[BIZTPOL] A nagy sakktábla - Page 34

Biztonság politikai fórum

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Share
avatar
Zolkas

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Zolkas on 2018-01-22, 21:20

avatar
Zolkas

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Zolkas on 2018-01-22, 21:34

avatar
Zolkas

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Zolkas on 2018-01-22, 21:46

avatar
Zolkas

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Zolkas on 2018-01-22, 21:59

avatar
Zolkas

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Zolkas on 2018-01-22, 22:09

avatar
Zolkas

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Zolkas on 2018-01-22, 22:10

avatar
akagi

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by akagi on 2018-01-25, 22:47

Szia Zolkas!
Legalább hivatkozási alapként, írjál már megjegyzésként legalább két mondatot magyarul! Nem bántáskén szánom, hanem sokszor nem értem, hogy mire gondolsz. Amíg itt volt Boki, mindig kifejtette, hogy mire is gondolt a beidézett orosz forrásokból. Idézhetek japán forrásokat (mert én azt tanultam), de nagyon kevesen értenék! Hogy, megértsd, hogy mire akarok kilyukadni: japán-angol, japán-orosz szótár létezik, de japán-magyar...hát, talán mostanság. :scratch:
Üdv
avatar
Python

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Python on 2018-01-26, 19:50

Az Economist, a globális brit hetilap ma megjelent számának címoldala „A következő háború” felirattal jelent meg. Alcíme „Egy nagyhatalmi konfliktus növekvő veszélye”, amely egyben a vezércikkének címe is. Ebben azt írja, hogy míg az elmúlt negyedszázadban a számos helyi háború mellett szinte elképzelhetetlen volt a nagyhatalmak közötti összecsapás, mára más a helyzet. A Pentagon új nemzetvédelmi stratégiája Kínát és Oroszországot emelte a dzsihadizmus fölé, mint az Amerikát fenyegető fő veszély. E héten a brit haderők parancsnoka figyelmeztetett egy orosz támadás veszélyére. Amerika és Észak-Korea vészesen közel került egy olyan konfliktushoz, amely Kínát is bevonhatja egy nukleáris katasztrófába torkoló háborúba.
Az atomtudósok csoportját összefogó atomtudósok bulletinje az úgynevezett „Világvége óráját” harminc másodperccel éjfél felé állította, azaz csak két percre állunk a világra nézve végzetes nukleáris háború előtt, jelenti a Russia Today orosz tévéhálózat angol nyelvű szolgálata, amelynek számos amerikai atomtudós is nyilatkozott e veszély okairól.
Tényleg jön a Földünket elpusztító háború?
http://lovasistvan.hu/2018/01/26/tenyleg-jon-a-foldunket-elpusztito-haboru/

Eredetiben:

Az elmúlt negyedszázadban a számos helyi háború mellett szinte elképzelhetetlen volt a nagyhatalmak közötti összecsapás, mára a helyzet megváltozott. A Pentagon új Nemzetvédelmi Stratégiája immáron Kínát és Oroszországot emelte az Amerikát fenyegető fő veszélyforrássá, a dzsihadizmus előtt. A héten a brit haderők parancsnoka figyelmeztetett egy orosz támadás veszélyére. Az USA és Észak-Korea vészesen közel került egy olyan konfliktushoz, amely Kínát is bevonhatja egy nukleáris katasztrófába torkoló háborúba.
A következő háború - Egy nagyhatalmi konfliktus növekvő veszélye
https://www.economist.com/news/leaders/21735586-how-shifts-technology-and-geopolitics-are-renewing-threat-growing-danger

Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter és az USA stratégája tegnap az amerikai szenátus fegyveres erők bizottsága előtt arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok potenciális, katasztrofális konfrontációknak néz elébe, ahogyan a globális rend erodál. Hozzátette, "a veszély példa nélküli, mert a globális destabilizáció rendszerszintű"- idézi szavait az amerikai Stars and Stripes, az amerikai haderő hivatalos napilapja.
Kissinger figyelmezteti a szenátorokat a "világrend rendszerszerű kudarca"
https://www.stripes.com/news/kissinger-warns-senators-of-systemic-failure-of-world-order-1.508497
avatar
Python

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Python on 2018-01-26, 19:52


Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-01-27, 11:25

Az USA geopolitikai lépései szépen illeszkednek abba a folyamatba, ami előre jósolható volt, nincs itt valójában semmi meglepetés.

Az új amerikai nemzetvédelmi stratégia se nem új, se nem stratégia, valójában csak kimondták azt, ami eddig is nyilvánvaló volt, csak a maximálisan félreértelmezett „polkorrekt” beszéd ezt eddig nem tette lehetővé: az USA két fő ellensége Oroszország és az USA, nem pedig a támogatott és jelentősen finanszírozott tenorizmus. Ez persze még mindig csak féligazság, mert az USA kihagyta az Európai Uniót a képletből, sőt, voltaképpen az egész világot. Mint a bolygó fő élősködője, az USA valódi nemzetbiztonsági stratégiája akkor beszélné el a teljes igazságot, ha nyíltan fel mernék vállalni, hogy az Egyesült Államoknak valójában a két fő ellensége a saját lakossága, valamint rajtuk kívül az egész Föld nevű bolygó.
http://kitekinto.hu/2018/01/19/europan-kivul/ujra-a-rivalis-nagyhatalmak-lettek-az-usa-fo-ellensegei/?ref=hirstart

A két Korea közeledik, az északi oldalról is már kihallatszanak a koreai egyesülés irányába mutató elhallások – nem is jöhetne ez rosszabbkor az Egyesült Államoknak, aki közben gőzerővel készül (legalábbis PR szinten) az Észak-Korea elleni megelőző nukleáris csapásra, vele szinkronban pedig Japán is szoktatja a saját lakosságát egy nukleáris fegyverek bevetésével járó krízis gondolatához.
A két Korea egyesülésének két nagy geopolitikai vesztese lenne: az USA és Japán, így ezt mindenképpen el akarják húzni, amíg csak lehet.
https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/az_usa_nagyon_keszul_az_eszak-koreai_haborura.655254.html
https://444.hu/2018/01/22/tokioban-elprobaltak-mi-tortenne-ha-eszak-korea-raketat-lone-ki-rajuk
https://mno.hu/kulfold/nyakunkon-az-uj-hideghaboru-es-kelet-azsia-a-kozpontja-2442468

Törökország rendesen belesz.rt a ventilátorba a Közel-Keleten, jó eséllyel keresztülhúzzák az USA újabb próbálkozását, hogy Szíriában valahogyan még tényező maradjon. A durvuló török hangnem a minap már tenoristának bélyegezte az amerikai katonákat, illetve az USA zászló alatt vigéckedő zsoldosokat és Ergogan egyúttal világossá tette: ha kell, akkor lövetni fogja az amerikaiakat is. Nesze neked NATO és közel-keleti amerikai hegemónia. Amerika persze nagy és erős, sőt, szuperhatalom (igaz, már nem olyan nagy és erős, mint volt egykoron és már annyira nem is szuperhatalom), de a Közel-Kelet azon térségében a török haderő az úr vitán felül. Valószínűleg nem lesz – legalábbis egyelőre – török-amerikai csörte, már csak azért sem, mert a térségbeli amerikai erők elégtelenek ahhoz, hogy megmérkőzzenek a török hadsereggel élesben. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen per pillanat még elképzelhetetlen esetben a NATO széthullásával egy időben igen jelentős orosz, kínai és iráni támogatás (fegyver, pénz, hírszerzési infó és politikai segítség) érkezne Ankara részére ahhoz, hogy a térségbeli amerikai erők ellen eredményes háborút folytasson.
https://444.hu/2018/01/21/torokorszag-szombaton-masodszor-is-beszallt-a-sziriai-haboruba
http://www.globoport.hu/198912/amerika-es-franciaorszag-ellenzi-oroszorszag-tamogatja-torok-tankok-sziriaban-video/
http://nepszava.hu/cikk/1151346-amerikai-csapatokat-is-lovetne-a-torok-elnok/

Azért közben ne feledkezzünk meg a heti rettegésről sem Oroszországgal kapcsolatban, ahol Putyin bármikor átfogó háborút indíthat Kelet-Európa ellen, közben angolok ezreit fagyasztaná meg az elszabotált gázszállításokkal miközben beavatkozna továbbra is boldog-boldogtalan választási színházába.
Komolynak titulált szakemberek, agytrösztök és szervezetek készítenek heti jelentést a démoni orosz tervekről, akik miatt a Nyugat ilyen vacak helyzetbe jutott, igaz, közben a CNN azon siránkozik, hogy az átlag amerikai polgárt totál hidegen hagyja nemzeti nagyjaik oroszrettegése.
A Nyugatnak, és főleg az Egyesült Államoknak ideje lenne azon elgondolkodnia, hogy ha igaz lenne az általuk terjesztett hírek akárcsak fele, az mit is jelenten valójában. Mert ebben az esetben ki kellene jelenteni, hogy az alig 150 milliós, mellesleg lenézett Oroszország ott és úgy csinál hülyét az egész nyugati világból, ahogy csak akar. Ebben az esetben pedig tovább kellene agyalni azon is, hogy vajon a nyugat és az Egyesült Államok mekkora baklövéseket kellett hogy elkövessen ahhoz, hogy végül még a Fehér Ház WC-jében is aktív legyen a muszka-poloska.
Az igazság azonban – mint azt a legtöbben pontosan tudjuk – sajna nem erről szól. Nem azért történik a nyugati világgal az, ami, mert az oroszok vagy a kínaiak kitalált nemzetközi összeesküvése sikeres lett, hanem azért, mert a nyugati világ elitjének valós összeesküvése fulladt kudarcba, mind társadalmi, mind politikai, mind gazdasági/pénzügyi, mind katonai téren.
Az Egyesült Államok, mint egy kivénhedt ráncos díva hisztizik és siránkozik saját fényes múltján és követeli a világtól, hogy továbbra is ünnepeljék, szeressék és csodálják őt, pedig a valóság semmi egyéb, minthogy kissé megtörve és enerváltan ücsörög a saját egykori szépségének romjain. Az idő kerekét még az USA sem tudja visszaforgatni, előbb-utóbb kénytelen lesz szembenézni a számára szomorú, a világ számára talán reményt keltő helyzettel: Amerika évszázada véget ért, az egyetlen szuperhatalom tündöklése pedig a vége felé jár és ezen nem segít sem Trump, sem a ráolvasás, sem az önhipnózis.
Végső esetben – ami felé egyébként épp gőzerővel tartunk –az Egyesült Államok megpróbálhatja katonai erővel megállítani a történelem sodrását, de ebben az esetben fel kell készülnie egy globális méretű termonukleáris háborúra Oroszország és Kína ellen. Ez persze rengeteg problémát egy csapásra megoldana és megszűntetne, első helyen mindjárt magát az Amerikai Egyesült Államokat is fizikai mivoltában. Remélhetőleg ez nem következik be, elsősorban a Föld bolygó érdekében, bár az atomtudósok a Világvége Óráját fél perccel megint előbbre tolták, így már csak 2 perc maradt Éjfélig.
http://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/putyin-barmikor-haborut-indithat/1kr204n
http://privatbankar.hu/makro/bepanikoltak-a-globalizacio-urai-johet-az-eroszak-orvenye-315731

Az Egyesült Államok fedezetlen dollárral és bombázókkal terjeszti a hitet és rabolja le a világ javait és fenyegetésekkel próbálja fenntartani rogyadozó királyságát, Kína ellenben békés befektetésekkel és mindenki számára hasznot jelentő kooperációval építi új világhatalmát.
Lehet szavazni, vajon melyik stílusra és hatalomra van szüksége a Földnek és a jövőnknek.

Utóirat:
Nyugger kolléga volt olyan kedves és elküldte nekem az egyetemi beadandó dolgozatát Szíriával kapcsolatban, aminek az elolvasása részemről ugyan még nem fejeződött be, de egy rövid észrevételem van. Szerintem ezt az írást közkinccsé kellene tenni ezen a fórumon is, maximálisan megéri! Remélem az egyetemi tanárok is pozitívan fogják értékelni, nekem nagyon tetszett amit eddig olvastam, részemről már most ötös!
Remélem, hogy nem árultam el semmi nagy titkot, úgyhogy hajrá, elő a farbával Nyugger és erősítsd a Biztpol fórum színvonalát a kis remekművel!  :cheers:

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-01-27, 11:30

Javítás:
"Az új amerikai nemzetvédelmi stratégia se nem új, se nem stratégia, valójában csak kimondták azt, ami eddig is nyilvánvaló volt, csak a maximálisan félreértelmezett „polkorrekt” beszéd ezt eddig nem tette lehetővé: az USA két fő ellensége Oroszország és Kína, nem pedig a támogatott és jelentősen finanszírozott tenorizmus."
Elnézést a hibáért!
avatar
akagi

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by akagi on 2018-01-27, 13:57

Utóirat:[i]
Nyugger kolléga volt olyan kedves és elküldte nekem az egyetemi beadandó dolgozatát Szíriával kapcsolatban, aminek az elolvasása részemről ugyan még nem fejeződött be, de egy rövid észrevételem van. Szerintem ezt az írást közkinccsé kellene tenni ezen a fórumon is, maximálisan megéri! Remélem az egyetemi tanárok is pozitívan fogják értékelni, nekem nagyon tetszett amit eddig olvastam, részemről már most ötös!
Remélem, hogy nem árultam el semmi nagy titkot, úgyhogy hajrá, elő a farbával Nyugger és erősítsd a Biztpol fórum színvonalát a kis remekművel!
Monte!
Kedves fogadott lektor! Ha, vége lesz az igazi megmérettetésen, jöhet! :cheers:
Üdv néktek!
avatar
joker
Tisztes
Tisztes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by joker on 2018-01-27, 14:05

Szia Montezuma!

Mostanában sajnos ritkábban írsz, vagy csak jó munkához idő kell. A két Korea közeletése ezer helyen megfúrható, hacsak nem akarják eléggé északon és délen is, hogy szó szerint bármi áron egyesüljenek. Kérdés, hogy milyen feltételek mellett, mert a régi/új országban sem Kim sem Kína de még az oroszok sem akarnak amerikai támaszpontokat vagy katonákat látni. Ha ez nem teljesül, akkor nem is biztos, hogy csak az USA részről torpedózzák meg a dolgot. Egyelőre prábeszédet látunk, közös olimpiai csapatot valamilyen sportágban és a megnyitó előtti napon ÉK-ban hadsereg napi felvonulást. Ez még kevés ahoz, hogy dolgozni kezdjenek a közös zászlón és új himnuszon.

A szíriai török beavatkozásra meg kiváncsi lennék, sajnos egyelőre tényező ott az amerikai hadtest a terroristaképzőivel, ki is jelentették, hogy onnan ők nem mozdulnak "amíg az ISIS-t ki nem verték". Ez kb olyan, mint az aranykivitel ideiglenes felfüggesztése az USA-ból 40+ évvel ezelőtt. Amúgy nem azt mondták, hogy az ISIS-t kicsinálták, pont ők és pont egyedűl és csak az ők érdemük? Nagyon úgy néz ki, hogy beköltöztek oda, habár legálisan lehetne bombázni őket a szíreknek, csak kérdés, hogy mivel és mi lenne a válasz. Megvannak az új zsidók is, kurdoknak hívják őket. Más országából leszakított, "önálló" de mégis külföldről tolt államocska. Ismerős történet? Még békét nem hozott az ilyen.

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-01-27, 15:23

Akagi
Távol vagyok én a lektorálástól, Nyugger megtisztelt azzal, hogy elküldte, amit beadott az egyetemen anyagot és szerintem simán itt (is) a helye.

Joker

Annyi munkánk van, hogy azt sem tudom, hol fogjam meg, az időm igen kevés, ez tény. Inkább olvasom a híreket és fórumokat és amikor összegyűlik annyi gondolat a fejemben, akkor írok valami okosságot.
Koreával kapcsolatban optimista vagyok, ugyanis van két állam, akinek nem érdeke a háború de nagyon is érdeke az egyesülés, ez pedig Észak- és Dél-Korea. Ráadásul, ha komolyan elkezdenék erről a tárgyalásokat, az alapjaiban húzná ki az USA háborús tervei alól a szőnyeget, ami egyébként Kínának és az oroszoknak is jó lenne. A két Korea egyesítése az USA mellett Japánnak gond, így Tokiónak nem érdeke egy egyesült Korea, ami minden szinten komoly riválisa lenne.
Látok arra lehetőséget, hogy Észak és Dél elitje kiegyezzen Korea érdekében.
A Közel-kelet más tészta, az USA pozícióvesztése a térségben hatalmas, erre még Washington sem számított. Szíria az egész "projekt" kulcsa, ha megbukik az USA Szíriában, az átrendezi az egész térség hatalmi viszonyait - jelen idő szerint pedig pont erre van a legnagyobb esély, ezért Amerika tíz körömmel kapaszkodik a maradék indokba, hogy jelen tudjon lenni a történetben.
Ha a Közel-Keletről kiszorul az Egyesült Államok, akkor a jelenlegi globális pozíciója tarthatatlanná válik, ezért megy az erőlködés Szíria körül.
Bár Trump rendkívül magabiztos és optimista az USA jövőjével kapcsolatban, én a magam részéről nem osztanám ezt az általános derűt és igen óvatosan ígérnék és jósolnék a helyében.
avatar
joker
Tisztes
Tisztes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by joker on 2018-01-27, 15:57

Véleményem szerint Japánnak nem akkora gond a két Korea egyesülése, legalábbis nem csak rossz számára. Jelenleg meg vannak szállva, és az oka ÉK meg Kim viselkedése, legalábbis ez az ürügy, mert ellenség nélkül nincs miért csapatot odatelepíteni. Egy egyesüléssel nőne a mozgásterük, hogy az amerikaiakat kipakolják Japánból, ez már komrányigéretek formájában létezett a multban, csak épp tettek nem követték. Persze a koreaiak utálják a japánokat, és az egyesült Korea egyesülve utálná őket, de nem atomháborúig elmenő mértékig.
Szíria meg egy nagy katyvasz, elméletileg ki vannak kergetve meg lőve a kecskebaszók onnan, gyakorlatilag képzik őket ezrével és fegyverzik, az egészet meg az amerikai légierő védi, amin levegőben max az orosz fog átgázolni, mert necces lenne Szíria fölött orosz gépet lelőni.

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-01-28, 10:31

Két dolog mára:

Az orosz sajtó kezdi pedzegetni Ukrajna felosztását Oroszország és Lengyelország között:
https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/ujabb_ordogi_otlet_az_oroszoktol.655305.html
... miközben az amerikai és lengyel külügyminiszter közösen megy neki Oroszországnak és Németországnak:
https://444.hu/2018/01/27/az-amerikai-es-a-lengyel-kulugyminiszter-egyutt-szidtak-a-nemet-orosz-vezetek-tervet

A másik téma:
Az alább belinkelt videóban tökéletes magyarázat érkezik arról, hogy a geopolitika/biztonságpolitika valójában milyen drámaian összetett dolog, ahol az energetika, demográfia és az aktuális bel- és külpolitikai hatalmi harcok mind-mind összefüggnek egymással.
Úgy vélem - évtizedek óta szakmagyakorló mérnökként(!!!), ez fontos - hogy nem kell szégyenkezni amiatt, ha nem száraz diagramokat és számadatokat vetünk össze napestig, hanem azt tesszük, amit elődeink nagy koponyái is tettek: GONDOLKODUNK, méghozzá törekedve a komplexebb látásmódra.
https://www.echotv.hu/adasok/2018/01/25/hatterkep/3928

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-01-28, 10:35

Joker
Japánnak a két Korea egyesülése rossz hasonlattal élve olyan lenne, mint ami Nagy-Britanniának Németország egyesülése volt - egy sokk.
Az egyesült Korea - szinte előre garantáltan - Kína gravitációs ereje miatt kínai szövetséges lenne rövid időn belül, élesen szembeállva Japánnal.
Amíg Korea megosztott, addig Észak karanténban, Dél pedig USA protektorátusként nem jelent közvetlen fenyegetést Japán számára.
Amíg megosztott...
avatar
joker
Tisztes
Tisztes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by joker on 2018-01-28, 11:17

@Montezuma írta:Joker
Japánnak a két Korea egyesülése rossz hasonlattal élve olyan lenne, mint ami Nagy-Britanniának Németország egyesülése volt - egy sokk.
Az egyesült Korea - szinte előre garantáltan - Kína gravitációs ereje miatt kínai szövetséges lenne rövid időn belül, élesen szembeállva Japánnal.
Amíg Korea megosztott, addig Észak karanténban, Dél pedig USA protektorátusként nem jelent közvetlen fenyegetést Japán számára.
Amíg megosztott...

Azóta sem támadták meg a németek az angolokat, habár az EU és az egész gazdasági unió az euróval felért egy kisebb háború terhével. Most sem szeretik a japánokat, függetlenűl attól, hogy egyik fele Kínához húz, a másikat meg az amerikaiak szállták meg. Véleményem szerint Japánnak komoly lehetőség lenne, ha az amerikaiak eltűnnének a koreai félszigetről, mert nem kellene már "rettegni" Kim tüzijátékai miatt, és Kim miatt sem. Így náluk sem mondhatnák, hogy azért vagyunk itt, mert ÉK atomfegyvereket fejleszt és meg kell titeket védeni. Persze egyesült Korea utálná továbbra is a japánokat, de kisebb bajuk is nagyobb lenne az elkövetkező 50 évben annál, minthogy belekezdjenek egy háborúba Japán ellen. Lenne amibe nyomni a pénzt délről észak fele, oktatásba, egészségügybe, infrastruktúrába, mezőgazdaságba, könnyűiparba, szárazra szopná hamar a fejlesztési pénzes ládát minden évben. Van pár iparág északon ami életképes, abból lehetne közösen profitálni, de az összes többi terület fejlesztési pénzeket kérne és úgy lennének, min káeurópában, ha valakinek eszébe is jutna háborúzni, pénz az nem lenne rá.

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-01-28, 12:17

Szó sincs koreai-japán háborúról ebben az esetben, hanem Japán kiszorítására és gazdasági oldalról a gyengítésére menne ki a játék, amiben Kína és Korea közös oldalon állna. Japán ellen nem kell háború, a szigetország gyakorlatilag minden nyersanyagból behozatalra szorul, így szimplán egy tengeri blokád is térde kényszerítené Japánt. Arról most ne is beszéljünk, hogy a világon az egyik legjobban öregedő társadalom pont a japán, így mindenféle blokád és gazdasági fojtogatás nélkül is van illetve lesznek problémáik rövidesen.
A német újraegyesítésről meg annyit, hogy London és Párizs Gorbacsov és Bush között szaladgált és próbálták rávenni a Szovjetuniót, hogy katonai erővel akadályozza azt meg, sőt, a franciák katonai segítséget is felajánlottak a szovjeteknek ehhez 1990-ben!
avatar
joker
Tisztes
Tisztes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by joker on 2018-01-28, 13:25

A tengeri blokád az már háborút jelent, ha megléped, készülhetsz arra, hog a másik lőni fog. Az elöregedés ígyis úgyis probléma Japánban, ezen nem oszt nem szoroz a koreai egyesülés vagy nemegyesülés. A két ország meg egymás mellett is versenyképes marad, a világ legfejlettebb országai, ha ők nem maradnak piacon akkor más sem, és most is rajtuk áll, hogy hosszú távon gondolkoznak vagy minden médincsájna marad.

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-01-29, 14:00

Japán és az egyesült Korea még mindig csak másodvonalbeli hatalmak lennének Kína árnyékában, még akkor is, ha összefognának. Korea számára - már csak történelmi okokból is - Kína sokkal vonzóbb szövetséges, mint Japán, emiatt egy ilyen helyzetben Kína és Korea közösen "szorítana" Japánon egy kicsit. Az egy más kérdés, hogy Japán nyilván sebesnyúl vágtában oldalazna Moszkva irányába, hogy valamilyen módon kompenzálja a térségben Kína gigantikus befolyását.
A Bloombergen Tobin Harshaw a minap írt egy cikket, amiben van egy igen fontos félmondat: "Utat kell nyitni az előtt, hogy Peking bevonja biztonsági ernyője alá Phenjant - azaz az USA visszahúzódna a térségből -, cserébe rá kellene venni a rezsimet nukleáris arzenálja leszerelésére."
https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/vegre_egy_jo_otlet_eszak-korea_leszerelesere.655334.html
Azaz már vannak Washingtonban is olyanok, akik az USA kezelt és irányított visszavonulását pedzegetik globális szinten. Nem is kell csodálkozni az USA viselkedésén, egyelőre még próbálja fenntartani az egyébként egyre inkább fenntarthatatlan globális katonai hatalmát és fölényét, de ez egyre inkább már csak a látszat, semmint a valóság. Hiába a csillagászati katonai költségvetés (ami addig van, ameddig a hitelezők még engedik) és az egyre agresszívabb nemzetvédelmi stratégia, ez mind-mind a gyengülő Amerikát igyekszik takargatni, egyre kevesebb sikerrel.
avatar
Python

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Python on 2018-01-29, 14:41

Újra feltépődnek a sebek a német-orosz különalkuval építendő gázvezetékkel kapcsolatban. Befolyásos amerikai stratégák az utóbbi években azért lobbiztak, hogy Washington élessze újjá a TSI projektet, amely egyszerre tartja sakkban Berlint és Moszkvát. Az amerikai és a lengyel külügyminiszter Varsóban arról is megegyezett, hogy növelik az amerikai katonai jelenlétet lengyel területen.
Varsó és Washington az együttműködésükkel gyakorlatilag újjáélesztik Józef Piłsudski marsall Intermarium (TSI) nevű egykori– az első világháború utáni– kezdeményezését. Piłsudski a Németország és Szovjet-Oroszország közötti sávot szerette volna lengyel vezetéssel függetleníteni. A TSI létrehozásának egyik fő célja a német hegemónia megakadályozása volt Európában, amely egyben megakadályozza Eurázsia összefogását is a kontinentális Nyugat-Európával.
Befolyásos amerikai stratégák, úgymint George Friedman és Robert D. Kaplan az utóbbi években azért lobbiztak, hogy Washington élessze újjá a TSI projektet, amely egyszerre tartja sakkban Berlint és Moszkvát. Ebben az új projektben Varsónak és Bukarestnek is kiemelt szerep jut - nem véletlenül történtek meg az elmúlt időszakban az amerikai rakétavédelmi bázisok telepítései ebben a két országban. Az amerikai és a lengyel külügyminiszter Varsóban arról is megegyezett, hogy erősítik katonai együttműködésüket és növelik az amerikai katonai jelenlétet lengyel területen – amely jelenleg 5000 katonát jelent.
A németek torkának ugrottak az amerikaiak – mi legyen az orosz gázzal?
http://privatbankar.hu/makro/a-nemetek-torkanak-ugrottak-az-amerikaiak-mi-legyen-az-orosz-gazzal-315877


Sötét képet festett a napokban Európa jövőjéről Nick Carter, a brit szárazföldi erők vezérkari főnöke. A tábornok egész előadást szentelt az orosz fenyegetésnek, figyelmeztetve a brit közvéleményt, hogy a háború közelebb van, mint bárki gondolná. Carter a hidegháború legelkötelezettebb „héjáira” emlékeztetve ecsetelte, hogy az új helyzet egyik jellegzetessége a kiszámíthatatlanság, Moszkva fő célja a NATO bomlasztása, és kiemelt szerepet játszik az energiafegyver mellett a kenőpénz, a korrupció, a kibertámadások, az álhíreket terjesztő propaganda, valamint a katonai erővel való riogatás. Cartert jellemző módon az orosz és a nyugati katonai költségvetés és technológiai szint közötti különbségek sem zavarják. A nagyjából 600 milliárd dolláros amerikai katonai költségvetés mintegy tízszerese, a NATO európai országainak védelmi büdzséje pedig összességében négyszerese az orosznak.
Akar-e Moszkva háborút?
https://mno.hu/velemeny/akar-e-moszkva-haborut-2443476

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-01-29, 14:49

Az EU kész gyorsan és megfelelően reagálni, ha Washington korlátozásokat vezet be az európai kivitellel szemben - mondta Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság szóvivője, miután Donald Trump alig burkoltan megtorló kereskedelmi lépéseket is kilátásba helyezett az EU-val szemben, mondván, a jelenlegi helyzet "nagyon is (az EU) kárára válhat".
https://www.portfolio.hu/gazdasag/fokozodik-a-feszultseg-az-usa-es-az-eu-kozott-kuszobon-a-kereskedelmi-haboru.274971.html

Visszatérve Python által linkelt cikkre, hogy Moszkva akar-e háborút, a válasz: nem, de készen áll rá.
Az a probléma a nyugati csillagászati katonai költségvetések körül, hogy annak a pénznek a jó része nem oda megy, ahová adták. Ahhoz képest, hogy mennyit költ az USA és a NATO "védelmi" kiadásokra, igencsak olvadozik a Nyugat katonai fölénye világszerte.
Sőt, ha megnézzük a NATO-tag európai haderők valós jelenlegi állapotát, akkor könnyen kiderülhet, hogy jelen idő szerint az orosz haderő potensebb Nyugat-Európával szemben katonai értelemben (hagyományos erőkben is), mint a Szovjetunió+VSZ idején. Ez azért nem gyenge, ha belegondoltok.
avatar
Papajoe

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Papajoe on 2018-01-30, 11:44

@Montezuma írta:Az USA geopolitikai lépései szépen illeszkednek abba a folyamatba, ami előre jósolható volt, nincs itt valójában semmi meglepetés.

Az új amerikai nemzetvédelmi stratégia se nem új, se nem stratégia, valójában csak kimondták azt, ami eddig is nyilvánvaló volt, csak a maximálisan félreértelmezett „polkorrekt” beszéd ezt eddig nem tette lehetővé: az USA két fő ellensége Oroszország és az USA, nem pedig a támogatott és jelentősen finanszírozott tenorizmus. Ez persze még mindig csak féligazság, mert az USA kihagyta az Európai Uniót a képletből, sőt, voltaképpen az egész világot. Mint a bolygó fő élősködője, az USA valódi nemzetbiztonsági stratégiája akkor beszélné el a teljes igazságot, ha nyíltan fel mernék vállalni, hogy az Egyesült Államoknak valójában a két fő ellensége a saját lakossága, valamint rajtuk kívül az egész Föld nevű bolygó.
http://kitekinto.hu/2018/01/19/europan-kivul/ujra-a-rivalis-nagyhatalmak-lettek-az-usa-fo-ellensegei/?ref=hirstart

A két Korea közeledik, az északi oldalról is már kihallatszanak a koreai egyesülés irányába mutató elhallások – nem is jöhetne ez rosszabbkor az Egyesült Államoknak, aki közben gőzerővel készül (legalábbis PR szinten) az Észak-Korea elleni megelőző nukleáris csapásra, vele szinkronban pedig Japán is szoktatja a saját lakosságát egy nukleáris fegyverek bevetésével járó krízis gondolatához.
A két Korea egyesülésének két nagy geopolitikai vesztese lenne: az USA és Japán, így ezt mindenképpen el akarják húzni, amíg csak lehet.
https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/az_usa_nagyon_keszul_az_eszak-koreai_haborura.655254.html
https://444.hu/2018/01/22/tokioban-elprobaltak-mi-tortenne-ha-eszak-korea-raketat-lone-ki-rajuk
https://mno.hu/kulfold/nyakunkon-az-uj-hideghaboru-es-kelet-azsia-a-kozpontja-2442468

Törökország rendesen belesz.rt a ventilátorba a Közel-Keleten, jó eséllyel keresztülhúzzák az USA újabb próbálkozását, hogy Szíriában valahogyan még tényező maradjon. A durvuló török hangnem a minap már tenoristának bélyegezte az amerikai katonákat, illetve az USA zászló alatt vigéckedő zsoldosokat és Ergogan egyúttal világossá tette: ha kell, akkor lövetni fogja az amerikaiakat is. Nesze neked NATO és közel-keleti amerikai hegemónia. Amerika persze nagy és erős, sőt, szuperhatalom (igaz, már nem olyan nagy és erős, mint volt egykoron és már annyira nem is szuperhatalom), de a Közel-Kelet azon térségében a török haderő az úr vitán felül. Valószínűleg nem lesz – legalábbis egyelőre – török-amerikai csörte, már csak azért sem, mert a térségbeli amerikai erők elégtelenek ahhoz, hogy megmérkőzzenek a török hadsereggel élesben. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen per pillanat még elképzelhetetlen esetben a NATO széthullásával egy időben igen jelentős orosz, kínai és iráni támogatás (fegyver, pénz, hírszerzési infó és politikai segítség) érkezne Ankara részére ahhoz, hogy a térségbeli amerikai erők ellen eredményes háborút folytasson.
https://444.hu/2018/01/21/torokorszag-szombaton-masodszor-is-beszallt-a-sziriai-haboruba
http://www.globoport.hu/198912/amerika-es-franciaorszag-ellenzi-oroszorszag-tamogatja-torok-tankok-sziriaban-video/
http://nepszava.hu/cikk/1151346-amerikai-csapatokat-is-lovetne-a-torok-elnok/

Azért közben ne feledkezzünk meg a heti rettegésről sem Oroszországgal kapcsolatban, ahol Putyin bármikor átfogó háborút indíthat Kelet-Európa ellen, közben angolok ezreit fagyasztaná meg az elszabotált gázszállításokkal miközben beavatkozna továbbra is boldog-boldogtalan választási színházába.
Komolynak titulált szakemberek, agytrösztök és szervezetek készítenek heti jelentést a démoni orosz tervekről, akik miatt a Nyugat ilyen vacak helyzetbe jutott, igaz, közben a CNN azon siránkozik, hogy az átlag amerikai polgárt totál hidegen hagyja nemzeti nagyjaik oroszrettegése.
A Nyugatnak, és főleg az Egyesült Államoknak ideje lenne azon elgondolkodnia, hogy ha igaz lenne az általuk terjesztett hírek akárcsak fele, az mit is jelenten valójában. Mert ebben az esetben ki kellene jelenteni, hogy az alig 150 milliós, mellesleg lenézett Oroszország ott és úgy csinál hülyét az egész nyugati világból, ahogy csak akar. Ebben az esetben pedig tovább kellene agyalni azon is, hogy vajon a nyugat és az Egyesült Államok mekkora baklövéseket kellett hogy elkövessen ahhoz, hogy végül még a Fehér Ház WC-jében is aktív legyen a muszka-poloska.
Az igazság azonban – mint azt a legtöbben pontosan tudjuk – sajna nem erről szól. Nem azért történik a nyugati világgal az, ami, mert az oroszok vagy a kínaiak kitalált nemzetközi összeesküvése sikeres lett, hanem azért, mert a nyugati világ elitjének valós összeesküvése fulladt kudarcba, mind társadalmi, mind politikai, mind gazdasági/pénzügyi, mind katonai téren.
Az Egyesült Államok, mint egy kivénhedt ráncos díva hisztizik és siránkozik saját fényes múltján és követeli a világtól, hogy továbbra is ünnepeljék, szeressék és csodálják őt, pedig a valóság semmi egyéb, minthogy kissé megtörve és enerváltan ücsörög a saját egykori szépségének romjain. Az idő kerekét még az USA sem tudja visszaforgatni, előbb-utóbb kénytelen lesz szembenézni a számára szomorú, a világ számára talán reményt keltő helyzettel: Amerika évszázada véget ért, az egyetlen szuperhatalom tündöklése pedig a vége felé jár és ezen nem segít sem Trump, sem a ráolvasás, sem az önhipnózis.
Végső esetben – ami felé egyébként épp gőzerővel tartunk –az Egyesült Államok megpróbálhatja katonai erővel megállítani a történelem sodrását, de ebben az esetben fel kell készülnie egy globális méretű termonukleáris háborúra Oroszország és Kína ellen. Ez persze rengeteg problémát egy csapásra megoldana és megszűntetne, első helyen mindjárt magát az Amerikai Egyesült Államokat is fizikai mivoltában. Remélhetőleg ez nem következik be, elsősorban a Föld bolygó érdekében, bár az atomtudósok a Világvége Óráját fél perccel megint előbbre tolták, így már csak 2 perc maradt Éjfélig.
http://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/putyin-barmikor-haborut-indithat/1kr204n
http://privatbankar.hu/makro/bepanikoltak-a-globalizacio-urai-johet-az-eroszak-orvenye-315731

Az Egyesült Államok fedezetlen dollárral és bombázókkal terjeszti a hitet és rabolja le a világ javait és fenyegetésekkel próbálja fenntartani rogyadozó királyságát, Kína ellenben békés befektetésekkel és mindenki számára hasznot jelentő kooperációval építi új világhatalmát.
Lehet szavazni, vajon melyik stílusra és hatalomra van szüksége a Földnek és a jövőnknek.

Utóirat:
Nyugger kolléga volt olyan kedves és elküldte nekem az egyetemi beadandó dolgozatát Szíriával kapcsolatban, aminek az elolvasása részemről ugyan még nem fejeződött be, de egy rövid észrevételem van. Szerintem ezt az írást közkinccsé kellene tenni ezen a fórumon is, maximálisan megéri! Remélem az egyetemi tanárok is pozitívan fogják értékelni, nekem nagyon tetszett amit eddig olvastam, részemről már most ötös!
Remélem, hogy nem árultam el semmi nagy titkot, úgyhogy hajrá, elő a farbával Nyugger és erősítsd a Biztpol fórum színvonalát a kis remekművel!  :cheers:


Ez mind szép,és jó,de meddig húzza még az usa?
Nekem úgy tűnik,hogy simán elbohóckodhat még 10,akár 15 évig is,és sajnos nem látom a Kína-Orosz összefogást,legalábbis olyan mértékben nem,ahogy kellene.

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-01-30, 15:30

Üdv Papajoe!

Jó a kérdés, de előtte tisztázni kellene, hogy mit is jelent a „meddig húzza még” kifejezés, illetve pontosabban mire gondolunk. Ez azért fontos, mert nem mindegy, hogy az amerikai világrendről és az ebből eredő amerikai szupremáciáról vagy magáról az Amerikai Egyesült Államokról, mint országról beszélünk.

Az amerikai világrend és a jelenlegi szuperhatalmi pozíció nem fenntartható, ennek szétesése illetve leépülése előrehaladott állapotban van, aminek természetesen lesznek majd konkrét következményei az USA-ra, mint országra nézve is (sőt, már most is vannak).

Hogy magával az országgal mi lesz majd, az nagy kérdőjel, az egyben marad, de visszasüllyed az „egy nagyhatalom a többi között”-i szintre avagy megindul az unió felbomlása ez egyenlőre még nyitott könyv, majd kiderül, ugyanis sok tényezőtől függ.

Vannak, akik szerint az USA-nak vissza kell vonulnia globális szinten és a felszabaduló forrásaikat a saját belső problémáinak a rendbetételére kellene fordítania, így hosszabb távon biztosítani lehetne egy erős és vonzó nagyhatalmi állapot megőrzését - ez egyébként szerintem is a leginkább járható út lenne, egyébként Trump politikája is eredetileg ezt célozta volna meg.

Vannak, akik szerint az USA globális pozícióit nem szabad feladni, sőt, mindent el kell követni azért, hogy a felemelkedő riválisokat (EU, Kína, Oroszország) minden lehetséges eszközzel megakadályozzák abban, hogy tovább erősödjenek, illetve együttműködjenek (lásd a jelenkori amerikai neokon politikát).

Véleményem szerint ez a politika az USA, mint állam végleges tönkretételét fogja eredményezni, mert vagy világháborúba fog torkollni ez a törekvés, vagy pedig lassan de biztosan az világ összes fontos szereplőjét egy Amerika ellenes együttműködésre fogja kényszeríteni, ami viszont az USA, mint ország egyben maradását is veszélyezteti majd. Az USA erőforrásai és kapacitásai végesek, az egész világ feletti hegemóniát a kooperatív együttműködés helyett konfrontatív módszerrel nem lesz képes biztosítani, az EU gazdaságilag/pénzügyileg, Kína gazdaságilag és katonailag, az oroszok pedig katonailag megoldhatatlan feladat az USA számára, még külön-külön is. Ha ezek a hatalmi centrumok netalán összedolgoznak ebben a kérdésben, akkor az amerikai stratégia globális veresége már most előre borítékolható.

Miután az amerikai politikai elit a neokon vonalat követi és ők is látják azt, hogy ez a politika egyébként békés módon nem fogja biztosítani az amerikaiak világ feletti hegemóniáját, így félő, hogy a jelenkori stratégia a minél nagyobb regionális és globális káosz előidézésén és akár a saját szövetségesek illetve a rivális hatalmi centrumok közötti katonai konfliktusok kirobbantásán mesterkedik, amit majd az USA igyekszik a lehető legjobban megúszni, azaz ott és akkor szállna be a „buliba”, ahol majd a győzelem a minimális kockázatokkal és veszteséggel biztosított lehetne.

A kínai-orosz összefogás nem arról szól, hogy tönkreverjék az Egyesült Államokat, hanem arról, hogy szép fokozatosan, lépésről lépésre kiszorítsák a globális uralom szempontjából fontos egyes régiókból, azaz lehetőleg atomháború nélkül változtassanak a jelenlegi status quo-n.
Egy túl nyílt és erőteljes orosz-kínai szövetség (főleg egy katonai) halálra rémítené a világ többi részét, akik automatikusan az USA felé fordulnának Közép-Ázsiától kezdve a Közel-Keleten, Európán és Afrikán át igen széles körben.

A jelenlegi orosz-kínai együttműködés valódi arca pont úgy rejtett, mint például az izraeli vagy észak-koreai atomfegyverzet – mindenki sejti, hogy itt több van, mint amiről beszélnek, de senki sem lehet biztos a konkrétumokban. (A harcművészetekben ezt nevezik kasumi-nak, azaz ködnek – az ellenfelet bizonytalanságban tartani, a potenciális szövetségeseket pedig nem elijeszteni.)

Nos, remélem kimerítő választ tudtam adni a kérdésedre, a geopolitikai helyzet és viszonyrendszerek nagyon összetett dolgok, nehéz lenne röviden kifejteni bármely aspektusát is. A magánvéleményem annyi, hogy Kína és az oroszok háború nélküli kifárasztásra játszanak, mégpedig azért, mert egy háború esetén az USA legyőzni ugyan nem tudná őket, de a pusztítás mértéke túl nagy lenne, ami nem éri meg nekik.
Ha ez nem így lenne, akkor Moszkva és Peking már nekiment volna az Egyesült Államoknak és bruttó két óra alatt lezavarták volna az utolsó világháborút.

    Pontos idő: 2018-11-22, 12:10