[BIZTPOL] Stratégiai Stúdió - Page 2 44068124
[BIZTPOL] Stratégiai Stúdió - Page 2

Biztonság politikai fórum


[BIZTPOL] Stratégiai Stúdió

MangaMonguz
MangaMonguz

[BIZTPOL] Stratégiai Stúdió - Page 2 Empty Re: [BIZTPOL] Stratégiai Stúdió

Témanyitás by MangaMonguz 2019-09-28, 23:08

Kezdeném először Amerikával, utána majd jön a többi is - zanzásítva.

Az Egyesült Államok talán a polgárháború idején volt annyira megosztott és polarizált belülről, mint napjainkban. A hivatalosan még egyedüli szuperhatalom már csak árnyéka önmagának, miközben az általa létrehozott és felépített globalizált világrend éppen készül darabokra hullani, a belső napi cirkusszal van elfoglalva, az amerikai politikai elit megosztottsága égbekiáltó. Semmilyen ok nincs arra, hogy bárki bizakodva tekintsen a fényes jövőbe arrafelé, egészen egyszerűen azért, mert mostanra Amerika betegsége már olyan áttétekkel rendelkezik, amely fázis lehetetlenné teszi a dicső napok visszatérését.

A Trump adminisztráció tekert egy hatalmasat Amerika hajójának a kormánykerekén és egyenesen szembement mindennel, amit az USA eddig szóban/tettben képviselt. Egyik oldalról fenyegeti, zsarolja és leszólja napi szinten a hagyományos szövetségeseit, másik oldalról pedig vígan parolázik az ősellenség Észak-Koreával, illetve szívesen bratyizna Iránnal is.
Két lábbal rugdossa Kínát, miközben Kína potenciálja szép lassan beéri Amerikát szinte minden területen, sőt, egyes szegmensekben messze meg is haladja.

Amerika nem tudja visszaforgatni az idő kerekét, tudomásul kell venni, hogy a globalizmus és a globalista rendszeren meghízott elit kilóra eladta az USA jövőjét és pozícióba hozott más erőközpontokat.

Figyelve Trump elmúlt három évét, azt kell mondanom, hogy Trump elnök hihetetlen belső ellenszélben szinte lehetetlen feladatra vállalkozott és azóta is próbál abba az irányba menni, ami egyénként a világnak sem lenne feltétlenül rossz.
Az egy más kérdés, hogy az USA-n élősködő elit minden követ megmozgat annak érdekében, hogy Trumpot megbuktassák, ha nem sikerül épp egy Irán elleni háborúba belerángatni, akkor keresnek orosz vagy épp mostanság ukrán ürügyet erre. Kétlem, hogy sikerrel fognak járni, Trump komoly belső támogatással rendelkezik az amerikai elit köreiben valamint külföldről is akad néhány publikus vagy nem annyira publikus támogatója. Trumpnak mindenesetre igen kényes és ingoványos talajon kell táncolnia a maga bumfordi módján, ami egyébként hiteles és illik is hozzá.
Senki ne higgye el a mainstream meséit arról, hogy Trump hülye, idióta és fogalma sincs arról, mit csinál. Nem a hülyék segítették hatalomba, nem a hülyék támogatják hátulról és Trump sem ma kezdte a nagypályás játékot. Nagy butaság Trumpot leírni.

Ha Trump sikerrel jár, az a globális Amerika visszavonulását jelenti, amire egyébként Amerikának pont szüksége is lenne, mert a jelenlegi világhatalma kis túlzással más nagyhatalmak kivárásának és kvázi „jóindulatának” köszönhetően létezik még. Ez nem azt jelenti, hogy szeretik az USA hegemóniáját, hanem azt, hogy jelenleg még nem áll készen az az új struktúra, ami kisebb-nagyobb döccenésekkel, de kataklizma nélkül képes lenne átvenni a Föld bolygó irányítását és kezelését – márpedig a világszintű káosz nem érdeke egyetlen épelméjű hatalomnak sem.

Az Amerikai Világrend lebontása óvatos lépésekkel halad, senki sem szeretne belerohanni egy olyan nemzetközi válságba, amely végül közvetlen és nagyméretű fegyveres összecsapásba torkollik. Az Egyesült Államokkal potenciálisan szembe kerülő nagyhatalmak mostanra olyan szintű és mennyiségű fegyverarzenál felett rendelkeznek, amelyek külön-külön is bőségesen elegendő az egész Egyesült Államok romba döntéséhez, gondolok itt elsősorban klasszikusan az orosz hadigépezet mellet a kínai ármádiára is.

Nem véletlenül repült a minap posztjáról az a John Bolton, aki előszeretettel támogatta volna egy Irán elleni háború megindítását, sőt, még egy atomháborút is megnyerhetőnek tartott.
A féleszűeket messze el kell távolítani a hatalom közeléből is, mert nem fogják fel, amiről beszélnek.
Az amerikai politikai elit egy jelentős részének a napi megnyilvánulása arról árulkodik, hogy a jelen realitása helyett a múltban élnek és még mindig ugyanazt a játokot próbálják eljátszani, ami egykoron működött. A próbálkozás persze érthető, senki sem akar önként lemondani az összeharácsolt javairól és kiváltságos helyzetéről, a történelemben a legutolsó ilyen közismert személy talán Sziddhártha herceg volt, akit az utókor nemes egyszerűséggel Buddhaként ismer.

Visszatérve Amerikára, rázós idők jönnek arrafelé, amiről oly sok éven át írtunk, lassan konkrét alakot ölt, a lappangó tünetek együtt állása előrehaladott problémacsomagot vetít elénk, aminek a felszínre törése egyre kevésbé halogatható.

A gyógyulás folyamata azzal kezdődik, hogy a beteg felismeri és elismeri, hogy beteg, hiszen addig a gyógyítás sem kezdhető meg.
Ellenkező esetben az elpatkolás nem kizárt. Ez igaz egyénekre és birodalmakra is.

Egy birodalom megmentése/meggyógyítása nem jelenti feltétlenül azt, hogy olyan marad, mint volt, sőt, szinte biztos, hogy nem. Már az is siker, ha egyáltalán birodalom marad.
MangaMonguz
MangaMonguz

[BIZTPOL] Stratégiai Stúdió - Page 2 Empty Re: [BIZTPOL] Stratégiai Stúdió

Témanyitás by MangaMonguz 2019-10-05, 22:10

Másodikként pár gondolat Kínáról, arról a Kínáról, amely egyre inkább összeborulni látszik Oroszországgal, bár pár nyugati elemző még mindig reménykedik abban, hogy a felszín alatt parázslik olyan szintű érdekellentét, amely majd megakasztja ezt a folyamatot.
Meglátásom szerint ez inkább csak vágyálom marad, belátható időn belül ugyanis nem érzékelhető olyan reálisan kalkulálható stratégiai ok, ami nagyobb ellentétet jelentene Moszkva és Peking között, mint ami van és lesz a Nyugat és Kína, illetve a Nyugat és Oroszország között.

Az utóbbi években figyelve a világ eseményeit nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem egy nagy nevű Nyugati stratéga bukott meg, a sort mindjárt Fukuyama kezdte, majd idővel Brzezinski tételeinek egy jó része is a kukában végezte, mert nem működött, illetve távolról sem hozott a konyhára annyit a nagyívű stratégia elgondolás, mint remélték volna, sőt! - … és itt jön a képbe Kína.

Brzezinski két dologban tévedett, mégpedig hatalmasat: az egyik az volt, hogy Oroszország Ukrajna nélkül nem képes újra világhatalommá válni. A második nagy baklövés a közép-ázsiai amerikai katonai benyomulás és bennmaradás volt, ami ugyan nem biztosította a Heartland feletti kontrollt (ebben a kérdésben is inkább a Sőt! a helyes megjegyzés), ellenben a térség rivális hatalmait elkezdte egy oldalra terelni, és itt nem csak Kínáról és Oroszországról, hanem többek között Pakisztánról is szó van. Ugyanakkor az amerikai haderő életképessége Közép-Ázsiában maximálisan ki van szolgáltatva Moszkva és Peking „jóindulatának”, akik nemes egyszerűséggel nem is akarják, hogy távozzanak onnan a jenkik.
Ugyanis orosz és kínai szempontból nagyon is jó helyen vannak ott, sokat valójában nem érnek a Kelet Nagyhatalmai ellen, de legalább szorosan fogva van a gyeplő és a környéken tovább lehet velük növelni az amúgy sem csekély Amerika ellenességet, valamint az amerikai kiadásokat, ráadásul zsarolási potenciálnak sem rosszak adott esetben. Kissé hibernálttá vált az amerikai katonai erő a térségben…
Az USA szépen beleragadt Afganisztánba, a pénz megy, igazi politikai és katonai siker zéró, a rossznyelvek szerint kizárólag a helyi máktermesztés áldásából jut némi manna amerikai magánzsebekbe, de ezt most hagyjuk, mivel ez másodrangú probléma.

Az ukrajnai, a közép-ázsiai, valamint a nyílt Kína ellenes politika meghozta a gyümölcsét: Kína és Oroszország ahelyett, hogy rivalizálna, egyre szorosabbra zár, ami már most előre vetíti egy belátható időn belüli nyílt katonai szövetség létrejöttét. Egy ilyen katonai szövetség kívánatos a világ jövőjének szempontjából, ugyanis – ellentétben a „régi iskola” tanításaival – egy orosz-kínai katonai szövetség nemhogy növeli, de inkább megakadályozza egy új világháború kitörését. Egy orosz-kínai szövetség hatékonyan képes befolyásolni Pakisztán és India is viszonyát is, ami egy regionális atomháborút iktathat ki, ellenben az Új Selyemút projekt az egész térségben komoly fejlődést és gazdasági fellendülést eredményezhet, ami széles tömegek életminőségének a javulásával is jár majd automatikusan.
Ne feledjük, Kína a világtörténelemben példátlan módon százmilliókat emelt ki a mélyszegénységből alig másfél évtized alatt, ilyen potenciált a Nyugat az egész történelme során képtelen volt felmutatni, most meg már nem is fog.

Kína, mint a jelenkor ipari-, gazdasági- és pénzügyi szuperhatalma nagy eséllyel képes lesz maga mellé/mögé állítani a jelenkor szerint nyersanyag-, űr- és nukleáris szuperhatalom Oroszországot, ezzel pedig meg fogja határozni a Föld következő egy-két évszázadának menetét. Egy ilyen tömb hatalmas gravitációs erővel bír, azaz rövid időn belül a térség egyéb nagy- és középhatalmai is valamilyen formában igazodni fognak ehhez a Centrumhoz, amely minden téren világelsőnek fog számítani: terület, népesség, nyersanyag, katonai potenciál, gazdasági, ipari és piaci potenciál szempontjából. A következő lépés a Közel-Kelet és Európa egy részének átpártolása lehet, de egyelőre nem szaladjunk ennyire előre a történelemben. Egy biztos, jelen idő szerint Ázsiának áll a zászló, az amerikai geopolitika pedig olyan szinten elhibázott, ami erre csak rásegít. Amerika per pillanat képtelen ezt a folyamatot megakasztani a saját belső sturktúrális/politikai/gazdasági hibái és betegségei miatt, Európa pedig eleve kevés ehhez, pláne a jelenlegi állapotában.

A minapi kínai katonai parádén Kína olyan új támadó fegyverrendszereket mutatott be, amelyek messze megelőzik kategóriájukban a hasonló amerikai fegyverrendszereket (mobil ICBM, hiperszonikus támadófegyverek). Ne higgyetek azoknak, akik erre legyintenek, Kína nincs rászorulva semmiféle maszkirovkára, csak szólok…, az amerikai katonai lemaradás egyes fegyvernemek esetében már konkrétum.
(Kollégám egyébként pár hónapja járt Kínában egy hosszabb kiküldetésben, az arca leesett attól, amit ott látott, pedig világlátott emberkéről van szó.)

A kínai katonai fejlődésre az oroszok továbbra is rásegítenek, a legújabb hírek szerint a kínai korai rakétaindítást előrejelző rendszer kiépítésébe Oroszország is beszáll. Ez biza előrevetíti a későbbiek során nemcsak a közös információ megosztást, de akár egy egyesített rakétavédelmi rendszer kiépítését is, ami egész Ázsia térségét felügyelni tudja.

Ugyanakkor érdemes megfigyelni például a haderőkön belüli fejlesztések fő irányait, amelyek „furcsa véletlenek” miatt igen szépen kiegészítik egymást. Az oroszok nagyban erősítik a szárazföldi és légvédelmi erőiket, Kína rágyúrt a haditengerészetre. Az orosz hiperszonikus támadórakéták vagy rövid hatótávolságúak (Cirkon, Kinzsal), vagy interkontinentálisak (Avantgard), a kínai DF-17 ellenben masszívan közép-hatótávolságú.
A Kinzsal alapvetően egy rövid hatótávolságú fegyver, a MiG-31 „segít be” abban, hogy alsó kategóriásan közép-hatótávolságú fegyverként is használni lehessen, mielőtt bárki ezt szóvá tenné – bár ez az oldal mostanában sajnos nem erről híres… Sad

Nos, egy szónak is száz a vége, Kína a legfontosabb tényező jelen idő szerint a világon és ez csak erősödni fog a jövőben. Kína további felemelkedéséhez elengedhetetlenül fontos Oroszország szerepe, amely pozitív visszacsatolásként igaziból csak nyerhet a Kínával történő szoros együttműködésen minden szempontból. Oroszországhoz pedig geopoitikai/geostratégiai szempontból közvetlenül kapcsolódik mind Európa, mind a Közel-Kelet térsége, így az orosz-kínai viszony alakulása ezeknek a térségeknek is alapvetően befolyásolja majd a jövőjét.

A következő etapban Oroszországról és Európáról fogok majd pár gondolatot írni, mivel logikailag ezek is szorosan összefüggenek. Elöljáróban csak annyit, hogy az egypólusú világrend végére Moszkva tette fel a pontot anno, amikor Szíriában úgy döntött, hogy közvetlen katonai beavatkozást indít és ezzel élesen szembe kerül a Nyugat egy konkrétan folyó neokon projektjével.

Ajánlott közelmúltbeli cikkek:

https://infostart.hu/kulfold/2019/08/22/talas-peter-amerika-rajott-hogy-kina-tobbet-nyert-mint-hittek-volna

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/fed-jegybank-kamat-vilaggazdasag-dollar-monetaris.690324.html.690324.html

http://biztonsagpiac.hu/mattis-az-egyesult-allamokat-szetszakitja-a-megosztottsag

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/modi-vlagyimir-putyin-oroszorszag-india-iran.690863.html.690863.html

https://infostart.hu/kulfold/2019/09/14/szakerto-nem-lehet-vedekezni-az-orosz-szuperfegyver-ellen

https://www.sonline.hu/orszag-vilag/kozos-hadgyakorlatot-kezdett-oroszorszag-kinai-india-es-pakisztan-1817004/

https://magyarhang.org/kulfold/2019/09/25/a-neokonok-alkonya/

https://magyarnemzet.hu/kulfold/igert-de-figyelmeztetett-is-hszi-csinping-7357136/

https://hirado.hu/kulfold/cikk/2019/10/03/kina-orosz-segitseget-kap-a-raketatamadasra-figyelmezteto-rendszer-kifejlesztesehez

MangaMonguz
MangaMonguz

[BIZTPOL] Stratégiai Stúdió - Page 2 Empty Re: [BIZTPOL] Stratégiai Stúdió

Témanyitás by MangaMonguz 2019-12-23, 09:28

Nos, akkor pár gondolat Oroszországról és ehhez kapcsolódóan Európáról is – igyekszem tényleg rövid és lényegre törő lenni.

A Szovjetunió felbomlását követően a Jelcin-Gajdar fémjelezte korszakban Oroszország gyakorlatilag olyan szintű területi, anyagi és populációs veszteséget szenvedett, mintha megismételte volna a Nagy Honvédő Háborúját, de ezúttal vereséggel. Nyilván a hasonlat nem teljesen egzakt, hiszen nem bombázták és pusztították el városok és falvak ezreit, de a populációban és a területekben mutatkozó veszteség felért egy kvázi nagy háborús vereséggel.
Miután a Szovjetunió valójában a cári Oroszország „utódállama” volt, azzal tisztában kell lenni, hogy a hidegháború végén létező szovjet területek döntő része a történelmi cári birodalom területe volt. Ez alól kivétel a Második Világháború végére a szovjet birodalomhoz csatolt területek képezik, de ezek összessége alig pár százalékát teszik ki az eredeti cári birodalom teljes területéhez képest.
A Szovjetunió szétbontásakor a történelmi orosz birodalom többszörösen nagyobb területeket veszített, mint amit a Szovjetunió korábban hozott össze magának a világháború végére.
Az első világháború végén két nagy birodalmat dobtak szét a Nyugat hatalmai, az egyik a Monarchia volt, a másik pedig az Oszmán Birodalom. A Cári Orosz Birodalmat nem szétszedték, hanem egyben tartva „rendszert váltattak” a Nyugat bankjai által finanszírozott bolsevikokkal. A történelmi Orosz Birodalom - az egykori Monarchiához és az Oszmán Birodalomhoz hasonló - szétdarabolása a Szovjetunió felbomlásakor következett be.

Jelcin távozását követően az új hatalmi struktúra Putyin vezetésével megpróbálta a további bomlást megállítani, az orosz gazdaságot, a társadalom helyzetét javítani és valamilyen formában a szétesés határán tántorgó államot egyben tartani. A putyini korszak első évtizedének vitathatatlan érdeme az, hogy az orosz bomlás megállt és az addig szinte szabadesésben zuhanó orosz állam magához tért.

Pár gondolat viszont azokról a problémákról, amelyek nem oldódtak meg:

Nem sikerült a demográfiai mutatókat érdemben megváltoztatni, bár a populációs csökkenés lassult, de még mindig nagyon messze van attól az értéktől, ami egyáltalán a stagnáláshoz kellene. Az orosz lakosság fogy és öregszik – az csak igen sovány vigasz, hogy a kaukázusi/fehér populációval világszinten mindenhol ugyanez történik, igaz, kicsit eltérő okokból.
Putyin „megörökölte” a Jelcin érából olyan oligarchiák csoportját is, amelyek ezer szállal kötődnek a Nyugathoz és ezer okuk van arra, hogy ne Oroszország Anyácska, hanem a saját bankszámláik javára tevékenykedjenek. Magyarul ezek a csoportok segítették elő a gyors szovjet felbomlást majd ezek a csoportok árusították ki Oroszországot a Nyugat nagytőkéseinek és váltak a jelcini-gajdari szabadrablás során a világ leggazdagabb csapatának a tagjaivá. Nekik semmiféle érdekük nem volt és jóformán most sincs abban, hogy az orosz államot erősítsék a saját maguk zsebe helyett, ezzel nem árt tisztában lenni.
Az elmaradt vagy lelassult gazdasági átalakulás is többek között ezen okok miatt van, nem pedig azért, mert Moszkva és a Putyin kormány ne lenne tisztában azzal, hogy az orosz gazdaság egyéb szektorai is fejlesztésre szorulnának már évtizedek óta.
Oroszország két gyenge pontja a populációs rátája, valamint az erőteljesen egy ágazatra épülő gazdasági szerkezete – a valódi oka pedig az orosz történelmi hagyományokban gyökerező, jelenleg oligarchiáknak nevezett érdekcsoportok belső ellenállása. Putyin nem mehet frontálisan szembe a jelenlegi orosz elittel, mert ez a gyors bukásához is vezetne, ami egyben megnyitná az utat Oroszország további államokra történő széthullása előtt – erre a Nyugatnak kész tervei vannak.

A jelenlegi orosz politikai rendszer érdekes egyvelege a demokráciának és az autokráciának. A putyini vezetés az orosz hagyományoknak megfelelően erősen centralizált központi hatalmat tart fent, ugyanakkor komoly erőfeszítéseket tettek azért, hogy a kormány társadalmi támogatottsága erős legyen – a nagy hatalmú és erős befolyással rendelkező, sok esetben ellenérdekelt oligarchiákkal szemben a széles társadalmi támogatottság az, ami elegendő hátteret, legitimitást és bázist ad a jelenlegi orosz vezetésnek a munkájuk végzéséhez.

Oroszország mind kulturálisan, mind történelmileg ezer szállal kötődik Európához, alapvetően természetes partnere lehetne az EU-nak is. A Szovjetunió bukását követően Oroszország nem volt abban a helyzetben, hogy valódi fenyegetést jelentsen Európára nézve, így a gyenge Oroszország és Európa között megindulhatott egy természetes folyamat, amely egyre erősödő gazdasági – ebből eredően politikai – együttműködés felé vette az irányt.

Kívülről és mesterségesen létrehozott viszállyal néz szembe most az EU és Oroszország, amelynek a fő célja az orosz-európai együttműködés további elmélyülésének megakadályozása, sőt, lehetőség szerint a viszony további romlásának előidézése.
Bár Oroszország az elmúlt másfél évtizedben képes volt konszolidálni a belső helyzetét, lassítani tudták a populáció fogyását, emelni a lakosság életszínvonalát és számtalan modernizációs programot beindítottak, ennek ellenére a jelenlegi kreált feszültségben és szankció cunamiban ezek folyamata is kissé megtört, bár le nem állt.
A jelcini Oroszország még a padlón feküdt, a jelenlegi putyini Oroszország magára találni látszik, a 20 évvel ezelőtti orosz állapotokhoz és helyzethez képest mostanra nagyságrendileg jobb helyzetben van az orosz állam.

A hivatalos propaganda ellenére azonban szó sincs expanzív, terjeszkedő orosz birodalomról, ennek több oka is van, de a legalapvetőbb az, hogy hatalmas, belakatlan területekkel és ezzel egyidejűleg csökkenő populációval rendelkező birodalmak még soha a történelem folyamán nem kezdtek külső expanzióba, mert egy ilyen lépés a rövid időn belüli teljes belső összeomlást és a birodalom széthullását jelentené.

Európának nem kell félnie semmiféle orosz katonai terjeszkedéstől, ennek az alapvető oka a fentebb leírtak. Európa nagyon sokat nyerne egy orosz szövetségessel és sokat veszíthet egy ellenséggé tett Oroszországgal. Ebbe a képletbe már beletartozik Larchmonter által felállított orosz-kínai „kettős spirál” elmélete szerinti eurázsiai együttműködés létrejötte és erősödése is, de ennek kitárgyalásától most idő és kapacitás hiányában eltekintenék.

A lényeg Európa számára röviden annyi, hogy vagy megnyeri magának Oroszországot és ebben az esetben Oroszország érdeke is egy erős, stabil és az USA-tól kevésbé függő EU fenntartása lesz, vagy Európa továbbra is az amerikai geopolitikai érdekek kiszolgálójaként rásegít arra, hogy Oroszország még inkább Ázsia felé forduljon, ezzel megerősíti Kína jövőbeni szuperhatalmi státuszát és tovább gyengít önmagát is.

A Brexit vészes közeledtével a francia politika ezt a veszélyt ismerte fel: Nagy-Britannia kilépésével Európa szinte teljes egészében közvetlen német irányítás alá kerül, az angolszászok kint lesznek az unióból, Oroszország pedig keletről, mint ellenség néz majd Európára, a háta mögött jelentős kínai támogatással. Egy ilyen stratégiai helyzetben Európa további bomlasztása már nem nehéz feladat, ez pedig – többek között – Franciaország számára is konkrét és nagyon magas nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Európa és Oroszország valódi összefogása elsőrangú hatalmi közösséget jelentene, Európa és Oroszország szembeállítása viszont mindkét centrum számára csak másodvonalas hatalmi szerepet jelent globális szinten Kína és az USA árnyékában. Ennek a felismerése szó szerint létkérdés lehet Európa számára.
MangaMonguz
MangaMonguz

[BIZTPOL] Stratégiai Stúdió - Page 2 Empty Re: [BIZTPOL] Stratégiai Stúdió

Témanyitás by MangaMonguz 2019-12-27, 21:28

Hírmorzsák - no comment szekció

Nyilvános viták és a szövetségesek közötti zsarolási akciók – ez jellemezte a NATO alapításának hetvenedik évfordulója alkalmából rendezett, ünnepinek szánt londoni NATO-csúcsot. Bár az észak-atlanti szövetség és a tagállamok vezetői igyekeztek azt hangsúlyozni, hogy megbonthatatlanok a transzatlanti kapcsolatok, félő, hogy kezd elpárologni a legfontosabb, a tagállamok közötti feltétlen bizalom.
https://hvg.hu/vilag/20191204_NATO_csucs_torokorszag_macron_trump_menekult_orban_kina

A békének vége: kontinensünk jövőjét meghatározó francia–német konfliktus bontakozik ki a szemünk előtt
https://www.valaszonline.hu/2019/12/04/macron-merkel-nato-vilagmagyarazat/

Az orosz hadseregben hadrendbe állították pénteken a hiperszonikus, irányítható szárnyas siklóblokkal felszerelt Avangard rakétarendszert.
https://www.vezess.hu/firstclass/2019/12/27/hadrendbe-allt-az-eddig-titkolt-orosz-szuperfegyver/

Az iráni haditengerészet példa nélküli tengeri hadgyakorlatba kezdett pénteken Oroszországgal és Kínával az Indiai Óceán északi részén
https://neokohn.hu/2019/12/27/iran-kina-es-oroszorszag-kozos-hadgyakorlata-mi-johet-meg/
Zolkas
Zolkas

[BIZTPOL] Stratégiai Stúdió - Page 2 Empty Re: [BIZTPOL] Stratégiai Stúdió

Témanyitás by Zolkas 2020-01-04, 19:36

@MangaMonguz írta:Hírmorzsák - no comment szekció

Nyilvános viták és a szövetségesek közötti zsarolási akciók – ez jellemezte a NATO alapításának hetvenedik évfordulója alkalmából rendezett, ünnepinek szánt londoni NATO-csúcsot. Bár az észak-atlanti szövetség és a tagállamok vezetői igyekeztek azt hangsúlyozni, hogy megbonthatatlanok a transzatlanti kapcsolatok, félő, hogy kezd elpárologni a legfontosabb, a tagállamok közötti feltétlen bizalom.
https://hvg.hu/vilag/20191204_NATO_csucs_torokorszag_macron_trump_menekult_orban_kina

A békének vége: kontinensünk jövőjét meghatározó francia–német konfliktus bontakozik ki a szemünk előtt
https://www.valaszonline.hu/2019/12/04/macron-merkel-nato-vilagmagyarazat/

Az orosz hadseregben hadrendbe állították pénteken a hiperszonikus, irányítható szárnyas siklóblokkal felszerelt Avangard rakétarendszert.
https://www.vezess.hu/firstclass/2019/12/27/hadrendbe-allt-az-eddig-titkolt-orosz-szuperfegyver/

Az iráni haditengerészet példa nélküli tengeri hadgyakorlatba kezdett pénteken Oroszországgal és Kínával az Indiai Óceán északi részén
https://neokohn.hu/2019/12/27/iran-kina-es-oroszorszag-kozos-hadgyakorlata-mi-johet-meg/


Szia
BUÉK

Megint egy jó anyag.

Kíváncsi lennék a véleményedre a mostani helyzetről.
akár itt vagy htka-n
MangaMonguz
MangaMonguz

[BIZTPOL] Stratégiai Stúdió - Page 2 Empty Re: [BIZTPOL] Stratégiai Stúdió

Témanyitás by MangaMonguz 2020-01-04, 21:21

Szia Zolkas!

Először is örülök, hogy végre nem csak magamnak írogatok ezen a fórumon, sajnos kissé kihalt lett a terep. Smile

Neked is B.Ú.É.K.!

A HTKA-ra nem szándékozom fórumozóként visszatérni, így vagy ezen az oldalon, vagy Antalffy Tibi bá' oldalán tudunk csevegni, ha szeretnél.

A "mostani helyzet" kifejezés egy elég tág fogalom, ha Iránra gondolsz, akkor itt megtalálod a friss véleményemet:
http://www.antalffy-tibor.hu/2878-lesz-e-irani-haboru/comment-page-1#comment-245010

Újabb no comment szekció:

"Az amerikai demokrata képviselő szerint Kaszim Szulejmáni hírhedt iráni terrorvezér likvidálása háborúhoz vezethet, amihez az amerikai elnök még a Kongresszus engedélyét sem kérte."
https://neokohn.hu/2020/01/04/ilhan-omar-felhaborito-hogy-trump-vegzett-egy-kulfoldi-tisztviselovel/

"Rendkívül veszélyes játékba kezdett az Egyesült Államok"-kommentálta a brit külügyminiszter az iráni Kasszem Szulejmáni kiiktatását."
https://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/london-nem-orul-trump-dontesenek/6w64dbn

"Az orosz szakértőket is meglepte, hogy Emmenauel Macron francia államfő nézetei Európa biztonságával és a világ rendjével kapcsolatban milyen jól rezonálnak orosz kollégája, Vlagyimir Putyin felfogásával - vezeti fel a francia politikus stratégiai manőverezését értékelő cikkét Vlagyimir Frolov politológus, a Moscow Times publistája."
https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/putyin-orban-macron-szovetseges-eu-usa-oroszorszag.695182.html

"... mint az Economist terjedelmes összeállításából kiderül, könnyen lehet, hogy már elérkeztünk a hordozók pályafutásának alkonyához..."
https://g7.hu/vilag/20200104/lealdozhat-a-tengerek-urainak-pedig-egyre-tobb-penzt-koltenek-rajuk/
Zolkas
Zolkas

[BIZTPOL] Stratégiai Stúdió - Page 2 Empty Re: [BIZTPOL] Stratégiai Stúdió

Témanyitás by Zolkas 2020-01-05, 21:15

Szia Monte

Utólagos engedelmeddel megidéztelek a HTKA-n átmásoltam minden írásodat innen és Tibibá tól is.
Lájkokért nem adok semmit. Jó egy kávét Ha BP-i vagy. De rengetegen olvasnak.
A helyzet szar, de nem reménytelen.
PRC által felvetett OO-KINA-IRÁN szövetség egy kiút.
Rakétás kim útja is járható és annál Irán technológiailag előrébb van.
Tibibá oldalán fogunk találkozni.

MangaMonguz
MangaMonguz

[BIZTPOL] Stratégiai Stúdió - Page 2 Empty Re: [BIZTPOL] Stratégiai Stúdió

Témanyitás by MangaMonguz 2020-01-05, 22:43

Szia Zolkas!

Persze, semmi gond, egyébként látom. Smile
Személyes megfontolásból távoztam a HTKA-ról, úgy vélem, nem volt kellőképpen sem megbecsülve a téma, amivel foglalkoztunk és sok esetben zéró volt a tisztelet is, amit viszont fordított esetben masszívan elvártak.
Olvasni azóta is visszajárok, (néha jókat röhögök) szerencsére jött néhány új és igen figyelemre méltó személy, az egyik fő kedvencem Milagro. Mindegy, hogy ki mit mond, nem teljesen hülyeség, amiről ír!

Örülök, hogy még néhányan olvasnak ott, de ettől függetlenül nem akarok visszatérni két egyszerű okból:
1. Semmi szükségem méltatlan személyeskedésre és kioktatásra senkitől onnan, időszerű és jó döntés volt távozni.
2. Miután a sárga földig gyalázták a biztpol/geopol témakört (Milyen alapon, ezt nem értem mondjuk, de legyen...), így rajtam biza' nem múlhat az többé, hogy a HTKA vegytiszta módon haditechnikai fórum legyen, sőt kívánom, hogy legyen a legjobb a legjobbak között.

Tibor bá' oldalán is szívesen látlak/látunk!

Nem vagyok budapesti, de relatíve sűrűbben járok arrafelé is, így vigyázz, egy szép napon a kávémat behajtom! Wink

Ui: Ezt a hozzászólást nem szükséges átvinned máshova, ez ide tartozik.

Ajánlott tartalom

[BIZTPOL] Stratégiai Stúdió - Page 2 Empty Re: [BIZTPOL] Stratégiai Stúdió

Témanyitás by Ajánlott tartalom


    Pontos idő: 2021-11-28, 15:09