[BIZTPOL] A nagy sakktábla - Page 35

Biztonság politikai fórum

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Share
avatar
vcsaba81

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by vcsaba81 on 2018-01-30, 20:21

[quote="Papajoe"]
@Montezuma írta:


Ez mind szép,és jó,de meddig húzza még az usa?
Nekem úgy tűnik,hogy simán elbohóckodhat még 10,akár 15 évig is,és sajnos nem látom a Kína-Orosz összefogást,legalábbis olyan mértékben nem,ahogy kellene.
Amíg a dollár össze nem omlik.

Krokomach
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Krokomach on 2018-01-30, 23:11

@Papajoe írta:
@Montezuma írta:Az USA geopolitikai lépései szépen illeszkednek abba a folyamatba, ami előre jósolható volt, nincs itt valójában semmi meglepetés.

Az új amerikai nemzetvédelmi stratégia se nem új, se nem stratégia, valójában csak kimondták azt, ami eddig is nyilvánvaló volt, csak a maximálisan félreértelmezett „polkorrekt” beszéd ezt eddig nem tette lehetővé: az USA két fő ellensége Oroszország és az USA, nem pedig a támogatott és jelentősen finanszírozott tenorizmus. Ez persze még mindig csak féligazság, mert az USA kihagyta az Európai Uniót a képletből, sőt, voltaképpen az egész világot. Mint a bolygó fő élősködője, az USA valódi nemzetbiztonsági stratégiája akkor beszélné el a teljes igazságot, ha nyíltan fel mernék vállalni, hogy az Egyesült Államoknak valójában a két fő ellensége a saját lakossága, valamint rajtuk kívül az egész Föld nevű bolygó.
http://kitekinto.hu/2018/01/19/europan-kivul/ujra-a-rivalis-nagyhatalmak-lettek-az-usa-fo-ellensegei/?ref=hirstart

A két Korea közeledik, az északi oldalról is már kihallatszanak a koreai egyesülés irányába mutató elhallások – nem is jöhetne ez rosszabbkor az Egyesült Államoknak, aki közben gőzerővel készül (legalábbis PR szinten) az Észak-Korea elleni megelőző nukleáris csapásra, vele szinkronban pedig Japán is szoktatja a saját lakosságát egy nukleáris fegyverek bevetésével járó krízis gondolatához.
A két Korea egyesülésének két nagy geopolitikai vesztese lenne: az USA és Japán, így ezt mindenképpen el akarják húzni, amíg csak lehet.
https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/az_usa_nagyon_keszul_az_eszak-koreai_haborura.655254.html
https://444.hu/2018/01/22/tokioban-elprobaltak-mi-tortenne-ha-eszak-korea-raketat-lone-ki-rajuk
https://mno.hu/kulfold/nyakunkon-az-uj-hideghaboru-es-kelet-azsia-a-kozpontja-2442468

Törökország rendesen belesz.rt a ventilátorba a Közel-Keleten, jó eséllyel keresztülhúzzák az USA újabb próbálkozását, hogy Szíriában valahogyan még tényező maradjon. A durvuló török hangnem a minap már tenoristának bélyegezte az amerikai katonákat, illetve az USA zászló alatt vigéckedő zsoldosokat és Ergogan egyúttal világossá tette: ha kell, akkor lövetni fogja az amerikaiakat is. Nesze neked NATO és közel-keleti amerikai hegemónia. Amerika persze nagy és erős, sőt, szuperhatalom (igaz, már nem olyan nagy és erős, mint volt egykoron és már annyira nem is szuperhatalom), de a Közel-Kelet azon térségében a török haderő az úr vitán felül. Valószínűleg nem lesz – legalábbis egyelőre – török-amerikai csörte, már csak azért sem, mert a térségbeli amerikai erők elégtelenek ahhoz, hogy megmérkőzzenek a török hadsereggel élesben. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen per pillanat még elképzelhetetlen esetben a NATO széthullásával egy időben igen jelentős orosz, kínai és iráni támogatás (fegyver, pénz, hírszerzési infó és politikai segítség) érkezne Ankara részére ahhoz, hogy a térségbeli amerikai erők ellen eredményes háborút folytasson.
https://444.hu/2018/01/21/torokorszag-szombaton-masodszor-is-beszallt-a-sziriai-haboruba
http://www.globoport.hu/198912/amerika-es-franciaorszag-ellenzi-oroszorszag-tamogatja-torok-tankok-sziriaban-video/
http://nepszava.hu/cikk/1151346-amerikai-csapatokat-is-lovetne-a-torok-elnok/

Azért közben ne feledkezzünk meg a heti rettegésről sem Oroszországgal kapcsolatban, ahol Putyin bármikor átfogó háborút indíthat Kelet-Európa ellen, közben angolok ezreit fagyasztaná meg az elszabotált gázszállításokkal miközben beavatkozna továbbra is boldog-boldogtalan választási színházába.
Komolynak titulált szakemberek, agytrösztök és szervezetek készítenek heti jelentést a démoni orosz tervekről, akik miatt a Nyugat ilyen vacak helyzetbe jutott, igaz, közben a CNN azon siránkozik, hogy az átlag amerikai polgárt totál hidegen hagyja nemzeti nagyjaik oroszrettegése.
A Nyugatnak, és főleg az Egyesült Államoknak ideje lenne azon elgondolkodnia, hogy ha igaz lenne az általuk terjesztett hírek akárcsak fele, az mit is jelenten valójában. Mert ebben az esetben ki kellene jelenteni, hogy az alig 150 milliós, mellesleg lenézett Oroszország ott és úgy csinál hülyét az egész nyugati világból, ahogy csak akar. Ebben az esetben pedig tovább kellene agyalni azon is, hogy vajon a nyugat és az Egyesült Államok mekkora baklövéseket kellett hogy elkövessen ahhoz, hogy végül még a Fehér Ház WC-jében is aktív legyen a muszka-poloska.
Az igazság azonban – mint azt a legtöbben pontosan tudjuk – sajna nem erről szól. Nem azért történik a nyugati világgal az, ami, mert az oroszok vagy a kínaiak kitalált nemzetközi összeesküvése sikeres lett, hanem azért, mert a nyugati világ elitjének valós összeesküvése fulladt kudarcba, mind társadalmi, mind politikai, mind gazdasági/pénzügyi, mind katonai téren.
Az Egyesült Államok, mint egy kivénhedt ráncos díva hisztizik és siránkozik saját fényes múltján és követeli a világtól, hogy továbbra is ünnepeljék, szeressék és csodálják őt, pedig a valóság semmi egyéb, minthogy kissé megtörve és enerváltan ücsörög a saját egykori szépségének romjain. Az idő kerekét még az USA sem tudja visszaforgatni, előbb-utóbb kénytelen lesz szembenézni a számára szomorú, a világ számára talán reményt keltő helyzettel: Amerika évszázada véget ért, az egyetlen szuperhatalom tündöklése pedig a vége felé jár és ezen nem segít sem Trump, sem a ráolvasás, sem az önhipnózis.
Végső esetben – ami felé egyébként épp gőzerővel tartunk –az Egyesült Államok megpróbálhatja katonai erővel megállítani a történelem sodrását, de ebben az esetben fel kell készülnie egy globális méretű termonukleáris háborúra Oroszország és Kína ellen. Ez persze rengeteg problémát egy csapásra megoldana és megszűntetne, első helyen mindjárt magát az Amerikai Egyesült Államokat is fizikai mivoltában. Remélhetőleg ez nem következik be, elsősorban a Föld bolygó érdekében, bár az atomtudósok a Világvége Óráját fél perccel megint előbbre tolták, így már csak 2 perc maradt Éjfélig.
http://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/putyin-barmikor-haborut-indithat/1kr204n
http://privatbankar.hu/makro/bepanikoltak-a-globalizacio-urai-johet-az-eroszak-orvenye-315731

Az Egyesült Államok fedezetlen dollárral és bombázókkal terjeszti a hitet és rabolja le a világ javait és fenyegetésekkel próbálja fenntartani rogyadozó királyságát, Kína ellenben békés befektetésekkel és mindenki számára hasznot jelentő kooperációval építi új világhatalmát.
Lehet szavazni, vajon melyik stílusra és hatalomra van szüksége a Földnek és a jövőnknek.

Utóirat:
Nyugger kolléga volt olyan kedves és elküldte nekem az egyetemi beadandó dolgozatát Szíriával kapcsolatban, aminek az elolvasása részemről ugyan még nem fejeződött be, de egy rövid észrevételem van. Szerintem ezt az írást közkinccsé kellene tenni ezen a fórumon is, maximálisan megéri! Remélem az egyetemi tanárok is pozitívan fogják értékelni, nekem nagyon tetszett amit eddig olvastam, részemről már most ötös!
Remélem, hogy nem árultam el semmi nagy titkot, úgyhogy hajrá, elő a farbával Nyugger és erősítsd a Biztpol fórum színvonalát a kis remekművel!  :cheers:


Ez mind szép,és jó,de meddig húzza még az usa?
Nekem úgy tűnik,hogy simán elbohóckodhat még 10,akár 15 évig is,és sajnos nem látom a Kína-Orosz összefogást,legalábbis olyan mértékben nem,ahogy kellene.

Úgy 15 éve volt egy érdekes eszmecserém egy társaságban, és akkor a már akkor látható folyamatok alapján azt mondtam, hogy az USA-nak kb 20 éve van.
avatar
vcsaba81

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by vcsaba81 on 2018-01-31, 07:01

@vcsaba81 írta:
@Papajoe írta:
@Montezuma írta:


Ez mind szép,és jó,de meddig húzza még az usa?
Nekem úgy tűnik,hogy simán elbohóckodhat még 10,akár 15 évig is,és sajnos nem látom a Kína-Orosz összefogást,legalábbis olyan mértékben nem,ahogy kellene.
Amíg a dollár össze nem omlik.
Tudom Blikk, meg jóslatok, kiváncsi vagyok, hogy beteljesül-e a jóslat és mikor?
http://www.blikk.hu/aktualis/vilag-titkai/egy-joslat-szerint-foldrengesek-dontik-majd-romba-amerikat/d5flprm
avatar
Zolkas

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Zolkas on 2018-01-31, 09:27

A kínai-orosz összefogás nem arról szól, hogy tönkreverjék az Egyesült Államokat, hanem arról, hogy szép fokozatosan, lépésről lépésre kiszorítsák a globális uralom szempontjából fontos egyes régiókból, azaz lehetőleg atomháború nélkül változtassanak a jelenlegi status quo-n.
Egy túl nyílt és erőteljes orosz-kínai szövetség (főleg egy katonai) halálra rémítené a világ többi részét, akik automatikusan az USA felé fordulnának Közép-Ázsiától kezdve a Közel-Keleten, Európán és Afrikán át igen széles körben.

A jelenlegi orosz-kínai együttműködés valódi arca pont úgy rejtett, mint például az izraeli vagy észak-koreai atomfegyverzet – mindenki sejti, hogy itt több van, mint amiről beszélnek, de senki sem lehet biztos a konkrétumokban. (A harcművészetekben ezt nevezik kasumi-nak, azaz ködnek – az ellenfelet bizonytalanságban tartani, a potenciális szövetségeseket pedig nem elijeszteni.)

"Nos, remélem kimerítő választ tudtam adni a kérdésedre, a geopolitikai helyzet és viszonyrendszerek nagyon összetett dolgok, nehéz lenne röviden kifejteni bármely aspektusát is. A magánvéleményem annyi, hogy Kína és az oroszok háború nélküli kifárasztásra játszanak, mégpedig azért, mert egy háború esetén az USA legyőzni ugyan nem tudná őket, de a pusztítás mértéke túl nagy lenne, ami nem éri meg nekik.
Ha ez nem így lenne, akkor Moszkva és Peking már nekiment volna az Egyesült Államoknak és bruttó két óra alatt lezavarták volna az utolsó világháborút."
Ezt így gondolom én is
jövőképek:
USA"ország"- a mostanihoz képest egy mexikói- dél Amerikai életszínvonal széteső társadalom. a dollár uralom globális negatív hagyatékával. Egy a jelenlegi helyzetében a jólét kábításában élő nép.

US "Govrement" a dollár hegemónia urai pénzügyi-gazdasági-katonai-technológiai elit ha a dollár bukik buknak ők is ergo globális háború.
Ez alól a nyomás alól menekül mindenki.
Itt még nagy köd van.
avatar
Zolkas

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Zolkas on 2018-01-31, 09:28

A kínai-orosz összefogás nem arról szól, hogy tönkreverjék az Egyesült Államokat, hanem arról, hogy szép fokozatosan, lépésről lépésre kiszorítsák a globális uralom szempontjából fontos egyes régiókból, azaz lehetőleg atomháború nélkül változtassanak a jelenlegi status quo-n.
Egy túl nyílt és erőteljes orosz-kínai szövetség (főleg egy katonai) halálra rémítené a világ többi részét, akik automatikusan az USA felé fordulnának Közép-Ázsiától kezdve a Közel-Keleten, Európán és Afrikán át igen széles körben.

A jelenlegi orosz-kínai együttműködés valódi arca pont úgy rejtett, mint például az izraeli vagy észak-koreai atomfegyverzet – mindenki sejti, hogy itt több van, mint amiről beszélnek, de senki sem lehet biztos a konkrétumokban. (A harcművészetekben ezt nevezik kasumi-nak, azaz ködnek – az ellenfelet bizonytalanságban tartani, a potenciális szövetségeseket pedig nem elijeszteni.)

"Nos, remélem kimerítő választ tudtam adni a kérdésedre, a geopolitikai helyzet és viszonyrendszerek nagyon összetett dolgok, nehéz lenne röviden kifejteni bármely aspektusát is. A magánvéleményem annyi, hogy Kína és az oroszok háború nélküli kifárasztásra játszanak, mégpedig azért, mert egy háború esetén az USA legyőzni ugyan nem tudná őket, de a pusztítás mértéke túl nagy lenne, ami nem éri meg nekik.
Ha ez nem így lenne, akkor Moszkva és Peking már nekiment volna az Egyesült Államoknak és bruttó két óra alatt lezavarták volna az utolsó világháborút."
Ezt így gondolom én is
jövőképek:
USA"ország"- a mostanihoz képest egy mexikói- dél Amerikai életszínvonal széteső társadalom. a dollár uralom globális negatív hagyatékával. Egy a jelenlegi helyzetében a jólét kábításában élő nép.

US "Govrement" a dollár hegemónia urai pénzügyi-gazdasági-katonai-technológiai elit ha a dollár bukik buknak ők is ergo globális háború.
Ez alól a nyomás alól menekül mindenki.
Itt még nagy köd van.
avatar
Python

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Python on 2018-01-31, 13:02

Az elmúlt órákban reális veszéllyé vált, hogy az amerikai és a török csapatok – két NATO szövetséges – összetűzésbe kerülnek egymással Szíriában. A háborús hisztéria még fojtogatóbb légkört teremtett abban az országban, amelyben már egyébként is másfél éve rendkívüli állapot van érvényben. A jogtiprás és az önkény Törökországban már eléri azt a szintet, amelyet pedig 1876-ban az ottomán birodalom meghaladt, amikor a parlament felállításával ellenőrzést kezdett gyakorolni a szultán hatalma fölött.
Nem tervezik az amerikai csapatok kivonását az észak-szíriai Manbídzs térségéből, dacára Törökország erre vonatkozó felszólításának – közölte Joseph Votel tábornok, az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának főparancsnoka hétfőn. Ezzel reális veszéllyé vált, hogy az amerikai és a török csapatok – papíron két NATO szövetséges! – összetűzésbe kerül egymással. Törökország korábban bejelentette, hogy kiterjeszti a január 21-én a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen indított hadműveleteit az észak-szíriai Afrín kerületről Manbídzsra is. Az ankarai vezetés ezért felszólította az ott lévő, mintegy 2-3000 fős amerikai csapatokat, haladéktalanul vonuljanak vissza az YPG ellenőrzése alatt álló Manbídzs térségéből, és állítsák le a kurd milícia további támogatását, különben szembekerülhetnek a török hadsereg alakulataival.
A modern Törökország halála – 150 évet zuhannak vissza
http://privatbankar.hu/makro/a-modern-torokorszag-halala-150-evet-zuhannak-vissza-315949

Mindezeken túlmenően mintha azt üzennék Moszkvának: csak akkor leszünk elégedettek Oroszországgal, ha több mint kétszáz meghatározó poszton személyi változásokat hajtanak végre.
Egyrészt ennél jobban aligha lehet beavatkozni egy szuverén ország életébe, amellyel kapcsolatban ugye az USA igencsak kényes, ha róla van szó. Másrészt ez maga az ultimátum, vagy ahogyan többen már Moszkvában ma is nevezik: hadüzenet. Akik ilyen értelmet adnak a történéseknek, egyre gyakrabban hivatkoznak arra: a washingtoni és New York-i médiumok által közvetített kormányzati és szakértői megnyilatkozások alapján az amerikai lakosság Észak-Korea és Irán után jó ideje a harmadik helyen nevezi meg Oroszországot az USA ellenségei között.
Amerikából érkezett elemzők azzal nyugtatgatják a nézőket – ahogyan ez az orosz állami tévében, kedd este is történt –, hogy ezeknek a tényezőknek nem kell túlzott jelentőséget tulajdonítani. A kétszáztízes lista csak azért készült el, mert törvény írta elő, de még alakulni fog; az egész ügy a kongresszus és a Trumpelnök közötti huzavona következménye, ami lassan-lassan nyugvópontra juthat, hiszen az amerikai gazdaság messze jobban teljesít, mint korábban – nő a GDP, nő a foglalkoztatottság, a lakosság és a vállalkozások kedvezően fogadták az adócsökkentéseket; egyébként is a tábornokok mindkét oldalon tisztában vannak vele, hogy a végső eszközhöz nem nyúlhatnak. Igen ám, de az orosz elnök immár két-három naponta céloz arra, hogy készülnek a válaszlépésekre.Egyes feltevések szerint a választások után a Kreml bekeményít: a legcsekélyebb együttműködés feltételéül fogja szabni a NATO-csapatoknak az orosz határoktól való hátrébb vonását. És ez az optimistának számító vélekedés!
Putyin megsértődött
http://bekialtas.blog.hu/2018/01/31/putyin_megsertodott

azaz

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by azaz on 2018-01-31, 20:20

Kína katonai bázist épít Afganisztánban

www.strategic-culture.org/news/2018/01/30/china-builds-military-base-in-afghanistan.html

Az afgán tartomány Badakhshan határa a kínai Xinjiang Ujgur Autonóm Régió. Régebben az ősi Selyemút néven ismert kelet-nyugati úthálózat része volt. Ma ez az út újjáéledt  a " One Belt, One Road " (OBOR) kezdeményezés egyik elemeként, amely az infrastruktúra megteremtését eredményezte Afganisztánban és Közép-Ázsiában, amelynek a célja Peking  érdekeltségének kiépítése volt a tartományban.

Afganisztánban olyan jelentős nyersanyag-készletek vannak, amelyeket Kína importálhat.
Peking  55 milliárd dollárt fektet  be a szomszédos Pakisztánba, és tervezi, hogy egy gazdasági folyosót épít az Arab-tenger felé. A OBOR felpezsdítette a globális gazdaságot, és ez hasznot hoz Afganisztánnak is. Kína Afganisztán  legnagyobb kereskedelmi partnere és befektetője. A stabilitás Afganisztánban Kína érdekét szolgálja, de kevés remény van az Egyesült Államok számára. Végül is, Washington 2001 óta nem ért el jelentős győzelmet. A háború hullámainak a megváltoztatása, a tálibok erősödése, és az afgán gazdaságban elterjedt kábítószer-kereskedelem az egyetlen fajta üzletág, amely ott megél. Eddig a Trump adminisztráció nem mutatta be a régóta várt stratégiáját, amely körvonalazza afganisztáni politikáját, annak ellenére, hogy az országban legalább 8400 amerikai katona van, és számuk hamarosan növekedni fog. Az Egyesült Államok és más érintett szereplők - például Pakisztán - közötti kapcsolatok rendezetlenek, Washington nemrégiben felfüggesztette a katonai támogatást az adott országnak.

Az afganisztáni instabilitás veszélyezteti a Kína-Pakisztán gazdasági folyosót - az OBOR egyik fontos elemét. Kína közvetítő szerepet játszik, és megpróbálja összeegyeztetni a regionális szereplők közötti ellentéteket. Az afgán-pakisztáni kapcsolatok 2017-ben romlottak meg, amikor mindegyik fél azzal vádolta a másikat, hogy támogatást nyújt a határ menti területeken működő dzsihadistáknak.  Peking keményen dolgozik azon, hogy javítsa a kétoldalú kapcsolatokat.
Háromoldalú találkozót szervezett a külügyminiszterek között 2017-ben. A tárgyalások egyik eredménye az volt, hogy munkacsoportokat hoztak létre a különböző tevékenységi körökben való együttműködés előmozdítása érdekében. Egy újabb találkozó  várható idén  Kabulban.

Afganisztánban tevékenykedik az East Turkistan iszlám mozgalom, az  ukrán nacionalista és iszlám mozgalom a kínai Xinjiang régióból. A militánsok harci tapasztalatokat szereznek egymás mellett a tálibokkal, és más militáns csoportokkal. Peking nem akarja, hogy a tapasztalt harcosok visszatérjenek, és terrorista tevékenységekbe kezdjenek Kínában.

Oroszország és Kína fokozták katonai segélyüket a közép-ázsiai államoknak. Úgy vélik, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) jelentősen hozzájárulhat a békés rendezés meg-valósításához. Mindketten megpróbálnak regionális államok hálózatát felépíteni. Moszkvát és Pekinget a nemzeti érdekeik motiválják. Figyelembe véve felelősségüket, mint főhatalmakat, együtt dolgoznak az afganisztáni és közép-ázsiai biztonság előmozdításában.
Mindent egybevetve, Kína úgy érzi, hogy a térségben meglévő érdekei elég erősek ahhoz, hogy igazolják a katonai szerepvállalást a határain kívül. Afgán kormányzati tisztviselők arról számoltak be, hogy Kína tervezi egy katonai bázis építését  Badakhshanban. A technikai kérdésekkel kapcsolatos megbeszélések   hamarosan megkezdődnek.
A fegyverek és felszerelések kínaiak lesznek, de a létesítményt az afgán személyzet fogja felügyelni. A járműveket és a hardvereket Tadzsikisztánon keresztül lehet bevinni. Nem kétséges, hogy a kínai katonai oktatók és egyéb személyzet is részt vesz a képzés és a missziók segítésében. A Kínai Központi Katonai Bizottság alelnöke,  Xu Qiliang,  azt állítja,  hogy az építkezés várhatóan 2018-ban befejeződik.

Néhány erős offenzívát követően 2017-ben a tálibok ideiglenesen elfoglalták az Ishkashim és Zebak kerületeket Badakhshanban. Az afgán kormány nem adott olyan katonai támogatást, amely elegendő lett volna ahhoz, hogy szavatolja a biztonságot. Megállapodás született a helyi parancsnokokkal, hogy részesednek a lapis lazuli termelésből, az ellenségeskedések megszüntetése ellenében. De a belső viták aláaknázták a helyi csoportok törékeny békéjét, és a tálibok megragadták a beavatkozási lehetőséget. Az Iszlám Állam jelenléte a tartományban különös aggodalomra ad okot. A határőrizeti biztonság kiemelkedő fontosságú kérdés Peking számára.
A kérdés az, hogy Kína milyen messzire akar elmenni? Eddig korlátozta katonai tevékenységeit a Wakhan folyosón  járőröző különleges műveleti csapatokra.  A katonai bázis Badakhshanban fontos lépés lenne, ami azt bizonyítja, hogy Peking kész arra, hogy bővítse jelenlétét az országban, és alternatívát nyújtson az Egyesült Államokkal szemben. Kína rendelkezik egy ütőkártyával amely az USA-nak hiányzik -  jó kapcsolatai  Oroszországgal és Pakisztánnal. Peking képviseli az SCO-t, egy nagy nemzetközi szervezetet, amely olyan szereplőket is magában foglal, mint Törökország, Irán, India, Pakisztán és Közép-Ázsia országai. Az elmúlt évben Vlagyimir Putyin orosz elnök kezdeményezte   az SCO Afganisztán Kapcsolattartó Csoport munkájának újraindítását . Ezeket a tevékenységeket 2009-ben felfüggesztették. Oroszország támogatja  az afgán kormány és a tálibok közötti közvetlen tárgyalásokat a lehető leghamarabb. Peking is támogatja az ötletet. A két nemzet ugyanabban a hajóban van. Moszkva azt mondta, hogy készen áll fogadni a konferenciát Afganisztánról.

Az SCO valódi, többoldalú erőfeszítéseket tesz a békefolyamathoz. Ez gyengíti az Egyesült Államok szerepét a térségben, de erősíti az esélyeket arra, hogy megoldást találjanak a konfliktusra. Az együttműködés és a diplomácia új fejezetet nyithat meg Afganisztán történetében.
avatar
Papajoe

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Papajoe on 2018-02-01, 19:37

@vcsaba81 írta:
@Papajoe írta:
@Montezuma írta:


Ez mind szép,és jó,de meddig húzza még az usa?
Nekem úgy tűnik,hogy simán elbohóckodhat még 10,akár 15 évig is,és sajnos nem látom a Kína-Orosz összefogást,legalábbis olyan mértékben nem,ahogy kellene.
Amíg a dollár össze nem omlik.


Igen,de nem akar összeomlani,kedvükre nyomtatják 1000 milliárd számra,mindenki tudja,hogy tündérmese az egész,mégsem történik semmi.Mi a faxra várnak a Kínaiak,és az Oroszok?
A faxért nem lehet,szépen piacra teszegetni a dollár kötvényeket?Annyi aranyuk van az Oroszoknak,meg a Kínaiaknak,hogy Volgát/Jangcét lehet vele rekeszteni,ott van India,ezek hárman holnap bevezethetnének egy közös pénzt,hárman reggelire megennék az usát,natostul,2x annyi gazdasági,arany fedezet lenne mögötte mint a dodó mögött,erre Japán is legyűrné a durcáját,és bőszen csatlakozna,a dollárból meg lehetne papírcsákót hajtogatni a szobafestőknek,vagy kishajókat a fürdőkádba a gyerekeknek.
Ettől Dk is sokkal szimpibbnek látná az ázsiai szomszédjait.
Mit tehetne erre az usa,meg nukizná mindet egyszerre?Vagy megint kiállna Kisfejű-Nagyfejű,Zordon-Bordon usa ellenetengernagyfőgenerális,és dörgő hangon bejelentené,hogy az amerikai superiority még mindig nagyon nagy,és odavágnak bárkinek,ha kell?
Meddig lesznek még a regionális/középhatalmak,és kedves vezetői beleájulva az usa ürítőgyűrűjébe?

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-02-02, 08:24

Üdv Papajoe!
A felvetett kérdéseid teljesen jogosak és valóban elgondolkodtató lehet, hogy mire vár a többi nagyhatalom. Az, hogy szimplán félnek a nagy háborútól nem elég indok, mivel az USA ugyanúgy fél egy masszív atomháborútól az oroszok és Kína ellen. Azt gondolom, hogy a választ valahol ott kell keresni, ha feltesszük az egyik legalapvetőbb kérdést: a jelenlegi világrendnek és a mostanra kialakult világhelyzetnek ki is a valódi nyertese?
A válasz: Kína.
Ergo addig, ameddig Kína még mindig profitálni tud a fennálló struktúrából nem fogja megkezdeni a lebontását – ez nem jelenti azt, hogy nem készítik/készítették elő azt a forgatókönyvet, amikor véget ér a dal. Márpedig Kína nélkül nincs egyéb alternatíva, sem az EU, sem Oroszország, sem senki nem tudja Kína nélkül megoldani azt a helyzetet, amibe az USA és vele együtt az egész világ került.
avatar
vcsaba81

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by vcsaba81 on 2018-02-02, 11:36

Üdv Papajoe és Montezuma!
Hogy mikor omlik össze a dollár, annak két lehetséges forgatókönyve van:
1. egy nagy természeti katasztrófa éri az usát(földrengés, vulkánkitörések, stb.). Ebben az esetben a tőzsdét is eléri a pánik, mivel a katasztrófa súlytotta területen lévő vállalatok részvényei is esni fognak, mely láncreakciót indít el és a többi vállalat is veszít értékéből, + a külföldiek is kiveszik pénzüket a tőzsdéről, nemcsak a hazai szereplők.
2. Olajára hirtelen megugrik 130-150 dollárra. Ebben az esetben Kina és Japán is szabadulni fog az amerikai kötvényektől. Hogyha esetleg SzA-ból nem jönne olaj, akkor még ők is megszabadulnának a dollártól.
A jelenlegi állás szerint tényleg Kina a nagy nyertese az egésznek, de ez hamar változhat, mivel az usa komoly lépéseket tesz, hogy ellehetetlenítse a Kinaiakat. Úgyanis Kina Iránól és Venezuelától vesz olajat és most az utóbbinál készül valamire.https://index.hu/kulfold/2018/02/01/tillerson_katonai_puccs_johet_venezuelaban/

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-02-03, 09:23

Amíg mennek a háttérjátszmák, addig a nyílt színen a Sértett Díva tovább hisztériázik és nukleáris erejével zsarolja a világot. Az orwelli-világ kutyfaxa ahhoz képest, amit és ahogy a médiájuk elbeszél a kitalált valóságukról:

Most nőtt nagyot az esélye az atomháborúnak: Amerikának elege van az orosz fenyegetésből
http://privatbankar.hu/makro/most-nott-nagyot-az-eselye-az-atomhaborunak-amerika-fegyverkezik-az-oroszok-miatt-316036
Miközben egyedül az USA fenyegetőzik mindenhol..., érdekes egy elmeállapot. Holnaptól elég egy jól irányzott hekkertámadás és indul a buli! Talán egy jól irányzott kitalált hekkertámadás is megteszi.

Kissinger: erős a kísértés egy Észak-Korea elleni megelőző csapásra

http://www.atv.hu/belfold/20180202-kissinger-eros-a-kisertes-egy-eszak-korea-elleni-megelozo-csapasra
Kiváló ötlet, szerintem ki ne hagyják az istenért sem! Mindenkire megelőz csapást kell mréni, aki csapni készül, ha az USA rám hallgat, saját magára méri az elsőt.

Donald Trumpot ismét Nobel-békedíjra jelölték
http://hvg.hu/vilag/20180201_Donald_Trumpot_ismet_Nobelbekedijra_jeloltek
Minden amerikai elnök, aki ciklusa első évében nem robbant ki világháborút automatikusan Nobel-békedíj várományos.
Ez igen!

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-02-04, 14:54

A 94-éves Henry Kissinger megelőző atomcsapást mérne Észak-Koreára.
https://888.hu/article-a-modern-diplomacia-atyja-kirobbantana-egy-atomhaborut?source=hirstart
A 94-ik életévét taposó volt külügyminiszter, nemzetbiztonsági tanácsadó és író most úgy nyilatkozott, hogy észszerű lépés volna megelőző céllal nukleáris támadást indítani az észak-koreai rezsim ellen.

Lassan elérkezik a világ az utolsó lapok terítéséhez is, sok idő nincs hátra. Az USA nyíltan megnevezte a két fő ellenségét (Oroszország és Kína), új nukleáris fegyverkezési versenyt hirdet és felkészül a globális katonai konfrontációra a rivális nagyhatalmakkal szemben. Mindenképpen el kell gondolkodni azon, hogy valójában mi is történhet a szemünk láttára.

Az egyik lehetőség, hogy az Egyesült Államok számára valóban nem maradt más lehetőség, mint kirobbantani egy világháborút és Kissingertől nyilatkozataitól kezdve az új amerikai nemzetbiztonsági stratégián át a Trump-kormány által nyíltan felvállalt új atomfegyverkezés valóban az, aminek látszik – nyílt kihívás Peking és Moszkva ellen.
Ezt a lehetőséget erősítik Kína nagyon komoly fegyverkezési programjai, Oroszország Közel-Keleten végrehajtott katonai akciója és geopolitikai ellenállása, valamint a jelenlegi amerikai szövetségesi rendszeren belüli igen jelentős destabilizációs folyamatok.
Ha az orosz és kínai katonai szakértők hasonló végkövetkeztetésre jutnak, akkor az annyit jelent, hogy a diplomácia ideje valóban véget ért, a további békés megegyezésre esély sincs és a hátralévő szájtépés már csak figyelemelterelés, miközben az orosz és kínai haderő beindítja a „végső simításokat” a világháború megvívására.

A másik lehetőség, hogy a színfalak mögött folyó nagyívű egyezkedések és alkudozások során a sajtóban megjelenő amerikai háborús fenyegetések csak az alkupozíciókat akarják javítani az osztozkodásnál. A helyzet az, hogy Amerika mellett mind Oroszország, mind Kína valós erővel rendelkezik ahhoz, hogy ha akarnák, akkor ők is nukleáris pusztulással tudnák fenyegetni az egész világot nagyjából óránként – mégsem teszik.
Az Egyesült Államok ellenben – mint a szabad és fejlett világ zászlóshajója, példaértéknek beállított szuperhatalma – mostanra semmi mást nem tud a világ számára felajánlani, mint egy atomholokauszt.
Amerika ezen zsaroláson kívül gyakorlatilag semmivel sem képes megakadályozni azt, hogy túlméretezett és túlterjeszkedett világhatalmának gyorsuló bedőlését valahogy lassítsa vagy megakassza. Valóban siralmas a bolygó helyzete, hogy ez a nagyhatalom képviseli - elvileg, és szerintük - a civilizációnk csúcsát. Itt valami nagyon mellément. Bízzunk benne, hogy a Kelet hatalmainak és a világ többi részének lesz elég ereje és bölcsessége megakadályozni az USA élet- és bolygóellenes ámokfutását.
avatar
Python

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Python on 2018-02-04, 19:40

Az egy éve regnáló amerikai adminisztráció az alól a világrend alól húzza ki a szőnyeget, amelyet az Egyesült Államok épített fel a második világháború és a hidegháború vége óta, és amelyről sokan úgy gondolják, hogy elsősorban az USA érdekeit szolgálja.
A világtársadalom szabályokon alapuló rendben él - néhány évtizede ez az ideológia az alapja a nemzetközi kapcsolatoknak, és ez nem csupán üres szólam. Ha figyelmen kívül hagynánk vagy megkerülnénk ezeket, az konfliktusokhoz vezetne. Ez megfordul a fejében számos a nyugati világon kívüli ország vezetőjének, akik úgy látják, hogy ez a világrend alig több az USA dominanciáját elfedő színjátéknál. Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke azonban nem ért velük egyet, sőt, éppen ellenkezően látja a helyzetet. Az amerikai elnök úgy gondolja, hogy ravasz külföldiek manipulálják a nemzetközi rendszert az USA rovására. Az Egyesült Államok sokszor hátrányos kereskedelmet folytat és kénytelen elfogadni nagyon kedvezőtlen döntéseket a nemzetközi bíróságokon. Ami biztonságot illeti szerinte Amerika dollármilliárdokat költ arra, hogy olcsó védelmet nyújtson egy csomó hálatlan szövetségesének. Ezért változást akar. Csakhogy, ha megkapja ezt a változást, az visszaüthet az országára. Az America First! szlogen úgy is lefordítható, hogy már nem tetszik a szabályokon alapuló világrend, ezért felrúgjuk. Az USA szembe fordulhat a maga alkotta világgal, aminek kiszámíthatatlan vagy akár igen veszélyes következményei lehetnek.
Valószínűleg a totális káosz felé tart a világ
https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/valoszinuleg_a_totalis_kaosz_fele_tart_a_vilag.655815.html


Az amerikaiak új atomfegyvereket akarnak hadrendbe állítani, válaszul az orosz fenyegetésre
Az amerikai védelmi minisztérium pénteken közzé tett egy jelentést, amelyben egy sor új atomfegyver hadrendbe állítását jelentették be, válaszul az egyre pusztítóbb orosz és észak-koreai fegyverekre. A megoldás pedig, hogy elkezdik kicsinyíteni az atombombáikat. A kisebb bombáktól az elmúlt években inkább megszabadulni próbáltak, de a jelentés szerint most rájöttek, hogy ez nem jó irány, mert akkor csak két lehetőségük marad: ledobni egy pusztító bombát, vagy egy kevésbé halálos támadást indítani kisebb fegyverekkel. A jelentés szerint a kisebb atombombák így valódi elrettentő erőt jelentenének.
https://444.hu/2018/02/03/az-amerikaiak-uj-atomfegyvereket-akarnak-hadrendbe-allitani-valaszul-az-orosz-fenyegetesre

avatar
joker
Tisztes
Tisztes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by joker on 2018-02-05, 17:30

Az ENSZ migrációs egyességéből való kilépésről beszélnek már a FIDESZ politikusai.
http://www.origo.hu/itthon/20180205-hollik-istvan-interju-heti-tv.html

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-02-10, 08:37

Nem semmi mérnöki teljesítmény, szó szerint a pofám leszakad, hogy Kína milyen szigeteket épített:
http://www.aerotech.hu/newsdetail.php?w=nophone&tdate=2018-02-09&ttitle=K%C3%ADna_Spratly-szigetek


avatar
nekerdez

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by nekerdez on 2018-02-10, 14:33

@Montezuma írta:Nem semmi mérnöki teljesítmény, szó szerint a pofám leszakad, hogy Kína milyen szigeteket épített:
http://www.aerotech.hu/newsdetail.php?w=nophone&tdate=2018-02-09&ttitle=K%C3%ADna_Spratly-szigetekSemmi komoly elemzés stb???
Ami megszoktunk tőled?!
avatar
akagi

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by akagi on 2018-02-10, 21:25

@nekerdez írta:
@Montezuma írta:Nem semmi mérnöki teljesítmény, szó szerint a pofám leszakad, hogy Kína milyen szigeteket épített:
http://www.aerotech.hu/newsdetail.php?w=nophone&tdate=2018-02-09&ttitle=K%C3%ADna_Spratly-szigetekSemmi komoly elemzés stb???
Ami megszoktunk tőled?!
Szia Nekérdez!
Nééé, már itt is megjelentek a trollok!?
Monti eléggé pesszimista felfogású. Tudjuk!
Te, miben látod különbnek magad: többszörösen vagy csak simán ...!
Mit tettél ide, hogy valakit kimersz oktatni? A többit megkapod Montitól!
Üdv!
avatar
nekerdez

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by nekerdez on 2018-02-10, 21:35

@akagi írta:
@nekerdez írta:
@Montezuma írta:Nem semmi mérnöki teljesítmény, szó szerint a pofám leszakad, hogy Kína milyen szigeteket épített:
http://www.aerotech.hu/newsdetail.php?w=nophone&tdate=2018-02-09&ttitle=K%C3%ADna_Spratly-szigetekSemmi komoly elemzés stb???
Ami megszoktunk tőled?!
Szia Nekérdez!
Nééé, már itt is megjelentek a trollok!?
Monti eléggé pesszimista felfogású. Tudjuk!
Te, miben látod különbnek magad: többszörösen vagy csak simán ...!
Mit tettél ide, hogy valakit kimersz oktatni? A többit megkapod Montitól!
Üdv!

Ezt nagyon benézted ahogy Balázs szokta mondani.
Én ide csak azért járok hogy Monte elemzéseid olvassam mert nagyon jók!
Nem oktatom ki csak várom következő remek elemző írását.
Ha valami fáj ne itt vezesd le, azzal hogy másnak beszólsz.

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-02-10, 21:46

Hékás!
Balhét befejezni!
Nekerdez valóban nem troll, ne bántsátok egymást!
Fogok írni, csak nem volt időm.
gyilkos düh
avatar
akagi

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by akagi on 2018-02-10, 22:17

@Montezuma írta:Hékás!
Balhét befejezni!
Nekerdez valóban nem troll, ne bántsátok egymást!
Fogok írni, csak nem volt időm.
gyilkos düh
Szia Monti!
Pedig, válaszoltam a Nekérdez utolsó reagálására, de mivel az "elküld"gomb előtt láttam a hozzászólásodat, kénytelen vagyok revideálni álláspontomat.
Sorry! Már csak egy kávét k

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-02-10, 22:39

Akagi
No problemo, köszi, hogy egyébként megvédesz, de Nekerdeztől pont nem kell!
Fátylat az ügyre! Smile

Némi geopol:

Nem sok időm volt és hétfőtől még kevesebb lesz hobbikra, de azért pár gondolatot feldobok. Azt gondolom, elég szépen zajlanak az események és van néhány igen figyelemreméltó fejlemény.

Az egyik az Észak-Korea körüli mizéria, ahol a katonai felvonulás és a Téli Olimpia bizony feladta a leckét.
A phenjani felvonuláson bemutatott rakétatechnika túlzás nélkül brutálisnak nevezhető, aki nekimegy ennek az államnak, annak nyugodtan elkönyvelhetjük, hogy elment a maradék józan esze is.
Továbbra sem hiszem, hogy az USA háborút mer kirobbantani Észak-Korea ellen, ezeket a rakétákat nem fogják tudni megfogni, ha elindítják őket, arról nem is beszélve, hogy mostanra az amerikai elemzők is nagyjából 60 darab északi atomtöltetről beszélnek. Ha ennek a fele bevethető és annak csak a fele ér célba, az is 15 célpont elleni sikeres atomcsapást jelent, ami nem kezelhető félvállról. 15 célpont telibe verése gyakorlatilag egy Japán léptékű hatalom totál kivégzését jelentené minden téren.
Észak- és Dél-Korea igen magas szintű közeledése okoz némi pánikot Washingtonban és Tokióban, amire minden okuk megvan. Ha a két Korea kiegyezik, netalántán megindulnak a közeledés és az egyesülés felé vezető úton, akkor a két Korea automatikusan Kína „gravitációs erőterében” fog mozogni és a folyamat végére ott is marad. Gondolom azt nem kell részletesen ecsetelnem, hogy ez mit jelent: az USA kiszorul a koreai-félszigetről, Japán pedig egész Dél-kelet Ázsiából, mert illúziója senkinek se legyen: É-D-Korea + Kína + Oroszország könnyedén marginalizálja Japánt.
A két Korea közeledésének és előbb-utóbbi az egyesülésének két nagy vesztese lesz: Japán és az USA. Ezt csak háborúval lehetne megakadályozni, ami viszont háborút jelentene nem csak Észak-Korea, hanem Kína és Oroszország ellen. Per pillanat ezen a bolygón nincs olyan katonai hatalom, aki képes lenne a siker minimális esélyével egy világháborút megvívni Moszkva és Peking ellen egyszerre.

A másik igen érdekes, sőt, inkább aggasztó régió a Közel-Kelet, ahol a mozgásba lendült török hadigépezet az amerikai erőkkel kockáztat egy nyílt összetűzést, közben Izrael is belépett a szír erők elleni harcokba, ahol egyébként az iráni erők dolgoznak és az orosz haderő koordinál.
Pár hónappal ezelőtt már jeleztem, hogy bár mindenki a szinte érinthetetlen Észak-Koreával van elakadva, de a valódi (világ)háborús veszély a Közel-Kelet.
Az izraeli F-16-os lelövése és egy F-15 megrongálása nem csekély fegyvertény, erre nem számítottak Izraelben, pláne arra nem, hogy egy – egyes „szakértők” szerint – elavult rakétatechnika levakar az égboltról majdnem két izraeli high-tech csúcsvadászt.
Izrael ugyan próbálkozik még a helyi mini szuperhatalom pozíciójában tetszelegni, de a valóság az, hogy a török katonai lépések, Irán benyomulása Szíriába és Oroszország belépése a közvetlen harcokba másodhegedűssé fokozta le a térségben a zsidó államot, amely, ha egy komoly katonai akcióra szánná el magát, igen komoly pofonba szaladhatna bele szinte azonnal.
Hiába atomhatalom Izrael, jelen idő szerint egy olyan nukleáris szuperhatalom is a harcok közvetlen részese (sőt, irányítója), aki egy atomháborús helyzetben 10 perc alatt képes elpárologtatni Izraelt a teljes lakosságával együtt – a Golda Meir által anno megfogalmazott Sámson-opció zsaroló jellege jelen idő szerint már semmiféle „védelmet” nem nyújt Tel-Avivnak.

A következő – egyenlőre és szerencsére még békésnek nevezhető – terület Európa, ahol újjáéledni látszik az amerikai-orosz nukleáris fegyverkezési verseny. Az új amerikai doktrína előre vetíti azt, hogy Oroszország kénytelen lesz előbb-utóbb visszahozni és újra hadrendbe állítani az eurorakétáit, azaz „SS-20 reload”, egy kicsit modernebb kiadásban. Ez semmiképpen sem jó és nem is érdeke Európának, így fokozódó európai-amerikai feszültségre is számíthatunk a nem túl távoli jövőben.

A Távol-Keleten, a Közel-Keleten és Európában (valamint Észak- és Dél-Amerikában is) tapasztalható válságok és egyre kaotikusabb helyzetek az amerikai hegemónia végstádiumát jelentik, az amerikaiak világrendje menthetetlenül haldoklik.
avatar
nekerdez

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by nekerdez on 2018-02-11, 07:28

@Montezuma írta:Akagi
No problemo, köszi, hogy egyébként megvédesz, de Nekerdeztől pont nem kell!
Fátylat az ügyre! Smile

Némi geopol:

Nem sok időm volt és hétfőtől még kevesebb lesz hobbikra, de azért pár gondolatot feldobok. Azt gondolom, elég szépen zajlanak az események és van néhány igen figyelemreméltó fejlemény.

Az egyik az Észak-Korea körüli mizéria, ahol a katonai felvonulás és a Téli Olimpia bizony feladta a leckét.
A phenjani felvonuláson bemutatott rakétatechnika túlzás nélkül brutálisnak nevezhető, aki nekimegy ennek az államnak, annak nyugodtan elkönyvelhetjük, hogy elment a maradék józan esze is.
Továbbra sem hiszem, hogy az USA háborút mer kirobbantani Észak-Korea ellen, ezeket a rakétákat nem fogják tudni megfogni, ha elindítják őket, arról nem is beszélve, hogy mostanra az amerikai elemzők is nagyjából 60 darab északi atomtöltetről beszélnek. Ha ennek a fele bevethető és annak csak a fele ér célba, az is 15 célpont elleni sikeres atomcsapást jelent, ami nem kezelhető félvállról. 15 célpont telibe verése gyakorlatilag egy Japán léptékű hatalom totál kivégzését jelentené minden téren.
Észak- és Dél-Korea igen magas szintű közeledése okoz némi pánikot Washingtonban és Tokióban, amire minden okuk megvan. Ha a két Korea kiegyezik, netalántán megindulnak a közeledés és az egyesülés felé vezető úton, akkor a két Korea automatikusan Kína „gravitációs erőterében” fog mozogni és a folyamat végére ott is marad. Gondolom azt nem kell részletesen ecsetelnem, hogy ez mit jelent: az USA kiszorul a koreai-félszigetről, Japán pedig egész Dél-kelet Ázsiából, mert illúziója senkinek se legyen: É-D-Korea + Kína + Oroszország könnyedén marginalizálja Japánt.
A két Korea közeledésének és előbb-utóbbi az egyesülésének két nagy vesztese lesz: Japán és az USA. Ezt csak háborúval lehetne megakadályozni, ami viszont háborút jelentene nem csak Észak-Korea, hanem Kína és Oroszország ellen. Per pillanat ezen a bolygón nincs olyan katonai hatalom, aki képes lenne a siker minimális esélyével egy világháborút megvívni Moszkva és Peking ellen egyszerre.

A másik igen érdekes, sőt, inkább aggasztó régió a Közel-Kelet, ahol a mozgásba lendült török hadigépezet az amerikai erőkkel kockáztat egy nyílt összetűzést, közben Izrael is belépett a szír erők elleni harcokba, ahol egyébként az iráni erők dolgoznak és az orosz haderő koordinál.
Pár hónappal ezelőtt már jeleztem, hogy bár mindenki a szinte érinthetetlen Észak-Koreával van elakadva, de a valódi (világ)háborús veszély a Közel-Kelet.
Az izraeli F-16-os lelövése és egy F-15 megrongálása nem csekély fegyvertény, erre nem számítottak Izraelben, pláne arra nem, hogy egy – egyes „szakértők” szerint – elavult rakétatechnika levakar az égboltról majdnem két izraeli high-tech csúcsvadászt.
Izrael ugyan próbálkozik még a helyi mini szuperhatalom pozíciójában tetszelegni, de a valóság az, hogy a török katonai lépések, Irán benyomulása Szíriába és Oroszország belépése a közvetlen harcokba másodhegedűssé fokozta le a térségben a zsidó államot, amely, ha egy komoly katonai akcióra szánná el magát, igen komoly pofonba szaladhatna bele szinte azonnal.
Hiába atomhatalom Izrael, jelen idő szerint egy olyan nukleáris szuperhatalom is a harcok közvetlen részese (sőt, irányítója), aki egy atomháborús helyzetben 10 perc alatt képes elpárologtatni Izraelt a teljes lakosságával együtt – a Golda Meir által anno megfogalmazott Sámson-opció zsaroló jellege jelen idő szerint már semmiféle „védelmet” nem nyújt Tel-Avivnak.

A következő – egyenlőre és szerencsére még békésnek nevezhető – terület Európa, ahol újjáéledni látszik az amerikai-orosz nukleáris fegyverkezési verseny. Az új amerikai doktrína előre vetíti azt, hogy Oroszország kénytelen lesz előbb-utóbb visszahozni és újra hadrendbe állítani az eurorakétáit, azaz „SS-20 reload”, egy kicsit modernebb kiadásban. Ez semmiképpen sem jó és nem is érdeke Európának, így fokozódó európai-amerikai feszültségre is számíthatunk a nem túl távoli jövőben.

A Távol-Keleten, a Közel-Keleten és Európában (valamint Észak- és Dél-Amerikában is) tapasztalható válságok és egyre kaotikusabb helyzetek az amerikai hegemónia végstádiumát jelentik, az amerikaiak világrendje menthetetlenül haldoklik.
Jó volt olvasni soraidat.
Észak-Korea kapcsán a kis pufi nem olyan hülye mint sokan gondolják vagy ügyesen váltva USA báb helyet elkezdett a hátérben az oroszokra és Kínaiakra hallgatni. Gazdasági szankciók ide vagy oda voltak hírek Kím rezsi orosz zászló alatt illegálisan kereskedik és olajat is kap.
Ha két korea kiegyezés fele tart akkor mehet az orosz gázvezeték délre!
Kína orosz viszony kicsit macska egér barátság. Putyin pár éve még Japán irányába kezdett el tapogatózni. Kölcsönösen el előnyös gazdasági együtt működés végett. Ez nem jött össze mi van ha gyakorlatiasan Dél-Korea fele kezd el nyitni! Ami megint csak win-win mind kettőnek. Ami nem tudott megcsinálni a németekkel az össze jöhet Dél-Koeraval.

Közel-Kelet
Kínai-Orosz együtt müködés
Lassan megindul megint a második front Kína bemegy Afganisztánba. Ami egyrészt USA térségbeli befolyását csökkenti másik, Afganisztáni kivonulásukat elodázza, mert ha kimegy az ország Kínáé lesz aki neki állnak a ritka földfémeket stb kitermelni, amire USA nagyvállalatinak fáj a foga.
Ez a 41-42 milliárd dollár / éves kiadás USA katonai kiadásaiban szép nagy tétel. Afganisztán miatt ekkora össze nem mehet eszköz fejlesztésre!

Szíria NATO régi déli-szárnya most lesz semmis. Új déli-szárny Románia? Romániában mostanában nagyon sokan buknak korrupció miatt olyan mint ha valaki az elitet lecserélné megbízhatóbb emberekre.

Izrael légierő kísérletei lehet nimbusz rombolóak. Bár ott is történt egy generáció váltás azok aki hihetetlen dolgokat hajtottak véget mára nyugdíjasok. Új generáció meg nem volt éltanuló. S-200 és 1970-évek beli rendszerek amiket teljesen mértékben ismernek, nehézséget okoz nekik. Mi lesz akkor ha oroszok S-300 ütegeket kezdenek el telepíteni mellette közép és rövid hatótávolságú egységekkel is.
Elektronikus harcászati rendszerekről nem is beszélve!

Európát én még megelíteném
Németországban létre jött a vesztesek koalíciója! Ami a franci befolyást erősíti. Következő 4 éve nehéz év lesz!
Lásd Északi-áramlat 2 csak elkaszálták ! Közben a német katonáknak a katonai fejadagokból is lassan kifogynak. Lőszer után még hatalmasabb blama. Erre mondják a számok mögötti valóság! Papíron a német haderő is impozáns, de mikor se lőszer, se katonai fejadag hadra foghatóság 30% körül ott már leég a ház!
Angolok Brexit kapcsán a legkeményebb versiót kaphatják meg. Japánok már jelezték akkor ők mennek és eddigi 42 milliárd fontnyi befektetésüket leírják, és EU-n belül keresnek új helyet. Ez valószínűleg a térségünk lesz. Újabb nagy gazdasági szereplő jelenik meg általuk. Térségünk eddig német státuszkó volt németek befolyása folyamatosan csökken! Lengyelek szó szerint ellen lábasaik jelen és jövő idő szerint.
Van még egy szempont ami Japán döntést meghatározhatja az pedig a társadalmi stabilitás változása 5-10 előre vetítve!
Volt KGST államoknál társadalom viszonylag stabil nyugaton meg egyre instabilabb.
Eső pofonok után elkezdődik a visszavágás lásd Németek AFD, német nők saját védelmüket szervezik. Észak-Olaszországba megtörtét az első válasz csapás a lövöldöző férfi képében.

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-02-11, 08:43

Üdv Nekerdez!

Nagyon jó kis írás, gratula!

Külön kiemelném azt a megjegyzésedet, amit Észak-Korea kapcsán írtál, nevezetesen az „USA báb” kifejezésre gondoltam.
Ez ugyan súrolja az összeesküvés határát (Szándékosan nem elméletet írtam!), viszont rengeteg közvetett jel utal arra, hogy bizonyos amerikai köröknek Észak-Korea kimondottan fontos szereplő a térségben.
Nemrég volt egy jó kis írás arról, hogy mi a szervezeti különbség a Deep State-nek és a Háttérhatalom-nak nevezett csoportok között, megpróbálom majd előkeresni és feldobni, mert egyrészről igen érdekes, másrészről meg teljesen logikus és gyönyörűen illeszkedik abba a kaotikus folyamatba, ami az USA hatalmi csúcsán és ebből eredően az USA globális rendszereiben is tapasztalható.

Az orosz-kínai-koreai együttműködés előre borítékolható, ugyanis a térségben Kína és Korea fontosabb, mint Japán, az oroszok pedig a saját geopolitikai érdekeiket elég pragmatikusan közelítik meg. Korea esetében nincs sem orosz, sem kínai történelmi terheltség, ugyanez japán esetében nem mondható el sem Korea, sem Kína irányában. Hosszabb távon viszont van esély egy történelmi megbékélésre és japán bekapcsolódására is abban az esetben, ha az USA kiszorulna a dél-kelet ázsiai térségből és Kína elfoglalná méltó helyét globális szinten is.

A NATO jövőjét eléggé szkeptikusan közelítem meg, ugyanis a jelenlegi NATO szervezete semmi másra nem jó, minthogy az USA előre tolt gyalogainak a szerepét lássa el, akik könnyedén feláldozhatóak egy esetleges Oroszország elleni háborúban. Európa és az Egyesült Államok között mostanra sokkal több érdekellentét van minden területen, mint érdekközösség. Ilyen felállás mellett nagy jövőt nem látok a jelenlegi NATO rendszerben - Európa számára legalábbis.

Izrael katonai egyeduralmának az első megrogyása a 2006-os 34 napos háború volt, ahol a Hezbollah csúnyán meglepte a zsidó állam hadseregét. Az elmúlt 12 évben az Izrael ellenes erők a térségben sokat fejlődtek, elég csak Iránra gondolni. A szíriai konfliktusban a stafétabot Moszkva kezében, innentől kezdve – mint írtam – Izrael katonai értelemben második körössé vált ebben a konfliktusban. Túl sok borsot nem törhet Moszkva orra alá sem, mert Oroszország „viszonzásképpen” drasztikusan felrúghatja a még részben meglévő közel-keleti status quo-t és ehhez nem is kell mást tennie, mint nem csak tessék-lássék, hanem rendesen „megtolni Irán szekerét”.

Még egyszer gratula, szépen összeszedtél néhány gondolatot, az európai észrevételeiddel kapcsolatban is csak egyet érteni tudok.

avatar
nekerdez

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by nekerdez on 2018-02-11, 09:19

Nézd Észak-Korea "USA" báb a te régi írásaidból is következik valamint a térség sajátosságaiból.
HTKA oldalon pár Ázsia szakértő kolléga mikor bobázó koreai-amerikai vegyész házasságból született lányok képeit mutogatják. Megjegyzik, hogy Dél-Koreában ilyen vegyes házasságokból született gyerekek társadalmilag perifériára vannak szorítva. Mivel Koreai háborúban a helyi lakosság ellen igen kemény dolgokat műveltek az amerikai katonák, és ez a koreai néplélek még őrzi.
Felszínen érdek szövetségesek de, koraiak mélyben mind az amerikaiakat"fehér embert" mind a Japánokat utálja.

Ebből következik ami van Észak fenyegetés addig van ez a fajta kényszer szövetség!

Kicsi nukleáris fegyverek terén úgy látom USA későn ébred. Orosznak kapásból ott van az Iszkander rendszer ami ők rendesen le is teszteltek ki nuki fegyver platformnak tökéletes, ráadásul ott vannak az új robot repülőgépeik maguk 2500-3000 km ható távolságával azokra is lehet szerintem ilyen fejet pakolni.
Még egy megjegyzés USA szerintem a kis méretű nuki fegyver fejlesztés azért kezdi el mert az az olcsóbb mint neki állni, új nehéz hordozó platformot fejleszteni. Harmad részt kis töltetekkel az elrettentés fő pillérét megint a légierőre bízzák!

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-02-11, 14:18

nekerdez

A taktikai atomfegyverek tekintetében - ha hinni lehet a hivatalos adatoknak - nagyon komoly az orosz fölény a NATO-val szemben. (Ha nem lehet hinni, akkor is, csak a db számok nem stimmelnek.)
Ha felrúgják a reykjaviki megállapodást, akkor nagyon hamar visszatérnek a közepes hatótávolságú atomeszközök Európába.
Amikor Reagan és Gorbacsov anno megállapodott, akkor Európából az USA eltávolított kb. 500 db közepes hatótávolságú atomeszközt, a Szovjetunió pedig 1600 db-ot. Ekkora volt a hidegháború csúcspontján az európai térségben felhalmozott olyan hordozó rakétaarzenál, ami nem taktikai, hanem stratégiai fegyverzet volt a töltetek hatóereje valamint az európai célpontok kis földrajzi távolsága miatt.

Mind Dél-Korea, mind Japán egy dologban közös: az átlagpolgár nem kedveli a jenkiket.

    Pontos idő: 2018-11-22, 12:38