[BIZTPOL] A nagy sakktábla - Page 32

Biztonság politikai fórum

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Share
avatar
Python

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Python on 2017-12-07, 00:07

A New York Times hétvégén megszellőztetett értesülései szerint pont a vezető szunnita hatalom, Szaúd-Arábia nemrég még erősebbé vált erős embere, Mohamed bin Szalman trónörökös gőzerővel dolgozik egy Izrael és az Egyesült Államok részvételével megvalósuló Irán-ellenes tengely létrehozásán.
Ennek első lépése a palesztin kérdés megoldása lenne, méghozzá egy olyan rendezési terv elfogadtatásával, ami eddig még soha nem látott engedékenységet tanúsítana az izraeli prioritásokkal szemben. A Palesztin Hatóságnak Mohamed herceg - előbb Jared Kushnerrel megtárgyalt, majd Mahmúd Abbásszal egy novemberi rijádi rapporton ismertetett - terve alapján lényegében el kellene fogadnia a kész tényeket, azaz azt, hogy egy szétszabdalt területen, korlátozott jogkörökkel kell kormányoznia. A legtöbb ciszjordániai zsidó telep megmaradhatna, még azok is, melyeket a nemzetközi közvélemény – köztük persze a szaúdiak is – illegálisnak tartanak. A palesztinoknak le kéne mondaniuk Kelet-Jeruzsálemről is, helyette Jeruzsálem egyik fallal leválasztott elővárosa, Abu Disz lenne a kormányzati székhely.
A terv létét hivatalosan minden fél cáfolta, de informálisan nagyon sok helyről megerősítették. A hírek arról szólnak, hogy Mohamed bin Szalman azért akarja gyorsan és az Egyesült Államoknak és Izraelnek tetsző módon letudni a palesztin kérdést, hogy ezzel szerezzen lendületet az Irán elleni határozott fellépésnek. Ugyanis mindhárom hatalom - bár más-más okból - a síita teokráciát tartja a legfőbb regionális fenyegetésnek, csakhogy eddig erőfeszítéseiket nem hangolták össze; Rijád ezen akar változtatni, akár azon az áron is, hogy lényegében ejti a muszlim országok számára eddig prioritással bíró palesztin ügyet.
http://index.hu/kulfold/2017/12/06/jeruzsalem_amerikai_nagykovetseg_koltozes_izrael_fovaros/
avatar
aquarell

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by aquarell on 2017-12-07, 10:14

Mit fog erre Iràn lépni?
avatar
vcsaba81

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by vcsaba81 on 2017-12-07, 10:47

Erre én is kiváncsi vagyok, hogy mit lép Irán, és arra is, hogy a többi arab állam és más arab szervezetek(lsd. terror szervezetek), mit fognak lépni Jeruzsalem elismerésére?
avatar
Montezuma
Tisztes
Tisztes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-12-08, 15:48

Hali Mindenkinek!

Relatíve sűrű héten vagyunk túl, zajlik szépen mindenhol a bilikavargatás, ezzel kapcsolatban osztanék meg néhány gondolatot.

Trump ellen ezerrel folyik a hadjárat otthon, az ellenfelei minden követ igyekeznek megmozdítani, hogy Trump elmozdítható legyen. Érdekes kérdés az, hogy Trump esetleges megbuktatása valójában milyen irányba terelné az amúgy sem túl nyugodt amerikai társadalmat, egyáltalán nem biztos, hogy a jelenlegi politikai klímában jót tenne az Egyesült Államoknak egy kormányválság.

Trump közben igen merész lépésre szánta el magát és – ahogy azt mindenki már jól tudja – megtette a nagy bejelentést Jeruzsálemről, amivel igen rendesen belenyúlt a darázsfészekbe. A helyzet az, hogy ezt a kérdést így vagy úgy, de szintén rendezni kell, a végtelenségig nem fenntartható sem a közel-keleti helyzet, sem az Izraelt körülvevő állapot.

Trump bejelentése véleményem szerint távolról sem volt sem ostoba, sem stratégiailag átgondolatlan lépés, mert ennek ugyanis sokkal több következménye lehet, mint amit a sajtó elsőre szuggerálni igyekezett a nyájas olvasótábor felé.

1. Trump bejelentése egyik oldalról felhergelte a milliárdos lélekszámú muszlim világ döntő részét, méghozzá felekezettől függetlenül, azaz ebből a szempontból tök mindegy, hogy a siíta vagy a szunnita közösségekről beszélünk. Ez mindenképpen egy oldalra sorolja azokat az iszlamista erőket is, akik egyébként soha a büdös életbe szóba sem állnának egymással.

2. Ennek egyenes következménye az, hogy az Izraellel kiegyensúlyozottabb, netán szövetségesi kapcsolatokat ápoló arab kormányok belpolitikai helyzetét is meggyengítette, első helyen mindjárt Szaúd-Arábiáét. Abba most ne menjünk bele, hogy az USA szövetségesnek számító Rijád utóbbi időben tapasztalható kétkulacsos játéka Moszkvával mennyire bőszítette fel Washington urait, de az biztos, hogy semmiképpen sem hagyta őket hidegen a dolog.

3. Második következmény, hogy jelentős muníciót adott az Izrael-ellenes szervezeteknek és politikai erőknek ahhoz, hogy a muzulmán társadalmak általános elégedetlenségét meglovagolva a szélsőségesebb nézeteket hirdető politikai formációk bázisa tovább erősödjön, ezzel pedig nehezebb helyzetbe hozta nemcsak az adott muzulmán kormányokat, de magát Izraelt is.
Igaz, ezzel megerősítette Benjamin Netanyahut a pozíciójában, hiszen Netanyahu egyik oldalról otthon elmondhatja, hogy lám-lám, az USA nyíltan Izrael mellé állt a „nagy történelmi igazságszolgáltatásban”, ugyanakkor mindenki láthatja, hogy Izrael helyzete sokkal veszélyesebbé vált, hiszen most már Egyiptomtól kezdve Iránon át egészen Törökországig állami szinten szólalnak fel eme „igazságos döntés” ellen, ezzel is hátrányosabb helyzetbe hozva Izraelt.

4. Harmadik következménye a dolognak az, hogy a saját európai szövetségesi rendszerén belül újabb feszültségeket generált, hiszen jónéhány nyugat-európai államnak igen komoly érdekeltségei és kapcsolatrendszere áll fent muzulmán államokkal, akik emiatt eleve kénytelenek elutasítani az amerikai szkenáriót. A kénytelen elutasítás miatt viszont óhatatlanul erősödhet Nyugat-Európa és Izrael között az ellentét, hiszen ebben a kérdésben két teljesen ellentétes oldalra kerülnek államok.
Negyedik következménye a lépésnek pedig a már most is jelentős lélekszámú nyugat-európai muzulmán közösségek felesleges hergelése, aminek előbb-utóbb a befogadó állam fogja a kárát látni.

Trump bejelentése felbolygatta a Közel-Kelet és Nyugat-Európa társadalmait és politikai viszonyrendszereit.

Nagyjából ezzel egy időben az EU vezető hatalmának külügyminisztere már nyíltan beszélt arról, hogy az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak távolról sem biztos a közös jövője, legalábbis az eddigi felállás véget ért, ami előre vetíti a német-francia tandem további hatalmi emelkedését az EU irányításában. Sigmar Gabriel kijelentése igen erős megnyilvánulása a felszín alatt már egy ideje folyamatban lévő transzatlanti repedés további nyílásának, aminek a végső következménye a szakadás lehet.
„Nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok már nem része a globális közösségnek, hanem egy olyan versenybe szállt be, ahol az országok, a nem állami szereplők és a vállalatok küzdenek a gazdasági előnyök megszerzéséért.” – Sigmar Gabriel.
Amiről a német külügyminiszter beszél, az már súrolja az összeesküvés-elméletek alaptéziseit, miszerint magánszemélyek, magáncégek és szűk létszámú kartellek küzdenek nemcsak a gazdasági előnyökért, hanem az ebből egyenesen következő politikai befolyásért és végső soron az irányításért globális szinten.

Ebbe a folyamatba szépen illeszkedik Putyin friss megnyilvánulása, amelyben ismét felvetette, hogy Moszkva betartaná továbbra is az INF szerződés előírásait, ami látszólag békülékeny hangnem Washington felé, de valójában csak egy „pajszer” a nyugati világ hatalmai között meglévő repedés további tágításához.
Trump Jeruzsálemmel kapcsolatos lépése ugyanakkor – egyenlőre, még csak kimondatlanul a felszín alatt – újabb kaput nyit a Krím kérdésében is. Ha az USA elismeri Izrael fennhatóságát a katonai erővel megszállt Kelet-Jeruzsálem felett, akkor ennyi erővel ugyanezt megtehetné a Krímmel kapcsolatban is. Nyilván ezt Washington nem fogja megtenni, hiszen akkor lőttek Európa és Oroszország egymással történő szembefordításának, ellenben komoly muníciót adott az EU kezébe arra az esetre, ha az USA és Európa kapcsolata akár komolyabb válságba süllyed.

Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból mindenesetre előre vetíti az EU-n belüli angolszász vonulat jelentős gyengülését, ami semmiképpen sem hátráltatja Európa és az Egyesült Államok már középtávon bekövetkező esetleges szembefordulását.

Az Egyesült Államok már választott és teljesen nyilvánvaló, hogy a globális hatalmának hanyatlását semmiképpen sem békés belenyugvással akarja fogadni, hanem előkészíti a terepet egy globális káosz kialakításához, bőségesen elég, ha csak a Távol-Keleten Észak-Koreára fogott feszültségnövelésre, a Közel-Keleten a Jeruzsálem-kártyalap kijátszására vagy Európában a mesterségesen fenntartott és folyamatosan gerjesztett nyugati-orosz katonai/gazdasági/politikai szembenállásra gondolunk.
Az egy más kérdés, hogy az Egyesült Államok katonai ereje elégtelen ahhoz, hogy a világ felett valódi kontrollt és ellenvetés nélküli hatalmat gyakoroljon, emiatt égetően szükségessé vált az, hogy egyes régiókban segítsen háborús szintre emelni a meglévő feszültségeket, így teremtve olyan stratégiai helyzetet, ahol eltérő régiókban de egy időben indulhatnak fegyveres konfliktusok vagy a meglévő konfliktusok intenzitása növekedhet.

Bármilyen faramuci is a helyzet, mostanra tisztán látható, hogy az Egyesült Államok az élére állt annak a folyamatnak, ami végül elvezet a jelenlegi gyakorlatban működő amerikai világhatalom és világrend lebontásához.

Ajánlott friss cikkek:
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/megprobaljak_eltavolitani_a_hatalombol_trumpot.652557.html
https://24.hu/kulfold/2017/12/06/tillerson-nem-rendezodnek-a-nato-es-oroszorszag-kapcsolatai/
http://hvg.hu/vilag/20171206_Reakciok_Trump_bejelentesere_megnyitotta_a_pokol_kapujat#rss
https://www.hirado.hu/kulfold/kulpolitika/cikk/2017/12/06/porosenko-moszkva-all-szaakasvili-tamogatoi-mogott/
http://kitekinto.hu/2017/12/06/europan-kivul/putyin-katonai-strategiaja-atgondoltabb-mint-elodjeie/?ref=hirstart
https://www.hirado.hu/kulfold/kulpolitika/cikk/2017/12/07/amerika-visszavonulasa-utan-eu-s/
https://vs.hu/kozelet/osszes/leszerelesrol-targyalna-moszkva-az-usa-val-1208
http://inforadio.hu/kulfold/2017/12/08/trump_haduzenetet_kuldott_egymilliard_embernek/
http://privatbankar.hu/makro/eletveszelyes-jatszma-kezdodott-elszabadul-az-antiszemitizmus-putyin-orszagaban-314752

Utóirat:
Az ünnepek előtt be kívánom fejezni Todd könyvének a rövid ismertetését, majd valamikor a jövő évben tervezem Brzezinski utolsó könyvének hasonló ismertetését, természetesen csak akkor, ha van rá igény.
Necces dolog egy könyv szkennelt változatának a feltöltése egy fórumra, hiszen szerzői/sokszorosítási jogokat sérthet, de nem zárkózom el attól, hogy Emmanuel Todd könyvét szkennelt formában valahogy közkinccsé tegyem – erre viszont konkrét felhatalmazás/hallgatólagos beleegyezés szükséges a fórum tulajdonosaitól, addig semmiképpen se tennék ilyet.
 
avatar
MuldR

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by MuldR on 2017-12-08, 23:08

Fölteszed valami felhőbe (gdrive, onedrive, dropbox, mega, mediafire) és egy spoiler alá bedobod a linket. Így nem találják meg a kereső botok. Esetleg egy passwordözott zipbe is bepakolhatod. Akkor pláne nem lesz baj.
avatar
aquarell

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by aquarell on 2017-12-09, 11:48

@MuldR írta:Fölteszed valami felhőbe (gdrive, onedrive, dropbox, mega, mediafire) és egy spoiler alá bedobod a linket. Így nem találják meg a kereső botok. Esetleg egy passwordözott zipbe is bepakolhatod. Akkor pláne nem lesz baj.
Anyanyelvünk szépsége...Smile
avatar
Admin
Admin
Admin

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Admin on 2017-12-09, 17:35

@Montezuma írta:Utóirat:
Az ünnepek előtt be kívánom fejezni Todd könyvének a rövid ismertetését, majd valamikor a jövő évben tervezem Brzezinski utolsó könyvének hasonló ismertetését, természetesen csak akkor, ha van rá igény.
Necces dolog egy könyv szkennelt változatának a feltöltése egy fórumra, hiszen szerzői/sokszorosítási jogokat sérthet, de nem zárkózom el attól, hogy Emmanuel Todd könyvét szkennelt formában valahogy közkinccsé tegyem – erre viszont konkrét felhatalmazás/hallgatólagos beleegyezés szükséges a fórum tulajdonosaitól, addig semmiképpen se tennék ilyet.
 

Küldtem üzenetet a felvetéssel kapcsolatban, ellenvetés nincs, technikai részleteket privátban egyeztetjük.
avatar
Montezuma
Tisztes
Tisztes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-12-09, 18:17

Üdv Admin!
Megkaptam, rendben!
avatar
Montezuma
Tisztes
Tisztes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-12-09, 18:47

Alig telt el két nap és Tillerson máris értelmező szótárat ad Trump Jeruzsálemet érintő szavaihoz. A palesztin elnök közben nem lett sokkal kíváncsibb az amerikai alelnökre emiatt nem is fogadja, de Trump javára szóljon, hogy legalább sikerült Erdogant és Macront közös oldalra terelnie - a dolog egyetlen szépséghibája, hogy ez az oldal pont szemben áll Washingtonnal.
Azért Erdogan, biztos ami biztos, telefonon egyeztet a Vatikánnal, Oroszországgal, Németországgal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal és Spanyolországgal is Washington legújabb lépésével kapcsolatban.

Őszintén szólva ha eddig nem lettem volna egy kicsit sem konteóhívőszimpatizáns, akkor mostanában mindenképpen azzá válnék, ha másért nem, két dologért biztosan:
1. Jelenleg ezen a bolygón Magyarország kivételével mindent Putyin intéz a háttérből (nálunk sajna csak egy Sorosra futotta, de hát aki a kicsit nem becsüli, ugye…)
2. A jelenlegi amerikai elnöki adminisztráció minden létező stratégiai baklövést elkövet ahhoz, hogy az USA befolyása, hitele, hírneve és hatalma a lehető leggyorsabban erodálódjon globális szinten

Ezt a két dolgot figyelembe véve – és kizárva a mindenhol mindenki egyszerre hülyült meg effektust – kénytelen vagyok valamiféle kitervelt háttér sz.rkavarást feltételezni, mert egyik oldalról a nyugati mainstream nemcsak a tíz ujjával, de mostanra a tíz lábujjával is mindenben Putyinra és Oroszországra mutogat, ugyanakkor az amerikai választópolgárok és az amerikai elektorok egy olyan személyt ültettek az elnöki székbe, aki módszeresen és menetrendszerűen veri szét mindazt, amit az elődjei sok-sok munkával, hazugsággal, rablással és hódítással nagy nehezen végre összeharácsoltak.
Ennyi véletlen egybeesést nehéz elhinni, ha viszont ezek tényleg csak véletlenek, akkor maga az Univerzum és Isten az, aki összeesküdött a jelenlegi világrend ellen.


Az már szinte üde színfolt, hogy végre valahára most már aztán tuti biztosan megvan a maláj utasszállító lelövetésének igazi felelőse, aki nem más, mint az orosz hadsereg egyik vezérezredese személyesen. Azt azért nem mondanám, hogy a friss nyugati leleplező hír óriási meglepetést okozott, de ahogy látom és olvasom a 444! fix kommentelők kemény magját már ott is kissé kezd fásulttá válni a nagyérdemű ezekre a sztorikra.

Végezetül nem múlhat el hét Kim Király és Észak-Korea nélkül, mostanra úgy fest, hogy megtalálták azt a teljesen biztonságos szupertitkos csúcskategóriás amerikai fegyverzetet, amelyet ha bevetnek, akkor aztán Észak-Korea már semmiféle rakétát sem tud majd kilőni, hiszen a CHAMP-rendszr, mint valami kétszersültet elintéz minden elektronikai és elektromos kütyüt a mikrohullámú sugárzásával.
A dolog azért messze nem annyira új, egykoron megemlékeztem arról, hogy a hidegháború idején a szovjetek igen komoly kísérleteket folytattak az űrfegyverkezés berkein belül az ún. MASER-rendszerekkel, amelyek a lézerhez hasonlóan nagy intenzitású mikrohullám sugárzással oldotta volna meg akkoriban az ellenséges műholdak további garanciális problémáit - igaz, ennek a hőskora valahol az 1970-es évek vége, 80-as évek eleje volt, de azóta igen nagy a csönd a témában, így friss infók nincsenek.
CHAMP-rendszer ide vagy oda, a magam részéről erősen kétlem, hogy néhány drón és az általuk szállított nagy hatékonyságú mikrohullám generátorok képesek lennének Észak-Korea rakéta és tüzérségi rendszereinek megsütésére úgy, hogy közben a derék észak-koreai szamurájok csak szájtátva lesnék Trump mikulás meglepi csomagját és minimum néhány petárdát sikeresen ne durrantanának el közben a buli hevében.

Ajánlott mainstream cikkek:
https://hirtv.hu/hirtvkulfold/kulugyminisztere-finomitott-trump-szavain-2432790
https://444.hu/2017/12/09/az-orosz-hadsereg-vezerezredeset-azonositottak-a-malaj-gep-lelovesenek-egyik-kulcsfigurajakent
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/erdogan_bepoccent_a_papat_merkelt_es_putyint_is_felhivja.652592.html
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/alairtak_eszak-korea_halalos_iteletet.652697.html
http://kitekinto.hu/2017/12/09/europan-kivul/nem-fogadja-mike-pence-t-a-palesztin-elnok/?ref=hirstart
http://hvg.hu/vilag/20171209_Trump_meg_a_francia_es_a_torok_elnokot_is_osszehozta#rss

    Pontos idő: 2017-12-12, 20:48