Donald Trump szankciókat akar bevezetni Szíria kapcsán 44068124
Donald Trump szankciókat akar bevezetni Szíria kapcsán

Biztonság politikai fórum


Donald Trump szankciókat akar bevezetni Szíria kapcsán

nyugger
nyugger
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

2017Apr09

Donald Trump szankciókat akar bevezetni Szíria kapcsán Empty Donald Trump szankciókat akar bevezetni Szíria kapcsán

Témanyitás by nyugger

Az Egyesült Államok ENSZ főképviselője Nikki Haley a CNN-nek adott nyilatkozatában kifejtette, hogy Donald Trump szankciókat akar bevezetni Oroszország és Irán ellen a szíriai állítólagos gáztámadás ürügyén.
Az interjú lényegében arról szólt, hogy az USA kormányzatának nem tetszik, hogy a fent említett két állam az idlibi eseményeket követően a történések független kivizsgálását sürgetve kiállt a szövetségesüknek számító Asszad kormányzat mellett. Ezzel szemben az USA és szövetségesei már a kezdetektől fogva, állítasukat bizonyítékok nélkül szajkózva az Asszad kormányzatot vádolták meg vegyifegyverek bevetésével, és a mára már megszokott mantra szerint Asszad azonnali távozását követelték. Teljesen véletlenül az Asszadot vádló országok figyelmen kívül hagyták a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet állásfoglalását, mely szerint Szíria 2014 folyamán az összes készleten lévő szaringázt megsemmisítette, így az idlibi gáztámadást a kormányerők nem követhették el. (Kedves elnök úr a előbbi szervezetet mikor fogja oroszok és Irán ügynökének bélyegezve szankciók alá venni?) A pénteki Shayrat légibázis ellen, előzetes információgyűjtés nélkül/fals információk alapján végrehajtott támadás pedig kísértetiesen hasonlít a 2003-as nem létező iraki tömegpusztító fegyverek körüli hajcihőre. Ugyanis a támadás után a reptérre érkező tudósítók, és szakértők semmilyen vegyifegyver tárolására, illetve vegyifegyver jelenlétére utaló nyomot nem találtak.
Ha Trump és kormánya ténylegesen szankciókat hoz Irán és Oroszország ellen Szíria kapcsán azzal nyugodtan elmondhatjuk, hogy egyrészt a békés rendezés lehetőségét szinte a nullával teszik egyenlővé, mert ezen országok így még nagyobb erővel fogják támogatni (a mellesleg törvényes és hosszú távon nyerésre álló) szír kormányzatot a polgárháborúban, hisz megértették, hogy a Nyugat céljai és eszközei 2011 óta változatlanok Szíria kapcsán. Másrészt már érdemi vesztenivaló nélkül a saját áldozataikat és helyi érdekeltségeiket figyelembe véve Irán és Oroszország közös erővel és jóval markánsabb eszközökkel rövidre is zárhatják az országban dúló harcokat, teljesen kiszorítva onnan a Nyugat támogatta erőket.
Harmadrészt a szankciókkal a javulás tendenciáit igaz, hogy csak nagyon kis mértékben mutató orosz-amerikai viszony újra az elmúlt években megszokott mélységbe süllyedne, így pedig a két ország közti kibékülés és érdemi együttműködés lehetősége újra évekre elszállna. Végső soron pedig újra visszaállna a 2014 óta tartó kvázi hidegháborús állapot.
Az amerikai kormányzat lépései alapján megint elmondható, hogy a kormányban jelen lévő neokonzervatív erők iraki vagy líbiai beavatkozásukhoz hasonlóan újra egy olyan konfliktusba akarnak beleavatkozni Washingtonból, mellyel az amúgy is lőporos hordóhoz hasonlítható térséget tovább destabilizálnák. Ezzel pedig hosszabb távon nagyobb kárt okoznának az egész világnak, mint amekkora nyereséget hozhatna rövid távon az Szíria kormányzatának megbuktatása, és a már marginálisnak nevezhető "mérsékelt ellenzék" győzelme.
Az elmúlt évtized beavatkozásait tekintve elmondható, hogy egy újabb USA intervenció esetén a szír államiság garantáltan évtizedekre vagy akár örökre megszűnne létezni, és az ország Líbia sorsára jutna feltéve ha Oroszország és Irán karba tett kézzel figyelné az eseményeket. Az Oroszországgal Szíria és az ott található orosz érdekeltségek kapcsán esetlegesen kirobbanó katonai konfliktusba meg jobb bele sem gondolni. A helyzetből viszont megint csak a szélsőséges iszlámista terrorszervezetek tudnának hatalmas előnyt kovácsolni.
https://www.rt.com/usa/384112-trump-sanctions-russia-iran/
Share this post on: redditgoogle

vcsaba81

Témanyitás 2017-04-10, 17:13 by vcsaba81

Nekem lenne itt egy kérdésem:
- mit válaszol erre Irán, mivel eddig csak a száját tépte, de még nem cselekedett. Úgyanis 4 éve mikor obama majdnem lebombázta Szíriát, akkor Irán azt mondta hogy lezárja a Hormuzi szorost és a rakétáit is szaud arábiára irányította. Most is csak üzenget. anglia és franciaország is csak azért akar beavatkozni sziriába mert el akarják távolítani Iránt onnan, katar és szaud arábia javára. De közben meg nyomulnak az Iráni energetikai piacon. Irán helyében én az összes nyugati energetikai céget elküldeném a búsba és a szaudi siiták és jemeni houtik segítségével okoznék egy kis galibát szaud arábiának. Csak úgy figyelem felkeltésnek.
nyugger

Témanyitás 2017-04-10, 17:26 by nyugger

Én is úgy gondolom, hogy Irán a pénteki események után jelentősen megnöveli a husziknak juttatott támogatásokat, hogy a szaúdiak is kapjanak egy kicsit abból a szeretetcsomágból amit ők küldtek Szíriára. Iránnak és az iparának (legfőképp az olajiparnak) szüksége van a modern technológiákra, amiket viszont leginkább a nyugati cégeken keresztül tud beszerezni, így ha a helyzet nem eszkalálódik tovább akkor szerintem nem fogja a nyugati érdekeltségeket Irán vegzálni. A Hormuzi-szoros lezárása is szóba jöhet egy esetleges konfliktus esetén, viszont akkor abba az összes közel-keleti ország belesodródna és egy masszív regionális konfliktus alakulna ki amibe akár a nagyhatalmak (valszeg Szíriához hasonlóan a helyi szövetségeseiken keresztül) belesodródhatnak. Egy esetleges ilyen regionális konfliktus legnagyobb külső vesztese Kína és Kelet-Ázsia lenne, mert hiába szereznek be egyre több olajat és gázt Oroszországból, még mindig jelentős a behozatal a Perzsa-öböl országaiból.
vcsaba81

Témanyitás 2017-04-10, 20:24 by vcsaba81

Az a gond, hogy nem fognak "leszállni" Oo-ról, míg úgymond nélkülözhetetlen nem lesz számukra(lsd 9/11 eseténél). Ez csak abban az esetben lehetséges, ha a közel keletről vagy nem jön olaj, vagy akadozik. Vagy behódolnak, amivel aláirják a saját halálos itéletüket.
A husziknak meg hiába adnak több fegyvert, ők csak a saját területüket fogják védeni, nem fognak "portyázni" mélyen SzA belsejében. Ráadásul ezzel is csak a nyugatnak segítenek, mivel így több fegyvert fognak az usa-tól venni. A legegyszerübb az lenne, ha egy kisebb csapással, átmenetileg semlegesítik SzA-t.

Témanyitás  by Ajánlott tartalom


    Pontos idő: 2021-11-28, 15:12