[BIZTPOL] A nagy sakktábla - Page 23

Biztonság politikai fórum

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Share
avatar
Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-09-08, 17:11

No asszem most vesztettem el a fonalat... :shock:
avatar
Boki.
-
-

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Boki. on 2017-09-08, 17:14

akagi

a képes ikonba (a YT-s ikontól balra a második) bemásolod a kép URL kódját.
avatar
akagi

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by akagi on 2017-09-08, 17:19

@Montezuma írta:No asszem most vesztettem el a fonalat... :shock:
? Crying or Very sad Ugye Sad, az Akvarellnek írt üzenetem nem kavart be? Sad
avatar
Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-09-08, 17:49

Szuperhatalom: előszeretettel használt jelző egyes nagyhatalmakkal kapcsolatban, lásd még egyetlen szuperhatalom illetve hiperhatalom.

Nézzük a wikipédiát:
A szuperhatalom olyan állam, amely gazdasági, katonai és diplomáciai képességével az egész világon képes érdekeinek érvényesítésre, így az egész világ eseményeire képes jelentős hatást gyakorolni. A fogalom túlmutat a nagyhatalmakén; a kifejezést magát először a Szovjetunióra, az Egyesült Államokra és a Brit Birodalomra használták 1943-ban.
A legelterjedtebb nézőpont szerint a Szovjetunió felbomlásával (1991) annak legnagyobb utódállama, Oroszország, nagyhatalmi szintre esett vissza, így az Egyesült Államok maradt az egyetlen szuperhatalom, ezért a világ jelenleg alapvetően egypólusú. Ebből eredően a Egyesült Államokat időnként hiperhatalomként is nevezik. Gazdasági potenciálja alapján a világ több térsége is potenciálisan szuperhatalommá válhat a nem túl távoli jövőben, különösen az Európai Unió, Kína és India. Ezeket általában emelkedő vagy feltörekvő szuperhatalom összefoglaló néven említik. Vannak az Egyesült Államok szuperhatalmi státuszának elveszítésére vonatkozó jóslatok is.
Egyes vélemények szerint szuperhatalmak ma egyáltalán nem léteznek, mivel a világpiac és a nemzetek növekvő egymásrautaltsága miatt a szuperhatalom fogalma már nem alkalmazható, a világ pedig multipoláris.

(https://hu.wikipedia.org/wiki/Szuperhatalom)

A lényeg és az igazság az utolsó mondat!
A szuperhatalom kifejezés mostanra – bár alkalmazhatjuk – de távolról sem azt jelenti, ami sokak/kevesek fejében, mint valami hagymázas eszme felbukkan.
Nincsenek ma igazi szuperhatalmak, mivel egyetlen olyan ország sincs, aki nincs kiszolgáltatva sok területen egy csomó más államnak, intézménynek (pl. IMF), szolgáltatónak(pl. internet).
Olyan hatalom, amely seregnyi területen ki van szolgáltatva a nála kisebb súlyú hatalmaknak nem lehet valódi szuperhatalom, mert a függőség nem egyirányú!

Katonai szuperhatalom:
Az Egyesült Államok katonai szuperhatalmi képességét nem a repülőgép hordozó flottái, hanem az öt kontinensen lévő és idegen államok területén biztosított bázisok és azok infrastruktúrája adja.
Ha ezek az államok ezt nem biztosítanák tovább, az USA globális katonai képességei jelentősen zuhannának repülőgép hordozók ide vagy oda.

Katonai szuperhatalom az is, aki a Föld bármely pontjára – ergo bármelyik célpontra - képes real-time megsemmisítő csapást mérni. Az USA mellett erre képes Oroszország, Kína, Nagy-Britannia és Franciaország. Ehhez ICBM/SLBM és interkontinentális bombázó képesség kell, az utóbbiból a britek és a franciák híján vannak, így nem tekinthetőek egyenrangúaknak az előző hárommal.

További előfeltétele a katonai szuperhatalmi státusznak a saját műholdas globális helymeghatározó rendszer valamint a kiépített és működő műholdas kommunikációs, előre jelző/riasztó és egyéb katonai rendszerek: ebben az USA és Oroszország áll a dobogón, Kína éppen a kiépítés fázisában jár, a britek és a franciák meg sehol (akárcsak az EU).

A katonai szuperhatalmi státusz nem jelent sem sebezhetetlenséget, sem legyőzhetetlenséget, pusztán a valós katonai képességek széles spektrumát!

Egyéb szuperhatalmi státuszok:
Számtalan egyéb területen is használjuk a szuperhatalom kifejezést, például: ipari, informatikai, nyersanyag, pénzügyi-gazdasági, stb. A szuperhatalom kifejezés jelen idő szerint inkább dominanciát, túlhatalmat jelent a többi rivális szereplőhöz képest, de nem kizárólagos uralkodást a többség felett!

Ilyen értelemben viszont – És ez nagyon fontos!nem csak államok rendelkezhetnek ilyen titulussal és képességgel, hanem a nagy multinacionális konszernek, pénzügyi kartellek, valamint olyan infrastrukturális szolgáltatók, amelyek az internet működését biztosítják, vagy akár egy jól szervezett és viszonylag jelentős létszámú hacker-team!
A maguk nemében és területén ugyanis ezek is kvázi szuperhatalmi képességekkel rendelkezhetnek.

Végezetül még egy gondolat: a hiperhatalom kifejezés ugyan nagyon hangzatos kifejezés, de csak egy üres reklám-frázis és alapvetően definiálhatatlan. Ha mégis megpróbálnánk, akkor talán a szuperhatalmak feletti hegemón hatalmat nevezhetnénk hiperhatalomnak – aki ebben gondolkodik, az valószínűleg Roland Emmerich A függetlenség napja című filmből asszociálhat, ahol az egyetlen igazi hiperhatalom a Föld bolygó invázióját végrehajtó idegen faj flottája volt.

A lényeg: Ez ma már csak játék a szavakkal, a propaganda értéken túl semmiféle egzakt tartalmat nem hordoz sem a szuper-, sem a hiperhatalmi jelző.
avatar
akagi

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by akagi on 2017-09-08, 18:18

@Boki. írta:akagi

a képes ikonba (a YT-s ikontól balra a második) bemásolod a kép URL kódját.
Magas ez nekem, mint "tehénnek a farzseb"!
Miért nem lehet egyszerűen, mint, ahogy a levelező fórumokon: tallózás-kikeresés-megnyitás- send?
avatar
akagi

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by akagi on 2017-09-08, 18:21

[quote="akagi"]
@Boki. írta:akagi

a képes ikonba (a YT-s ikontól balra a második) bemásolod a kép URL kódját.
Magas ez nekem, mint "tehénnek a farzseb"!
Miért nem lehet egyszerűen, mint, ahogy a levelező fórumokon: tallózás-kikeresés-megnyitás- send?[/quote Bocsika mindenkitől, aki érti!
avatar
Boki.
-
-

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Boki. on 2017-09-08, 18:24

Moszkva és Párizs szerint nem szabad hagyni, hogy a terroristák Szíriából más országokba szökhessenek – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután Moszkvában pénteken fogadta francia hivatali partnerét, Jean-Yves Le Driant.

“Osztjuk francia partnereink azzal kapcsolatos aggályait, hogy a terroristák megpróbálhatnak más országokba, egyebek között Európába, Közép-Ázsiába és Oroszországba szökni, hogy ott újabb fenyegetést teremtesenek. Álláspontunk abszolút világos: a terroristákat szét kell zúzni és nem szabad hagyni, hogy elrejtőzhessenek” – mondta Lavrov a Le Driannal megtartott közös sajtótájékoztatón.

OH

Krokomach
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Krokomach on 2017-09-08, 18:36

http://karpathir.com/2017/09/08/obol-menti-valsag-trump-kesz-kozvetiteni/
"Donald Trump amerikai elnök szívesen közvetítene a Katar körül kialakult válságban – ezt maga Trump mondta a kuvaiti emírrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Fehér Házban csütörtökön.
A sajtóértekezleten Szabáh al-Ahmad al-Dzsábir asz-Szabáh kuvaiti emír bizakodónak mondta magát a Katar körüli válság rendezésének kilátásait illetően. Szabáh közölte azt is, hogy levelet kapott a katari uralkodótól, aki beleegyezett, hogy tárgyalóasztal mellett vitassák meg azokat a feltételeket, melyeket 13 arab ország támasztott Dohával szemben a blokád megszüntetésének fejében.

A kuvaiti emír leszögezte: országa nagy reményeket fűz ahhoz, hogy az Egyesült Államok segíthet a válság megoldásában. Donald Trump válaszában úgy vélekedett, hogy gyorsan tető alá lehet hozni egy megállapodást. “Kész vagyok közvetíteni” – fogalmazott, és azt mondta, hogy “elég egyszerű” lesz a megoldás. Trump hivatkozott kiváló viszonyára Szaúd-Arábiával, és közölte, hogy éppen szerdán beszélt a szaúdi uralkodóval telefonon. “A barátom” – mondta Szalmán szaúdi királyról..."


Ez egy kicsit "vicces" - ismerve mi miért történik arra.
De az nem hogy Trump a Szaudi krályt a barátjának nevezi.
Egyébként az USA héjái frászt kapnának Katarban egy Iráni (+ esetleg Orosz és Kínai) bázistól, -így érthető a "közvetítési" szándék.
avatar
Boki.
-
-

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Boki. on 2017-09-08, 18:50

Egy kis érdekesség

avatar
Boki.
-
-

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Boki. on 2017-09-08, 18:52

Októberben Moszkvába várják a szaudi királyt. Kiváncsi vagyok sikerül-e aláírniuk valamilyen gazdasági vagy katonai egyezményt.
avatar
joker
Tisztes
Tisztes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by joker on 2017-09-08, 20:03

@Boki. írta:Októberben Moszkvába várják a szaudi királyt. Kiváncsi vagyok sikerül-e aláírniuk valamilyen gazdasági vagy katonai egyezményt.

A szaúdiak tövid benyaltak az USA-nak, ezzel nincs amit kezdeni, ez így megy mióta bevállalták a petrodollárt. Az amerikaiak markában van az ország amúgyis, a múmia meg mehet Moszkvába mindent aláírni, mire hazaér megdöglik, ha nem akkor majd segítenek neki az amerikaiak és jön a következő 80 éves kecskeb*szó osztani az észt.
avatar
joker
Tisztes
Tisztes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by joker on 2017-09-08, 20:05

Amúgy nem tudom mit vehetnének az oroszoktól, nyersanyag nem kell, technológiát kapnak mindenhonnan, 400 mld dollárra most vettek kb 100-150 mld dollár értékű amerikai fegyvert, szóval azzal is el vannak látva, az amerikaiak meg védik őket, mert a petrodollár legnagyobb támogatója fenn kell maradjon amíg csak lehet.
avatar
Boki.
-
-

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Boki. on 2017-09-08, 20:30

@joker írta:Amúgy nem tudom mit vehetnének az oroszoktól, nyersanyag nem kell, technológiát kapnak mindenhonnan, 400 mld dollárra most vettek kb 100-150 mld dollár értékű amerikai fegyvert, szóval azzal is el vannak látva, az amerikaiak meg védik őket, mert a petrodollár legnagyobb támogatója fenn kell maradjon amíg csak lehet.

Érdeklődtek az Sz-400, Iszkander-ME és a T-90MSz iránt is.
avatar
joker
Tisztes
Tisztes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by joker on 2017-09-08, 20:54

Sz-400-ast aznap átadnák az amerikaiaknak, Iskander szerintem nem eladó, főleg nem ilyeneknek, T-90 meg menne amerikai lövészetre, hogy kifejlesszenek valamit ellene meg lelopják ami jobb mint az övék. Ha jobban belegondolok az Iskander pályája nyújtotta nehézségek miatt azt is átadnák, hogy barátkozzon vele az elfogó rendszerük.
Az indiaiaknak eladott PAK-FA is ezért veszélyes ha egy szinten lesz az orosszal, mert még aznap az angoloknál lesz a gép, másnap meg amerikai mérnökök szedik darabjaira.
avatar
MuldR

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by MuldR on 2017-09-08, 23:24

@Montezuma
"Itt nemhogy Európai Egyesült Államok nem lesz, hanem csak egy látszat giccs-unió.
Vagy már most is az van?"
Lesz EEÁ. Csak nem úgy ahogy azt sokan elképzelik. Csak német, francia és benelux lesz benne. Többi csak primitív kolonc nekik.
OFF: idézés még mindig nem működik mobilról.
avatar
Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-09-09, 11:08

avatar
Python

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Python on 2017-09-09, 11:41

Bármit is mond a fősodratú média, a világgazdasági válság által gerjesztett feszültség a mai napig benne van a rendszerben, csak átalakult geopolitikai, biztonságpolitikai feszültséggé – véli a szakértő.
Bár a hatalomban lévő vezetők igyekeznek elhitetni a világgal, hogy csak valamiféle ciklikus botlás történt 2008-ban, ennél jóval többről van szó: megrendült a pénzügyi rendszer, majd a gazdasági, a politikai és a társadalmi rendszer, mostanra pedig a válságnak komoly biztonságpolitikai vonatkozásai lettek.
Három tényező miatt veszélyesebb a most kialakult helyzet, mint ’30-as évek depressziója:
Akárhogy is próbálják leplezni, új világrend van kialakulóban
avatar
Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-09-09, 12:20

MuldR
Németország + Franciaország + Benelux szinte évtizedek óta így működik, ebben az esetben csak új nevet adnak a gyereknek.
A magam részéről egy, a kelet-európai kis országokat tömörítő unió híve lennék, erről sokat írtam már korábban - nyilván ez egyik nagynak sem az érdeke, így mindent el fognak követni azért, hogy ezt ellehetetlenítsék.

Python
Tartok tőle, hogy az új világrend születése (ez nem feltétlenül azonos az id. Bush által anno elkiabált Új Világrenddel) igen fájdalmas lesz és az is lehet, hogy semmiféle új világrend nem jön, csak a mostani pusztul el.
avatar
Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-09-09, 19:56

Amerika atomháborút akar Oroszországgal és Kínával, mert hagyományos eszközökkel esélye sem lenne a győzelemre. - Paul Craig Roberts.
http://lovasistvan.hu/2017/09/09/kacagva-az-armageddonhoz-vezeto-uton/
Atomháborúval sem lesz esélye a győzelemre, csak a halálra.
Egyébként kiváló írás!
avatar
Boki.
-
-

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Boki. on 2017-09-09, 20:02

@Montezuma írta:Amerika atomháborút akar Oroszországgal és Kínával, mert hagyományos eszközökkel esélye sem lenne a győzelemre. - Paul Craig Roberts.
http://lovasistvan.hu/2017/09/09/kacagva-az-armageddonhoz-vezeto-uton/
Atomháborúval sem lesz esélye a győzelemre, csak a halálra.
Egyébként kiváló írás!

Szoktam az írásait olvasni, ez az egyik legjobb. Smile
avatar
Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-09-10, 21:24

Ri Tok-Szon, az észak-koreai külügyminisztérium európai főosztályának helyettes vezetője dühödten reagált arra, hogy Franciaország bírálta hazája atomprogramját. Azt mondta, „ha a nukleáris fegyverek olyan rossz dolgok, akkor Franciaországnak kell elsőként feladnia atomfegyvereit, mivel nem fenyegeti őket senki atommal”.
http://lovasistvan.hu/2017/09/10/phenjan-parizsnak-tenyleg-olyan-szornyu-az-atomarzenal-akkor-dobjak-ki-maguk/
Hitvány farizeus csigazabálók. gyilkos düh
avatar
Boki.
-
-

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Boki. on 2017-09-11, 22:39

Orosz Zapad hadgyakorlat: a tízszeres létszámot hazudják Németországban és a NATO-ban

http://magyaridok.hu/kulfold/orosz-zapad-hadgyakorlat-tizszeres-letszamot-hazudjak-nemetorszagban-es-nato-ban-2199520/
avatar
Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-09-13, 19:35

Az amerikai kormány azzal fenyegette meg Kínát, hogy további szankciókat léptet életbe ellene, amennyiben Peking nem tesz többet és nem zárja be azon bankokat és más kínai vállalatokat, amelyek „segítik” Észak-Koreát, jelenti az amerikai Wall Street Journal. Az amerikai pénzügyminiszter, Steven Mnuchin azt mondta, ha Kína nem hajtja végre az általa támogatott ENSZ szankciókat, akkor az amerikai kormány elzárja hozzáférését az amerikai és nemzetközi dollár rendszerhez.

http://lovasistvan.hu/2017/09/13/washington-elvagna-kina-hozzafereset-a-dollar-rendszerhez-ongyilkos-barmok/
Először agyaltam, hogy talán inkább a humor rovatba teszem.
avatar
joker
Tisztes
Tisztes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by joker on 2017-09-13, 20:08

Mondtam, hogy újra eljátszodják ugyanezt, megszavaztatnak a BT-vel valamit, aztán ha az megvan akkor újabb szankciókat hoznak egyoldalúan. Most vagy valami nagyobb problémát akarnak az oroszok és kínaiak elkerülni ezzel, vagy szeretik ha hülyére veszik őket ezredszer is ugyanazzal a trükkel.
A legnagyobb hitelezőjétől nem tudom hogy zárná el a dollárrendszer, azt is figyelembe véve, hogy több dollárja van, mint az amerikai kormánynak tartalékban.
avatar
Zolkas

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Zolkas on 2017-09-13, 20:12

@Montezuma írta:Az amerikai kormány azzal fenyegette meg Kínát, hogy további szankciókat léptet életbe ellene, amennyiben Peking nem tesz többet és nem zárja be azon bankokat és más kínai vállalatokat, amelyek „segítik” Észak-Koreát, jelenti az amerikai Wall Street Journal. Az amerikai pénzügyminiszter, Steven Mnuchin azt mondta, ha Kína nem hajtja végre az általa támogatott ENSZ szankciókat, akkor az amerikai kormány elzárja hozzáférését az amerikai és nemzetközi dollár rendszerhez.

http://lovasistvan.hu/2017/09/13/washington-elvagna-kina-hozzafereset-a-dollar-rendszerhez-ongyilkos-barmok/
Először agyaltam, hogy talán inkább a humor rovatba teszem.

Üdv Monte

Az nem lesz vicces amikor az összes bolt üres lesz mert az áruk 60 % onnan jön, és a dollár meg a szemetesből is potyogni fog. 1929-33 nagy tőzsde krakk képeit vizionálom magam elé és ez nem egy agyament vizió.
Yüant vegyenek,aranyat, ezüstöt,  rubelt vegyenek .........

    Pontos idő: 2018-06-22, 17:11