[BIZTPOL] A nagy sakktábla - Page 42

Biztonság politikai fórum

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Share
avatar
Python

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Python on 2018-06-30, 11:19

Donald Trump állítólag meghökkent azon, hogy mennyi amerikai katona van Németországban és milyen sokba kerül az állomásoztatásuk - szóba került a csapatok kivonásának lehetősége is. Az is lehet, hogy csak a NATO-csúcstalálkozó előtti taktikázás miatt dobtak kavicsot a vízbe - mindeközben pedig a franciáknak azt javasolta, hogy lépjenek ki az EU-ból.
Borulhat a világháború óta beállt rend - Trump tényleg szétrobbantja a NATO-t?
https://privatbankar.hu/makro/borulhat-a-vilaghaboru-ota-beallt-rend-trump-tenyleg-szetrobbantja-a-nato-t-319694
avatar
Python

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Python on 2018-07-02, 19:49

Elmúltak azok a hidegháború utáni évek, amikor sokan úgy gondolták, hogy a nukleáris fegyverek által előidézhető katasztrófa a múlt rémálma. Trump világképéből hiányzik a szilárd jogrendre épülő nemzetközi kapcsolatok rendszere. Az észak-koreai vezető Szingapúrban lóva tette a Trumpot, hiszen a friss amerikai hírszerzési jelentések szerint Phenjan az elmúlt hetekben titokban tovább növelte a dúsított uránium előállítását.
Arthur L. Herman történész szerint Trump stratégiája az 1917 előtti világot jeleníti meg újra: egy anarchikus nemzetközi arénát, ahol minden szuverén állam – legyen kicsi vagy nagy – a fegyveres erejére kell, hogy támaszkodjon a saját biztonsága érdekében.
Az emberiség újra a megsemmisüléssel kacérkodik
https://privatbankar.hu/makro/az-emberiseg-ujra-a-megsemmisulessel-kacerkodik-319717
avatar
nekerdez

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by nekerdez on 2018-07-07, 20:14

Montezuma segíts kérlek ! Neked mik a meglátásaid az Európai folyamatokkal kapcsolatban, valamint a magyar kormány sok érdekes bejelentést tett.
Én úgy látom, hogy Monarchia 2.0 közeljövőben újra létre jön
Én egyszerűbb ok fejtéseim következő helyen olvashatók

https://forum.htka.hu/threads/biztpol-magyarorsz%C3%A1g.562/page-872

Véleményed és elemzésedet előre is nagyon szépen köszönöm !
avatar
Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-07-11, 20:47

Szia Nekerdez!

Az európai folyamatok nem kezelhetőek a globális folyamatok feltérképezése nélkül.

Úgy látom a helyzetet, hogy Trump és a mögötte álló erők megkezdték az Amerikai Birodalom lebontását, értsd: az USA által felépített és működtetett globális világrendszer amerikai modelljét. Ebben a folyamatban Trump legnagyobb ellenfelei a jelenlegi globalista mechanizmusokban érdekelt és ezen nyerészkedő elitek, akiknek a két fő erőközpontja az EU (Németország) és Kína, ellenben természetes szövetségese pedig Putyin Oroszországa.

Az Amerikai Egyesült Államok, ha tovább menetel azon az úton, amit a globalista elit kitűzött, akkor összeroppan belülről, mert minden maradék erőforrását felemészti – az teljesen természetes, hogy a globalizmus igazi nyertesei a világot akarják uralni, ergo az USA számukra ebből a szempontból egy simán beláldozható sakkfigura csak a Nagy Táblán, ami csak addig kell, amíg a céljaikat szolgálja.

Az USA által beindított EU és NATO bomlasztása se nem véletlen, se nem stratégia mentes – ez a két szervezet ugyanis globalista érdekeket szolgál, nem az USA, mint ország saját valódi érdekeit. Nyilván az USA-n belüli katonai-ipari komplexum, illetve az egyéb multinacionális korporációk számára ez katasztrofális fordulat, hiszen az eddig fejőstehén Amerika szeretne leszállni a fejőgépről.

A folyamat – amit Trump indított – valójában Trump nélkül is bekövetkezne, Trumpnak ilyen szempontból katalizátor szerepe van a sztoriban, viszont így van lehetősége valamilyen szinten irányítottan lebontani a jelenlegi struktúrákat, amelyek az USA számára sem kedvezőek.

Nagyon sokan azért nem étik kicsit sem a világ eseményeit és látnak csak oltári zűrzavart, mert nem tudják elfogadni azt, hogy valójában két USA létezik – és ennek megfelelően két elit létezik világszinten is: a globalista és a saját birtokát uralni akaró, kicsit rossz megközelítéssel a nemzeti elit.

Nem csak Trumpnak kell otthon, házon belül megküzdenie a globalista ellenzékével, de Putyinnak is, ugyanakkor az európai államok nagy részénél ugyanez a helyzet fordítva: a globalista kormányok küzdenek a saját nemzeti elitjükkel, Németországtól Franciaországig bezáróan.

Nagy-Britannia külön történet, most először sejlett fel a lehetőség London számára, hogy újra igazi globális nagyhatalommá váljon – kimászva az USA és az EU „nyomása” alól, de nekik is rendkívül óvatosan kellene eljárniuk: ha hibás stratégiát követnek, akkor Nagy-Britannia nem nagyhatalommá válik, hanem a maradéka is széteshet.

A kérdésedre per pillanat nem tudok választ adni, a kelet-közép európai térség egyenlőre német-orosz befolyási övezet, ahová az USA erővel akar benyomulni, ilyen stratégiai helyzetben a legritkább esetben szoktak a kis nemzetek sikeresen összefogni (pedig nagyon az kellene), a legtöbbször a vége a a nagyhatalmi játszótereknek csak káosz és háború szokott lenni.

Várjuk ki a NATO-csúcs végét illetve a Trump-Putyin találkozót, bár erős kétségeim vannak azt illetően, hogy bármi érdemi információ ki fog szivárogni a valós helyzetről: a NATO takargatni fogja a saját megosztottságát és gyengeségét, helyette lesznek hangzatos dumák, az amerikai-orosz csúcsról meg csak azt és csak úgy fognak nekünk elmondani, ahogy és amit ők akarnak.
Ha netán a világ újrafelosztása a valódi tét, akkor teljesen ésszerű stratégia az, hogy a világ két nukleáris szuperhatalma fog megegyezni egymással mindenki más feje felett. A többi csak üres süketelés.
avatar
Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-07-12, 21:08

avatar
Python

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Python on 2018-07-16, 15:26

Retorikai szinten napról-napra durvul az amerikai-kínai vámháború, miután múlt hét pénteken mindkét fél évi 34 milliárd dollárnyi áruforgalomra vetett ki 25 százalékos vámot. További 16 milliárd dollár értékű kereskedelemre heteken belül terjedhet ki hasonló intézkedés, és a nyár végére akár újabb 200 milliárd dollárnyi kínai árucikkre jöhet plusz 10 százalék amerikai vám.
A kínaiak fogadkoznak, hogy minden lépésre hasonló intézkedéssel válaszolnak, de mivel jóval kevesebb árut importálnak az Egyesült Államokból, a 200 milliárd dollárt csak akkor érhetik el, ha 10 százaléknál jóval magasabb tarifát alkalmaznak. De szóba jöhetnek olyan megtorló intézkedések is, mint megrendelések lemondása, fogyasztói bojkott szervezése vagy a Kínában üzletelő amerikai cégek életének megkeserítése.
A hongkongi Asia-Analytica nevű elemző cég vezérigazgatója, Pauline Loong a Bloombergnek azt mondta: a felek túllépték azt a pontot, ahonnan még vissza lehetett volna fordulni. Szerinte arra, ami ezután következik a kínai-amerikai kapcsolatokban, nem annyira a kereskedelmi vagy a hidegháború a jó kifejezés, hanem a jégkorszak.
Ráadásul a Hszi Csin-ping kínai elnök által országa számára felvázolt fejlődési pálya – amelynek célja egy tehetős, csúcstechnológiát birtokló gazdasági nagyhatalom megteremtése – óhatatlanul összeütközéshez vezet a világ jelenlegi első számú hatalmával, az Egyesült Államokkal, világít rá a Bloomberg egy elemzése. Ezért jóval többről van szó a kibontakozóban lévő kereskedelmi háború kapcsán, mint a konkrét okok között emlegetett amerikai kereskedelmi deficit, valamint a kínaiak piacvédelmi és szellemi tulajdonjogokat sértő intézkedései.
Sokkal inkább stratégiai szembenállásról érdemes beszélni, amely egyre erőteljesebb lehet, függetlenül a mostani kereskedelmi háború kimenetelétől.
A kereskedelmi háború csak tünete a nagy amerikai-kínai versenyfutásnak
https://g7.24.hu/piac/20180713/a-kereskedelmi-haboru-csak-tunete-a-nagy-amerikai-kinai-versenyfutasnak/


Oroszok, ha figyeltek: remélem, megtaláljátok [Hillary Clinton] harmincezer eltűnt emailjét! Szerintem a sajtónk nagyon örülne ennek – mondta egy sajtótájékoztatón Donald Trump 2016. július 27-én. Az oroszok márpedig figyeltek, az egyik orosz katonai titkosszolgálat, a GRU hekkercsapata még aznap este hozzálátott, hogy megpróbálja feltörni azt a magánszervert, ahonnan Clinton a levelezését bonyolítja. Ráadásul mindez másfél hónappal volt azután a zárt körű találkozó után, ahol a Trump elnökválasztási kampányának vezetői (kampánymenedzsere, illetve a fia és a veje) egyértelműen jelezték az orosz államhoz kötődő egyéneknek, hogy érdeklik a Hillary Clintont lejárató információk.
Vajon Trump itt tudatosan próbálta terelgetni az orosz titkosszolgálatokat, hogy milyen jellegű információknak örülne igazán? Ez csak egy az ezer kérdés közül, amire még mindig nem tudni a választ Trump és az oroszok kapcsolata körül.
Abból a nyilvánosságnak szóló vádiratból tudjuk, hogy gyakorlatilag Trump ország-világ előtt elmondott kérésére aktivizálódtak az orosz hekkerek, amit múlt pénteken tett közzé a Trump és az oroszok összejátszása ügyében nyomozó különleges ügyész, Robert Mueller. Ezúttal 12 orosz titkosszolgálati tiszt ellen emeltek vádat az amerikai elnökválasztásba való beavatkozásról szóló összeesküvés miatt (ahogy a korábbi, kamuhír-propagandás vádirat, úgy a mostani, hekkertámadásokra koncentráló dokumentum is meglepően olvasmányosra, szinte kémregényszerűre sikerült).
A vádirat megjelenése idején Trump éppen európai körútját töltötte, aminek megint központi motívuma volt az észak-atlanti szövetségi rendszer aláaknázása. A NATO-csúcstalálkozón azzal fenyegetőzött, hogy az USA ki fog lépni a NATO-ból, ha a tagországok nem emelik lehetetlen mértékben a GDP-arányos katonai kiadásaikat (Trump tévesen azt gondolja, hogy ez valamiféle tagdíj vagy védelmi pénz). A hét második felében Nagy-Britanniában nyomást gyakorolt Theresa May miniszterelnökre, hogy minél előbb hagyja el az Európai Uniót. Egy vasárnapi interjúban megkérdezték tőle, hogy ki az USA legnagyobb ellensége, mire azt válaszolta, hogy az EU. Alig egy hónappal ezelőtt a kanadai G7 találkozón bomlasztotta a nyugati országok egységét a kereskedelempolitikai zsarolásával, és követelte azt, hogy Oroszországot újra meghívják a találkozókra.
Ma pedig Vlagyimir Putyin orosz elnökkel fog találkozni Helsinkiben, és külpolitikai elemzők már előre azt latolgatják, hogy vajon milyen nagyszabású engedményeket fog tenni az orosz elnöknek. Vlagyimir Putyin annak örülne a legjobban, ha esetleg az USA nevében Trump elismerné a Krím orosz elcsatolását, leállítaná a kelet-európai NATO-hadgyakorlatokat, vagy ígéretet tenne az orosz oligarchák elleni szankciók feloldására (utóbbit már megtette volna, ha az USA kongresszusa nem kötné a kezét). Trumpnak az a meggyőződése pedig, hogy az amerikai választásokba való orosz beavatkozást nem tartja olyan komoly dolognak, hogy problémázni kellene rajta, a múlt heti vádemelések után sem változott meg. Egyébként sem lenne túl hiteles, ha szembeszállna azzal a külső beavatkozással, ami éppen őt és szövetségeseit segítette hatalomra, és segíti majd várhatóan a novemberi időközi választásokon is.
De miért elkötelezett ennyire Trump, hogy Putyinék szekerét tolja? Az amerikai sajtó gyakorlatilag oroszlázban él, amióta Trump – amilyen szorosan, olyan váratlanul – megnyerte a választást, és kiderült, hogy kampánya kapcsolatban állt az orosz hatalomhoz közel álló szereplőkkel, ráadásul ezt már a választások előtt is vizsgálták szövetségi nyomozók. Az amerikai titkosszolgálatok szerint arra a sokrétű dezinformációs beavatkozásra, amivel az oroszok belenyúltak az amerikai választásokba, személyesen Putyin adott parancsot.

Riporterek, tényfeltáró újságírók és egyszerű állampolgárok százai, talán ezrei próbálnak a végére járni annak, hogy egészen pontosan milyen viszonyban is volt a megválasztott amerikai elnök, illetve üzleti és politikai köre az oroszokkal, pontosabban Vlagyimir Putyin rezsimjével. A tévés hírműsorokban a Watergate-ügyhöz hasonló lebilincselő folytatásos történet lett a Trump-orosz kapcsolat, Mueller ügyész minden lépését feszült érdeklődéssel követik. Ennek köszönhetően több tucatnyi orosz oligarchával, titkosügynökkel és más érdekes szereplővel ismerkedhetett meg az amerikai közvélemény.
Mivel a tét és az elnök politikái által kiváltott érzelmek elég nagyok, ezért talán nem meglepő, hogy nincs hiány összeesküvés-elméletekből.* A teljesen realisztikus történet, ami elkezdett kirajzolódni az amerikai sajtóban megjelentett történeteket összerakva, szintén egy összeesküvésről szól. Eszerint az oroszok káoszt akartak nyugaton, ezért folyamatosan segítik titkosszolgálati eszközökkel azokat a politikai erőket, amelyek támadják a hazai intézményeket és szimpatizálnak az oroszországi berendezkedéssel, külpolitikai törekvésekkel. Donald Trump kampánya pedig tele volt opportunista emberekkel, akik különböző okokból ugyan, de szívesen fogadták az oroszok támogatását. Trumpot viszont nem az oroszok mozgatják eszerint az elgondolás szerint, csak jókor volt jó helyen.
De van egy fokkal szélsőségesebb elmélet is, ami szerint Donald Trump maga gyakorlatilag orosz ügynök.
Mi van, ha végül a legszélsőségesebb összeesküvés-elméletről fog kiderülni, hogy igaz volt?
Végső soron a később Nixon elnök bukásához vezető Watergate-ügyet is sokáig egy valószínűtlen összeesküvés-elméletként kezelték. (A közvélemény pedig csak a Nixon-hangfelvételek nyilvánosságra kerülése idején fordult az elnök ellen.) Ehhez képest amit most tudunk a Trump-orosz botrányról, az bizonyos szempontból már sokkal durvább, mint az elbénázott betörésből indult Watergate-ügy.
Több, az Obama-kormányzat idején vezető beosztásban lévő titkosszolgálati vezető (többek között John Brennan volt CIA-főnök és James Clapper korábbi hírszerzési igazgató) nyilatkozott úgy, hogy szerintük Trump legalábbis tudtán kívül az orosz titkosszolgálatok óhajainak megfelelően cselekszik. A korábban atlanti kémkörökben kifejezetten hitelesnek tartott Cristopher Steele-féle dosszié számos állításról pedig bebizonyosodott, hogy tényszerű*.
A rengeteg Trump-orosz kapcsolódási ponton* és a gyakran titkosszolgálati forrásokra építő cikkeken túl három igazán nagy, de legalábbis nehezen kimagyarázható jelét adja Trump, hogy valami igenis lehet az elgondolás mögött:
Mi van, ha Trump tényleg orosz ügynök?
https://g7.24.hu/vilag/20180716/mi-van-ha-trump-tenyleg-orosz-ugynok/

    Pontos idő: 2018-07-20, 09:03