[BIZTPOL] A nagy sakktábla - Page 36

Biztonság politikai fórum

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Share
avatar
akagi

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by akagi on 2018-02-11, 16:07

Monte, Nekérdez!
Ahogy, olvasom a mai termést, már megérte! lol!
Üdv

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-02-11, 16:25

Örülünk neki, ha pozitív élmény vagyunk! Wink
avatar
nekerdez

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by nekerdez on 2018-02-11, 16:52

@akagi írta:Monte, Nekérdez!
Ahogy, olvasom a mai termést, már megérte! lol!
Üdv
Csak hogy tisztán lás én htka 2008-2009 fórumozok együtt Montival akkor még alapszakra járó kis cserékész voltam, most meg analitikus mént dolgozok MSc diplomával

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-02-17, 19:55

Érdekesen alakulnak a műncheni biztonságpolitikai konferencia eddig nyilvánosságra került megszólalásai.

A konferencia fő szervezője a nyitó beszédében – sajnos, vagy végre valahára – kimondta a nagy igazságot: a világháború kirobbanása kézzel fogható közelségbe került. Hogy senkinek se legyen kétsége és ne kelljen felesleges ötletbörzét tartani, az oldalak egyértelműek: USA és NATO vs. Oroszország és Kína.

Remélhetőleg a sok okostojás, aki eddig kézzel-lábbal tagadta a valós helyzetet, talán majd most odafigyel a nagyok intelmeire, bár sok jelentősége már nincs a dolognak.

A német diplomácia a konferencián jelezte, hogy Európában a NATO mostanra már csak a harci repülőgépek szempontjából van fölényben Oroszországgal szemben, a többi fegyvernem esetében a mérleg megfordult.

Ezzel egy időben a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének legújabb jelentése szerint Kína és Oroszország eljutott abba a fázisba, hogy rövidesen képesek megtörni az USA katonai dominanciáját globális szinten is.
Regionális szinten ez már réges-rég megtörtént, Dél-Kelet Ázsia térségében a kínai, Kelet-Európa térségében a hagyományos fegyveres erők tekintetében az orosz katonai fölény nem kérdés.

A legfrissebb hírek szerint Németország hadereje is már csak papírtigris, szó szerint nevetséges mennyiségű harckocsi, hadihajó, tengeralattjáró és harci repülőgép van csak bevethető állapotban, ami nem kimondottan javítja a NATO valós katonai képességeit.

Ajánlott mainstream hírek:
https://magyaridok.hu/kulfold/eloretor-kina-es-oroszorszag-2800605/
https://magyaridok.hu/kulfold/nagyhatalmak-csatajatol-tart-vilag-2807529/
https://888.hu/article-tragikus-a-nemet-hadsereg-allapota
https://888.hu/article-a-geppuskanak-alcazott-seprunyel-esete-avagy-igy-zullott-le-a-nemet-hadsereg
http://www.hetek.hu/hit_es_ertekek/201802/torekeny_birodalmak
http://kitekinto.hu/2018/02/15/gazdasagpolitika/a-kiujulo-fegyverkezesi-verseny-a-hideghaborus-idokbe-repiti-vissza-a-vilagot/?ref=hirlista
http://oroszhirek.hu/2018/02/15/kirill-patriarka-az-orosz-amerikai-kozvetlen-osszeutkozes-veszelye-miatt-talalkozott-2016-ban-ferenc-papaval/
http://168ora.hu/kulfold/haboru-mindenki-tevedett-oroszorszaggal-kapcsolatban-atalakuloban-a-nagyhatalmi-strategiak-145349
http://kitekinto.hu/2018/02/17/europai-ugyek/megosztotta-valt-a-nyugat-oroszorszagot-illetoen/?ref=hirstart
http://www.atv.hu/kulfold/20180216-szaakasvili-ukrajna-a-kozeli-jovoben-szet-fog-esni
https://magyaridok.hu/kulfold/kinaban-szinte-mar-matrix-vilagaban-elik-mindennapokat-2801985/
https://888.hu/article-a-globalis-elit-az-eddigi-globalis-vilagrend-felborulasa-miatt-aggodik
http://www.hidfo.ru/2018/02/mar-a-nemet-pancelosokra-sem-szamithat-a-nato/
https://hirtv.hu/hirtvkulfold/orszagok-sora-fejleszthet-ballisztikus-raketat-2445822


Az Egyesült Államok és az elitje természetesen minden bajáért a világot, elsősorban Oroszországot és Kínát okolja, az még véletlenül sem merül fel az okos kis buksijukban, hogy alapvetően ők toltak el mindent és képtelenek voltak okosan meglovagolni az eredetileg számukra nyerő felállást a Hidegháború végén. Az amerikai globális szupremácia rövid időn belüli bukása matematikai bizonyosságként kezelhető, mivel csodák nincsenek.
Ami nagy kérdés, hogy az USA ezt hogyan óhajtja kezelni: katonai erővel vagy diplomáciával.

Amerika egyenlőre igen harsány a harcias kiabálásban és a fenyegetésekben, az új katonai doktrínájuk és a megszavazott új költségvetésük minden szempontból az amúgy már fenntarthatatlan katonai fölény fenntartása érdekében erőlködik még, de sajna van egy rossz hírem. A még meglévő katonai fölény is már eleve elégtelen ahhoz, hogy Amerika a régi fényében tündököljön és Kínát illetve az oroszokat falhoz állítsa. A még meglévő részleges fölény mostanra sokkal inkább jelképesnek tekinthető, semmint valós és meghatározó előnynek katonai téren.

Arra, hogy Kínával és Oroszországgal szemben meghatározó katonai előnyt legyen képes az USA ismét elérni, ahhoz a legoptimistább szakértői becslések szerint is minimum egy évtized és gigantikus dollármennyiség kellene úgy, hogy közben Kína és Oroszország leáll a saját katonai fejlesztéseikkel és tovább finanszíroznák a világ „egyetlen és vezető szuperhatalmát”. Erre a reális esély a legjobb esetben is zéró.

Katonai szempontból túl vagyunk a point of no return-ön, azaz a gyengülő USA és a finoman szólva is kétes valós potenciált jelentő NATO katonai ereje már nem garantál semmiféle sikert és győzelmet a Kelet nagyhatalmai ellen egy kirobbanó világháború esetén.
Elérkezett az idő az Egyesült Államok globális visszavonulására, hogy mentse még azt, ami menthető a saját maga számára. Minden egyéb stratégia csak csúfos kudarcot és nagy bukást vetít előre. Hogy a jövő és Amerika jövője ne így alakuljon, ahhoz minima egy közepes méretű csoda szükségeltetik, ha ezt az elhibázott és egyébként sehova nem vezető irányt tovább erőltetik.
Nem is értem, hogy miben reménykednek.
Szerintem ők sem.

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-02-28, 14:20

"... a nagyhatalmak a Föld körül keringő katonai eszközökön is bevetésre készen álló atomfegyvereket tartanak készenlétben." - Szergej Lavrov.
http://www.hidfo.ru/2018/02/az-usa-europat-hasznalna-fel-oroszorszag-elleni-atomcsapasra/

Hosszú idő óta Lavrov az első, aki nyíltan ki is mondta, amit szakmai berkekben már régóta rebesgetnek: a világűrbe fegyverrendszerek vannak telepítve. Emlékszem, volt olyan szakmai fórum, ahol hallani sem akart a nagyérdemű ezekről a dolgokról, hiszen azt "nemzetközi egyezmények" tiltják. Ezek a kollégák nem ismerték azt az alapvető szabályt, hogy a nemzetközi egyezmények és a nemzetközi jog csak írott malaszt akkor, ha nincs eszközöd és potenciálod azok érvényesítésére. Ahogy a régi mondás tartja: a királyok végső érve a fegyvereik ereje.

Remélhetőleg a nemzetközi sajtóban és a közbeszédben is véget érnek lassan a kötelező tabu témák és nyíltan lehet beszélni majd az amerikaiak Oroszország elleni háborús előkészületeiről, a világűrbe telepített és bevetésre kész hadászati fegyverrendszerekről és egy szép napon - talán - a nemzetközi szabadkőművesség valódi céljairól is, pláne, hogy Nagy-Britanniában egyre többen és egyre nyíltabban követelik, hogy a közszolgálatot ellátó urak és hölgyek nyilvánosan nyilatkozzanak arról, tagjai-e valamelyik páholynak.
Ha majd ide eljut a szabad sajtóról és a véleményszabadságról híres Nyugat, onnantól kezdve lehet érdemben tárgyalni a valós biztonság- és geopolitkai kérdésekről, addig csak marad az árnyékboksz és a kollektíve játsszuk a hülyét, mert ez a minimális referenciaszintű elvárás.


Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-03-01, 16:40és

https://888.hu/article-putyin-egyedulalloan-uj-es-hatekony-fegyverrendszerek-kifejleszteset-jelentette-be?source=hirstart

Tudom, hogy más fórumokon is láthatóak ezek a videók vagy cikkek, de az itteni hozzászólásomhoz szerv4esen kapcsolódnak, így a felesleges áthivatkozásokat most kerülném, így egyszerűbb.
Bár szigorúan véve haditechnikai kérdésekről van szó a cikkben és a videóban, de nem véletlenül rakom be a Sakktábla topikba, ugyanis alapvető változás állhat be a reginális harcászati helyzetben és a  globális hadászati erőegyensúlyban is. Vegyük sorra, hogy Oroszország konkrétan milyen eszközöket jelentett be:

Kinzsal:
Nofene, ezek szerint mégis csak lehetséges a légkör alsó részében is bevetni hiperszonikus rakétákat 10M sebességgel?  Laughing
Ráadásul már hadrendbe is van állítva? Hoppá!

Avangard fegyverrendszer:
20M sebesség elérésére képes hiperszonikus támadófegyver. Szép lecke a világ összes lég- és rakétavédelmi rendszerének.
Még inkább hoppá!
Oroszország szépen beelőzte az USA-t és Kínát a hiperszonikus fegyverrendszerek terén és a Cirkon rendszerről még nem is hallottunk semmit.

Szarmat ICBM:
Akár ellentétes oldalról megkerülve a Földet is képes csapást mérni bármelyik amerikai célpontra. Még szebb lecke és még egy hoppá.

Víz alatti támadó drón - Na, ez az egyik csúcs!
A rakétavédelemnek ez nem lecke, hanem mission impossible. Elsőcsapás mérő fegyverrendszer, amelynek az indításakor senki sem értesül a rendszer bevetéséről, útközben is szinte isteni szerencse kel ahhoz, hogy észre vegyék. Nukleáris töltettel felszerelve halálos fenyegetés a tengerparti városoknak és a repülőgép hordozó-csoportoknak.
Ne feledjük: ez egy első csapásmérésre alkalmas fegyver, amiről akkor derül ki, hogy bevetették, amikor robban.

Atommeghajtású cirkálórakéta
- a másik csúcskategória!
Csapásméréstől a felderítésig hatalmas potenciált rejt a dolog, szerintem még felmérni sem tudjuk, hogy valójában mekkorát. Valószínűleg a gyorsító fokozat kiégése után a meghajtást olyan hagyományos hajtóművel oldják meg, aminek a működéshez szükséges energiát biztosítja a mini atomcella, legalábbis szerintem.

Azt csak kósza gondolatként teszem hozzá, hogy ennyi erővel a víz alatti drón is lehet atommeghajtású, hiszen egy olyan mini reaktor, ami elfér egy cirkálórakétában, az elfér egy torpedóban is. Meg egy csomó más kütyüben is! Egy ilyen víz alatti robot hatótávolsága elvileg bármekkora lehet, a felderíthetősége meg szinte zéró.
Oroszország szépen feladta a leckét a Nyugatnak katonai technikai téren, azt gondolom, hogy lenne miről tárgyalni Moszkvával az USA-nak. Innentől kezdve érthető, hogy az Armata vagy épp a PAK-FA program miért másodlagos kérdés. Ilyen stratégiai fegyverzetek mellett az 5. generációs tankok és repülők óvodás játékszerek csak.

Lézerfegyverek:
Egyenlőre sok infó nincs, de nincs kétségem, hogy belátható időn belül ilyen témában is érkeznek majd a hírek. (Lásd a másik topikba linkelt cikket!)

Egy szó mint száz, úgy látom, az orosz hadmérnökök nem lopták az idejüket, a világ képébe borítottak egy kosár meglepit oszt ezzel lehet kezdeni valamit, már aki tud.

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-03-02, 08:55

A pártatlan tájékoztatás jegyében az alábbi két cikket is közzéteszem, ezekről is lehet agyalni egy keveset.

Teljesen hiteltelennek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök atomfegyverekre vonatkozó terveit Robert Schmucker német rakétaszakértő.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/nem-hisznek-putyin-bombasztikus-bejelenteseben-a-szakertok.278363.html
Nos, ez a bizonyos Schmucker úr a cikkben két dolgot von kétségbe: nem lehet atommeghajtású cirkálórakétát készíteni és lehetetlen a hiperszonikus rakéta megléte (???).
Az első esetben nem tudok állást foglalni, a kisméretű vagy mini atomreaktorok eddig is voltak kísérleti fázisban, hogy az oroszoknak sikerült-e ezt irányított fegyverekbe integrálniuk majd kiderül, én mindenesetre – bár sem rakéta, sem atomtechnológiai szakértő nem vagyok – azért csípőből nem merném kétfilléres fantáziálásnak titulálni a dolgot.
A hiperszonikus rakéták lehetetlenségét meg végképp nem értem egy német rakéta szakértő szájából, aki szerint az anyag olyan terhelésnek van kitéve, ami ezt lehetetlenné teszi.
Ha ez így igaz lenne, akkor árulja már el nekem valaki, hogy a gyakorlatilag 60 éves ICBM technológia esetén a légkörbe visszatérő robbanófej léte mégis hogyan lehetséges a maga 7-9 km/s sebességével, ami alsó hangon is 20-25 Mach?
Giga lol!

Zárójelben jegyezném meg, hogy nagyon nehezen tudom azt elképzelni, hogy Putyin a nemzetközi sajtó és a világ összes tudósa által láthatott évértékelő műsorában olyan show-t adott elő, aminek nincs alapja. Az meg csak külön lábjegyzet, hogy az orosz területeken végzett rakétakísérleteket a Pentagon rendszerei is figyelik és pontosan tudják, hogy milyen rakétákkal milyen messzire és milyen gyorsan tudnak az oroszok ellövöldözni, ráadásul a Pentagon már nyilatkozott is a témában, miszerint képben vannak és tudtak ezekről az orosz cuccokról, így számukra nem volt meglepetés Putyin bejelentése.
Ami meglepetés, az Schmucker úr és a hiperszonikus lehetetlenség az ICBM-ek korszakában.


„Tényleg elkezdtem félteni az országot. Nem csupán egy drogkartellt látunk itt, amely rajta tartja az ujját az atomfegyverek indítógombján. Nem csupán arról van szó, hogy új lendületet kap a fegyverkezési verseny. Ez már egyfajta őrület.”
– írja a Facebookon a művészeti alkotásokkal kereskedő Marat Guelman, aki oroszként külföldön él.
https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/ez_mar_maga_az_orulet_ertekelik_putyin_evertekelojet.657804.html
Nos, a korábbi német gigaszakértő után sikerült a Facebookról előkaparni valami noname műkereskedőt, aki csípőből elemzi Putyin elmeállapotát és erre hivatkozva a jól ismert napi.hu le is hozza a cikket, miszerint Vlagyimiren az őrület jelei mutatkoznak. Megnéztem még egyszer Putyin beszédét és bár elmeorvosi szakértő sem vagyok, de nem találtam ezeket a jeleket, így roppant hálás lennék, ha a sajtó segítene nekünk, egyszerű, vak és ostoba emberkéknek látni azt, amiről írnak.
Tényleg nagyon hálás lennék érte, oly sok éve várom az ébredést és az eszmélést.

Nos, szumma szummárum, a tegnapi orosz bejelentés kapcsán van egy német rakétaszakértőnk (mondjuk nem egy von Braun kettő) és egy emigrált orosz műkereskedőnk, akikre hivatkozva a világ kedélyállapota lenyugtatható.
Őszintén szólva engem jobban érdekelne valami valós és hiteles szakértői gárda véleménye, kevésbé Putyin elmeállapotáról, de sokkal inkább a mini atomreaktorról, mert, ha ez igaz, az alapjaiban változtathatja meg nem csak a ma ismert harcászati/hadászati lehetőségeket, de a katonai vonatkozásokon túl még egy csomó mindent.

Azt meg tényleg csak utóiratként szánom az egész történethez, hogy lesznek még orosz hadgyakorlatok, a nyugati felderítő rendszerek is működnek, sőt, lehet, hogy nyugati megfigyelőket is meghívnak majd ilyen gyakszikra és rövidesen kiderülhet, mi igaz ezekből a fejlesztésekből. Számomra az egyetlen kérdőjel az összes bemutatott és jelzett orosz fegyverrendszerek közül egyedül a légi indítású atomhajtású cirkálórakéta, ami, ha valóban összejött, az hatalmas technikai dobás.

+1 ráadás:
A Pentagont nem érte meglepetésként Putyin bejelentése. Dana White, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerint Moszkva régóta fejleszti ezeket a fegyvereket, így az Egyesült Államok már számolt velük. „Biztosítjuk az amerikai népet, hogy teljesen felkészültünk” – tette hozzá a szóvivő.
https://mno.hu/kulfold/putyin-show-a-valasztoknak-es-az-egesz-vilagnak-2450867
No, itten van a Pentagon véleménye, ennyit Schmucker és Guelman urakról.

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-03-02, 09:32

Időközben frissült egy kérdéses infó az atomhajtású cirkálórakétáról:
Az amerikai hadsereg azt mondja, a nukleáris cirkálórakéta még nem működőképes, a tesztek során lezuhant az északi sarkvidéken.
https://privatbankar.hu/makro/kesz-a-csodafegyver-putyin-vagy-hatalmasat-bloffolt-vagy-tenyleg-uj-korszak-kezdodott-316700
Ez tehát annyit jelent, hogy létezik a prototípus és már ki is próbálták, az északi sarkvidékig pedig valahogy csak elreppent a szivar. Hogy lesz-e ebből és mikor valóban hadrendbe állított és bevethető fegyver valószínűleg még kérdéses, de a témán dolgoznak és valójában több van, mint egy ZS-kategóriás animációs film.

Krokomach
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Krokomach on 2018-03-02, 15:31

Mindezeknek a következtében érthetőbb hogy Oroszország már "mindenfelé" hajlik eladni az S-400-at is.
A vevőnek nagy fejlődés, Oroszországnak befolyásnövekedés, az USA "érdekérvényesítő képességének radikális csökkenése... - De egyértelműen azonnal minimum tüzetesen átvizsgálnák az Amerikaiak (Törökország, Szaud-Arábia...) Oroszország viszont már úgy láthatja, hogy mindez az ő "képességeit" nem csorbítja. Közel zseniális húzás.

Krokomach
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Krokomach on 2018-03-02, 16:14

http://karpathir.com/2018/03/02/az-uj-fegyverek-hatasara-megvaltozik-moszkva-es-washington-parbeszedenek-minosege/
"Moszkva más minőségű párbeszédre számít Washingtonnal az új orosz hadászati fegyverek bemutatását követően – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteken a Govorit Moszkva rádióadónak nyilatkozva...
...A külügyi szóvivő megismételte Putyin érvelését, amely szerint kudarcot vallot Moszkva minden arra irányuló kísérlete, hogy tárgyalásra bírja Washingtont.
“Most már másfajta, minőségi párbeszédre vagyunk készek. Ez most már nem a kérések kérdése lesz és nem annak a magyarázatáé, hogy ez (a tárgyalások hiánya) a biztonságunkat fenyegeti. Ez most már teljesen más pozíciókból folytatott párbeszéd lesz”
– nyilatkozott Zaharova..."
Egyelőre meg Kína még hallgat - és feltételezésem szerint bőszen jegyzetel és ötletel, meg villám tanácskozik... Ugyanis villámgyorsan átalakulhat minden. Viszonyrendszerek, tárgyalási hangnem, az Európai politika, Szíria, Ukrajna (Ukrajnában egészen hirtelen az Ukránok 2 napja megint felvetettek egy tűzszünet lehetőséget március 5-től) , Afrika, Ázsia, a Koreai helyzet (meg Dél-Korea "irányvonala") a Csendes Óceáni politika. És egyértelműen Dél és Közép Amerika USA-val, Oroszországgal és Kínával szembeni hangneme és kapcsolatai.( Beleértve a kereskedelmieket. Mert mindebből következve a Trump által annyira áhított (és az USA számára tényleg létfontosságú) belső termelés felfutásának a külső piaca- emiatt még inkább- drasztikusan lecsökkenhet. )
A BRICS és a Sanghaji Együttműködési Szervezet még nagyobb hangsúlyt kaphat

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-03-02, 17:10

Látom, torzításmenteséknél szépen megy a hiszti. Laughing

No, mivel a Pentagon már megválaszolt szinte minden kérdést kérdés nélkül is, kicsit evezzünk más vizekre is, ahol semmivel sem jobb a helyzet:

Kereskedelmi háború robbanhat ki az USA és a világ más gazdasági hatalmai, köztük az EU között a Trump-adminisztráció tervezett acél- és alumíniumvámjai miatt. Szakértők szerint Kína lehet az összecsapás győztese.
https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/kuszobon_a_haboru_es_kina_fog_gyozni.657842.html

Határozott választ kell adnia az Európai Uniónak (EU) Donald Trump újabb védővámokról szóló bejelentésére, hogy az amerikai elnök meggondolja magát - mondta pénteken a német külügyminiszter.
http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/trump-csak-a-hatarozott-fellepesbol-erthet-91289.html

https://mno.hu/kulfold/amerikai-importvamok-trump-bejelentese-ellenkezest-valtott-ki-vilagszerte-2451060
Kanadától Dél-Koreáig mindenhol osztatlan a siker. Trump jól nyomja.
avatar
joker
Tisztes
Tisztes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by joker on 2018-03-03, 07:12

Örülök a védővámoknak, a TTIP legalább nem fog egyhamar szóbakerűlni emiatt.
avatar
nekerdez

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by nekerdez on 2018-03-03, 07:33

@Montezuma írta:Látom, torzításmenteséknél szépen megy a hiszti. Laughing

No, mivel a Pentagon már megválaszolt szinte minden kérdést kérdés nélkül is, kicsit evezzünk más vizekre is, ahol semmivel sem jobb a helyzet:

Kereskedelmi háború robbanhat ki az USA és a világ más gazdasági hatalmai, köztük az EU között a Trump-adminisztráció tervezett acél- és alumíniumvámjai miatt. Szakértők szerint Kína lehet az összecsapás győztese.
https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/kuszobon_a_haboru_es_kina_fog_gyozni.657842.html

Határozott választ kell adnia az Európai Uniónak (EU) Donald Trump újabb védővámokról szóló bejelentésére, hogy az amerikai elnök meggondolja magát - mondta pénteken a német külügyminiszter.
http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/trump-csak-a-hatarozott-fellepesbol-erthet-91289.html

https://mno.hu/kulfold/amerikai-importvamok-trump-bejelentese-ellenkezest-valtott-ki-vilagszerte-2451060
Kanadától Dél-Koreáig mindenhol osztatlan a siker. Trump jól nyomja.

Trump teszi azt ami tennie kell, ez megint a nemzet állam USA-nak jó, nagyhatalom részének rossz, mert eddig szerviens más országok beli elitek haragját is magára vonja.

Putyin történelem ismeretből jeles! Mostani bejelentése olyan hatású legalább mint volt Reagan mikor bejelentette a csillagháborús projektet.
USA egy költséges terve kivitelezés közben, erejét vesztette. Atom triádja elavult. Ezen új támadó fegyverek ellen szerintem még semmilyen védelmi képessége nincs. Oroszok jogosan csináltak pár új remek kardot, mint hogy egész haderőt a ellenség fejlesztései és képességei után szaladnának!

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-03-03, 10:01

Üdv Nekerdez!

Felemás érzéseim vannak az egész üggyel kapcsolatban.

Egyik oldalról látjuk, hogy az USA-val a neokon puccs (9/11) óta nem tudnak zöld ágra vergődni és az Egyesült Államok szép lassan minden nemzetközi egyezményt felrúg és világháborús előkészületek folytatnak Oroszország (és Kína) ellen, így lépni kellett. Kína már látványosat lépett és brutális tempóban fejleszti a hagyományos haderejét (haditengerészet + légierő), most az oroszokon volt a sor, akik pedig előhúzták a stratégiai fegyverarzenál fejlesztéseiket.

Ugyanakkor ez olaj volt a tűzre, Putyinék adtak a neokon pánikkeltők kezébe egy újabb aduászt, így most már még inkább tolhatják az orosz veszélyt és a további fegyverkezési hajszát.
Moszkva hivatalosan abban reménykedik, hogy az új fegyverfejlesztések miatt változni fog az USA hozzáállása, én viszont szkeptikus vagyok és ebben pont nem hiszek. Az orosz nukleáris fegyverkezés bőszíteni fogja az USA vezetését és még inkább rátesznek ők is egy lapáttal.

Összességében sajnos nincs más lehetőség, az USA gazdaságát a fegyverkezés és a háborús hisztéria (+ valódi háborúk) tartják életben, emiatt nem tud és nem is akar leállni, Oroszország és Kína pedig kénytelen felvenni a kesztyűt és tartani a lépést a dologban.

Olyan világban élünk, ahol az ideiglenes békét csak az biztosítja, hogy mindegyik oldal elitje képes meggyilkolni a túloldalon apák, anyák és gyerekek millióit egyetlen gombnyomással – szép kis béke és világrend, de ennyi az egész, akármilyen szarul is hangzik.

Ez a folyamat kétféle módon érhet véget:
1. Az új fegyverkezési hajszában Kína(!!!) és Oroszország fogja nagy eséllyel tovább bírni és az USA dobja be a törölközőt – természetesen nem csak fegyverkezés, hanem globális pénzügyi és gazdasági háborúk is jönnek).
2. Bármelyik oldal a törölköző bedobása előtt kirobbantja a III. világháborút

Ez a két folyamat akár egy évtizedig is elhúzható, ezeken felül esetleg egy csodát tudok még elképzelni, de az már a teológia hatásköre.
avatar
Zolkas

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Zolkas on 2018-03-04, 22:06

avatar
Zolkas

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Zolkas on 2018-03-04, 22:25

https://off-guardian.org/2018/03/02/watch-vladimir-putins-march-1-address-to-russian-federal-assembly-with-transcript/

a Világformáló Putyini beszéd átirata, mindenki az utolsó 30 percel foglalkozik de az előtte mondottak se lényegtelenek.
avatar
Zolkas

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Zolkas on 2018-03-04, 22:30

avatar
Zolkas

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Zolkas on 2018-03-04, 22:35


Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-03-05, 12:10

Néhány cikk és hozzá néhány gondolat a nagy globális játékosokról:

„Önkritikus vezércikket írt ezen a héten az Economist arról, hogy nagyjából az egész nyugati világ, és ők maguk is elszámították magukat Kínával kapcsolatban.”
https://444.hu/2018/03/02/economist-a-nyugat-csunyan-benezte-kinat
Bár az Economist elsősorban a kínai politikai rendszerre hegyezte ki a mondanivalóját, de ez a benézés nemcsak politikai, hanem pénzügyi, ipari, technológiai és katonai téren is igaz. Elképesztő rövidlátásról tett a Nyugat tanúbizonyságot a Kelet nagyhatalmaival kapcsolatban.

„Ha Donald Trump amerikai elnök valóban Kínát célozta meg az acél és az alumínium importvámjának tervezett bevezetésével, akkor nagyon mellélőtt. A kínai vezetők ugyanis jó eséllyel nemhogy nem utasítják el az intézkedéseket, hanem jó okuk van arra, hogy tárt karokkal fogadják őket. Kína kétségtelenül a globális acélipar nagy, gonosz farkasa – nagyjából tízszer akkora az acélgyártási kapacitással rendelkezik, mint az Egyesült Államok.”
http://kitekinto.hu/2018/03/05/europan-kivul/kina-lehet-az-amerikai-vedovamok-nagy-nyertese/?ref=hirstart
A helyzet ennél is rosszabb, ipari termelés szempontjából az USA lemaradása elképesztő Kína mögött. Az építőipar egyik fontos ágazata a cementgyártás, ahol az eltérés Kína javára nem tízszeres, hanem közel ötvenszeres, de az alumíniumipar területén is egy nagyságrend tapasztalható a két nagyhatalom között az eltérésben. Kína az ipari termelés mellett a fejlett digitális technológiákban is az élre tör, jelen idő szerint a világ leggyorsabb szuper számítógépe sem amerikai már, hanem kínai. Kína nyíltan hatalmas forrásokat áldoz az MI fejlesztésére és már a jelenben is tapasztalható a fejlődése és a globális szinten is dobogós helyezése.
Az USA nagy erőssége a szolgáltatóipar, de azt nem szabad elfelejteni, hogy a szolgáltatóipar csak az elosztó, nem pedig a termelő/érték előállító rendszer része!

„A világ vezető hatalmai, az USA-tól kezdve az EU-n és Kínán át Oroszországig súlyos betegségekkel küszködnek. A kérdés az, melyikük képes meggyógyulni. Míg korábban a demokráciát tekintették olyan rendszernek, amely képes az önkorrekcióra, ma már nem lehetünk ebben biztosak.
Nagyon úgy tűnik, hogy a 21. század nagyhatalmainak sorsa - az USA és Oroszország mellett Kínáról és az EU-ról beszélhetünk - szintén belső ellenálló-képességükön múlik majd, nem azon, hogy milyen erőt mutatnak a nemzetközi politikában.”

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/az_a_kerdes_hogy_az_usa_vagy_oroszorszag_omlik_ossze_elobb.657649.html
A Financial Times elemzése egészen új perspektívát nyit az eddig elfogadott, szinte dogmatikus alapelveket illetően. Az FT távolról sem látja annyira egyértelműnek azt, hogy az USA fog feltétlenül jól kijönni a nagyhatalmak közötti vetélkedésből. A négy fő meghatározó hatalmi centrum Kína, az EU, az USA és Oroszország, amelyik mindegyike kivétel nélkül számos belső problémával küzd. Az Egyesült Államok kapcsán semmivel sincs több ok a kincstári optimizmusra, mint a másik három hatalmi központtal kapcsolatban – pontosan ebben a témában jelent meg Brzezinski utolsó könyve, az USA belső ellentmondásai és számtalan gondja miatt.
Az USA egyetlen nagy előnye a többiekkel szemben a fertilitása, de ha közelebbről vizsgáljuk ezt a kérdést, akkor máris árnyaltabb a kép. Az USA lakosságszám gyarapodása a bevándorláson túl a latin-amerikai és afro-amerikai populációban gyökerezik, a protestáns fehér lakosság születési rátája szinte semmiben sem tér el Európa vagy épp Oroszország adataitól. Ami előnynek tűnik első olvasatra az igen komoly hátrány lehet egy nagyhatalmak közötti globális versenyfutásban.
Addig, amíg Oroszország és Kína társadalmai belülről stabilnak tekinthető, addig az EU illetve az USA viszonylatában ez távolról sem igaz, sőt, a két leginkább belülről sebezhető társadalom az pont az USA és az EU.

„A Military Review folyóirat – az amerikai hadsereg egyik hivatalos magazinja – legújabb száma arra a következtetésre jutott, hogy Oroszország „legalább részleges győzelmet aratott” Szíriában és azt „mély benyomást keltő hatékonysággal, rugalmassággal és a katonai és politikai lépések koordinálásával tette”.”
http://lovasistvan.hu/2018/03/04/amerikai-katonai-szaklap-orosz-gyozelem-sziriaban/
Nos, az orosz katonai képességekről és valós lehetőségeiről lassan az amerikai haderőtől kell informálódnunk, egyéb források és fórumok igen távol állnak a valóságtól.

„Donald Trump amerikai elnök Emmanuel Macron francia államfővel és Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetéseiben a politikai vezetők egyhangúlag komoly aggodalmukat fejezték ki Vlagyimir Putyin orosz elnök atomfegyverekre vonatkozó tervei miatt – közölte pénteken a Fehér Ház.”
http://kitekinto.hu/2018/03/03/europan-kivul/nagyhatalmi-aggodalmak-az-orosz-fegyverkezes-kapcsan/?ref=hirlista
Persze el lehet kacarászni a dolgon és lehet legyinteni, bár nem tudom mi alapján. Pont a nukleáris és a rakétatechnológia az, amiben az oroszok nagyon otthon vannak, így ha valakik, akkor pont ők azok, akik ezen a területen minden alappal és adottsággal rendelkeznek ahhoz, hogy valami nagyot dobjanak.

„A Gazprom orosz állami gázvállalat szombaton bejelentette, hogy megkezdte az ukrajnai gázszállításról és az Európába exportált orosz földgáz ukrajnai tranzitjáról szóló szerződések felbontását.”
https://www.hirado.hu/kulfold/kulgazdasag/cikk/2018/03/03/megkezdodott-az-orosz-ukran-gazszerzodesek-felbontasa/
Ukrajnáról nagyon hamar kiderülhet, hogy még a papírtigris szintjét sem éri el, Moszkva kis túlzással azt csinál ezzel a szerencsétlen országgal, amit csak akar. Ukrajna az egyik fogás az asztalon, amelynek a feje fölött az igazán nagyok ülnek tort és döntenek a sorsáról.

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-03-05, 12:28

Üdv Zolkas!

Köszönjük a cikkeket, ha megengeded, akkor néhány személyes észrevétel az egész témával kapcsolatban:

Jól megfigyelhető egyéb fórumokon, hogy először néma csend, majd azt követően hiszti és gúnyolódás indult a témában. Ennek az oka roppant egyszerű, ugyanis a hisztiző és gúnyolódó közönség távolról sem érzi annyira biztosnak a saját igazát és valahol legbelül érzik, hogy Putyin kezében valós lapok vannak. Ez akkor is így van, ha nyilvánosan kézzel-lábbal hadakoznak ez ellen.
Putyin az elmúlt 15 év során semmi alapot nem adott arra, hogy blöffmesternek tituláljuk, nem blöffölt sem a Krím, sem Szíria ügyében, ugyan miért követne el ekkora ökörhibát egy ilyen horderejű témában?
(Azt csak zárójelesen teszem hozzá, hogy a legnagyobb PR szívességet Putyinnak és Oroszországnak pont azok teszik, akik éjjel-nappal gúnyolják és gyalázzák igen dedós módon. Elég őket beszélni/írni hagyni és minden normális emberben kialakul egy olyan ellenérzés velük kapcsolatban, ami egyébként nem lett volna. Ki tudja, lehet, hogy ezek az indirekt módszereket alkalmazó figurák a Kreml igazi ügynökei…? Very Happy )

A putyini taktikázás nem a közölt eszközök valóságalapjáról szól, hanem a bejelentés időzítéséről és ez óriási különbség!
Az orosz haderő nem a jelenlegi nukleáris fegyvereire akarja alapozni a jövőt, hanem – figyelembe véve az USA trendeket – olyan új lehetőségek irányába indult el, amihez minden szükséges alapjuk és technológiai képességük megvan, ugyanakkor szó sincs az amerikai lépések szolgai lemásolásáról, sőt! Putyin Oroszországa nem fogja követni az egykori Szovjetunió trendjét és ebből kiindulva nem követi az amerikai fegyverkezési trendeket sem.
Egyébként elég a SZU-57-es gépre nézni, az orosz katonai fejlesztések iránya és stílusa köszönő viszonyban sincs az amerikai divattal, ami érettebb gondolkodásra mutat.
Az USA elleni tükörszimmetrikus lépésekre/fejlesztésekre ott van Kína, aki viszont minden olyan alapvető tulajdonsággal és képességgel rendelkezik, hogy végül legyőzze az Egyesült Államokat gazdaságilag és ebből eredően egy új fegyverkezési versenyben is.
Az új orosz stratégiai fegyverzet fejlesztések nem a jelennek, hanem a jövőnek szólnak és bár a Pentagon szóvivője igyekezett megnyugtatni az amerikai lakosságot, hogy az USA mindenről tudott és felkészült, de ennek a fele sem igaz.
Nem tudtak mindenről és a legkevésbé sincsenek mind erre felkészülve – voltaképpen miről is beszélünk, amikor a jelenlegi orosz atomarzenált sem lennének képesek semlegesíteni.
Ha úgy értették, hogy Putyin bejelentésére készültek fel, na azt elhiszem.
avatar
nekerdez

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by nekerdez on 2018-03-08, 17:51

@Montezuma írta:Üdv Zolkas!

Köszönjük a cikkeket, ha megengeded, akkor néhány személyes észrevétel az egész témával kapcsolatban:

Jól megfigyelhető egyéb fórumokon, hogy először néma csend, majd azt követően hiszti és gúnyolódás indult a témában. Ennek az oka roppant egyszerű, ugyanis a hisztiző és gúnyolódó közönség távolról sem érzi annyira biztosnak a saját igazát és valahol legbelül érzik, hogy Putyin kezében valós lapok vannak. Ez akkor is így van, ha nyilvánosan kézzel-lábbal hadakoznak ez ellen.
Putyin az elmúlt 15 év során semmi alapot nem adott arra, hogy blöffmesternek tituláljuk, nem blöffölt sem a Krím, sem Szíria ügyében, ugyan miért követne el ekkora ökörhibát egy ilyen horderejű témában?
(Azt csak zárójelesen teszem hozzá, hogy a legnagyobb PR szívességet Putyinnak és Oroszországnak pont azok teszik, akik éjjel-nappal gúnyolják és gyalázzák igen dedós módon. Elég őket beszélni/írni hagyni és minden normális emberben kialakul egy olyan ellenérzés velük kapcsolatban, ami egyébként nem lett volna. Ki tudja, lehet, hogy ezek az indirekt módszereket alkalmazó figurák a Kreml igazi ügynökei…? Very Happy )

A putyini taktikázás nem a közölt eszközök valóságalapjáról szól, hanem a bejelentés időzítéséről és ez óriási különbség!
Az orosz haderő nem a jelenlegi nukleáris fegyvereire akarja alapozni a jövőt, hanem – figyelembe véve az USA trendeket – olyan új lehetőségek irányába indult el, amihez minden szükséges alapjuk és technológiai képességük megvan, ugyanakkor szó sincs az amerikai lépések szolgai lemásolásáról, sőt! Putyin Oroszországa nem fogja követni az egykori Szovjetunió trendjét és ebből kiindulva nem követi az amerikai fegyverkezési trendeket sem.
Egyébként elég a SZU-57-es gépre nézni, az orosz katonai fejlesztések iránya és stílusa köszönő viszonyban sincs az amerikai divattal, ami érettebb gondolkodásra mutat.

Az USA elleni tükörszimmetrikus lépésekre/fejlesztésekre ott van Kína, aki viszont minden olyan alapvető tulajdonsággal és képességgel rendelkezik, hogy végül legyőzze az Egyesült Államokat gazdaságilag és ebből eredően egy új fegyverkezési versenyben is.
Az új orosz stratégiai fegyverzet fejlesztések nem a jelennek, hanem a jövőnek szólnak és bár a Pentagon szóvivője igyekezett megnyugtatni az amerikai lakosságot, hogy az USA mindenről tudott és felkészült, de ennek a fele sem igaz.
Nem tudtak mindenről és a legkevésbé sincsenek mind erre felkészülve – voltaképpen miről is beszélünk, amikor a jelenlegi orosz atomarzenált sem lennének képesek semlegesíteni.
Ha úgy értették, hogy Putyin bejelentésére készültek fel, na azt elhiszem.

Putyin beszédben mindenki a fegyveres rész emeli ki! De ennél fontosabb a társadalmi rész! Az új stratégia fegyverek oroszok viszonylag olcsón tudják megvalósítani. Az erő források nagy része mehet a társadalom fejlesztésére, és stabilizálására. Ez sakk 10-15 lépés múlva ez jelent majd előnyt. Mikor orosz haderőt továbbra is olyan fiatal katonák alkotják, aki szakszerűek és harcra készek lásd legutóbb meghalt Szu-25 pilóta! Addig amerikába ma fehér tisztek holnap latinók és afroamerika valóban ugyan olyan minőség lesz?
avatar
Zolkas

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Zolkas on 2018-03-08, 17:59

Sziasztok

Teljes mértékben egyet értünk, diplomata vonalon láttam a leépülést az USA-nál. Az oroszoknál meg a fejlődést látom technikai oldalon, pl. gyártás technológiában.
avatar
vcsaba81

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by vcsaba81 on 2018-03-08, 19:39

Sziasztok!
Én nem látom, hogy ezt a fegyverversenyt az oroszok megnyernék a jelenlegi olajárak mellett. Ahhoz, hogy ők kerüljenek ki gyöztesnek ahhoz min. 120 dolláros köolaj ár kell, hogy legyen. Ezzel visszavetnék a nyugati fejlődést egy időre.
Más. A mostani acél-aluminium háború elsősorban (szerintem), az EU-nak szól. Mivel amint bevezetik az "ellen tarifákat", abban az esetben újabb tarifákat akar bevezetni Trump a gépjárművekre, elsősorban a németre, és ez volt eredetileg a cél. Ha viszont az EU nem válaszol, akkor 1-2 hónap mulva úgy is bevezetné Trump az extra adókat az autókra.
avatar
nekerdez

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by nekerdez on 2018-03-08, 20:46

@vcsaba81 írta:Sziasztok!
Én nem látom, hogy ezt a fegyverversenyt az oroszok megnyernék a jelenlegi olajárak mellett. Ahhoz, hogy ők kerüljenek ki gyöztesnek ahhoz min. 120 dolláros köolaj ár kell, hogy legyen. Ezzel visszavetnék a nyugati fejlődést egy időre.
Más. A mostani acél-aluminium háború elsősorban (szerintem), az EU-nak szól. Mivel amint bevezetik az "ellen tarifákat", abban az esetben újabb tarifákat akar bevezetni Trump a gépjárművekre, elsősorban a németre, és ez volt eredetileg a cél. Ha viszont az EU nem válaszol, akkor 1-2 hónap mulva úgy is bevezetné Trump az extra adókat az autókra.

Ez nem CCP VS USA régi fegyverkezési verseny! Szimmetrikus válaszokkal!! Oroszok asszimetrikusan játszanak 50 milliárdjuk van hadseregre pont!!
Szimmetrikus fegyverkezésre ahogy Monti írja ott van Kína!

Oroszok meg köszönik de nem az csak az olaj bevételekre akarnak építeni. Putyin beszéd gazdasági és társadalmi részével mért nem foglalkozik senki. Mikor az lényegesebb!

Acél-alimínim balhé egy vám háború kezdete amiben a legnagyobb múlti cégek lehetnek az egyik legnagyobb vesztesek.

Rövid távon teljesen más a kép, mint közép vagy hosszú távon. Mikor is a minden folyamat társadalmi vetületét is figyelembe kell venni!

Trump se orosz nethuszárok diadala. Hanem a dühös, omladozó USA középosztály vészjelzése!!!
avatar
vcsaba81

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by vcsaba81 on 2018-03-09, 07:08

@nekerdez írta:
@vcsaba81 írta:Sziasztok!
Én nem látom, hogy ezt a fegyverversenyt az oroszok megnyernék a jelenlegi olajárak mellett. Ahhoz, hogy ők kerüljenek ki gyöztesnek ahhoz min. 120 dolláros köolaj ár kell, hogy legyen. Ezzel visszavetnék a nyugati fejlődést egy időre.
Más. A mostani acél-aluminium háború elsősorban (szerintem), az EU-nak szól. Mivel amint bevezetik az "ellen tarifákat", abban az esetben újabb tarifákat akar bevezetni Trump a gépjárművekre, elsősorban a németre, és ez volt eredetileg a cél. Ha viszont az EU nem válaszol, akkor 1-2 hónap mulva úgy is bevezetné Trump az extra adókat az autókra.

Ez nem CCP VS USA régi fegyverkezési verseny! Szimmetrikus válaszokkal!! Oroszok asszimetrikusan játszanak 50 milliárdjuk van hadseregre pont!!
Szimmetrikus fegyverkezésre ahogy Monti írja ott van Kína!

Oroszok meg köszönik de nem az csak az olaj bevételekre akarnak építeni. Putyin beszéd gazdasági és társadalmi részével mért nem foglalkozik senki. Mikor az lényegesebb!

Acél-alimínim balhé egy vám háború kezdete amiben a legnagyobb múlti cégek lehetnek az egyik legnagyobb vesztesek.

Rövid távon teljesen más a kép, mint közép vagy hosszú távon. Mikor is a minden folyamat társadalmi vetületét is figyelembe kell venni!

Trump se orosz nethuszárok diadala. Hanem a dühös, omladozó USA középosztály vészjelzése!!!
Üdv Nekerdez!
Amit leirtál az mind igaz, de van egy fontos tényező a képletbe méghozzá a szankciók Oo ellen. És nem a 4 évvel ezelőtt bevezetett, hanem az usa által jan.29-én érvénybe léptetett szankciókról van szó. Ezek jelenleg visszafogják Oo-t, és emiatt kevesebb fegyvert tud majd exportálni. Az idő múlásával egyre kevesebb ország fog venni orosz fegyvereket. Kina saját fejlesztésüt vesz, Iránnak ne adhat el, Dél-amerika és Afrika sem fog idővel orosz fegyvert venni. A közel-keleti országok meg egyáltalán nem vesznek orosz fegyvert az usa miatt.
Az usa meg orrba-szájba adja el a fegyvereit jó drágán, a különböző fenyegetetségre hivatkozva(Irán, Oo, É-korea), melyet részben ő okozott. Mellesleg most adott el a svédeknek 3 milliárdért légvédelmi fegyvereket a "migránsok" miatt.
Közben meg extra vámot vett ki a külföldi termékekre, kezdve a mosogépekre, napelemekre, kanadai repülökre és most az acélra és aluminiumra. A top 3 acélimportörök: Kanada Mexikó és D-korea, Kina csak az 5.
(Halkan jegyzem meg, ha az életnek van morbid humora akkor most történik egy nagyobb földrengés az usában(bár szerintem soha nem lesz), az megdobbná az acél árát és visszafogná erőteljesen az usa gazdaságát).

    Pontos idő: 2018-12-14, 20:24