22-es gépét a közeli amerikai repülőgép-hordozóról felszálló vadászgép lelőtte.
Bár az amerikai katonai forrásokkal ellentétben a kurd hírügynökségek nem számoltak be az állítólagos támadásról, amit a szír kormány hírei szerint az Iszlám Állam ellen folytattak, a Szír Demokratikus Erők nem akarták a lelőtt pilótát a kormánycsapatoknak átadni. Ahogyan az Al Masdar News beszámolt róla, a szír hadsereg az általuk már elfoglalt helységet bombázta, ahol az amerikaiak szerint kurd csapatok voltak. Ez olyan nyílt tűzpárbajhoz vezetett a Szír Szabad Hadsereg fegyveresei és a szír hadsereg között, amire eddig nem volt példa. Sőt, még 2017 márciusában a két harcoló fél olyan egyezséget dolgozott ki, ami szerint egy, Manbidzstól nyugatra fekvő területet átadnak a szíreknek, hogy a török kormány további területi expanziós törekvéseinek és a támadásoknak elejét vegyék. Ez az egyetértés azonban most nyilvánvalóan véget ért. Mi is történt?

A szíriai rendszerváltás ellenzői a valószínű sikertelenség érzetének nyomása mellett gyakran nem veszik tekintetbe, hogy a szekuláris szír kormány megdöntése csak az egyik stratégiai célt jelenti. Ez további, erős eszkaláció nélkül már nem érhető el, még akkor sem, ha izraeli miniszterek nyíltan Asszad elleni merényletre hívnak fel.

Szíria nem azért szálka a Nyugat és különösen Szaúd-Arábia és Izrael szemében, mert ott az emberi jogokat lábbal tiporják, hanem mert Izrael biztonságpolitikai rémálma az országon átvonuló kapcsolat Irántól Libanonig. Ez kiegészül gazdasági megfontolásokkal, ugyanis az Asszad-kormány lemondott az Öbölből Szírián át Törökországig vezető tervezett gázvezetékről, ehelyett a szír kormány a Szírián és Libanon áthúzódó iráni megoldást részesíti előnyben. Szíriával az utolsó világi, arab-nacionalista állam kerül bizonytalan helyzetbe a Közel-Keleten.

Az Ausztráliától az Egyesült Királyságig számos országot átfogó szír-ellenes koalíció új stratégiája többé már nem a szír kormány megdöntése, hanem ennek elszigetelése és Szíria természeti erőforrásaiban gazdag területeinek leválasztása. Ezért az ország déli részén, Daraa körül az USA a Jordániában kiképzett, gyakran dzsihadista ideológiával bíró Szabad Szír Hadseregre támaszkodik. Északon pedig a Szír Demokratikus Erők és a szír hadsereg közötti ellenségességet szítják fel. Így aztán az Iszlám Állam többszáz harcosát járműveikkel engedik Tabqa-ból kivonulni, hogy aztán a bekerített szír katonáknak a végső döfést Deir Ez-Zor térségében megadják. Ugyanez történt Moszulban, ahol az Iszlám Állam több tízezer harcosa a "nemzetközi koalíció" legmodernebb műholdas megfigyelő rendszere mellett viszonylag zavartalanul tudott Szíria felé elvonulni.

Hogy az új Trump-kormány és Izrael milyen komolyan gondolja ezt a feldarabolást, mutatja az iraki határnál lévő Al Tanf felé vonuló, Irak és Szíria közötti összeköttetést helyreállítani törekvő szíriai kontingens elleni illegális és a nemzetközi joggal ellentétes támadás is. Eközben Szíria nyugati részén izraeli gépek illegálisan újra és újra támadnak szír egységeket, és az Iszlám Állam, valamint az al-Nuszra harcosait izraeli kórházakban ápolják. Keleten tombol az Iszlám Állam, miután még Obama alatt az amerikaiak "véletlenül" 86 szír katonát öltek meg Deir el-Zornál és ezzel jelentősen hozzájárultak a város megmaradt két kormányzati ellenőrzésű részre történő felosztásához. Északon éppen a kurd területeken épített ki az USA egy illegális katonai bázist, miközben Al-Rakkát éppen a Szír Demokratikus Erők veszik körbe. A kollektív és a nemzetközi jogot teljes egészében figyelmen kívül hagyó tények láttán utalnunk kell arra, hogy Al-Rakka arab város, ahol a kurd csapatoknak nincsen semmi keresnivalójuk. Nyilvánvaló elbizakodottságában az YPG az USA-tól tengeri kijáratot is követel.

Nyitott kérdések

A minden oldalról terjesztett tömeges hamis információk láttán a legtöbben már közömbösekké váltak és a konfliktust csak felületesen követik. Ennek az a veszélye, hogy felülnek a hamis hírek ("fake news") kampányának és ezért beállnak az Asszad-ellenes kórusba. Ezért békedemonstrációkra, petíciókra és civil ellenállásra van szükség a Nyugat és Németország hazug politikája ellen, ami kezdettől fogva jellemezte az ún. "Szíria barátai" csoportot, és végül azt szolgálja, hogy adófizetői pénzünkből olyan erők kerüljenek államcsínnyel hatalomra, akik üldözésére nálunk éppen most hajtanak keresztül egy törvény-csomagot. Miért is támogatunk Szíriában olyan erőket, akikre nálunk börtönbüntetés járna? És miért is kellene olyan szankciókat alkalmaznunk, amik a gyógyszerek és élelmiszerek szíriai importját csaknem teljes egészében ellehetetlenítik és inflációhoz vezetnek, s amelyek a legtöbb szír ember normális életvitelét megnehezítik vagy ellehetetlenítik? Miért kapnak támogatást az állítólag az Iszlám Állam ellen harcolók részéről annál nem kevésbé gonosz dzsihadista erők ahelyett, hogy a legharcképesebb erők az ál-kalifátus ellen lennének bevetve? És végül: mennyiben nyer azzal a demokrácia, ha a Die Linke olyan szektás erőket támogat Szíriában, mint amilyen a Szír Demokratikus Erők, amelyik az ország feldarabolásán fáradozik, és emellett még az imperializmussal is szövetséget köt?

Hogy a Nyugat milyen messzire távolodott el a nemzetközi jogtól, a törvényességtől és az etikai követelményektől jól mutatja az USA katonai erőinek az az arrogáns fellépése, hogy minden jogalap nélkül Al Tanfnál légibázist hozott létre, és ezzel egy olyan védőzónát létesített, ami a korai gyarmatosító időkhöz hasonlóan tényleges földrablást tesz lehetővé. Tényleg elképzelhetetlen, hogy egy ilyen embertelen rezsim minden várakozással szemben már hat éve fennálljon, sőt győzelemre állhat annak ellenére, hogy a világ minden részéből érkező milíciák és zsoldos csapatok kerülnek ellenük fegyveres fölénnyel bevetésre?

Blog-bejegyzés a Der Freitag, 2017. 06. 23. közösségi oldaláról
Fordította: Kleinheincz Ferenc

Share this post on: redditgoogle

No Comment.


    Pontos idő: 2021-12-06, 03:18