[BIZTPOL] A nagy sakktábla - Page 31

Biztonság politikai fórum

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Share
avatar
Papajoe

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Papajoe on 2017-11-17, 09:44

@HTKAzsolti írta:
@Montezuma írta:Az Egyesült Államok a belgiumi Antwerpenben lévő cseppfolyós földgáz terminálba Oroszországban vásárolt gázt szállít.
A vállalat a földgázt az orosz „Sibur” cégtől vásárolja az Uszt-Loga kikötőben.
A vizsgálat eredménye megerősíti Vlagyimir Csizsovnak, Oroszország uniós nagykövetének a véleményét, aki szerint „naiv azt hinni, hogy az Egyesült Államokból érkezik a cseppfolyós földgáz az európai kikötőkbe”.
Az európai cseppfolyós földgáz fogadására alkalmas terminálokat azért építették, hogy csökkentsék az EU országoknak a kiszolgáltatottságát az orosz vezetékeken át érkező földgáznak. Csakhogy az orosz forrásból vásárolt amerikai cseppfolyósított földgáz drágább, mint a csővezetékeken át exportált földgáz.

http://lovasistvan.hu/2017/11/08/lebukas-az-amerikaiak-europat-oroszorszagban-vasarolt-foldgazzal-latja-el/
Ha ez igaz, akkor az EU egy igazi idióta.
HIPER lol!


Ezt én nem tudom elhinni hogy igaz legyen. Szerintem ez csak valami álhír.


Mit nem hiszel el?Nemrég vettek az ukránok az usából szenet.... :cheers:

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-11-17, 12:45

Zsolti
Hát..., tudom, hogy hihetetlenül hangzik, de mostanában elég sok olyan dolog történik a nyugati világban és világgal, amire még 5-10 éve is azt mondtuk volna, hogy ez lehetetlen. Ehhez képest a valóság az, ami hihetetlen mostanra.
avatar
HTKAzsolti

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by HTKAzsolti on 2017-11-19, 15:29

@Montezuma írta:Zsolti
Hát..., tudom, hogy hihetetlenül hangzik, de mostanában elég sok olyan dolog történik a nyugati világban és világgal, amire még 5-10 éve is azt mondtuk volna, hogy ez lehetetlen. Ehhez képest a valóság az, ami hihetetlen mostanra.
Ha ez igaz tényleg, akkor az a világ szégyene.

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-11-19, 18:59

John Hyten tábornok, az amerikai atomfegyvereket irányító parancsnok egy kanadai konferencián egészen meredek kijelentést tett: azt mondta, hogy ha az elnök "törvénytelenül" utasítja a hadsereget atomfegyver bevetésére, akkor nem fognak engedelmeskedni.
https://444.hu/2017/11/19/ha-trump-atombombat-akar-ledobni-akkor-az-usa-hadserege-nem-feltetlenul-engedelmeskedik-majd-neki
Elsőre baromi jól hangzik és mindenki megnyugodhat: ha Trump meghülyül és kiadja a parancsot egy megelőző atomtámadásra, akkor a hadsereg vezérkara – ha ez a parancs törvénytelen – meg fogja tagadni.
Nos, a sajtóban ügyesen tálalták azt a helyzetet, ami ma az Egyesült Államokat jellemzi. Ügyesen tálalták, mert először mindenki tapsol és megnyugszik, hogy oké, nem lesz itt semmi probléma, ha hülye a góré, akkor sem.

Csakhogy a valóságban ez a dolog pont a fordítottját jelenti és azt is elmondom, hogy miért.

Először is, mi az, hogy törvénytelen parancs? Nesze semmi fogd meg jól, az USA összes háborúja az elmúlt minimum 14 évben ugyanis törvénytelen volt, kezdve 2003-as Irak elleni támadástól egészen a jelenlegi szíriai katonai beavatkozásig, miközben egyszer sem hallottam azt a Pentagontól, hogy Bush vagy Obama kezét lefogták volna.
Másodszorra fontos észrevenni, hogy John Hyten szavai kétirányú utcát jelentenek, azaz fordítsuk meg a dolgot:
Ha a Pentagon tábornokai úgy döntenek, hogy megelőző nukleáris csapást mérnek az feltételezett ellenségre, akkor Trump hiába is ágálna ellene, nem hajtanák végre az elnök tiltó parancsát?
Feltéve persze, ha egyáltalán szólnak neki előtte, nem pedig kész tények elé állítva lavírozzák bele az elnöküket és az országukat egy harmadik világégésbe. Nagyon naiv és ostoba az, aki a Pentagon tábornokaiban bízik – jelen idő szerint ugyanis nagyon úgy fest a dolog, hogy az Egyesült Államokat immár a tábornoki kar irányítja, akiknek valaki vagy valakik adják az utasításokat. Azt legalább már tudjuk, hogy adott esetben ez nem az elnök.

Washingtonban ellenzéki honatyák módosítani akarják a törvényt, mely szerint az elnök atomháborút kezdhet és csak később kell ehhez kérnie a törvényhozás felhatalmazását. Közben tovább szorul a hurok Trump körül az orosz kapcsolatok miatt. Egy új könyv egyenesen azt írja, hogy: “Én nem mondom, hogy Trump KGB ügynök, de…”
http://www.globoport.hu/196720/hiaba-is-nyomna-meg-trump-az-atomgombot/
A Globoport cikke ennél is messzebb mutat, itt már nemcsak a Pentagon tábornokainak világ felé történő jelzését kapjuk a pofánkba, hanem egy jópofa magyarázat is társul a dologhoz: nevezetesen az, hogy Trump voltaképpen egy KGB ügynök. Szumma-szummárum lassan kibújik a szög a zsákból: Az Egyesült Államokat irányító pénzhatalmi elit az amerikai haderő felett úgy vette át a közvetlen hatalmat, hogy közben Trumpot felcímkézték a KGB ügynök vagyok matricával, amit bizonyítani sem kell, pont úgy, mint ahogy mostanában semmi mást sem kell, elég, ha mondanak valamit és az onnantól kezdve úgy van és punktum.

Eljött az ideje, hogy Oroszország és Kína csőre töltsön és készüljön a leszámolásra az USA-val, mert a további egyezkedéseknek, ígérgetéseknek és handabandázásnak már csak egy célja van: időt húzni a megelőző csapásra kedvező pillanatig. Tudomásul kell venni, hogy az Egyesült Államok mostanra maximum csak egyetlen dologból ért: az ellene bevetésre készen tartott jelentős számú és hatóerejű atomtöltetekből. Rosszabb esetben még azokból sem.

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-11-20, 18:40

Oroszország immár nem érdekelt abban, hogy minél magasabb legyen a kőolaj ára – állítja egy stratégiai gazdasági tanácsadó cég szakértője. Ezt számos indokkal alá tudja támasztani, köztük azzal, hogy megkezdődött az ország gáz- és olajfüggőségének visszaszorulása.
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/forradalmi_valtozas_kezdodott_az_oroszoknal.651397.html
Oroszország a világ legnagyobb olajexportőre, így állami költségvetése havonta nagyjából ötmilliárd dollárt keres azon, hogy a nyersolaj világpiaci ára a 60 dollár/hordós szinten mozog a korábbi 40 dollár helyett - kezdi elemzését a bne IntelliNews régiós hírportálon megjelent cikkében Chris Weafer, a Macro-Advisory stratégiai tanácsadó cég elemzője.
A szakértő szerint a moszkvai vezetés ennek ellenére nem örül a jelenlegi árszintnek (amely az októberi 50 dollár/hordós árról indulva emelkedett a mostani magasságba), inkább kisebbet szeretne. Első hallásra ez a megállapítás őrültség, ám ha figyelembe vesszük az oroszok hosszabb távú számításait és terveit is, már nem olyan érthetetlen.


Megjegyzés:
Oroszország nem érdekelt egy Irán elleni háború kirobbantásában (sem). Sőt, ha valaki leveszi az oroszgyűlölő szemüvegét (bár tudjuk, hogy van, ahol ezt szinte kötelező viselni), akkor rájöhetne arra is, hogy per pillanat (és a belátható középtávú jövőben) Oroszország semmiféle háború kirobbantásában sem érdekelt, ugyanis a békével sokkal-sokkal többet nyer, mint bármiféle háborúval. Arra már utalni sem szeretnék, hogy sem demográfiai, sem földrajzi okok miatt nemhogy érdeke nincs terjeszkedő háború megindításában, de stratégiai értelme sem lenne semmilyen oldalról. Oroszország honvédő háborúra rendezkedik be, addig, amíg nem tolják az orra alá a kést, Moszkva semmiféle valós katonai veszélyt nem jelent Európára.


Donald Tusk üzent: a lengyel kormány saját stratégiáját vagy a Kreml tervét hajtja végre?
https://444.hu/2017/11/20/donald-tusk-uzent-a-lengyel-kormany-sajat-strategiajat-vagy-a-kreml-tervet-hajtja-vegre
Tusk olcsó és hatásvadász köntösbe bújtatott nyílt hazaárulása – lassan olyan hiper képességeket tulajdonítanak Oroszországnak és Putyinnak, hogy ha a fele igaz lenne, akkor be kellene látni, hogy már most ő a világ jelenlegi ura.

Putyin azt ültet az amerikai elnöki székbe, akit csak akar és már azt is tudjuk, hogy Trumpból az orosz hackerek csináltak elnököt, nem pedig az elektorok és az amerikai választópolgárok.
Sőt, ezek is mind-mind Putyin alkalmazottjai.

Tusk rátesz erre a nyugati média által globálisan terjesztett (és természetesen globális szinten saját magukat is nevetségessé tévő) légből kapott állításokra azzal, hogy mostanra már a lengyel kormány is a Kremlnek dolgozik.
Ezek szerint a Lengyelországba telepítendő amerikai rakétavédelmi rendszer is Moszkva egyik zseniális ötlete volt!

Hiába no, vannak ennek a világura Putyinnak fura csavarásai, amiben itt már mindenki együttműködik vele.
Uraim és hölgyeim, Putyin megvalósította a tökéletes és globális világösszeesküvést, és ezért, de csakis ezért bomlik a Nyugat rendszere.
Nem, még véletlenül sem a saját kapzsi és tehetségtelen politikusaiktól és spekulánsaitól, á dehogy, erről szó sincs.

Raszputyin után íme megérkezett GazPutyin és mostanra lassan tönkreteszi az eddig oly tökéletes és jó úton haladó világot.
Én már látom is GazPutyin következő brutál ármánykodását, ami miatt a jótét lélek és abszolúte korrekt Merkel királylány is lassan szedheti a sátorfáját és új állás után nézhet Németföldön.
(http://kitekinto.hu/2017/11/20/europai-ugyek/megbukott-angela-merkel-koalicios-terve/?ref=hirstart)


Izrael hajlandó együttműködni és megosztani hírszerzési értesüléseit a mérsékelt arab országokkal annak érdekében, hogy szembeszálljanak Iránnal – jelentette ki Gadi Ejzenkot, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke egy arab hírportálnak adott interjúban.

https://888.hu/article-egy-furcsa-baratsag-kezdete-izrael-akar-szaud-arabiaval-is-osszefog-iran-ellen
Nos, ez egy igen régi barátság Izrael és Szaúd-Arábia között, pláne, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a rossznyelvek szerint a Szaúd család valójában zsidó származású. Az már csak a non plus ultra, hogy Izrael Szaúd-Arábiát MÉRSÉKELT arab országnak tartja, bár ha például az emberi jogokat és a demokráciát nézem, akkor Rijád valóban feltűnő módon nagyfokú önmérsékletet tanúsít ezekben a kérdésekben.

Egyre többen érkeznek hazánkba a nyugat-európai országokból, mivel nálunk nincs jelen az iszlám a mindennapokban és nem kell félni egy esetleges terrortámadástól.
https://888.hu/article-nyugat-europai-koloniak-jonnek-letre-hazankban-mert-itt-biztonsag-van
A cikk igen finoman fogalmaz, sokkal nagyobb mértékű nyugati ingatlanfelvásárlás folyik Nyugat-Magyarországon, mint amiről a cikk egyáltalán írni merészel.
Ha megúszunk esetleg egy nagy európai háborút, akkor egy bő évtizeden belül a mai Kelet-Európa lesz a „Nyugat” és a mostani Nyugat-Európa lesz a „Kelet”.
Ja igen, nem feltétlenül a „mesés Keletre” gondolok.
avatar
vcsaba81

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by vcsaba81 on 2017-11-20, 20:05

@Montezuma írta:Oroszország immár nem érdekelt abban, hogy minél magasabb legyen a kőolaj ára – állítja egy stratégiai gazdasági tanácsadó cég szakértője. Ezt számos indokkal alá tudja támasztani, köztük azzal, hogy megkezdődött az ország gáz- és olajfüggőségének visszaszorulása.
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/forradalmi_valtozas_kezdodott_az_oroszoknal.651397.html
Oroszország a világ legnagyobb olajexportőre, így állami költségvetése havonta nagyjából ötmilliárd dollárt keres azon, hogy a nyersolaj világpiaci ára a 60 dollár/hordós szinten mozog a korábbi 40 dollár helyett - kezdi elemzését a bne IntelliNews régiós hírportálon megjelent cikkében Chris Weafer, a Macro-Advisory stratégiai tanácsadó cég elemzője.
A szakértő szerint a moszkvai vezetés ennek ellenére nem örül a jelenlegi árszintnek (amely az októberi 50 dollár/hordós árról indulva emelkedett a mostani magasságba), inkább kisebbet szeretne. Első hallásra ez a megállapítás őrültség, ám ha figyelembe vesszük az oroszok hosszabb távú számításait és terveit is, már nem olyan érthetetlen.


Megjegyzés:
Oroszország nem érdekelt egy Irán elleni háború kirobbantásában (sem). Sőt, ha valaki leveszi az oroszgyűlölő szemüvegét (bár tudjuk, hogy van, ahol ezt szinte kötelező viselni), akkor rájöhetne arra is, hogy per pillanat (és a belátható középtávú jövőben) Oroszország semmiféle háború kirobbantásában sem érdekelt, ugyanis a békével sokkal-sokkal többet nyer, mint bármiféle háborúval. Arra már utalni sem szeretnék, hogy sem demográfiai, sem földrajzi okok miatt nemhogy érdeke nincs terjeszkedő háború megindításában, de stratégiai értelme sem lenne semmilyen oldalról. Oroszország honvédő háborúra rendezkedik be, addig, amíg nem tolják az orra alá a kést, Moszkva semmiféle valós katonai veszélyt nem jelent Európára.

Üdv Montezuma!
Az igaz, hogy Oroszország nem érdekelt egy Irán elleni háború kirobbantásában, de az is igaz, hogy Putyin nem lönné tökön magát, ha mondjuk SzA-ban mondjuk káosz lenne és ezáltal a kőolaj ára is magasabb lenne, mert ezzel a nyugati államokat sakkban tudná tartani és finanszirozni tudná a környékbeli államokat(pl. Fehéroroszokat). Ráadásul a devizatartalékát is növelni tudná, ami később még jó jőhet számukra, ha már nem lesz olaj vagy földgáz.

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-11-20, 20:15

Üdv vcsaba81!

Tökön valószínűleg nem lőné magát, de direktbe háborút generáltatni sem fognak közöttük, főleg, ha a legutóbbi moszkvai orosz-szaúdi egyeztetéseknek megfelelően folynak tovább az ügyek a Közel-Keleten.
Ezt egyébként arra reflektáltam, hogy sokan gondolják úgy, hogy Moszkvának kimondottan előnyös lenne egy közel-keleti nagyobb háború, de ez így ebben a formában messze nem igaz.
Oroszországnak és Kínának semmilyen érdekek nem fűződik ahhoz, hogy a legerősebb közel-keleti bástyájukat (Irán) egy háború bedöntse.
Mert hiába is verné le végül Rijádot Teherán, ebbe az irániak is belerokkanának kissé, márpedig geopolitikai szinten sokkal fontosabb egy erős és befolyásos Irán a térségben, mint egy Szíria mintájára széthulló államalakulat.
Az oroszoknak és Kínának az érdeke inkább az, hogy Szaúd-Arábia is álljon be a későbbiek során a petro-dollár mentesítés csapatába és így segítsen az USA-t jobban kiszorítani a Közel-Keletről. Az persze nem baj, ha a térségbeli közép-hatalmak közben kicsit acsarkodnak egymásra, mert eleve könnyebb őket úgy "irányítani", ha közben egymással is el vannak foglalva, de nyilván ez nem minden határon túl érvényes.

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-11-20, 20:18

Ui:
Szaúd-Arábia belső bomlasztása illetve "felrobbantása" természetesen azonnal opció lenne, ha Rijád rárontana Teheránra vagy átverné az oroszokat illetve Kínát. Valószínűleg Rijád ennyire nem hülye, nem véletlenül indultak meg a nagy belső tisztogatások, én továbbra sem az Irán elleni háború előkészítését látom ebben, hanem valami egészen mást.
avatar
vcsaba81

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by vcsaba81 on 2017-11-21, 10:09

@Montezuma írta:Üdv vcsaba81!

Tökön valószínűleg nem lőné magát, de direktbe háborút generáltatni sem fognak közöttük, főleg, ha a legutóbbi moszkvai orosz-szaúdi egyeztetéseknek megfelelően folynak tovább az ügyek a Közel-Keleten.
Ezt egyébként arra reflektáltam, hogy sokan gondolják úgy, hogy Moszkvának kimondottan előnyös lenne egy közel-keleti nagyobb háború, de ez így ebben a formában messze nem igaz.
Oroszországnak és Kínának semmilyen érdekek nem fűződik ahhoz, hogy a legerősebb közel-keleti bástyájukat (Irán) egy háború bedöntse.
Mert hiába is verné le végül Rijádot Teherán, ebbe az irániak is belerokkanának kissé, márpedig geopolitikai szinten sokkal fontosabb egy erős és befolyásos Irán a térségben, mint egy Szíria mintájára széthulló államalakulat.
Az oroszoknak és Kínának az érdeke inkább az, hogy Szaúd-Arábia is álljon be a későbbiek során a petro-dollár mentesítés csapatába és így segítsen az USA-t jobban kiszorítani a Közel-Keletről. Az persze nem baj, ha a térségbeli közép-hatalmak közben kicsit acsarkodnak egymásra, mert eleve könnyebb őket úgy "irányítani", ha közben egymással is el vannak foglalva, de nyilván ez nem minden határon túl érvényes.
Üdv Montezuma!
Az Irán-SZA háború tényleg nem lenne jó az oroszoknak, mert ott végül csak egy gyöztes lenne, és sem nagy Iráni befolyás, sem nagy SZA-i befolyás nem lenne jó neki. A petrodollár mentesítésről, meg annyi, hogy Kinának csak azért lenne jó, hogy ne idegen valutával fizessen egy 3. országnak,hanem a sajátjával és ezt később saját maga szerint tudja manipulálni(ahogy amerika is teszi). Az oroszok meg szimplán csak be akarják dönteni a dollár hatalmát ezáltal a teljes nyugati országokat kordában akarják tartani. Szerintem SZA-a soha nem fog csatlakozni a petrodollár mentesítéshez, mert akkor nekik is végük, mint Szaddamnak és Kadafinak.
Ezért mondom, az oroszoknak az lenne a jó, ha SzA-ban a belső feszültség nőne(felkelések), mert azzal 1. nőne az energiahordozók ára( ők is jobban örülnének 120 dolláros kőólajnak, mint egy 50-60 dollárosnak), 2. az Usa nem engedheti meg, hogy elveszítse SzA-t ezért esetleg, ha ugy látják, hogy a mostani rendszer bukóban van, akko csapatokat is küldhetnek, ami növelné a kockázatokat és az amerikai költségeket. Csodálkozok, hogy még nem robbant ki egy komolyabb felkelés SzA-ban az uobbi hetek- honapok eseményei hatására.
Azt, hogy mostanában az oroszok és a szaudiak "egymásra találtak", azt szerintem csak kérész életű, szerintem nem fognak venni sz400-as rendszert és az atomerőműveket is az amerikaiakkal vagy a franciákkal fogják megépítettni.

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-11-21, 22:14

Szia vcsaba81!

Igen, nagy eséllyel nem lesz komolyabb orosz-szaúdi összeborulás, ennek semmi hagyománya nincsen, de azért az 1% esélyt ne mi vegyük el tőlük.
Ezzel párhuzamban megjelent ma egy érdekes cikk, ami szerint Oroszország meghintáztatta az OPEC tagállamokat:

Sokak szerint a világ legnagyobb olajkitermelőjének és exportőrének számító Oroszország relatíve kis kockázatot vállalt tavaly novemberben, amikor az amúgy is rekordközeli termelésének enyhe csökkentésébe ment bele, ezzel pedig gyakorlatilag megvezette a teljes OPEC-et, élén a kartellt irányító Szaúd-Arábiával.
múlt héten terjedtek el azok a piaci pletykák, amelyek szerint Oroszország késleltetné a döntést a korlátozás kiterjesztéséről. Ezt támasztja alá, hogy Alexander Novak orosz energiaminiszter többször is kijelentette: a kiterjesztésről szóló döntés Moszkva számára egyáltalán nem sürgős. A 40 dolláros olajárszinttel kalkuláló orosz költségvetés miatt az ország kedvező helyzetben van és e szint feletti bármilyen olajár esetén túlságosan nagy baj nem érheti - írja elemzésében az Oilprice.com.

http://nrgreport.com/cikk/2017/11/21/opec-megallapodas-mindent-borit-oroszorszag

Természetesen – kőolaj mennyiség ide vagy oda – Szaúd-Arábia a fasorban sincs Oroszországhoz képest, az egyik egy alig regionális középhatalom, a másik pedig egy világhatalom ennek minden aspektusával. Nem kérdés, hogy egy komoly tengelyakasztás esetén ki a nyerő.
A perto-dollár leültetéséhez egyébként csatlakozhat adott esetben Szaúd-Arábia is, pláne, ha Kínától és az oroszoktól megfelelő garanciákat kap. Ha belegondolsz, Ankara is sorban rúgja fel a Nyugattal és a NATO-val meglévő együttműködési területeket, pedig 60 éven át tuti megbízható NATO-tagnak számított.
Az USA nemhogy Szaúd-Arábia, de általában véve a közel-keleti befolyásának az elvesztését sem engedhetné meg, de ettől függetlenül ez történik, aminek az oka igen egyszerű: az USA, mint világbirodalom jelentősen túlterjeszkedett a valós erejéhez képest és az inga most elindult visszafelé.
A Szovjetunió túl gyorsan és túl könnyen engedte előre Amerikát, ezek pedig azt sem nézték, hogy mi a valós helyzet, teljesen megrészegültek a hirtelen jött világhatalmi elsőbbségtől.
Csak közben Oroszország visszavonult, hogy csendben erőt gyűjtsön és közben Kína is igen komolyan feljött az élmezőnybe – mivel mindez az USA orra előtt történt az elmúlt 20 évben, így jogosan merül fel a kérdés, hogy Washingtonban eközben melyik adót nézték?
avatar
Papajoe

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Papajoe on 2017-11-22, 10:25

Szerintem meg már Az usa közel keleti proxijainak sem akkora mámor az usa proxijának lenni.Párszor átqrták már őket is,meg használjál őket a terrororizmus finanszírozásra,zámogatásra,sztán pont mielőtt megroppant volna Szíria,a főművük,jött a mackó,majd határozott hangon bejelentette,hogy,
-mi pedig bemegyünk,és Szíria mellett bevetjük a légierőt.Pont.
Bementek,bevetették.
-majd mi tudjuk ki a terrorista,és ki nem,aszerint bombázunk.Pont.
tudták,bombáztak.
Jöttek,bombáztak,győztek.A nyugat meg verhette magát földhöz, össze is sz@rhatta magát.Friss hír,hogy az afgánokhoz nem kevés orosz éjjellátó érkezett,és már nem is olyan hazafiak az amcsi hivatásos katonák,mert visszalőhetnek rájuk.
Nem tűnnek balfaszoknak az Oroszok,még az usa mellett sem,meg hát ott van Kína is,nagyot kell vírítania az usának,hogy ne csússzon ki a kosárból.
Betették a bogarat a terítőfejűek fülébe,az biztos.Ha lesz is átállás,akkor az biztos lassan,hátúlról lesz,nyilván nem utasítják ki az amcsikat az országból,egyik reggelre.

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-11-22, 19:48

Janet Yellen Fed-elnök tegnapi bejelentése szerint, ha lejár megbízatása, akkor az amerikai jegybank kormányzói testületéből is távozik. Ezzel megnyílt az út a trumpisták többségbe kerülése előtt.
http://www.napi.hu/tozsdek-piacok/totalis_hatalomatvetelre_keszul_trump.651611.html
Meleg a pite, Trump (háta mögött a Pentagon tábornokaival) készül belenyúlni a FED működésébe. Itt nehéz lesz így eljátszani a Dallas vol2 módszert.

Egy órán keresztül diskuráltak a szíriai helyzetről.
http://privatbankar.hu/makro/titkos-hivas-putyin-igy-baratkozik-trumppal-314287
Elég sokat elmond az amerikai belső politikai állapotokról, hogy Trumpnak, az USA választópolgárai és elektorai által megválasztott elnökének sutyiban kell egyeztetnie Oroszország elnökével egy nemzetközi találkozón, mert egyébként a teljes neolib média szinte vezényszóra nekiesik.

Moszkva, Ankara és Teherán urai ma közösen demonstrálják Washingtonnak és a világnak megnövekedett befolyásukat a Közel-Keleten. Törökország még hivatalosan a NATO tagja, de mind a védelmi szervezet, mind Ankara napi összetűzésekkel adja tudtára a másiknak, hogy ez egyre inkább egy nem kívánatos házasság. Szaúd-Arábia és Izrael pontosan érzik, hogy a hatalmi dinamika ellenük dolgozik a térségben, ezért stratégiai szintre emelik kétoldalú együttműködésüket.
http://privatbankar.hu/makro/ma-talalkoznak-a-kozel-kelet-uj-urai-izrael-valaszul-peldatlan-lepest-tett-314289
Életveszélyes triumvirátus a Nyugat számára a Közel-Keleten: Moszkva-Ankara-Teherán tengely. Kevés lesz ide Rijád és Tel-Aviv románca.

A legfrissebb hivatalos katonai jelentés szerint az amerikai haditengerészet Japánban állomásozó 7. flottájánál olyan súlyos műszaki problémák vannak, ami miatt a flotta közel kétharmada nincs bevethető állapotban. Az ijesztő bejelentéssel szinte egy időben pedig egy légi katasztrófa történt a 7. flottánál. Tizenegy emberrel a fedélzetén a Csendes-óceánba zuhant az Egyesült Államok haditengerészetének egyik repülőgépe, amely a Japánban állomásozó Ronald Reagan repülőgép-hordozóhoz tartott.
https://888.hu/article-sulyos-gondok-vannak-az-usa-csendes-oceani-flottajanal
A birodalom hadigépezetében egyre több probléma adódik, ami a belátható jövőben törvényszerűen sokasodni fog.

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-11-23, 11:13

Szaúd-Arábia hétmilliárd dollár értékben vásárol precíziós bombákat amerikai fegyvergyártó cégektől - közölték szerdán a Reuters hírügynökséggel az ügyletet ismerő források.
http://www.atv.hu/kulfold/20171123-amerikai-cegektol-vasarol-fegyvereket-szaud-arabia
Szaúd-Arábia kiváló iskolapélda arra, hogy kiket érdemes felfegyverezni a Közel-Keleten, ugyanis Rijád az, aki egy halom pénzt elkölt a high-tech haditechnikára és ezzel profithoz juttatja az amerikai fegyvergyártókat, ugyanakkor nyugodtan háborúzhat is, mert képtelen érdemi változásokat elérni a közel-keleti status quo-ban – maximum csak arra képes, hogy tizedeli a polgári lakosságot. Szaúd-Arábia Jemen elleni katonai akciója ez idáig a mértéktartó szakértők véleménye szerint is csúfos katonai kudarc.

A Szaúd-Arábia és Irán között a hatalomért és a befolyásért folyó küzdelem valóban tombol a Közel-Keleten, az elemzők azonban nincsenek meggyőződve arról, hogy egy totális háború veszélye fenyeget. Legalábbis egyelőre.
http://kitekinto.hu/2017/11/23/europan-kivul/forrasponton-az-irani-szaudi-konfliktus/?ref=hirstart
Ennek az oka pedig igen egyszerű, Szaúd-Arábia képtelen lenne egy sikeres háborút megvívni Irán ellen, innentől kezdve pedig nem marad más, mint „bosszú” hadjáratot folytathat Jemen ellen illetve próbálkozhat Libanonban az iráni szövetséges Hezbollah elleni akciókkal.
Szaúd-Arábia valós katonai képességeit sokan túlértékelték, miközben a szaúdi haderő high-tech rendszereinek a jelentős részét is szimplán külföldi zsoldosok üzemeltetik, azokat pedig nem a győzelem és Rijád dicsősége, hanem kizárólag a saját busás fizetésük érdekli csak és kizárólag.

Rémisztő dolgot mondott Putyin - világháborús üzemmódba kapcsol Oroszország
http://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/remiszto-dolgot-mondott-putyin/0m1pl0d
No azért nem kell mindjárt pánikba esni, Oroszország lassan egy bő évtizede készül nagyban egy új honvédő háborúra, minden létező katonai fejlesztésük és a haderejük modernizálása pontosan ebbe az irányba mutat. Jelen idő szerint az orosz nukleáris arzenál 90%-a modern rendszerekkel van felszerelve, a hagyományos haderőn belüli modern és új technikai eszközei pedig 50% körül mozognak. Ennél viszont sokkal fontosabb az, hogy az oroszhaderő haditechnikájának hadrafoghatósága sokkal jobb, mint a NATO legtöbb (szinte összes) államának, illetve az utóbbi években nagyon odafigyeltek a katonai humán faktor megfelelő színvonalú képzésére, valamint a szociális juttatások javítására.
Jelen idő szerint a Nyugat nem tud olyan szintű katonai fölényt felmutatni, ami egyáltalán esélyt adna akár csak egy hagyományos fegyverekkel megvívandó háború esetén a valós katonai sikerre Oroszország ellen.
Csak annak kell mostantól rémüldöznie, aki eddig egy Oroszország elleni katonai fellépésben gondolkodott.
avatar
Zolkas

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Zolkas on 2017-12-02, 20:50

avatar
Zolkas

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Zolkas on 2017-12-02, 20:55

avatar
Zolkas

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Zolkas on 2017-12-02, 20:58

avatar
joker
Tisztes
Tisztes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by joker on 2017-12-02, 20:59


Ennek mi értelme lenne, vagy haszna? Nem attól vagy atomhatalom, hogy unott hangon egy másik politikus elismeri, hanem attól, hogy rendelkezésedre áll-e atomfegyver bevethető kivitelben és van-e ami elszállítja a töltetet a célpontig. Hogy most kell-e ehez hidrogébomba vagy elég a hagyományos atombomba is, hány darab kell minimu, hány kt / db, vagy kell-e ICBM a szállításhoz vagy elég egy kisebb ballisztikus rakéta is vagy robotrepülő a célbajuttatáshoz, azt mindenki döntse el maga, de nem az elismeréstől lesz valaki atomhatalom, hanem a képességtől.
avatar
Zolkas

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Zolkas on 2017-12-02, 22:01

@joker írta:

Ennek mi értelme lenne, vagy haszna?  Nem attól vagy atomhatalom, hogy unott hangon egy másik politikus elismeri, hanem attól, hogy rendelkezésedre áll-e atomfegyver bevethető kivitelben és van-e ami elszállítja a töltetet a célpontig. Hogy most kell-e ehez hidrogébomba vagy elég a hagyományos atombomba is, hány darab kell minimu, hány kt / db,  vagy kell-e ICBM a szállításhoz vagy elég egy kisebb ballisztikus rakéta is vagy robotrepülő a célbajuttatáshoz, azt mindenki döntse el maga, de nem az elismeréstől lesz valaki atomhatalom, hanem a képességtől.

itt már arról van szó hogy csak mint egyenrangú felek hajlandóak tárgyalni. atomhatalom az atomhatalommal.
avatar
Zolkas

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Zolkas on 2017-12-02, 22:09ez nagyon tetszik.
avatar
joker
Tisztes
Tisztes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by joker on 2017-12-02, 22:31

@Zolkas írta:
@joker írta:

Ennek mi értelme lenne, vagy haszna?  Nem attól vagy atomhatalom, hogy unott hangon egy másik politikus elismeri, hanem attól, hogy rendelkezésedre áll-e atomfegyver bevethető kivitelben és van-e ami elszállítja a töltetet a célpontig. Hogy most kell-e ehez hidrogébomba vagy elég a hagyományos atombomba is, hány darab kell minimu, hány kt / db,  vagy kell-e ICBM a szállításhoz vagy elég egy kisebb ballisztikus rakéta is vagy robotrepülő a célbajuttatáshoz, azt mindenki döntse el maga, de nem az elismeréstől lesz valaki atomhatalom, hanem a képességtől.

itt már arról van szó hogy csak mint egyenrangú felek hajlandóak tárgyalni. atomhatalom az atomhatalommal.

Milyen egyenrangú felek? Talán ha Kína is beáll mögéjük. Most hogy leírtam Kínát jut eszembe, elég érdekes, hogy a tárgyalóasztalhoz harmadiknak az oroszokat akarják Kimék és nem a nagytesót, igaz most utcahosszal Putyin a Top 1 szuper alfahím világszinten, de akkoris.
Viszont ezzel a hozzáállással úgysem lesznek tárgyalások és ezt ÉK-ban is tudják, tehát nyomja hátulról valaki őket. Az amcsiknak már egy kis kétoldalú tárgyalás is arcvesztés, nemhogy atomhatalomnak elismerni ÉK-t (nem mintha ez hozzaadna +100 kt-t az arzenálhoz), aztán egyenlő felekként úgysem tekintenének rájuk, ha a többi tényező nem lenne.

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-12-03, 18:13

Sajnos nem túl pozitív hírek érkeznek a nagyvilágból, külön komment nélkül néhány hír a közelmúltból:

Tillerson: Oroszország továbbra is agresszív magatartást tanúsít
http://www.atv.hu/kulfold/20171128-tillerson-oroszorszag-tovabbra-is-agressziv-magatartast-tanusit

A NATO szerint egyre nagyobb esély van a háborúra
Egyre nagyobb kihívást jelent Kína fegyverkezése és Oroszország erőfitogtatása, írja négyévenként esedékes helyzetértékelő jelentésében a NATO.
https://444.hu/2017/11/29/a-nato-szerint-egyre-nagyobb-esely-van-a-haborura

Nagyon rossznak, sőt visszataszítónak minősítette Oroszország és az Egyesült Államok kapcsolatainak légkörét Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök Moszkvában egy csütörtöki, öt csatornán élőben közvetített, évösszegző stúdióbeszélgetésen.
http://index.hu/kulfold/2017/11/30/medvegyev_visszataszito_az_orosz-amerikai_kapcsolatok_legkore/

John Hyten tábornok, az amerikai hadsereg stratégiai parancsnokságának, a Strategic Commandnak a vezetője szombaton beszélt arról egy rendezvényen, hogy Oroszország és Kína is akítvan fejleszt olyan fegyvereket, melyekkel az Egyesült Államok világűrben lévő eszközeit, például műholdakat érhetnek el.
https://444.hu/2017/12/03/kina-es-oroszorszag-urfegyvereire-figyelmeztetett-egy-amerikai-tabornok

Hivatalosan elismerték, hogy létezik az a dokumentum, amelyben eligazítják az orosz iskolákat arról, milyen előkészületeket kell tenniük egy háború esetére. Közölték azt is: keresik azt, aki kiszivárogtatta a sillabuszt. Putyin elnök eközben szintén a háborús felkészülésről beszélt.
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/folyik_a_haborus_keszulodes_az_oroszoknal.651985.html

Megjegyzés:
Örvendetes, hogy a napi mainstream „végre” nyíltan ír arról, amiről tabu volt eddig még csak beszélni is. Oroszország és a nyugat, pontosabban a Kelet (Oroszország-Kína-Irán-ÉK) és a Nyugat hatalmai között kézzelfogható közelségbe került egy olyan konfliktus kirobbanása, amely globális termonukleáris háborúval fenyeget. ez nem valamiféle elvont elméleti képzelgés, hanem valós és racionális lehetőség.
Az Egyesült Államok szuperhatalmi pozíciójának meggyengülése együtt járt a katonai potenciáljának gyengülésével is. Ugyanakkor az USA ezt egyre agresszívabb kommunikációval és széleskörű katonai fenyegetéssel kompenzálja, ami igen rossz üzenet a katonailag viszont egyre inkább erősödő Kína és Oroszország felé.
Ennek a folyamatnak - ha nem állítják le időben és nem fogja magát vissza mindegyik fél (főleg az USA), annak igen szomorú végre lesz.
A világ tudósai nem hülyék, ők már év elején jelezték a világnak azt, amit senki sem akar tudomásul venni - emiatt is igen könnyű a dolguk a háborús héjáknak mindegyik oldalon.
https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2017/01/26/511592700/the-doomsday-clock-is-now-30-seconds-closer-to-midnight
avatar
Python

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Python on 2017-12-04, 13:09

Az orosz katonaság 45 év után újra zöld lámpát kapott Egyiptomban, az pedig már félig belépő Líbiába is. Egyes washingtoni források szerint Trump elnök a héten óriási lépésre készül, amellyel fáklyát dughat a közel-keleti lőporos hordóba. Az izraeli amerikai nagykövet az elmúlt egy évben büntetlenül fittyet hányt saját külügyminisztériuma álláspontjára.
Megrázta a Közel-Keletet a hír, hogy az orosz kormány múlt csütörtökön elfogadott egy partnerségi tervezetet Egyiptommal, amely mindkét országnak lehetővé tenné, hogy előzetes bejelentés alapján használják egymás légterét és légibázisait. Ez tehát még csak előzetes megállapodás, de elérhető közelségbe került, hogy 1972 óta – amikor Szadat akkori elnök kirúgta a szovjet katonai tanácsadókat az országból – ismét megvesse a lábát az orosz katonaság a legerősebb arab országban. Moszkva szíriai beavatkozása révén nagyban nőtt az oroszok tekintélye a térségben és az arab vezetők most újraértékelik kapcsolataikat a Kreml urával.
Eközben Trump elnök a héten állítólag óriási lépésre készül, amellyel fáklyát dughat a közel-keleti lőporos hordóba. Kiszivárgott információk szerint ugyanis holnapután az amerikai elnök egy beszédében el akarja ismerni Jeruzsálemet, mint Izrael fővárosát és ugyanazzal a mozdulattal odaköltöztetné az amerikai nagykövetséget is. Ezzel Trump szembemenne a nemzetközi joggal - az ENSZ Biztonsági Tanácsa jogellenesnek tartja Kelet-Jeruzsálem bekebelezését (478-as határozat) -, súlyos csapást mérne az amerikai-arab kapcsolatokra és megfúrná az izraeli-palesztin békefolyamatot is. Nem kis diplomáciai teljesítmény lenne ez, valljuk be, de Trump lendületben van, hiszen a múlt héten már sikerült válságba sodornia Washington és London különleges bizalmi kapcsolatát is.
Trump bedöntötte az angol kapcsolatokat, most a Közel-Keletet lobbanthatja be
http://privatbankar.hu/makro/trump-bedontotte-az-angol-kapcsolatokat-most-a-kozel-keletet-http://privatbankar.hu/makro/trump-bedontotte-az-angol-kapcsolatokat-most-a-kozel-keletet-lobbanthatja-be-314629


Bár a migrációs válság előidézésében nagy szerepet játszott és játszik, most kilép a világegyezmény előkészületeiből az USA.
A Zambezi Reporters oldalán helyezték el ezeket a fotókat, arra kérve a nézőt, hogy ossza meg őket. Ennek nyomán a szétvert Líbiában, 2017-ben zajló rabszolga-kereskedelem megrázó dokumentumaival szembesül sok-sok Facebook-használó. Nekem először az jutott róluk eszembe: csak tudnám feledni Hillary Clinton önelégült arcát, amikor már bizonyossá vált, hogy meglincselték Líbia elnökét, Moammer Kadhafit. Mindez 2011-ben történt. Nyugati közreműködéssel egyszerűen levadászták egy ENSZ-tagállam vezetőjét, mert a glóbusz urainak nem tetszettek az amerikai dollár egyeduralmát kikezdő törekvései!
Nagyjából úgy zajlott ez is, mint korábban Irakban. Azzal a különbséggel, hogy ott még ENSZ-felhatalmazása sem volt az Egyesült Államoknak arra, hogy megtámadja az országot, amelynek kőolajkincsét azóta nagy nyugati társaságok hasznosítják. És azzal a hasonlósággal, hogy amiként nem volt igaz a támadásra ürügyként szolgáló állítás Irakban, miszerint tiltott vegyi fegyvereket tárol a bagdadi rezsim, úgy utólag Líbiában is bebizonyosodott, hogy a belső lázadás leverésében a kormányerők erőszakosságáról terjengő hírek - amelyeken a NATO katonai akciója alapult - eltúlzottak voltak. Nyilván nem véletlenül.
Sorsukra hagyják a rabszolgákat
http://bekialtas.blog.hu/2017/12/04/sorsukra_hagyjak_a_rabszolgakat

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-12-04, 13:12

Python

Jó kis cikkek, hoztam melléjük én is még egy kisebb csokorral:

Szinte kizárólag Vlagyimir Putyintól függ, hogy mi történik a következő hetekben az olajpiacon. Előfordulhat, hogy néhány napon belül beszakad az olajár és egymásnak ugrik Oroszország és Szaúd-Arábia, de az is lehet, hogy tovább drágul a kőolaj, Moszkva pedig jelentősen növeli befolyását a Közel-Keleten.
https://g7.24.hu/vilag/20171128/putyin-kezeben-a-globalis-olajpiac-barmi-megtortenhet/
Azóta már kiderült, hogy a második forgatókönyv tűnik reálisnak:
A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai csütörtökön Bécsben ültek össze szokásos félévenkénti tanácskozásukra, amelyen a várakozásokkal összhangban úgy döntöttek, hogy meghosszabbítják a kitermelést korlátozó megállapodás hatályát 2018 végéig. Ezt követően csatlakoztak hozzájuk az olajkartellen kívüli nagy kitermelő országok szakminiszterei, élükön Alekszandr Novakkal, Oroszország energetikai ügyekért felelős miniszterével - írta az MTI.
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/merre_indul_az_olajar_oroszorszag_is_csatlakozott_az_opec-megallapodashoz.652244.html
Drágulás ugyan várható, de nem ész nélküli, hiszen a nagyon elszabaduló olajárak kedvezőbb helyzetbe hozzák az amerikai palaolaj kitermelésben érdekelteket, ami nem jó sem Rijádnak, sem Moszkvának.

Drámaian csökkent a bevándorlás Nagy-Britanniában.
http://privatbankar.hu/makro/arulkodo-szamok-a-kutya-sem-akar-brit-lenni-314570
A legnagyobb vesztese a bevándorlás csökkenésének pont a brit építőipar lehet, akik épp a héten közölték a brit kormányhoz intézett közös felhívásukban, hogy az ágazat máris súlyos munkaerőhiánnyal küszködik.
Megjegyzés:
Pár hónappal ezelőtt egy relatíve egyszerű szerelt kéményberendezést gyártottak le itt Magyarországon, a célállomás az USA volt. Kiszállítás előtt nem sokkal az amerikai megrendelő kérte, hogy a magyar beszállító küldjön pár szerelő szakmunkást, aki kint össze is szereli a kéményt, ők adnak tolmácsot, szállást, repjegyet, mindent, csak küldjenek értelmes szakmunkásokat. A történet nagyon konkrét, az USA-ba a szerelésvezetőn kívül szakmunkásokat is ki kellett küldeni, mert az amerikai partner nem tudta megoldani az összeszerelés kérdését odahaza saját szakmunkásokkal. Azért, hogy képbe legyünk, ehhez a szerelt kéményhez kellett 3, azaz három darab lakatos, fogó, kulcs, flex és hegesztő apparát és semmi extra szakmai tudás. A szakképzett munkaerő hiánya már nem csak Európát sújtja, de a tengerentúlon erről még szemérmesen hallgatnak.

Igazán drága hiba volt, ami november 28-án elpusztította a fedélzetén 19 műholdat szállító, a kelet-oroszországi Vosztocsnijból felbocsátott orosz űrhajót. A kilövés remekül sikerült, sőt a Szojuz űrrakéta az első három fokozata is rendben levált, ám a negyedik, Fregattnak nevetett fejblokk, amiben a drága rakomány is volt, egyszer csak megkergült, a műholdakat nem juttatta el a megfelelő orbitális pályára, majd az Atlanti-óceánba zuhanva megsemmisült. Az orosz hatóságok a hiba okaként először a "globális műholdas navigációs berendezés meghibásodását" emlegették, de az ügyben természetesen vizsgálat indult. Ma több orosz lap is azt írta, hogy az előzetes vizsgálati anyag szerint nem is műszaki hiba, hanem meghökkentő emberi baki okozhatta a katasztrófát. A Szojuz hordozórakétának és a Fregatt egységnek külön-külön navigációs rendszere van, és az orosz cikkek szerint ezekbe eltérő kiindulási pontokat tápláltak be.
https://444.hu/2017/12/01/az-orosz-sajto-szerint-azert-zuhant-le-az-urraketa-mert-egyszeruen-rossz-varost-irtak-be-starthelynek-a-rendszerbe
Nézhetjük ezt akárhonnan, nem kicsi baki a dolog. Szabotázsról egyenlőre nem szól a fáma (ebben az esetben a biztonsági szolgálatok lettek volna igazi balfékek), így marad az űrközpont szakembereinek giga benézése (ez sem sokkal jobb mondjuk).

Ukrajna adós maradt több vállalt ígéretével, ezért Brüsszel úgy döntött, hogy nem folyósítja a Kijevnek jóváhagyott 1,8 milliárd dolláros támogatás utolsó részlétét - írta az MTI.
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/ukrajna_nem_kap_tobb_eu-segelyt.652288.html
Mégsem oly rózsaszín az EU és Ukrajna románca, de sebaj. Európa előbb vagy utóbb meg fogja tanulni a saját bőrén, hogy Ukrajna nem az az állam, akivel érdemes egyezkedni vagy akinek érdemes hinni. Minden esetre az EU nagyon sokat fizet és ráfizet azért, hogy Moszkvával legyen rosszban és Kijev harmatos orcáját puszilgassa közben.
Ők tudják…

John Hyten tábornok, az amerikai hadsereg stratégiai parancsnokságának, a Strategic Commandnak a vezetője szombaton beszélt arról egy rendezvényen, hogy Oroszország és Kína is akítvan fejleszt olyan fegyvereket, melyekkel az Egyesült Államok világűrben lévő eszközeit, például műholdakat érhetnek el.
https://444.hu/2017/12/03/kina-es-oroszorszag-urfegyvereire-figyelmeztetett-egy-amerikai-tabornok
Tegyük tisztába műszaki oldalról a megsemmisíthetetlen műholdak legendáját: minden olyan mesterséges égitestet, amit az ember küldött fel Föld körüli pályára ugyanazzal a technológiával el is lehet érni és meg is lehet semmisíteni, vagy szimplán csak használhatatlanná lehet tenni. Ez igaz a GPS és a Glonassz műholdjaira is. 2017-ben ennek végrehajtása sem az USA-nak, sem az oroszoknak nem okozna technológiai problémát. Más problémát persze okozna, de az már egy következő fejezet lenne.
avatar
Python

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Python on 2017-12-05, 09:34

A politika természete alapján most a Fehér Ház mindent megtesz azért, hogy elterelje a figyelmet Trump megrendüléséről. Washington erősen eltúlozza Phenjan nukleáris képességeit. Peking ellenzi az észak-koreai rezsim összeomlasztását, mert tart attól, hogy az USA egy Amerika-barát rezsimet állítana föl Kína határán.
A Fehér Házban meredeken emelkedik a politikai hőmérséklet, hiszen Michael Flynn ex-nemzetbiztonsági tanácsadó múlt pénteken bűnösnek vallotta magát abban, hogy hazudott az FBI-nak és egyúttal teljes, feltétel nélküli együttműködést ígért egy vádalku keretében.
Az NBC forrása alapján Trump veje, Jared Kushner volt az, aki utasította Flynn-t az oroszokkal való kapcsolat-felvételre. Egy Trump környezetéből származó forrás az NBC-nek úgy nyilatkozott, hogy a Fehér Háznak nagyon, nagyon, nagyon rossz hírt jelentenek a Flynn körüli legfrissebb fejlemények.
A politika természete alapján most az elnök környezete mindent megtesz azért, hogy elterelje a figyelmet erről az örvényszerűen kavargó ügyről. McMaster tábornok, nemzetbiztonsági főtanácsadó múlt szombaton Kaliforniában egy fórumon kifejtette, hogy Észak-Korea nukleáris- és rakétaprogramjának esetében a békés megoldás körül rohamosan fogy a levegő. McMaster úgy írta le Észak-Koreát, mint amely „a legnagyobb azonnali veszélyt jelent az Egyesült Államokra nézve”, hozzátéve, hogy „versenyben vagyunk, hogy még meg tudjuk oldani ezt a problémát.”
Ezek az éles kijelentések azonban erősen eltúlozzák Phenjan nukleáris képességeit. A legutóbbi észak-koreai rakétakísérlet hatótávolsága nem mérvadó, mivel nem szállított robbanófejet. Mi több, már repülés közben felrobbant, amely arra utal, hogy Phenjannak a mai napig nincsen olyan megbízhatóan üzemelő rakétája, amely vissza is tudna térni a nukleáris robbanófejjel a légkörbe.
Phenjan nyílt provokációnak nevezte a légirő hadgyakorlatát, amely szerinte „bármelyik pillanatban nukleáris háborúhoz vezethet.” A feszültség emelkedését jelzi az is, hogy az amerikai hatóságok Hawaii szigetein újra bevezették a havi gyakoriságú nukleáris sziréna tesztet. Ez a második világháború vége óta először szólalt meg múlt pénteken a szigetcsoporton.
Washington most Kínától teljes energia-szállítási blokádot követel Észak-Korea irányába, amely azonnali gazdasági és politikai válsághoz vezetne Phenjanban. Peking azonban ellenez olyan lépéseket, amely az észak-koreai rezsim teljes összeomlásához vezetne, mert tart attól, hogy az USA egy Amerika-barát rezsimet állítana föl Kína határán.
A Pentagon egy hónapja már figyelmeztetett, hogy az észak-koreai nukleáris létesítményeket „teljes bizonyossággal” csupán szárazföldi csapatok bevetésével lehet lokalizálni és biztosítani.
Az összeomlás szélén Trump kormánya - a háború is kitörhet miatta?
http://privatbankar.hu/makro/az-osszeomlas-szelen-trump-kormanya-a-haboru-is-kitorhet-miatta-314659

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-12-05, 13:28

Nem lát sok mozgásteret az Észak-Koreával folytatott versenyfutásban az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. Moszkvában ezzel szemben úgy vélik, a tűzzel játszik, aki háborút emleget, mert a konfliktust békésen kell rendezni. Az ENSZ BT tagjainak külügyminiszterei a jövő héten Japánban ülnek össze.
http://magyaridok.hu/kulfold/haborut-lat-az-usa-2529421/
Antalffy Tibor oldalán megjelent egy cikk, amelyben az amerikai külügyi bizottság ülésén konkrétan egy nukleáris eszkalációról volt szó, aminek az indokán kivennék Trump kezéből az USA nukleáris arzenálja feletti kontrollt. Egészen elképesztő dolgok zajlanak Washingtonban és sok elemző attól tart, hogy - takargatva a saját szennyest - az USA beindítja a jelenkori történelem utolsó háborúját. Bár erősen konganak a vészharangok Észak-Korea ügyében, a magam részéről továbbra sem látom, hogy Phenjan milyen valós veszélyt is jelent az Egyesült Államokra, a Nyugatra illetve az általuk előszeretettel használt - igaz, mostanra kissé megkopott és kiüresedett - "nemzetközi közösségre".
Miért is nem mondjuk ki az igazat: az USA a végletekig eladósodott, a társadalma belülről éppen szétesni készül, a szövetségesi rendszere bomlik, az egész Pax American világrendet már csak a külső máz tartja egyben, ergo a csökkenő hatalmukat a világ felett egy háborúval lehetne visszabillenteni.
Azt ne kérdezzétek, hogy miért és hogyan, ezt nagyon szépen leírják az Új Amerikai Évszázad Projekt című műben, az viszont megint egy más kérdés, hogy a valóság is hajlandó lesz-e úgy alakulni, ahogy a neokon stratégák megálmodták. Nagy eséllyel nem, így egy újabb háború kirobbantása nem azt a végeredményt fogja adni, amit bőszen ígérnek a világnak.

Kaotikusnak tűnik a jövő heti uniós csúcsot előkészítő EU-brit tanácskozás, amelyen mindkét oldalon az első számú vezetők vesznek részt. A londoni kormány engedménye az ír-észak-ír határ ügyében belpolitikai viharhoz vezetett az Egyesült Királyságban.
Káosz Washingtonban, káosz Londonban, káosz az EU-ban, káosz a Közel-Keleten...
Úgy tűnik, a boldog békeidőkhöz (XX. szd. vége) már nincs visszaút, nagyon kíváncsian várom, hogy a Nyugat vajon hogyan óhajt úrrá lenni a zömmel saját maga által generált katyvaszon. A Nyugat politikai elitje még magát Sztahanovot is megszégyenítő lelkesedéssel és hiper-aktivizmussal állt neki tönkre tenni a saját világhatalmát.

Úgy tűnik, Kína simán lekörözi az Egyesült Államokat és más országokat az elektromos autók gyártásához szükséges kulcsfontosságú elemért, a lítiumért folyó globális versenyben.
http://kitekinto.hu/2017/12/05/gazdasagpolitika/kina-nyeri-a-litiumert-folytatott-globalis-versenyt/?ref=hirstart
Érdemes ezekre az apró hírekre is odafigyelni, ugyanis Kína egyre több területen nemcsak beérte az Egyesült Államokat, hanem mostanra már szépen rá is vert.
Kína hordozza magában az emberiség új jövőjét, az USA pedig üldögél hajdanvolt csillogásának a romjain és agresszív háborús nyomulással próbálja megállítani, vagy legalább is lassítani a történelem kérlelhetetlen kerekeit, stratégiai hibákat hibákra halmozva, mégpedig egyre többet.


    Pontos idő: 2018-10-22, 05:26