[BIZTPOL] Stratégiai Stúdió - Page 2 44068124
[BIZTPOL] Stratégiai Stúdió - Page 2

Biztonság politikai fórum


[BIZTPOL] Stratégiai Stúdió

MangaMonguz
MangaMonguz

[BIZTPOL] Stratégiai Stúdió - Page 2 Empty Re: [BIZTPOL] Stratégiai Stúdió

Témanyitás by MangaMonguz on 2019-09-28, 23:08

Kezdeném először Amerikával, utána majd jön a többi is - zanzásítva.

Az Egyesült Államok talán a polgárháború idején volt annyira megosztott és polarizált belülről, mint napjainkban. A hivatalosan még egyedüli szuperhatalom már csak árnyéka önmagának, miközben az általa létrehozott és felépített globalizált világrend éppen készül darabokra hullani, a belső napi cirkusszal van elfoglalva, az amerikai politikai elit megosztottsága égbekiáltó. Semmilyen ok nincs arra, hogy bárki bizakodva tekintsen a fényes jövőbe arrafelé, egészen egyszerűen azért, mert mostanra Amerika betegsége már olyan áttétekkel rendelkezik, amely fázis lehetetlenné teszi a dicső napok visszatérését.

A Trump adminisztráció tekert egy hatalmasat Amerika hajójának a kormánykerekén és egyenesen szembement mindennel, amit az USA eddig szóban/tettben képviselt. Egyik oldalról fenyegeti, zsarolja és leszólja napi szinten a hagyományos szövetségeseit, másik oldalról pedig vígan parolázik az ősellenség Észak-Koreával, illetve szívesen bratyizna Iránnal is.
Két lábbal rugdossa Kínát, miközben Kína potenciálja szép lassan beéri Amerikát szinte minden területen, sőt, egyes szegmensekben messze meg is haladja.

Amerika nem tudja visszaforgatni az idő kerekét, tudomásul kell venni, hogy a globalizmus és a globalista rendszeren meghízott elit kilóra eladta az USA jövőjét és pozícióba hozott más erőközpontokat.

Figyelve Trump elmúlt három évét, azt kell mondanom, hogy Trump elnök hihetetlen belső ellenszélben szinte lehetetlen feladatra vállalkozott és azóta is próbál abba az irányba menni, ami egyénként a világnak sem lenne feltétlenül rossz.
Az egy más kérdés, hogy az USA-n élősködő elit minden követ megmozgat annak érdekében, hogy Trumpot megbuktassák, ha nem sikerül épp egy Irán elleni háborúba belerángatni, akkor keresnek orosz vagy épp mostanság ukrán ürügyet erre. Kétlem, hogy sikerrel fognak járni, Trump komoly belső támogatással rendelkezik az amerikai elit köreiben valamint külföldről is akad néhány publikus vagy nem annyira publikus támogatója. Trumpnak mindenesetre igen kényes és ingoványos talajon kell táncolnia a maga bumfordi módján, ami egyébként hiteles és illik is hozzá.
Senki ne higgye el a mainstream meséit arról, hogy Trump hülye, idióta és fogalma sincs arról, mit csinál. Nem a hülyék segítették hatalomba, nem a hülyék támogatják hátulról és Trump sem ma kezdte a nagypályás játékot. Nagy butaság Trumpot leírni.

Ha Trump sikerrel jár, az a globális Amerika visszavonulását jelenti, amire egyébként Amerikának pont szüksége is lenne, mert a jelenlegi világhatalma kis túlzással más nagyhatalmak kivárásának és kvázi „jóindulatának” köszönhetően létezik még. Ez nem azt jelenti, hogy szeretik az USA hegemóniáját, hanem azt, hogy jelenleg még nem áll készen az az új struktúra, ami kisebb-nagyobb döccenésekkel, de kataklizma nélkül képes lenne átvenni a Föld bolygó irányítását és kezelését – márpedig a világszintű káosz nem érdeke egyetlen épelméjű hatalomnak sem.

Az Amerikai Világrend lebontása óvatos lépésekkel halad, senki sem szeretne belerohanni egy olyan nemzetközi válságba, amely végül közvetlen és nagyméretű fegyveres összecsapásba torkollik. Az Egyesült Államokkal potenciálisan szembe kerülő nagyhatalmak mostanra olyan szintű és mennyiségű fegyverarzenál felett rendelkeznek, amelyek külön-külön is bőségesen elegendő az egész Egyesült Államok romba döntéséhez, gondolok itt elsősorban klasszikusan az orosz hadigépezet mellet a kínai ármádiára is.

Nem véletlenül repült a minap posztjáról az a John Bolton, aki előszeretettel támogatta volna egy Irán elleni háború megindítását, sőt, még egy atomháborút is megnyerhetőnek tartott.
A féleszűeket messze el kell távolítani a hatalom közeléből is, mert nem fogják fel, amiről beszélnek.
Az amerikai politikai elit egy jelentős részének a napi megnyilvánulása arról árulkodik, hogy a jelen realitása helyett a múltban élnek és még mindig ugyanazt a játokot próbálják eljátszani, ami egykoron működött. A próbálkozás persze érthető, senki sem akar önként lemondani az összeharácsolt javairól és kiváltságos helyzetéről, a történelemben a legutolsó ilyen közismert személy talán Sziddhártha herceg volt, akit az utókor nemes egyszerűséggel Buddhaként ismer.

Visszatérve Amerikára, rázós idők jönnek arrafelé, amiről oly sok éven át írtunk, lassan konkrét alakot ölt, a lappangó tünetek együtt állása előrehaladott problémacsomagot vetít elénk, aminek a felszínre törése egyre kevésbé halogatható.

A gyógyulás folyamata azzal kezdődik, hogy a beteg felismeri és elismeri, hogy beteg, hiszen addig a gyógyítás sem kezdhető meg.
Ellenkező esetben az elpatkolás nem kizárt. Ez igaz egyénekre és birodalmakra is.

Egy birodalom megmentése/meggyógyítása nem jelenti feltétlenül azt, hogy olyan marad, mint volt, sőt, szinte biztos, hogy nem. Már az is siker, ha egyáltalán birodalom marad.
MangaMonguz
MangaMonguz

[BIZTPOL] Stratégiai Stúdió - Page 2 Empty Re: [BIZTPOL] Stratégiai Stúdió

Témanyitás by MangaMonguz on 2019-10-05, 22:10

Másodikként pár gondolat Kínáról, arról a Kínáról, amely egyre inkább összeborulni látszik Oroszországgal, bár pár nyugati elemző még mindig reménykedik abban, hogy a felszín alatt parázslik olyan szintű érdekellentét, amely majd megakasztja ezt a folyamatot.
Meglátásom szerint ez inkább csak vágyálom marad, belátható időn belül ugyanis nem érzékelhető olyan reálisan kalkulálható stratégiai ok, ami nagyobb ellentétet jelentene Moszkva és Peking között, mint ami van és lesz a Nyugat és Kína, illetve a Nyugat és Oroszország között.

Az utóbbi években figyelve a világ eseményeit nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem egy nagy nevű Nyugati stratéga bukott meg, a sort mindjárt Fukuyama kezdte, majd idővel Brzezinski tételeinek egy jó része is a kukában végezte, mert nem működött, illetve távolról sem hozott a konyhára annyit a nagyívű stratégia elgondolás, mint remélték volna, sőt! - … és itt jön a képbe Kína.

Brzezinski két dologban tévedett, mégpedig hatalmasat: az egyik az volt, hogy Oroszország Ukrajna nélkül nem képes újra világhatalommá válni. A második nagy baklövés a közép-ázsiai amerikai katonai benyomulás és bennmaradás volt, ami ugyan nem biztosította a Heartland feletti kontrollt (ebben a kérdésben is inkább a Sőt! a helyes megjegyzés), ellenben a térség rivális hatalmait elkezdte egy oldalra terelni, és itt nem csak Kínáról és Oroszországról, hanem többek között Pakisztánról is szó van. Ugyanakkor az amerikai haderő életképessége Közép-Ázsiában maximálisan ki van szolgáltatva Moszkva és Peking „jóindulatának”, akik nemes egyszerűséggel nem is akarják, hogy távozzanak onnan a jenkik.
Ugyanis orosz és kínai szempontból nagyon is jó helyen vannak ott, sokat valójában nem érnek a Kelet Nagyhatalmai ellen, de legalább szorosan fogva van a gyeplő és a környéken tovább lehet velük növelni az amúgy sem csekély Amerika ellenességet, valamint az amerikai kiadásokat, ráadásul zsarolási potenciálnak sem rosszak adott esetben. Kissé hibernálttá vált az amerikai katonai erő a térségben…
Az USA szépen beleragadt Afganisztánba, a pénz megy, igazi politikai és katonai siker zéró, a rossznyelvek szerint kizárólag a helyi máktermesztés áldásából jut némi manna amerikai magánzsebekbe, de ezt most hagyjuk, mivel ez másodrangú probléma.

Az ukrajnai, a közép-ázsiai, valamint a nyílt Kína ellenes politika meghozta a gyümölcsét: Kína és Oroszország ahelyett, hogy rivalizálna, egyre szorosabbra zár, ami már most előre vetíti egy belátható időn belüli nyílt katonai szövetség létrejöttét. Egy ilyen katonai szövetség kívánatos a világ jövőjének szempontjából, ugyanis – ellentétben a „régi iskola” tanításaival – egy orosz-kínai katonai szövetség nemhogy növeli, de inkább megakadályozza egy új világháború kitörését. Egy orosz-kínai szövetség hatékonyan képes befolyásolni Pakisztán és India is viszonyát is, ami egy regionális atomháborút iktathat ki, ellenben az Új Selyemút projekt az egész térségben komoly fejlődést és gazdasági fellendülést eredményezhet, ami széles tömegek életminőségének a javulásával is jár majd automatikusan.
Ne feledjük, Kína a világtörténelemben példátlan módon százmilliókat emelt ki a mélyszegénységből alig másfél évtized alatt, ilyen potenciált a Nyugat az egész történelme során képtelen volt felmutatni, most meg már nem is fog.

Kína, mint a jelenkor ipari-, gazdasági- és pénzügyi szuperhatalma nagy eséllyel képes lesz maga mellé/mögé állítani a jelenkor szerint nyersanyag-, űr- és nukleáris szuperhatalom Oroszországot, ezzel pedig meg fogja határozni a Föld következő egy-két évszázadának menetét. Egy ilyen tömb hatalmas gravitációs erővel bír, azaz rövid időn belül a térség egyéb nagy- és középhatalmai is valamilyen formában igazodni fognak ehhez a Centrumhoz, amely minden téren világelsőnek fog számítani: terület, népesség, nyersanyag, katonai potenciál, gazdasági, ipari és piaci potenciál szempontjából. A következő lépés a Közel-Kelet és Európa egy részének átpártolása lehet, de egyelőre nem szaladjunk ennyire előre a történelemben. Egy biztos, jelen idő szerint Ázsiának áll a zászló, az amerikai geopolitika pedig olyan szinten elhibázott, ami erre csak rásegít. Amerika per pillanat képtelen ezt a folyamatot megakasztani a saját belső sturktúrális/politikai/gazdasági hibái és betegségei miatt, Európa pedig eleve kevés ehhez, pláne a jelenlegi állapotában.

A minapi kínai katonai parádén Kína olyan új támadó fegyverrendszereket mutatott be, amelyek messze megelőzik kategóriájukban a hasonló amerikai fegyverrendszereket (mobil ICBM, hiperszonikus támadófegyverek). Ne higgyetek azoknak, akik erre legyintenek, Kína nincs rászorulva semmiféle maszkirovkára, csak szólok…, az amerikai katonai lemaradás egyes fegyvernemek esetében már konkrétum.
(Kollégám egyébként pár hónapja járt Kínában egy hosszabb kiküldetésben, az arca leesett attól, amit ott látott, pedig világlátott emberkéről van szó.)

A kínai katonai fejlődésre az oroszok továbbra is rásegítenek, a legújabb hírek szerint a kínai korai rakétaindítást előrejelző rendszer kiépítésébe Oroszország is beszáll. Ez biza előrevetíti a későbbiek során nemcsak a közös információ megosztást, de akár egy egyesített rakétavédelmi rendszer kiépítését is, ami egész Ázsia térségét felügyelni tudja.

Ugyanakkor érdemes megfigyelni például a haderőkön belüli fejlesztések fő irányait, amelyek „furcsa véletlenek” miatt igen szépen kiegészítik egymást. Az oroszok nagyban erősítik a szárazföldi és légvédelmi erőiket, Kína rágyúrt a haditengerészetre. Az orosz hiperszonikus támadórakéták vagy rövid hatótávolságúak (Cirkon, Kinzsal), vagy interkontinentálisak (Avantgard), a kínai DF-17 ellenben masszívan közép-hatótávolságú.
A Kinzsal alapvetően egy rövid hatótávolságú fegyver, a MiG-31 „segít be” abban, hogy alsó kategóriásan közép-hatótávolságú fegyverként is használni lehessen, mielőtt bárki ezt szóvá tenné – bár ez az oldal mostanában sajnos nem erről híres… Sad

Nos, egy szónak is száz a vége, Kína a legfontosabb tényező jelen idő szerint a világon és ez csak erősödni fog a jövőben. Kína további felemelkedéséhez elengedhetetlenül fontos Oroszország szerepe, amely pozitív visszacsatolásként igaziból csak nyerhet a Kínával történő szoros együttműködésen minden szempontból. Oroszországhoz pedig geopoitikai/geostratégiai szempontból közvetlenül kapcsolódik mind Európa, mind a Közel-Kelet térsége, így az orosz-kínai viszony alakulása ezeknek a térségeknek is alapvetően befolyásolja majd a jövőjét.

A következő etapban Oroszországról és Európáról fogok majd pár gondolatot írni, mivel logikailag ezek is szorosan összefüggenek. Elöljáróban csak annyit, hogy az egypólusú világrend végére Moszkva tette fel a pontot anno, amikor Szíriában úgy döntött, hogy közvetlen katonai beavatkozást indít és ezzel élesen szembe kerül a Nyugat egy konkrétan folyó neokon projektjével.

Ajánlott közelmúltbeli cikkek:

https://infostart.hu/kulfold/2019/08/22/talas-peter-amerika-rajott-hogy-kina-tobbet-nyert-mint-hittek-volna

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/fed-jegybank-kamat-vilaggazdasag-dollar-monetaris.690324.html.690324.html

http://biztonsagpiac.hu/mattis-az-egyesult-allamokat-szetszakitja-a-megosztottsag

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/modi-vlagyimir-putyin-oroszorszag-india-iran.690863.html.690863.html

https://infostart.hu/kulfold/2019/09/14/szakerto-nem-lehet-vedekezni-az-orosz-szuperfegyver-ellen

https://www.sonline.hu/orszag-vilag/kozos-hadgyakorlatot-kezdett-oroszorszag-kinai-india-es-pakisztan-1817004/

https://magyarhang.org/kulfold/2019/09/25/a-neokonok-alkonya/

https://magyarnemzet.hu/kulfold/igert-de-figyelmeztetett-is-hszi-csinping-7357136/

https://hirado.hu/kulfold/cikk/2019/10/03/kina-orosz-segitseget-kap-a-raketatamadasra-figyelmezteto-rendszer-kifejlesztesehez


    Pontos idő: 2019-12-15, 06:50