[BIZTPOL] A nagy sakktábla - Page 26

Biztonság politikai fórum

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Share
avatar
Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-09-27, 15:18

Sajnálatos módon a Közel-Keleten sem csitulnak az indulatok, a kurd kérdés valamint a térség olaj- és gázmezői illetve vezetékei feletti kontrollgyakorlási igények miatt nem zárható ki egy nagyobb szabású katonai konfliktus kirobbanása.

Az iraki parlament felhatalmazást adott szerdán a kormányfőnek arra, hogy küldjön katonákat a vitatott hovatartozású, jelenleg kurd irányítás alatt álló, kőolajban gazdag Kirkuk térségébe, és vegye át az ellenőrzést az olajmezők felett – jelentette az iraki állami televízió.
http://www.hirado.hu/2017/09/27/fokozodik-a-kurd-helyzet/

De hogy jó hír is legyen onnan:
A Szaúd-Arábiát vezető 81 éves Szalman király kedd este kiadott rendeletében lehetővé teszi, hogy a szaúdi nők is kaphassanak vezetői engedélyt – írja a Saudi Press Agencyre hivatkozva a BBC.
https://mno.hu/kulfold/szaud-arabiaban-is-kaphatnak-majd-jogositvanyt-a-nok-2418837
Az elvtelenség netovábbja ennek az államnak csúfolt csalási magáncégnek a kritikátlan és feltétel nélküli amerikai támogatása.

Kedven vesszőparipa - Észak-Korea:
A szakértők tehát kiábrándító képet festenek az Észak-Koreával szembeni lehetőségekről. Az ugyan egyikük szerint se kérdés, hogy Észak-Koreát le lehet győzni. De az se kérdéses, hogy ez nagy, talán elviselhetetlen áldozatokkal, több tízezer ember halálával járna, és akár évekre, évtizedekre is leköthetné az amerikai haderőt. És ez még a jobbik eset.
https://444.hu/2017/09/26/lehet-fenyegetni-eszak-koreat-de-egy-haborunak-mar-mar-elviselhetetlen-ara-lenne
Hiú ábránd Észak-Korea katonai legyőzése, a háború első órájában már Dél-Korea és Japán is hadviselő fél lenne, egy-két napon belül pedig Kína és Oroszország is belekeveredhetne a cirkuszba. Továbbra sem hiszek az amerikai blöffben, ezek nem mernek nekimenni Phenjannak, mert a Kis Pufi rövid időn belül akkora balhét generálna, aminek a nagyok is simán alatta maradnak.
A háború ugyan elkezdődhet Észak-Korea területén, de garantáltan nem ott fog véget érni.

Egy másik szakértő szerint a mostani Észak-Korea sokkal veszélyesebbnek tűnik egy háború kirobbantása szempontjából, mint korábban bármikor. Sok rövid hatótávolságú rakétája lehet, amivel hagyományos robbanófejet tud célba juttatni, egyúttal nagy mennyiségű vegyifegyverrel is rendelkezhet.
http://privatbankar.hu/makro/akarod-tudni-milyen-lesz-a-haboru-eszak-koreaval-312378
Vegyük már észre, Észak-Korea 60 éve szinte csak a visszavágóra készül és azóta lett néhány új játékszere. Egyébként mitől olyan biztos mindenki abban, hogy Észak-Korea nem rendelkezik néhány egyéb meglepetéssel, gondolok itt akár az ismerteknél hatékonyabb légvédelmi rendszerektől elkezdve a rádióelektronikai zavaráson át egészen a tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétákig sok mindenre. Az USA elég sokat tett az elmúlt években ahhoz, hogy Kína, Oroszország, Irán vagy akár Pakisztán is adhatott segítséget titokban, persze harmadik fél közbeiktatásával.
Sőt, ha jobban megnézem, akár a CIA+Ukrajna is érintett lehet a dologban.
(Ki mondta, hogy egyes amerikai szolgálatok az USA irányítása alatt az USA érdekei szerint tevékenykednek valójában? Ja, a híradó! Az más...)

Észak-Korea vadászgépeket telepített az ország keleti partvidékére.
http://nepszava.hu/cikk/1141532-haborutol-tart-peking/
Ne tartson.
Egyénként milyen szép is lenne, ha ÉK miatt az USA és Kína összepattana, igaz?
Lenne néhány "nevető harmadik", mondjuk Indiától Oroszországig bezáróan...


Kis kitekintő - Pozitívabb jövőkép Ázsiából:
A BNP Parisbas globális befektetési bank  kijelentette, Kínának a zöldebb gazdaság érdekében tett erőfeszítései hatalmas befektetési lehetőségek előtt nyitották meg az utat.
Kína belföldi és külföldi zöld befektetései példátlan nagyok és önmagukban felülmúlják az egész világét, jelentette ki a párizsi központú bank fenntartható pénzügyi és befektetési és globális piaci részlegének ügyvezető igazgatója, Robert Barker.

http://lovasistvan.hu/2017/09/26/kina-zoldbefektetesei-peldatlan-szinten-ismeri-el-a-bnp-paribas/

... és új okosteló Oroszhonból:
A Taiga technikailag semmi különöset nem nyújt, akár elmaradottnak is mondhatnánk, egyetlen jó tulajdonságát kivéve: védelmet nyújt a szaglászó alkalmazások, nyomkövetők, kémkedés és az adatgyűjtők ellen.
http://www.hirado.hu/2017/09/26/elkeszult-a-lehallgathatatlan-szuperbiztos-mobil-epp-a-tajgarol-kapta-a-nevet/
Pont mindenre jó, amit egy telónak tudnia kell.

Persze nem egy Yotaphone 3, mert már ilyet is tudnak arrafelé eszkábálni:
avatar
Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-09-27, 15:59

Teherán és Ankara kardcsörtetéssel reagált az iraki kurdok népszavazására. Most viszont a hazai honvédelmi vezetésnek kellene megszólalnia, hiszen a levegőben lóg egy regionális katonai konfliktus kitörése, a magyar kontingens pedig pont ott állomásozik. Katonáink nincsenek kellően felkészítve a harcra, csupán könnyű fegyverzettel, őrzési feladatra indultak.
http://privatbankar.hu/makro/nagy-bajba-kerulhetnek-a-magyar-katonak-amikor-berobban-kurdisztan-312409
Talán ideje lenne már hazahozni a magyar katonákat a Közel-Keletről is, semmi keresnivalónk nincs ott (sem) a hódító idegen seregek csizmapucolójaként. Eleve nem is kellettünk volna oda, ha előtte nem verik szét azt az országot szó szerint a "semmiért" (meg némi maszek profitért persze...).
avatar
Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-09-27, 17:56

"Reméljük, hogy Oroszországnak a vegyi fegyverek likvidálására irányuló erőfeszítése példát jelent majd más országok számára" - mondta Putyin, aki a novo-ogarjovói elnöki rezidenciáról az udmurtföldi Kizner faluba adta ki a megsemmisítő parancsot.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország határidő előtt végzett vegyi készleteinek megsemmisítésével. Az elnök emlékeztetett rá, hogy a világon Moszkva és Washington rendelkezett a legnagyobb vegyifegyver-arzenállal. Sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy az Egyesült Államok nem teljesíti időben a készletei megsemmisítésére vonatkozó kötelezettségvállalását, és hogy már harmadik alkalommal módosította a határidőt, egyebek között arra a "furcsácska" kifogásra hivatkozva, hogy nincs erre költségvetési kerete.
http://hvg.hu/vilag/20170927_Putyin_megszabadul_az_utolso_vegyi_fegyveretol_is#rss
Mi van, az USA nem bízik eléggé a saját a nukleáris elrettentő képességében, hogy továbbra is kellenek neki a "szegények atombombái"?
Vagy csak egy újabb szószegés tanúi vagyunk?
Nincs költségvetési keretük erre?
A többi nagyhatalomnak lassan le kell szűrnie a nyilvánvaló tanulságot nemcsak az amerikai ígéreteket, de a konkrét megállapodásokat/szerződéseket illetően is. Talán nem a B61-es bombák modernizációjára kellene költeni, hanem a vegyi eszközöket kellene felszámolni, még így is túl sok tömegpusztító fegyver van a világon.
Ettől függetlenül nyilván az oroszok és a kínaiak sem hülyék, nem az amerikai vegyifegyver készleten múlik a globális erőegyensúly.
avatar
Boki.
-
-

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Boki. on 2017-09-28, 20:50

Szíriáról és a kurdisztáni függetlenségi referendumról kezdett tárgyalásokat az orosz és a török államfő csütörtök este Ankarában – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Vlagyimir Putyin munkalátogatásra érkezett a török fővárosba. Recep Tayyp Erdogan államfő az elnöki palotájában fogadta orosz hivatali kollégáját. Egyeztetésüket várhatóan késő este közös sajtótájékoztató zárja.
http://oroszhirek.hu/2017/09/28/torokorszagban-targyal-vlagyimir-putyin-orosz-elnok/
avatar
Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-09-30, 21:31

Szombat esti hírkoktél

A távol-keleti műhiszti:

Észak-Korea berezelt, próbálja megfejteni Trumpot
http://24.hu/kulfold/2017/09/27/eszak-korea-berezelt-probalja-megfejteni-trumpot/
Nem, nem rezelt be. Szegény 24.hu.

Az USA közvetlen kapcsolatban van Észak-Koreával
https://444.hu/2017/09/30/az-usa-kozvetlen-kapcsolatban-van-eszak-koreaval
Most akkor ki rezelt be kitől?

Brit stratégiai elemzők szerint mára reális lehetőséggé vált, hogy az észak-koreai válság fegyveres konfliktussá fajul.
http://gazdasagportal.hu/index.php/eszak-koreai-valsag-realis-lehetosegge-valt-a-fegyveres-konfliktus/
Nem fajul, Kína rendezi ott a vonalakat.

Nagy csapást mér Észak-Koreára Kína - összeomolhat a rezsim?
http://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/nagy_csapast_mer_eszak-koreara_kina_osszeomolhat_a_rezsim.648271.html
Nem, de azért köszönjük a napi.hu-nak is. Kína nem hülye veletek ellentétben.

A közel-keleti valódi balhé:

Amerika nem ismeri el a kurd függetlenségi népszavazás eredményét
http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=135&cid=211002
Nem szokta. De ki is hozta létre anno az iraki Kurdisztánt és ki cukkolta fel a kurdokat?

Irak Iránnal és Törökországgal együttműködve tervezi átvenni az ellenőrzést az autonóm Kurdisztán határátkelői felett - közölte pénteken a bagdadi védelmi tárca.

http://www.atv.hu/kulfold/20170929-durvul-a-helyzet-kurdisztanban-irak-atvenne-a-hatarellenorzest
Már közel a közel-keleti nagy és valódi háború, bár az Irak+Irán+Törökország+Oroszország tengely könnyedén megakadályozhatja, ha akarja.

"A legevangéliumibb kabinet." Az amerikai neoprotestáns-evangéliumi mozgalom tévécsatornája, a CBN szerint már így becézik Donald Trump kormányát, amelynek négy minisztere is heti rendszerességgel jár a Fehér Ház nyugati szárnyában, az elnöki hivatalban száz év után újra rendszeresen megtartott bibliaolvasó órákra.
https://444.hu/2017/08/02/elarasztottak-a-neoprotestansok-a-feher-hazat
Istenben bízva. Más nagyon nem maradt nekik odaát.

Európa új kis válságai:

Elfoglalta szombat délelőtt a spanyol rendőrség a katalán kormány kommunikációs központját - tudatta a helyi kormányzat.

http://www.atv.hu/kulfold/20170930-tovabb-dagad-a-konfliktus-a-spanyolok-elfoglaltak-a-katalan-kommunikacios-kozpontot
Még nem dőlt el, hogy Spanyolország eldől-e.

Hajlandóak lehetnek a német szociáldemokraták (SPD) a kormányzás folytatására a CDU/CSU jobbközép pártszövetséggel, ha Angela Merkel távozik a kancellári tisztségből - jelezte a párt egyik vezetője.
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/elkuldhetik_merkelt_sulyos_koalicios_feltetelt_szabtak_a_nemet_szocialdemokratak.648330.html
Még nem dőlt el, hogy Merkel széke eldől-e.
avatar
Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-10-06, 10:25

Chris Weafer, a Macro Advisory Partners vezető partnere szintén azt mondta a CNBC-nek, hogy a király látogatása kulcsfontosságú jel a két ország kapcsolatát tekintve: „Szalman király nem udvariaskodik feleslegesen. A tény, hogy elmegy Moszkvába hangsúlyozza, hogy az elmúlt néhány évben mennyire megváltozott Oroszország és Szaúd-Arábia kapcsolata.”
http://kitekinto.hu/2017/10/04/tozsde/tovabb-viragzik-oroszorszag-es-szaud-arabia-baratsaga/?ref=hirstart

Néhány észrevétel az orosz-szaúdi csúcstalálkozóról, tágabban véve az oroszok közel-keleti újra pozícionálásáról illetve ennek globális vetületeiről.

Az első, ami mindenképpen felkiáltójel maga Szaúd-Arábia lépése – a király Moszkvába érkezett. Túl a formális és protokolláris jelentőségén, ez igen fontos üzenet a világnak, elsősorban az Egyesült Államoknak. Elég, ha Moszkva és Putyin politikai „person non grata”-ként történő Nyugati kezelésére gondolunk. Oroszország és Putyin politikai partvonalra ültetésének amerikai szándéka teljesen csődöt mondott.

Törökország után Szaúd-Arábia is orosz SZ-400 légvédelmi rendszereket akar vásárolni – ez ismét túlmutat az eddigi status quo-n, hiszen Szaúd-Arábia gyakorlatilag bármelyik amerikai vagy nyugat-európai légvédelmi rakétarendszert megvehetné. Nyilván van gesztus értéke is a dolognak, de ami ennél fontosabb az egy másik üzenet, ami szintén az USA felé is szól: Szaúd-Arábia akár elkezdheti a haderejét más nagyhatalmak rendszereivel is felszerelni, nem csak amerikai eszközökkel.

Olvastam néhány aggodalomról, ami már a török SZ-400 beszerzéseket is kísérte, a szaúdi tervet meg pláne. A magam részéről nem érzem ezt valós problémának több okból sem:

1. Az orosz hadseregben rendszeresített SZ-400 nem egészen ugyanaz, mint amit exportra kínálnak. Ha úgy tetszik, akkor az export SZ-400-as rendszerekkel azt csinál Izrael és az USA, amit akar és amit – itt a lényeg – a vásárlók megengednek nekik!
Mitől olyan biztos abban bárki, hogy akár Ankara, akár Rijád le óhajtja tolni a gatyáját Tel Aviv vagy Washington előtt? Erről ugyanis szó sincsen. A színfalak mögött drámai változások zajlanak, amit a nyugati mainstream média és politikai köznyelv ugyan még nem mer elbeszélni, de a történelem kereke forog és a folyamatokat sem megállítani, sem visszafordítani nem lehetséges. Talán néhány emberkének nehéz lehet tudomásul venni, hogy a Hidegháború vége óta zajló nagyipari agymosás után az Egyesült Államok globális szintű visszaszorulása nem ideiglenes jellegű és átmeneti, hanem számos folyamat törvényszerű eredője, amit bizony látnak és tudnak – többek között -Ankarában és Szaúd-Arábiában is.

2. Ha az Egyesült Államoknak Ankara és Rijád segítségére van szüksége ahhoz, hogy képbe kerüljön az orosz hadiipar fejlesztéseivel és – főként – a kissé butított export termékeivel, akkor nagyon nagy a baj az amerikai hírszerzésben is, mert fabatkát sem ér az egész.

3. Ki mondta, hogy nem lehet bartel-üzlet a színfalak mögött? Vajon Ankara vagy éppen Rijád mi mindent tudna megmutatni az orosz szakértőknek az amerikai hadiipar vagy épp a NATO belső dolgaival kapcsolatban, ha akarna?

Ne legyünk már naivak, sem Törökország, sem Szaúd-Arábia nem az USA pincsijei és feltétlen hívei, az említett államok politikai vezetésének esze ágában sincs kiszolgáltatni magát az USA-nak, sőt…

Egyébként meg nyugodtan nézegethetik az amrikaiak és az oroszok egymás export kütyüjeit, nem ezen áll vagy bukik a világ geopolitkai jövője, ennél sokkal de sokkal több tényezőről van szó!
Mivel ez a fórum messze nem csak haditechnikai szemüvegen át nézi a dolgokat, így talán felesleges arra emlékeztetni bárkit is, hogy maga a haditechnika csak egy szűk szegmense a nagy egésznek, ráadásul csak szűk tartományokon belül és rövid ideig képes nagyléptékű történelmi és társadalmi folyamatokat befolyásolni.
Emlékeztetnék mindenkit arra, hogy a Szovjetuniót és a Varsói Szerződést sem mentette meg a hatalmas Vörös Hadsereg és az összesen több mint 40 ezer (igen, jól olvastátok) nukleáris eszköz 1991-ben a széthullástól.
Ha valaki azt hiszi, hogy 11 repülőgép hordozó meg pár száz 5. generációs vadászgép megmenti az Egyesült Államok helyzetét és pozícióját a világ színpadján, az óriási tévedésben van – előre szólok, sem osztani, sem szorozni nem fognak ezek a technikai eszközök sem ebben a kérdésben a végeredményt illetően.
De mondok egy ellenpéldát is: Ugye senki sem gondolja komolyan, hogy a kínai haderő tankjainak 1989-es Tienanmen-téri „felvonulása” mentette meg és tartja egyben Kínát a mai napig.

Az orosz geopolitika az elmúlt másfél évtizedben iskolát teremtett és mesterszinten mutatta be a világnak azt, hogy a politika és a diplomácia valóban nívós szinten is művelhető. Oroszország – a Szovjetunió széthullását követően – mostanra hatalmasat változott és nem a hátrányára.

Sajnos ugyanez az Egyesült Államokról is elmondható, csak épp ellenkező előjellel.

Könyvajánló:
http://168ora.hu/gorbacsovtol-putyinig-tortenelem-kozelmultbol/
"Az októberi forradalom századik évfordulójának előestéjén, de a dátumtól lényegében függetlenül megjelent a Ruszisztikai Könyvek sorozat 43. darabja. Kemény László, a téma jó ismerője A Szovjetunióból a 21. század Oroszországáig című munkájában az eurázsiai birodalom utolsó bő negyedszázadának  történetét vizsgálja, szakmai hozzáértéssel és empátiával."
„A Szovjetunió a hidegháborút lezáró kiegyezés következtében hullott szét. A jogutód Oroszországi Föderáció azonban – évtizednyi bizonytalanság után – rátalált az újjászületés, a megerősödés útjára, és ma a globálisan integrált világ egyik egyenjogú és -rangú tényezője.”
avatar
Boki.
-
-

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Boki. on 2017-10-08, 16:06

avatar
Boki.
-
-

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Boki. on 2017-10-10, 15:41

A CIA megakarta ölni a volt görög kományfőt Karamanlist 2009-ben a Déli Áramlat miatt az orosz FSZB megmentette az életét.

https://rua.gr/news/gospol/7666-grecheskogo-premera-sobiralis-ubit-za-podderzhku-rossijskogo-proekta-a-fsb-ego-spasli.html
avatar
Boki.
-
-

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Boki. on 2017-10-11, 09:48

avatar
joker
Tisztes
Tisztes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by joker on 2017-10-11, 15:55

@Boki. írta:

A bal alsó már kiszállt a cégből, azóta fizetős a pokol.
avatar
Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-10-11, 19:27

A 65 éves amerikai Bob Corker szenátor, a szenátus külkapcsolatokért felelős bizottságának republikánuspárti elnöke egy vasárnapi interjújában azt mondta, hogy Donald Trump elnök hivatalát „valóságshowként” kezeli, más országokat nyaktörő fenyegetésekkel áraszt el, ami a nemzetet „a III. világháború felé vezető útra” taszíthatja, idézi őt a New York Times.
http://magyaridok.hu/kulfold/corker-szenator-trump-harmadik-vilaghaboru-fele-taszitja-amerikat-2316745/

Az NBC a szobában jelenlévő három, meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozva közölte, hogy Trump az amerikai nukleáris robbanófejek számának mintegy tízszeresére növelését vetette fel.
http://www.atv.hu/kulfold/20171011-trump-novelne-az-amerikai-nuklearis-robbanofejek-szamat
avatar
Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-10-13, 18:24

Kína és Szaúd-Arábia hamarosan áttérhet a jüanalapú elszámolásra a kétoldalú olajkereskedelemben; amennyiben pedig Szaúd-Arábia kötélnek áll, az egész olajpiac követné a lépést, ami gyakorlatilag megfosztaná a dollárt a világ tartalékdevizája szerepétől.
http://www.portfolio.hu/vallalatok/megrengetheti-a-dollart-amire-kina-es-szaud-arabia-keszul.3.264979.html
avatar
joker
Tisztes
Tisztes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by joker on 2017-10-13, 18:33

@Montezuma írta:Kína és Szaúd-Arábia hamarosan áttérhet a jüanalapú elszámolásra a kétoldalú olajkereskedelemben; amennyiben pedig Szaúd-Arábia kötélnek áll, az egész olajpiac követné a lépést, ami gyakorlatilag megfosztaná a dollárt a világ tartalékdevizája szerepétől.
http://www.portfolio.hu/vallalatok/megrengetheti-a-dollart-amire-kina-es-szaud-arabia-keszul.3.264979.html
Akkora demokratizálást kapnának, hogy olyant a világ még nem látott. A vénembert meg már egy meghekkelhetetlen mozgólépcsővel vinnék fel az akasztófához. Az ott állomásozó amerikai csapatokat- és a szaúdiak hadi felszerelését elnézve semmi esély erre.

Vendég
Vendég

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Vendég on 2017-10-13, 18:44

Ugyan miert követné az egész piac ezt a példàt és àllna àt a jüanalapú elszàmolashoz? Cool
avatar
HTKAzsolti

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by HTKAzsolti on 2017-10-13, 20:05

aquarell írta:Ugyan miert követné az egész piac ezt a példàt és àllna àt a jüanalapú elszàmolashoz? Cool

Ha a Szaudiak átállnak valóban(ezt azért nem kicsit kétlem), akkor menni fog velük az összes öböl menti olajos is, mert azok az ő pincsijeik. Az Oroszok, Venezuela, Irán, Líbia meg csak simán azért megteszik ezt, hogy szopassák az amerikai pénzrendszert. HA ezeket az országokat meg így megnézed, és összeveted az össz olajkitermelő kapacitással az Ő szumma súlyukat, láthatod hogy gyakorlatilag Ők maguk a piac kínálati része.
avatar
Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-10-14, 10:01

Nos, az általam feltett fősodratú cikkekhez néha fűzök kommentárt, néha meg nem.
A válaszokat én sem tudom sokszor megadni, amikor no comment módon teszek fel egy-egy hírt, akkor azt elgondolkodtató céllal teszem.

Az első dolog, ami viszont igen figyelemre méltó az maga a tény, hogy a mainstream média hoz le ilyen témában cikket.
Ez pár évvel ezelőtt csak az alternatív médiának nevezett oldalak privilégiuma volt kizárólag, igaz, azóta fordult kettőt a világ és mostanra igencsak hülyének kell lenni ahhoz, hogy valaki a vakot vagy a süketet játssza. Persze vannak még ilyen delikvensek, de ez legyen az ő problémájuk, a történelem és a világ sodrása magasról tojik az egyéni elmebajra.

Aquarell kérdésre az egzakt választ nem tudom megadni, azt viszont ki merem jelenteni, hogy ebben a buliban nem csak Kína és esetleg Szaúd-Arábia venne részt, hanem – ahogy Zsolti is írta – Oroszországtól Venezueláig sanszosan minden komolyabb kőolaj termelő. Ráadásul Iránt ki ne hagyjuk, akire épp most száll rá az USA ismét, és Izraelen valamint Szaúd-Arábián kívül nagyjából senki sem tapsol a bulinak, főleg nem Nyugat-Európa.

http://www.ma.hu/kulfold/306722/Irani_atomprogram__Kozos_kozlemenyben_fejezte_ki_aggodalmat_London_Berlin_es_Parizs?place=srss

http://www.ma.hu/kulfold/306723/Irani_atomprogram__Netanjahu_gratulalt_Trumpnak_meresz_dontesehez?place=srss

Irán – akárcsak Észak-Korea – évtizedek óta bizonyítja, hogy az amerikai embargók gyakorlatilag nem képesek érdemben befolyásolni a meglévő belső hatalmi struktúrákat, ebből következik, hogy egy újabb Irán elleni szankciócsomag az EU államainak (Franciaország, Németország, Nagy-Britannia) okoz igazi problémát, nem Iránnak, ők már hozzászoktak ehhez, volt rá pár évtizedük.

Az Egyesült Államok szankciós politikáját értékelve mostanra nyugodtan kijelenthető, hogy szinte teljes kudarc. Nem tudunk gyakorlatilag egyetlen országot sem mondani, akik az amerikai gazdasági szankciók miatt berosáltak volna, sőt! csak olyat tudunk mutatni, akiknek legrosszabb esetben stagnált, de inkább beindult a saját gazdaságuk, mióta az USA szankcionálja őket. Elég paradox az a helyzet, amikor a leendő ex-szuperhatalom gazdasági büntetése valójában jutalom – legalábbis a tények egyre inkább ezt mutatják.

Érdemes azon is elgondolkodni, hogy a nagy csinnadrattával heti hétszer háborúval fenyegetett Észak-Korea „árnyékában” az Egyesült Államok ismét fel kíván rúgni egy nemzetközi megállapodást – most éppen Iránnal – dacára a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség hivatalos jelentéseinek.
Az Egyesült Államokat már rég nem érdekli a valóság, már a látszatra sem adva minden fontos geostratégiai helyszínen igyekszik instabilitást okozni. Ennek az oka egyértelmű, ahogy az USA vezető katonai akadémiája is nyilvánvalóvá tette, az amerikai világrend összeomlása már nem hipotézis, hanem a jelenkor mindennapjainak a része.

„Felperzselt föld” taktikája globális szinten – ha az USA képtelen megtartani valahol a dominanciáját, akkor inkább zűrzavart kelt, polgárháborús helyzetet idéz elő vagy konkrét háborús fenyegetéseket fogalmaz meg, ezzel is fokozva azt a feszültséget, aminek a csökkentésében rajta kívül szinte mindenki érdekelt lenne.

Szoktam találkozni ostoba delikvensekkel itt-ott, akik állandóan azt bizonygatják, hogy nem lehet a világ minden bajáért szegény szerencsétlen Egyesült Államokat okolni. Ez a megközelítés álszent és mellébeszélő, mégpedig nagyon egyszerű okoknál fogva:

1. Soha senki sem állította azt, hogy a világ minden baját az USA okozta. De azt igen, hogy a meglévő bajokat nem gyógyítja, hanem – kihasználva a kiszolgáltatottabb helyzetet – tovább mérgezi saját önző rövidtávú érdekei miatt.

2. Amikor felvetődnek ezek a problémák, akkor érdekes módon hirtelen minden USA-hívő amnéziás lesz és elfelejti, hogy a kedvencük az elmúlt évtizedek egyetlen szuperhatalmaként tündökölt, erejét, szépségét és képességeit viszont nem vetette latba azért a világért, aminek elvileg ő volt az első számú vezetője.

Ha úgy tetszik, akkor az Egyesült Államok ügyvezetése alatt az is szétrohadt, ami könnyedén menthető lett volna.

Ha az elmúlt két-három évtized globális szintű zülléséért nem az USA és a fedezet nélkül nyomtatott világpénzük a felelős, nos, akkor ki?

Vagy az USA mégsem volt soha egyetlen szuperhatalom és soha nem is volt meg sem az ereje, sem a tehetsége ahhoz, hogy a világ olyan valódi vezetője legyen, aki nem a romlás felé tereli az emberi civilizációt?

A kérdéskör nem szétválasztható, a hatalommal felelősség is jár – az nem operál, hogy a góré én vagyok, de a szart magam után nem takarítom el, mert nem vagyok felelős semmiért, kizárólag azért, ami szép, ami jó és ami sikeres.
avatar
Papajoe

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Papajoe on 2017-10-15, 10:08

@Montezuma írta:Kína és Szaúd-Arábia hamarosan áttérhet a jüanalapú elszámolásra a kétoldalú olajkereskedelemben; amennyiben pedig Szaúd-Arábia kötélnek áll, az egész olajpiac követné a lépést, ami gyakorlatilag megfosztaná a dollárt a világ tartalékdevizája szerepétől.
http://www.portfolio.hu/vallalatok/megrengetheti-a-dollart-amire-kina-es-szaud-arabia-keszul.3.264979.html


Oka kell legyen,hogy ezen gondolkodnak.
Nem becsülném alá az Orosz,és a Kínai diplomáciát/szakszolgálatokat/érdek érvényesítő képességeket a világ azon részén(sem).
Mi van ha ők már tudnak valamit,és szépen folyik hátul az egyezkedés,és hirtelen bejelentik,hogy elkezdenek jüanra váltani,majt 5 perc múlva az olajpiac többi résztvevője is?
Usánka nem háborúzhat mindenki ellen,mit tehet?A falba rúg?
avatar
Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-10-15, 11:05

Papajoe

Egyértelmű, hogy oka van, mégpedig az Egyesült Államok gyengülő befolyása világszerte. A petro-dolláron kívül a jelenleg még meglévő globálisan kiépített katonai infrastruktúra által biztosított „katonai fölény” az utolsó képesség, amivel az USA még nyomást tud gyakorolni egyes államokra vagy térségekre.
Jelen pillanatban sokkal könnyebb és kevesebb véráldozattal járó stratégia az, hogy – figyelembe véve a távolról sem rózsás amerikai belső társadalmi/pénzügyi állapotokat – a jelenlegi dollárrendszer globális „kivezetésével” szorítsák vissza az USA hegemóniáját, semmint a haderejével történő közvetlen összecsapással. Az utóbbi sem megoldhatatlan feladat, Oroszország, illetve Kína képes lenne hatalmas veszteségeket okozni az USA haderőnek is, csakhogy ez az egész világra kiterjedő termonukleáris világháborút jelentene, amire elvileg egyik államnak sincs szüksége.

Ugyanakkor felhívnám a figyelmet arra, hogy az állandó katonai jelenlét nem egyenlő a katonai fölénnyel és ezt sokan előszeretettel keverik.

Kiegészítés:
Dél-kelet Ázsiában domináns kínai katonai fölény van, az USA-nak hatalmas katonai potenciált kellene ott összevonnia ahhoz, hogy ezt valóban ellensúlyozza.
Kelet-Európában (értsd: Ural-hegységtől nyugatra) szintén hatalmas katonai erőkoncentrációja van az oroszoknak, itt szintén nagyon komoly erőösszpontosítás kellene, hogy katonai értelemben a térségben „erőegyensúly” legyen.
Az USA világszerte jelen van katonailag, de ez adott térségben nem jelent katonai fölényt! Azaz a globális katonai jelenlét globális katonai fölényt jelenthet, de egyes régiók esetében ez nem feltétlenül párosul a regionális katonai hegemóniával! Ehhez egyszerűen kevés az Egyesült Államok katonai ereje (is).
Ehhez a stratégiához vannak rendelve a US Navy repülőgép-hordozó flottái, amivel dinamikusan képes a légierejét mozgatni a glóbuszon és így van lehetősége adott régiókban megfelelő katonai csapásmérő képességet összevonni.
Ugyanakkor a csapásmérő képesség önmagában nem elégséges adott régióban a permanens fegyveres/katonai kontroll fenntartására amennyiben háborús eszkaláció történik, ahhoz szárazföldi haderő is kell. Bármilyen szép mozi is volt a Sivatagi Vihar, az USA szárazföldön távolról sem annyira jó, mint példának okáért az oroszok vagy Kína. Nem mellesleg az USA az első Irak elleni háború során gyakorlatilag egy európai területen megvívandó világháborúhoz elegendő szárazföldi haderőt vont össze Irak körül és még ehhez képest is hetekig csak a légierő támadta Irakot! Ágyúval mentek a veréb ellen és a világnak akartak demonstrálni – ettől majd mindenki hasra esett és azóta is ebből kiindulva terjesztik az amerikai fegyveres erők bárkit és bármit elsöprő félelmetes legendáját.
(Azóta persze látjuk az afganisztáni, iraki és mostani szíriai töketlenkedést, valamint az Észak-Korea körüli pávatáncot így jogosan vetődik fel, hogy a PR finoman szólva sem teljesen fedi a valós képességeket.) Ennek oka az eltérő katonai hagyományokban keresendő, az angolszász birodalmak a tengerentúli gyarmataik miatt tengeri (majd légi) katonai hatalmakká váltak, ellenben például Oroszország (aki a gyarmatait a szárazföldön „szerezte be”) elsősorban nagyobb kiterjedésű szárazföldi hadműveletekre építette fel a haderejét.
Azt gondolom, hogy a világ nagyhatalmainak a reálisabban felmérhető és értékelhető katonai képességeik osztályozásához a fentebb leírtak elengedhetetlenek, ennek hiányában torz és fals víziók születnek csak az értékelések során. Itt most nem egyes haditechnikai eszközök paramétereiről van szó (az konkrétan haditechnikai kérdés), hanem geopolitikai szempontból a katonai érdekérvényesítő képességek súlyozottan megméréséről.
Más dimenziót jelent a geopol/biztpol és más dimenziót a haditechnika, mint technikai eszköz.
avatar
HTKAzsolti

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by HTKAzsolti on 2017-10-15, 11:36

@Montezuma írta:Papajoe

Egyértelmű, hogy oka van, mégpedig az Egyesült Államok gyengülő befolyása világszerte. A petro-dolláron kívül a jelenleg még meglévő globálisan kiépített katonai infrastruktúra által biztosított „katonai fölény” az utolsó képesség, amivel az USA még nyomást tud gyakorolni egyes államokra vagy térségekre.
Jelen pillanatban sokkal könnyebb és kevesebb véráldozattal járó stratégia az, hogy – figyelembe véve a távolról sem rózsás amerikai belső társadalmi/pénzügyi állapotokat – a jelenlegi dollárrendszer globális „kivezetésével” szorítsák vissza az USA hegemóniáját, semmint a haderejével történő közvetlen összecsapással. Az utóbbi sem megoldhatatlan feladat, Oroszország, illetve Kína képes lenne hatalmas veszteségeket okozni az USA haderőnek is, csakhogy ez az egész világra kiterjedő termonukleáris világháborút jelentene, amire elvileg egyik államnak sincs szüksége.

Ugyanakkor felhívnám a figyelmet arra, hogy az állandó katonai jelenlét nem egyenlő a katonai fölénnyel és ezt sokan előszeretettel keverik.

Kiegészítés:
Dél-kelet Ázsiában domináns kínai katonai fölény van, az USA-nak hatalmas katonai potenciált kellene ott összevonnia ahhoz, hogy ezt valóban ellensúlyozza.
Kelet-Európában (értsd: Ural-hegységtől nyugatra) szintén hatalmas katonai erőkoncentrációja van az oroszoknak, itt szintén nagyon komoly erőösszpontosítás kellene, hogy katonai értelemben a térségben „erőegyensúly” legyen.
Az USA világszerte jelen van katonailag, de ez adott térségben nem jelent katonai fölényt! Azaz a globális katonai jelenlét globális katonai fölényt jelenthet, de egyes régiók esetében ez nem feltétlenül párosul a regionális katonai hegemóniával! Ehhez egyszerűen kevés az Egyesült Államok katonai ereje (is).
Ehhez a stratégiához vannak rendelve a US Navy repülőgép-hordozó flottái, amivel dinamikusan képes a légierejét mozgatni a glóbuszon és így van lehetősége adott régiókban megfelelő katonai csapásmérő képességet összevonni.
Ugyanakkor a csapásmérő képesség önmagában nem elégséges adott régióban a permanens fegyveres/katonai kontroll fenntartására amennyiben háborús eszkaláció történik, ahhoz szárazföldi haderő is kell. Bármilyen szép mozi is volt a Sivatagi Vihar, az USA szárazföldön távolról sem annyira jó, mint példának okáért az oroszok vagy Kína. Nem mellesleg az USA az első Irak elleni háború során gyakorlatilag egy európai területen megvívandó világháborúhoz elegendő szárazföldi haderőt vont össze Irak körül és még ehhez képest is hetekig csak a légierő támadta Irakot! Ágyúval mentek a veréb ellen és a világnak akartak demonstrálni – ettől majd mindenki hasra esett és azóta is ebből kiindulva terjesztik az amerikai fegyveres erők bárkit és bármit elsöprő félelmetes legendáját.
(Azóta persze látjuk az afganisztáni, iraki és mostani szíriai töketlenkedést, valamint az Észak-Korea körüli pávatáncot így jogosan vetődik fel, hogy a PR finoman szólva sem teljesen fedi a valós képességeket.) Ennek oka az eltérő katonai hagyományokban keresendő, az angolszász birodalmak a tengerentúli gyarmataik miatt tengeri (majd légi) katonai hatalmakká váltak, ellenben például Oroszország (aki a gyarmatait a szárazföldön „szerezte be”) elsősorban nagyobb kiterjedésű szárazföldi hadműveletekre építette fel a haderejét.
Azt gondolom, hogy a világ nagyhatalmainak a reálisabban felmérhető és értékelhető katonai képességeik osztályozásához a fentebb leírtak elengedhetetlenek, ennek hiányában torz és fals víziók születnek csak az értékelések során. Itt most nem egyes haditechnikai eszközök paramétereiről van szó (az konkrétan haditechnikai kérdés), hanem geopolitikai szempontból a katonai érdekérvényesítő képességek súlyozottan megméréséről.
Más dimenziót jelent a geopol/biztpol és más dimenziót a haditechnika, mint technikai eszköz.

Csak egyet érteni tudok. Az USA sok helyen ott van, de fölénye sem Európában, sem Ázsiában nincs, és nem is lesz. Afrikát kb. most bukja el a Kínaiak ellenében. Ahol még a saját kontinensén túl igen erős volt, a közel keleten, ott is most roskad rájuk a mennyezet azzal, hogy húzhatnak el Incirlikből, Irán megerősödik, a Szaudiak gyengülnek és lassan lassan az Oroszokkal is jóban akarnak lenni. Nem nekik áll a zászló majd idővel ott sem, én úgy látom.

azaz

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by azaz on 2017-10-15, 11:57

Tektonikus globális váltás Oroszországból pénteken 13-án

https://www.sott.net/article/364476-Tectonic-Global-Shifts-From-Russia-This-Friday-the-13th

Vendég
Vendég

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Vendég on 2017-10-15, 12:29

Azaz: Erdekes cikk.
Montezuma: Jó elemzés, amivel csak egyet tudok erteni.

Aki mindenhol ott van, az valójàban sehol nincs ott. Ez érvényes az US-ra is. A vilagra szóló katonai hàlójuk túl elvékonyodott és igy nem képesek màr punktualisan erőt koncentràlni ( pl. Afghanisztàn, Sziria, de ÉK is...)a nèlkül, hogy a hàló màshol ne szakadjon szét.
A nagy hàború, amihez irtózatos pénzekért fejlesztik a fegyvereket (stealth stb.) pedig csak nem akar jönni es annak kimenetele is keteselyű màr. Aszimetrikus konfliktusokhoz pedig nem kell az a sok high-tech ketyere, hanem csizmàk a földön. Azt meg nem viseli el az US tàrsadalom, igyekszenek a hàborút "kiszervezni".
Kicsit emlekeztet a helyzet a Római Birodalom hanyatlàsàhoz.....persze az is eltartott 1-200 evig.Vajon most is annyit kell vàrni, mig a hegemon megroskad katonailag és gazdasàgilag is?
avatar
Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-10-15, 16:41

Aquarell

Az USA megroskadására semennyi időt nem kell várni, már roskad, napi szinten, elég, ha valaki csak a fősodratú hírek címlistáin végigfut. Az USA globális hegemóniája ugyanis több pillére épült, a két fő pillér Európa és Japán. Trump hatalomra kerülésével és a meghirdetett America First politikájával az eddigi szövetségesi rendszer lebontása is megkezdődött, gondolom nem kell hosszasan ecsetelni akár Németországgal szembeni fellépését vagy Törökország, illetve Szaúd-Arábia már-már a pálfordulás határát súroló lépéseit. Ezen felül az USA belső társadalmi állapota sem ad okot túlzott optimizmusra, az amerikai társadalomban eddig soha nem látott polarizáció indult. (Erről kicsit bővebben majd Brzezinski könyvének ismertetőjében írnék, de előtte még „kivégzem” Todd mester művét.)

Az USA katonai hegemóniájának két fő összetevője van – a külföldi támaszpont hálózat és a globális műholdas rendszer. A 11 hordozóból álló flotta ugyan nagyon impozáns, de az előbbi kettő nélkül semmiféle globális katonai hegemóniához nem lenne elegendő.

Érdekes lenne egyébként összevetni hagyományos tűzerőben az US Navy hordozókon cipelt harci gépeinek csapásmérő erejét például az orosz szárazföldi erők mobil tüzérségének csapásmérő erejével – könnyen kiderülne, hogy az orosz mobil tüzérség tűzereje nagyságrendileg simán ott van, ahol a Navy repülőerői. Valamelyik fórumon a minap olvastam egy nagyon találó meglátást, miszerint Oroszország hatalmas területe miatt kvázi egy szárazföldi óceán – nagyon igaz meglátás! A szárazföldön pedig a háború istene a tüzérség, ahogy ezt mondani szokták, azaz egy nagyobb kiterjedésű regionális katonai konfliktus esetén a végső szó mindig a szárazföldi erőké volt, a háborút a légierő max. elkezdi, de a befejezéshez/győzelemhez tankok, katonák, IFV-k és tüzérség kell, mese nincs. (Természetesen hagyományos fegyverekkel vívott háborúról beszélek, ABC fegyverekkel vívott háborúhoz más kell.)

Az a bizonyos sodronykötél erősségű, a világot átszövő katonai háló sohasem létezett, csak illúzió volt.


Zsolti

Az USA-t, mint államot nem kell leírni, mert van jövője, de az semmiképpen sem az, amit jelen pillanatban képvisel. A jelenlegi amerikai geopolitikai stratégiának valóban nincs jövője, a globális amerikai hegemónia fenntarthatatlan. Valahol bűnös ebben a többi nagyhatalom is, akik bizonyos helyzetekben szó szerint hagyták Amerikának, hogy ész nélkül növelje a katonai agresszióinak a számát, növelje a felügyelni kívánt területeket (action radius) és ezzel növelje az adósságát, valamint a világ Amerika ellenességét is. Ez persze semmit sem von le a hidegháború utáni szűklátókörű amerikai politikai elit bűnéből, akik harminc ezüst tallérért eladták kilóra az USA-t. A csillagászati katonai kiadások fele magánzsebekbe vándorolt valóban használható és érdemi fejlesztések nélkül.
Azért gondoljunk már bele, ahhoz képest, hogy az USA annyi pénzt elkölt a haderejére, mint a soron következő 9 katonai hatalom együtt, nos, ehhez képest igencsak legatyásodott a haderő, harci gépek százai a földön pilótahiány miatt, elöregedett stratégiai nukleáris fegyverzet, egyre silányabb minőségű emberanyag a haderőben, egyes haderőnemeknél a hadrafoghatóság jó, ha az 50%-ot eléri és még sorolhatnám tovább.

Nem kell hozzá professzornak lenni, hogy a vak is lássa: itt valami nem stimmel. Vagy ellopják a pénz döntő részét vagy a sok mani elmegy a titkos amerikai csillagközi űrhajó flottára (ez nem vicc, van aki ezt terjeszti), bár per pillanat a NASA és űrrepülőik sem a fénykorukat éli.
Nos, akkor lehet tippelni, vajon csillagközi flotta van vagy a magánalapítványok számláin csillagászati mennyiségű kimosott pénz?

Visszatérve az USA-ra: egyetlen módon menthető az Egyesült Államok, még pedig ha visszavonul globális szinten. A visszavonulás katonai, gazdasági, politikai és pénzügyi vonalon kell, hogy végbe menjen. Ha ez nem következik be, akkor sokkal nagyobb árat kell majd fizetnie ezért Amerikának és az egész világnak is.
Csak jelzem: a világ sokkal többet ér, mint Amerika!
Ugyanakkor szükség van az Egyesült Államokra is - na nem mint féleszű szuperhatalomra, azt köszönjük szépen, de nem kérnénk tovább - mint kiegyensúlyozó nagyhatalomra, mindenképpen.


Azaz
Köszönet a cikkért, kicsit elbajlódom vele, de lefordítom és elolvasom!
avatar
Zolkas

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Zolkas on 2017-10-15, 20:07

Szia Monte:)
jó kis anyagot hoztál össze.

"Nem kell hozzá professzornak lenni, hogy a vak is lássa: itt valami nem stimmel. Vagy ellopják a pénz döntő részét vagy a sok mani elmegy a titkos amerikai csillagközi űrhajó flottára (ez nem vicc, van aki ezt terjeszti), bár per pillanat a NASA és űrrepülőik sem a fénykorukat éli.
Nos, akkor lehet tippelni, vajon csillagközi flotta van vagy a magánalapítványok számláin csillagászati mennyiségű kimosott pénz?"

A magán cégek titkos amerikai csillagközi űrhajó flottájára, ill fejlesztéseire.
ha a f117-t 15 éven keresztül titokban tudták tartani. gondold tovább roswell beismerve, nem meteorológiai ballon volt.
Sajnálom az amerikai embereket, és az államot. az adósság marad a technológia , pénz megy tovább.
avatar
HTKAzsolti

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by HTKAzsolti on 2017-10-15, 20:51

@Montezuma írta:Aquarell

Az USA megroskadására semennyi időt nem kell várni, már roskad, napi szinten, elég, ha valaki csak a fősodratú hírek címlistáin végigfut. Az USA globális hegemóniája ugyanis több pillére épült, a két fő pillér Európa és Japán. Trump hatalomra kerülésével és a meghirdetett America First politikájával az eddigi szövetségesi rendszer lebontása is megkezdődött, gondolom nem kell hosszasan ecsetelni akár Németországgal szembeni fellépését vagy Törökország, illetve Szaúd-Arábia már-már a pálfordulás határát súroló lépéseit. Ezen felül az USA belső társadalmi állapota sem ad okot túlzott optimizmusra, az amerikai társadalomban eddig soha nem látott polarizáció indult. (Erről kicsit bővebben majd Brzezinski könyvének ismertetőjében írnék, de előtte még „kivégzem” Todd mester művét.)

Az USA katonai hegemóniájának két fő összetevője van – a külföldi támaszpont hálózat és a globális műholdas rendszer. A 11 hordozóból álló flotta ugyan nagyon impozáns, de az előbbi kettő nélkül semmiféle globális katonai hegemóniához nem lenne elegendő.

Érdekes lenne egyébként összevetni hagyományos tűzerőben az US Navy hordozókon cipelt harci gépeinek csapásmérő erejét például az orosz szárazföldi erők mobil tüzérségének csapásmérő erejével – könnyen kiderülne, hogy az orosz mobil tüzérség tűzereje nagyságrendileg simán ott van, ahol a Navy repülőerői. Valamelyik fórumon a minap olvastam egy nagyon találó meglátást, miszerint Oroszország hatalmas területe miatt kvázi egy szárazföldi óceán – nagyon igaz meglátás! A szárazföldön pedig a háború istene a tüzérség, ahogy ezt mondani szokták, azaz egy nagyobb kiterjedésű regionális katonai konfliktus esetén a végső szó mindig a szárazföldi erőké volt, a háborút a légierő max. elkezdi, de a befejezéshez/győzelemhez tankok, katonák, IFV-k és tüzérség kell, mese nincs. (Természetesen hagyományos fegyverekkel vívott háborúról beszélek, ABC fegyverekkel vívott háborúhoz más kell.)

Az a bizonyos sodronykötél erősségű, a világot átszövő katonai háló sohasem létezett, csak illúzió volt.


Zsolti

Az USA-t, mint államot nem kell leírni, mert van jövője, de az semmiképpen sem az, amit jelen pillanatban képvisel. A jelenlegi amerikai geopolitikai stratégiának valóban nincs jövője, a globális amerikai hegemónia fenntarthatatlan. Valahol bűnös ebben a többi nagyhatalom is, akik bizonyos helyzetekben szó szerint hagyták Amerikának, hogy ész nélkül növelje a katonai agresszióinak a számát, növelje a felügyelni kívánt területeket (action radius) és ezzel növelje az adósságát, valamint a világ Amerika ellenességét is. Ez persze semmit sem von le a hidegháború utáni szűklátókörű amerikai politikai elit bűnéből, akik harminc ezüst tallérért eladták kilóra az USA-t. A csillagászati katonai kiadások fele magánzsebekbe vándorolt valóban használható és érdemi fejlesztések nélkül.
Azért gondoljunk már bele, ahhoz képest, hogy az USA annyi pénzt elkölt a haderejére, mint a soron következő 9 katonai hatalom együtt, nos, ehhez képest igencsak legatyásodott a haderő, harci gépek százai a földön pilótahiány miatt, elöregedett stratégiai nukleáris fegyverzet, egyre silányabb minőségű emberanyag a haderőben, egyes haderőnemeknél a hadrafoghatóság jó, ha az 50%-ot eléri és még sorolhatnám tovább.

Nem kell hozzá professzornak lenni, hogy a vak is lássa: itt valami nem stimmel. Vagy ellopják a pénz döntő részét vagy a sok mani elmegy a titkos amerikai csillagközi űrhajó flottára (ez nem vicc, van aki ezt terjeszti), bár per pillanat a NASA és űrrepülőik sem a fénykorukat éli.
Nos, akkor lehet tippelni, vajon csillagközi flotta van vagy a magánalapítványok számláin csillagászati mennyiségű kimosott pénz?

Visszatérve az USA-ra: egyetlen módon menthető az Egyesült Államok, még pedig ha visszavonul globális szinten. A visszavonulás katonai, gazdasági, politikai és pénzügyi vonalon kell, hogy végbe menjen. Ha ez nem következik be, akkor sokkal nagyobb árat kell majd fizetnie ezért Amerikának és az egész világnak is.
Csak jelzem: a világ sokkal többet ér, mint Amerika!
Ugyanakkor szükség van az Egyesült Államokra is - na nem mint féleszű szuperhatalomra, azt köszönjük szépen, de nem kérnénk tovább - mint kiegyensúlyozó nagyhatalomra, mindenképpen.


Azaz
Köszönet a cikkért, kicsit elbajlódom vele, de lefordítom és elolvasom!
A "szárazföldi óceánt" én követtem el, a Htka-n. A tüzérséges részben is egyet értünk, teljesen.
avatar
Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-10-15, 21:40

Zsolti

Elnézést, nem emlékeztem, hogy itt vagy a htka-n olvastam és bevallom, az ötletgazda sem volt meg hirtelen, de most megjegyzem! Őszintén sajnálom, hogy nem nekem jutott eszembe, nagyon jó meglátás, gratula! :cheers:


Zolkas

Gondolod, hogy ezeknek a magáncégeknek az egykori USA (vagy a mostani kínai, orosz vagy francia)
űrhajózással összevethető technológiájuk és hátterük van?
Ha a pénzek ott is arra mennének el, amire ígérik, akkor nem így néznének ki a reptereik, vasútjaik úthálózatuk és egyéb infrastruktúrájuk egy jelentős része, ahogy. Ha nem lenne titkolni valójuk, akkor nem tiltanák meg „nemzetbiztonsági érdekekre” hivatkozva a Pentagon költségvetésének ellenőrzését az állami hivataloknak!
Tartok tőle, hogy sokkal kevesebb titkos technológia és sokkal-sokkal több titkos offshore és egyéb bankszámla derülne ki…
UFO megfigyelések/akták és egyéb hírmorzsák nem csak az USA-ból jöttek, amennyit ők tudnak, azt tudták a szovjetek is anno…, és még sokan mások is talán…, de ez egy más történet.

Biztonságpolitika/geopolitika szempontjából például sem az UFO, sem a chemtrail, sem a Deep State kérdéseit nem kellene szégyenkezve a szőnyeg alá söpörni azért, mert egyesek azonnal gúnyolódnak és az abszolút felsőbbrendűségük tudatában lesajnálva köpnek egyet.
A magam részéről egyik témát sem merném ab ovo kizárni, mondván, hogy ez totál lehetetlen – ez elég nagyfokú tudati beszűkülésre vallana. Az egy más kérdés, hogy sem elég infó, sem elég ismeret nincs ezekről ahhoz, hogy mélyelemzésekbe menjünk bele, így nehéz ezekkel dolgozni, főleg, hogy sok mindent a saját fantáziánkkal kellene kipótolni. Ergo sem megerősíteni, sem cáfolni tételesen ezeket nem lehet.
Gondolj bele, például ha a világ eseményeit nem is a homo sapiens sapiens uralja valójában, akkor minden további ötletelés akár biztpol, akár haditechnikai téren lósz@rt sem ér – emiatt saját magunknak kell a saját határokat meghúzni, különben kezelhetetlenné válik a dolog és átmegy a teológia vagy akár a magas mágia hatáskörébe.

    Pontos idő: 2018-08-20, 11:27