[BIZTPOL] A nagy sakktábla - Page 32

Biztonság politikai fórum

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Share
avatar
Python

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Python on 2017-12-07, 00:07

A New York Times hétvégén megszellőztetett értesülései szerint pont a vezető szunnita hatalom, Szaúd-Arábia nemrég még erősebbé vált erős embere, Mohamed bin Szalman trónörökös gőzerővel dolgozik egy Izrael és az Egyesült Államok részvételével megvalósuló Irán-ellenes tengely létrehozásán.
Ennek első lépése a palesztin kérdés megoldása lenne, méghozzá egy olyan rendezési terv elfogadtatásával, ami eddig még soha nem látott engedékenységet tanúsítana az izraeli prioritásokkal szemben. A Palesztin Hatóságnak Mohamed herceg - előbb Jared Kushnerrel megtárgyalt, majd Mahmúd Abbásszal egy novemberi rijádi rapporton ismertetett - terve alapján lényegében el kellene fogadnia a kész tényeket, azaz azt, hogy egy szétszabdalt területen, korlátozott jogkörökkel kell kormányoznia. A legtöbb ciszjordániai zsidó telep megmaradhatna, még azok is, melyeket a nemzetközi közvélemény – köztük persze a szaúdiak is – illegálisnak tartanak. A palesztinoknak le kéne mondaniuk Kelet-Jeruzsálemről is, helyette Jeruzsálem egyik fallal leválasztott elővárosa, Abu Disz lenne a kormányzati székhely.
A terv létét hivatalosan minden fél cáfolta, de informálisan nagyon sok helyről megerősítették. A hírek arról szólnak, hogy Mohamed bin Szalman azért akarja gyorsan és az Egyesült Államoknak és Izraelnek tetsző módon letudni a palesztin kérdést, hogy ezzel szerezzen lendületet az Irán elleni határozott fellépésnek. Ugyanis mindhárom hatalom - bár más-más okból - a síita teokráciát tartja a legfőbb regionális fenyegetésnek, csakhogy eddig erőfeszítéseiket nem hangolták össze; Rijád ezen akar változtatni, akár azon az áron is, hogy lényegében ejti a muszlim országok számára eddig prioritással bíró palesztin ügyet.
http://index.hu/kulfold/2017/12/06/jeruzsalem_amerikai_nagykovetseg_koltozes_izrael_fovaros/

Vendég
Vendég

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Vendég on 2017-12-07, 10:14

Mit fog erre Iràn lépni?
avatar
vcsaba81

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by vcsaba81 on 2017-12-07, 10:47

Erre én is kiváncsi vagyok, hogy mit lép Irán, és arra is, hogy a többi arab állam és más arab szervezetek(lsd. terror szervezetek), mit fognak lépni Jeruzsalem elismerésére?

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-12-08, 15:48

Hali Mindenkinek!

Relatíve sűrű héten vagyunk túl, zajlik szépen mindenhol a bilikavargatás, ezzel kapcsolatban osztanék meg néhány gondolatot.

Trump ellen ezerrel folyik a hadjárat otthon, az ellenfelei minden követ igyekeznek megmozdítani, hogy Trump elmozdítható legyen. Érdekes kérdés az, hogy Trump esetleges megbuktatása valójában milyen irányba terelné az amúgy sem túl nyugodt amerikai társadalmat, egyáltalán nem biztos, hogy a jelenlegi politikai klímában jót tenne az Egyesült Államoknak egy kormányválság.

Trump közben igen merész lépésre szánta el magát és – ahogy azt mindenki már jól tudja – megtette a nagy bejelentést Jeruzsálemről, amivel igen rendesen belenyúlt a darázsfészekbe. A helyzet az, hogy ezt a kérdést így vagy úgy, de szintén rendezni kell, a végtelenségig nem fenntartható sem a közel-keleti helyzet, sem az Izraelt körülvevő állapot.

Trump bejelentése véleményem szerint távolról sem volt sem ostoba, sem stratégiailag átgondolatlan lépés, mert ennek ugyanis sokkal több következménye lehet, mint amit a sajtó elsőre szuggerálni igyekezett a nyájas olvasótábor felé.

1. Trump bejelentése egyik oldalról felhergelte a milliárdos lélekszámú muszlim világ döntő részét, méghozzá felekezettől függetlenül, azaz ebből a szempontból tök mindegy, hogy a siíta vagy a szunnita közösségekről beszélünk. Ez mindenképpen egy oldalra sorolja azokat az iszlamista erőket is, akik egyébként soha a büdös életbe szóba sem állnának egymással.

2. Ennek egyenes következménye az, hogy az Izraellel kiegyensúlyozottabb, netán szövetségesi kapcsolatokat ápoló arab kormányok belpolitikai helyzetét is meggyengítette, első helyen mindjárt Szaúd-Arábiáét. Abba most ne menjünk bele, hogy az USA szövetségesnek számító Rijád utóbbi időben tapasztalható kétkulacsos játéka Moszkvával mennyire bőszítette fel Washington urait, de az biztos, hogy semmiképpen sem hagyta őket hidegen a dolog.

3. Második következmény, hogy jelentős muníciót adott az Izrael-ellenes szervezeteknek és politikai erőknek ahhoz, hogy a muzulmán társadalmak általános elégedetlenségét meglovagolva a szélsőségesebb nézeteket hirdető politikai formációk bázisa tovább erősödjön, ezzel pedig nehezebb helyzetbe hozta nemcsak az adott muzulmán kormányokat, de magát Izraelt is.
Igaz, ezzel megerősítette Benjamin Netanyahut a pozíciójában, hiszen Netanyahu egyik oldalról otthon elmondhatja, hogy lám-lám, az USA nyíltan Izrael mellé állt a „nagy történelmi igazságszolgáltatásban”, ugyanakkor mindenki láthatja, hogy Izrael helyzete sokkal veszélyesebbé vált, hiszen most már Egyiptomtól kezdve Iránon át egészen Törökországig állami szinten szólalnak fel eme „igazságos döntés” ellen, ezzel is hátrányosabb helyzetbe hozva Izraelt.

4. Harmadik következménye a dolognak az, hogy a saját európai szövetségesi rendszerén belül újabb feszültségeket generált, hiszen jónéhány nyugat-európai államnak igen komoly érdekeltségei és kapcsolatrendszere áll fent muzulmán államokkal, akik emiatt eleve kénytelenek elutasítani az amerikai szkenáriót. A kénytelen elutasítás miatt viszont óhatatlanul erősödhet Nyugat-Európa és Izrael között az ellentét, hiszen ebben a kérdésben két teljesen ellentétes oldalra kerülnek államok.
Negyedik következménye a lépésnek pedig a már most is jelentős lélekszámú nyugat-európai muzulmán közösségek felesleges hergelése, aminek előbb-utóbb a befogadó állam fogja a kárát látni.

Trump bejelentése felbolygatta a Közel-Kelet és Nyugat-Európa társadalmait és politikai viszonyrendszereit.

Nagyjából ezzel egy időben az EU vezető hatalmának külügyminisztere már nyíltan beszélt arról, hogy az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak távolról sem biztos a közös jövője, legalábbis az eddigi felállás véget ért, ami előre vetíti a német-francia tandem további hatalmi emelkedését az EU irányításában. Sigmar Gabriel kijelentése igen erős megnyilvánulása a felszín alatt már egy ideje folyamatban lévő transzatlanti repedés további nyílásának, aminek a végső következménye a szakadás lehet.
„Nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok már nem része a globális közösségnek, hanem egy olyan versenybe szállt be, ahol az országok, a nem állami szereplők és a vállalatok küzdenek a gazdasági előnyök megszerzéséért.” – Sigmar Gabriel.
Amiről a német külügyminiszter beszél, az már súrolja az összeesküvés-elméletek alaptéziseit, miszerint magánszemélyek, magáncégek és szűk létszámú kartellek küzdenek nemcsak a gazdasági előnyökért, hanem az ebből egyenesen következő politikai befolyásért és végső soron az irányításért globális szinten.

Ebbe a folyamatba szépen illeszkedik Putyin friss megnyilvánulása, amelyben ismét felvetette, hogy Moszkva betartaná továbbra is az INF szerződés előírásait, ami látszólag békülékeny hangnem Washington felé, de valójában csak egy „pajszer” a nyugati világ hatalmai között meglévő repedés további tágításához.
Trump Jeruzsálemmel kapcsolatos lépése ugyanakkor – egyenlőre, még csak kimondatlanul a felszín alatt – újabb kaput nyit a Krím kérdésében is. Ha az USA elismeri Izrael fennhatóságát a katonai erővel megszállt Kelet-Jeruzsálem felett, akkor ennyi erővel ugyanezt megtehetné a Krímmel kapcsolatban is. Nyilván ezt Washington nem fogja megtenni, hiszen akkor lőttek Európa és Oroszország egymással történő szembefordításának, ellenben komoly muníciót adott az EU kezébe arra az esetre, ha az USA és Európa kapcsolata akár komolyabb válságba süllyed.

Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból mindenesetre előre vetíti az EU-n belüli angolszász vonulat jelentős gyengülését, ami semmiképpen sem hátráltatja Európa és az Egyesült Államok már középtávon bekövetkező esetleges szembefordulását.

Az Egyesült Államok már választott és teljesen nyilvánvaló, hogy a globális hatalmának hanyatlását semmiképpen sem békés belenyugvással akarja fogadni, hanem előkészíti a terepet egy globális káosz kialakításához, bőségesen elég, ha csak a Távol-Keleten Észak-Koreára fogott feszültségnövelésre, a Közel-Keleten a Jeruzsálem-kártyalap kijátszására vagy Európában a mesterségesen fenntartott és folyamatosan gerjesztett nyugati-orosz katonai/gazdasági/politikai szembenállásra gondolunk.
Az egy más kérdés, hogy az Egyesült Államok katonai ereje elégtelen ahhoz, hogy a világ felett valódi kontrollt és ellenvetés nélküli hatalmat gyakoroljon, emiatt égetően szükségessé vált az, hogy egyes régiókban segítsen háborús szintre emelni a meglévő feszültségeket, így teremtve olyan stratégiai helyzetet, ahol eltérő régiókban de egy időben indulhatnak fegyveres konfliktusok vagy a meglévő konfliktusok intenzitása növekedhet.

Bármilyen faramuci is a helyzet, mostanra tisztán látható, hogy az Egyesült Államok az élére állt annak a folyamatnak, ami végül elvezet a jelenlegi gyakorlatban működő amerikai világhatalom és világrend lebontásához.

Ajánlott friss cikkek:
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/megprobaljak_eltavolitani_a_hatalombol_trumpot.652557.html
https://24.hu/kulfold/2017/12/06/tillerson-nem-rendezodnek-a-nato-es-oroszorszag-kapcsolatai/
http://hvg.hu/vilag/20171206_Reakciok_Trump_bejelentesere_megnyitotta_a_pokol_kapujat#rss
https://www.hirado.hu/kulfold/kulpolitika/cikk/2017/12/06/porosenko-moszkva-all-szaakasvili-tamogatoi-mogott/
http://kitekinto.hu/2017/12/06/europan-kivul/putyin-katonai-strategiaja-atgondoltabb-mint-elodjeie/?ref=hirstart
https://www.hirado.hu/kulfold/kulpolitika/cikk/2017/12/07/amerika-visszavonulasa-utan-eu-s/
https://vs.hu/kozelet/osszes/leszerelesrol-targyalna-moszkva-az-usa-val-1208
http://inforadio.hu/kulfold/2017/12/08/trump_haduzenetet_kuldott_egymilliard_embernek/
http://privatbankar.hu/makro/eletveszelyes-jatszma-kezdodott-elszabadul-az-antiszemitizmus-putyin-orszagaban-314752

Utóirat:
Az ünnepek előtt be kívánom fejezni Todd könyvének a rövid ismertetését, majd valamikor a jövő évben tervezem Brzezinski utolsó könyvének hasonló ismertetését, természetesen csak akkor, ha van rá igény.
Necces dolog egy könyv szkennelt változatának a feltöltése egy fórumra, hiszen szerzői/sokszorosítási jogokat sérthet, de nem zárkózom el attól, hogy Emmanuel Todd könyvét szkennelt formában valahogy közkinccsé tegyem – erre viszont konkrét felhatalmazás/hallgatólagos beleegyezés szükséges a fórum tulajdonosaitól, addig semmiképpen se tennék ilyet.
 
avatar
MuldR

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by MuldR on 2017-12-08, 23:08

Fölteszed valami felhőbe (gdrive, onedrive, dropbox, mega, mediafire) és egy spoiler alá bedobod a linket. Így nem találják meg a kereső botok. Esetleg egy passwordözott zipbe is bepakolhatod. Akkor pláne nem lesz baj.

Vendég
Vendég

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Vendég on 2017-12-09, 11:48

@MuldR írta:Fölteszed valami felhőbe (gdrive, onedrive, dropbox, mega, mediafire) és egy spoiler alá bedobod a linket. Így nem találják meg a kereső botok. Esetleg egy passwordözott zipbe is bepakolhatod. Akkor pláne nem lesz baj.
Anyanyelvünk szépsége...Smile
avatar
Admin
Admin
Admin

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Admin on 2017-12-09, 17:35

@Montezuma írta:Utóirat:
Az ünnepek előtt be kívánom fejezni Todd könyvének a rövid ismertetését, majd valamikor a jövő évben tervezem Brzezinski utolsó könyvének hasonló ismertetését, természetesen csak akkor, ha van rá igény.
Necces dolog egy könyv szkennelt változatának a feltöltése egy fórumra, hiszen szerzői/sokszorosítási jogokat sérthet, de nem zárkózom el attól, hogy Emmanuel Todd könyvét szkennelt formában valahogy közkinccsé tegyem – erre viszont konkrét felhatalmazás/hallgatólagos beleegyezés szükséges a fórum tulajdonosaitól, addig semmiképpen se tennék ilyet.
 

Küldtem üzenetet a felvetéssel kapcsolatban, ellenvetés nincs, technikai részleteket privátban egyeztetjük.

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-12-09, 18:17

Üdv Admin!
Megkaptam, rendben!

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-12-09, 18:47

Alig telt el két nap és Tillerson máris értelmező szótárat ad Trump Jeruzsálemet érintő szavaihoz. A palesztin elnök közben nem lett sokkal kíváncsibb az amerikai alelnökre emiatt nem is fogadja, de Trump javára szóljon, hogy legalább sikerült Erdogant és Macront közös oldalra terelnie - a dolog egyetlen szépséghibája, hogy ez az oldal pont szemben áll Washingtonnal.
Azért Erdogan, biztos ami biztos, telefonon egyeztet a Vatikánnal, Oroszországgal, Németországgal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal és Spanyolországgal is Washington legújabb lépésével kapcsolatban.

Őszintén szólva ha eddig nem lettem volna egy kicsit sem konteóhívőszimpatizáns, akkor mostanában mindenképpen azzá válnék, ha másért nem, két dologért biztosan:
1. Jelenleg ezen a bolygón Magyarország kivételével mindent Putyin intéz a háttérből (nálunk sajna csak egy Sorosra futotta, de hát aki a kicsit nem becsüli, ugye…)
2. A jelenlegi amerikai elnöki adminisztráció minden létező stratégiai baklövést elkövet ahhoz, hogy az USA befolyása, hitele, hírneve és hatalma a lehető leggyorsabban erodálódjon globális szinten

Ezt a két dolgot figyelembe véve – és kizárva a mindenhol mindenki egyszerre hülyült meg effektust – kénytelen vagyok valamiféle kitervelt háttér sz.rkavarást feltételezni, mert egyik oldalról a nyugati mainstream nemcsak a tíz ujjával, de mostanra a tíz lábujjával is mindenben Putyinra és Oroszországra mutogat, ugyanakkor az amerikai választópolgárok és az amerikai elektorok egy olyan személyt ültettek az elnöki székbe, aki módszeresen és menetrendszerűen veri szét mindazt, amit az elődjei sok-sok munkával, hazugsággal, rablással és hódítással nagy nehezen végre összeharácsoltak.
Ennyi véletlen egybeesést nehéz elhinni, ha viszont ezek tényleg csak véletlenek, akkor maga az Univerzum és Isten az, aki összeesküdött a jelenlegi világrend ellen.


Az már szinte üde színfolt, hogy végre valahára most már aztán tuti biztosan megvan a maláj utasszállító lelövetésének igazi felelőse, aki nem más, mint az orosz hadsereg egyik vezérezredese személyesen. Azt azért nem mondanám, hogy a friss nyugati leleplező hír óriási meglepetést okozott, de ahogy látom és olvasom a 444! fix kommentelők kemény magját már ott is kissé kezd fásulttá válni a nagyérdemű ezekre a sztorikra.

Végezetül nem múlhat el hét Kim Király és Észak-Korea nélkül, mostanra úgy fest, hogy megtalálták azt a teljesen biztonságos szupertitkos csúcskategóriás amerikai fegyverzetet, amelyet ha bevetnek, akkor aztán Észak-Korea már semmiféle rakétát sem tud majd kilőni, hiszen a CHAMP-rendszr, mint valami kétszersültet elintéz minden elektronikai és elektromos kütyüt a mikrohullámú sugárzásával.
A dolog azért messze nem annyira új, egykoron megemlékeztem arról, hogy a hidegháború idején a szovjetek igen komoly kísérleteket folytattak az űrfegyverkezés berkein belül az ún. MASER-rendszerekkel, amelyek a lézerhez hasonlóan nagy intenzitású mikrohullám sugárzással oldotta volna meg akkoriban az ellenséges műholdak további garanciális problémáit - igaz, ennek a hőskora valahol az 1970-es évek vége, 80-as évek eleje volt, de azóta igen nagy a csönd a témában, így friss infók nincsenek.
CHAMP-rendszer ide vagy oda, a magam részéről erősen kétlem, hogy néhány drón és az általuk szállított nagy hatékonyságú mikrohullám generátorok képesek lennének Észak-Korea rakéta és tüzérségi rendszereinek megsütésére úgy, hogy közben a derék észak-koreai szamurájok csak szájtátva lesnék Trump mikulás meglepi csomagját és minimum néhány petárdát sikeresen ne durrantanának el közben a buli hevében.

Ajánlott mainstream cikkek:
https://hirtv.hu/hirtvkulfold/kulugyminisztere-finomitott-trump-szavain-2432790
https://444.hu/2017/12/09/az-orosz-hadsereg-vezerezredeset-azonositottak-a-malaj-gep-lelovesenek-egyik-kulcsfigurajakent
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/erdogan_bepoccent_a_papat_merkelt_es_putyint_is_felhivja.652592.html
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/alairtak_eszak-korea_halalos_iteletet.652697.html
http://kitekinto.hu/2017/12/09/europan-kivul/nem-fogadja-mike-pence-t-a-palesztin-elnok/?ref=hirstart
http://hvg.hu/vilag/20171209_Trump_meg_a_francia_es_a_torok_elnokot_is_osszehozta#rss
avatar
vcsaba81

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by vcsaba81 on 2017-12-14, 10:29

http://orientalista.hu/blog-post/erdogan-elegedetlen-az-arab-allamokkal-jeruzsalem-kerdeseben/
Van benne igazság, 1 hét telt el a nagy bejelentés óta és az arab világ vezetői élükön a SzA-val lesz*rják a palesztinokat. Egyedül Töröko. és Irán az akik érdemben segítenének a paleszinoknak. Halkan jegyzem meg, ha Putyin ismerte volna el először jeruzsalemet mint izrael fővárosa, akkor mostanra már égne az összes orosz nagykövetség a közel-keleten.

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2017-12-14, 12:24

A kedélyeket csillapítani kell, mert ha eldurvul a közel-keleti helyzet, az végső soron olyan háborúba torkollhat - most mindenféle hosszadalmas levezetést mellőzve -, ahol Európa áll az egyik oldalon és a muzulmán világ a másikon, de hogy érthetőbb legyek: Európa és a Közel-Kelet államai és népei szenvednék meg a legjavát.
Nagy eséllyel az USA, Kína és Oroszország csak érintőlegesen kapna sebeket, de a végén ők járnának a legjobban a buliból.
Tudomásul kell venni - tetszik, nem tetszik - hogy Európának már csak földrajzi és kulturális értelemben is két nagy partnere van, akikkel együtt kell működni, nem pedig háborúzni: az egyik Oroszország és a keleti szláv népek, a másik Észak-Afrika és a Közel-Kelet muzulmán államai.
A korrekt együttműködés mindenféle háborúskodás és egymás cumiztatása nélkül csak emelné és erősítené Európát, míg a feleslegesen szított viszály nem csak kikezdi, de akár totálisan tönkre is vághatja a kontinensünket.
Baromi boldog lennék, ha Európa lakói és kormányai végre Európa érdekeit kezdenék képviselni, első helyen Brüsszel bürokratáira gondolok és végre lenne elég bátorság és mersz ahhoz, hogy az USA-t páros lábbal ebrudalnák ki a kontinensről, ezzel együtt pedig Oroszországgal védelmi-együttműködési szövetséget kötnének és a muszlim világgal megtörténne egy olyan kiegyezés, ami mindkét félnek megfelel.
Ez Európa egyetlen reális és pozitív jövőképe, ellenkező esetben a volt gyarmatból avanzsált világhatalom ledaráltatja Európát a muzulmánokkal és az oroszokkal, pláne, ha Európa lesz olyan hülye és felül a tengeren túli hamis szirénhangoknak.
avatar
Python

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Python on 2017-12-21, 11:40

Az új amerikai Nemzetbiztonsági Stratégia egy anarchikus nemzetközi arénát jelenít meg, ahol minden szuverén állam a fegyveres erejére kell, hogy támaszkodjon a saját biztonsága érdekében (akkor mi mit csinálunk a saját operett-honvédségünkkel?). A stratégiában az EU egy lábjegyzetté silányul és a klímaváltozást, mint kifejezést is száműzték. Az anyag egy új, hibrid háborús korszakot jelenít meg Washington és Peking viszonyában, amely a háborús küszöb alatt folyamatos küzdelmet vetít előre.
http://privatbankar.hu/makro/anarchiat-josol-az-amerikai-nemzetbiztonsagi-strategia-mire-eleg-a-magyar-hadero-315050

Eredetiben:
https://www.whitehouse.gov/articles/new-national-security-strategy-new-era/
avatar
Python

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Python on 2017-12-25, 13:58

Több újabb gazdasági szankciót vezethet be az Egyesült Államok hamarosan Oroszországgal szemben. A Sberbank vezérigazgatója, Herman Gref óva int a nagyon keményen pénzügyi fellépésektől, mert annak súlyos következményei lehetnek.
Putyin bizalmasa: A hidegháború gyerekjáték ahhoz képest, ami jöhet
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/putyin_bizalmasa_a_hideghaboru_gyerekjatek_ahhoz_kepest_ami_most_johet.653674.html
avatar
Python

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Python on 2017-12-25, 16:23

Tengeri telekommunikációs kábelmizéria:
http://www.hisutton.com/Undersea_Cables.html

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-01-01, 00:53

Hszi Csin-ping kínai elnök ma kijelentette: készen áll Vlagyimir Putyin orosz elnökkel megerősíteni országuk politikai, stratégiai és minden más kapcsolatát.
http://lovasistvan.hu/2017/12/31/kina-szelesebb-egyuttmukodest-iger-oroszorszaggal/
A Nagy Öregek annak idején (A Hidegháború alatt!) egyöntetűen jelezték: a világ akkor érkezik el egy új világháború kapujába, amikor majd Kína és az oroszok szövetségre lépnek. A kínai-orosz katonai szövetség 2018. realitásává válhat!

Manly elmondta a Russia Todaynek, hogy az egész amerikai aranykészlet ügye átláthatatlan. Soha, semmilyen külső szakértő nem auditálta. Senkit nem engednek be a boltozatos pincékbe, hogy megnézhesse vagy megszámolja az ott tárolt aranyrudakat.
Nem csak attól tartanak, kiderül, sokkal kevesebb arany van ott, mint állítják, de attól is, hogy az amerikai arany rossz minőségű. És az aranyrudak többsége nem felel meg az ipar „Good Delivery” aranyrúd szabványnak.
Vagyis más központi banknak nem lehetne eladni őket.

http://lovasistvan.hu/2017/12/31/na-miert-nem-engedi-az-usa-hogy-barki-is-ellenorizze-aranytartalekait/
Valami nagy baj lehet az amerikai aranytartalékokkal.

Az egész Földre kiterjedő vészriadót fújt újévi beszédében vasárnap ENSZ-főtitkár a világszerte jelentkező konfliktusok és egyéb veszélyek miatt.
http://hvg.hu/vilag/20171231_ensz_fotitkar_a_hideghaboru_ota_nem_volt_olyan_nagy_az_atomveszely_mint_iden#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg

https://www.davidwolfe.com/intelligence-insider-date-world-war-3/
Világháborús figyelmeztetés 12 héten belülre - egy belső infó szerint nagyjából március 20. körülre teszik az amerikai szakértők az USA ellen is bevethető észak-koreai atomfegyver hadrendbe állítását, amit a háborús héják már nem akarnak megvárni.
(A magam részéről továbbra sem hiszek abban, hogy az USA neki mer menni Észak-Koreának, mivel hatalmas a kockázat egy komoly eszkalációra. Ha mégis a háború kirobbantása mellett döntenek Washingtonban, akkor az annyit jelent, hogy az USA készen áll a katonai összeütközésre Kínával és Oroszországgal - legalábbis a neokon háborús héják szerint.)

Paul Craig Roberts is legújabb írásában ismét a neokon elmebaj miatt kirobbanó világháborúra figyelmeztet mindenkit:

Paul Craig Roberts professzor, Reagan elnök egykori pénzügyi államtitkára azzal kezdi „jövőbe néző” cikkét, hogy az újév tele van gazdasági, politikai és háborús fenyegetésekkel.
Ezeket felsorolja.
Amikor rátér a politikai kilátásokra, leszögezi, a nyugati világ egész politikája megtévesztéssé és csalássá degradálódott. Egyetlen kormány se szolgálja a közérdeket. Néhány kelet-európai ország kivételével az európai kormányok szembemenve az emberek akaratával hatalmas számban fogadtak be Washington háborúinak menekült és álmenekült termékeit.
Ráadásul az európai kormányok tovább veszélyeztetik polgáraikat azzal, hogy támogatják Washington Oroszország elleni növekvő agresszióját.
A demokratikus politika általános csődje közvetlenül vezet háborúhoz
.

http://lovasistvan.hu/2017/12/31/mennyi-halal-es-pusztitas-var-rank-2018-ban/

Ideje lenne komolyan venni a figyelmeztetéseket, a jelenleg hadrendben álló nukleáris csapásmérő eszközök bevetéséhez alig pár ezer ember szükséges csak és piszok gyorsan, pár óra alatt lezavarható a nagyhatalmak közötti csapásváltás - az emberiség egészen egyszerűen nincs tisztában azzal, hogy cirka 60 perc alatt eltörölhető a jelenlegi teljes emberi civilizáció a parancs kiadásától számítva. Mivel el elfogadhatatlan a számukra, emiatt elkönyvelik "lehetetlen" opciónak és úgy tesznek, mintha ez soha nem következhetne be. Nehogy a jóléti társadalmak maximális belesz@rása dolgozzon a háborús héják keze alá, akik mindenféle társadalmi ellenállás nélkül az orruknál fogva végigvezetik az emberiséget az utolsó nagy projekten. Ha őszinte akarok lenni, akkor pont ezt látom lépten-nyomon, nemhogy ellenállás nincs, de a sok idióta egyenesen ünnepli a saját kivégzésének az előkészületeit. Olyan ez pont, mint a willkommenskultur - rémisztő folyamatok, de senkit sem zavar.
avatar
vcsaba81

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by vcsaba81 on 2018-01-02, 20:27

Alakul a helyzet a Közel-keleten, Iránban napok óta "több százezres(euronews szerint, szerintem max. ezres) tömeg követeli a kormány és az ajatollah távozását. Izrael meg akara öletni Szulejmáni tábornokot. Kiváncsi leszek, hogy ezek az esemény át fog-e terjedni Sz-A-ra?
Trump meg most beleszállt Pakisztánba, hogy támogatják a tálibokat és pénz megvonással fenyegetnek. Itt max új útvonalat kereshetnek az utánpótlásnak az amik.
avatar
Zolkas

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Zolkas on 2018-01-02, 20:37

hmm alapvetően növelték a nyomást az Iráni zendülésekkel, ott van Jemen is, új sebességre kapcsoltak a nagy vízen túl a fiúk, szerintem az oroszok nem véletlen vonultak vissza Szíriából, ok maradtak is.
Nem vagyok optimista, ha az Ukrán balhé is begyorsul, az nem fog sok jót ígérni.
Ezek meg örültek odaát?
avatar
kiskutya

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by kiskutya on 2018-01-03, 08:18


Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-01-03, 18:53

http://www.globoport.hu/198356/tiszta-ovoda-nekem-nagyobb-bombam-van/

Egyetértek. Az USA kormányzata lesüllyedt Észak-Korea szintjére avagy Phenjan emelkedett washingtoni magasságokba - a végeredmény ugyanaz. Íme, amikor egymásnak kiabál az óceán két partjáról a világ legnagyobb lúzere és a világ legkisebb szuperhatalma.
Na vajon melyik melyik? Evil or Very Mad

Vendég
Vendég

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Vendég on 2018-01-03, 19:39

@kiskutya írta:

Biztos helyen lakunk Smile)
avatar
akagi

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by akagi on 2018-01-03, 21:46

@Montezuma írta:http://www.globoport.hu/198356/tiszta-ovoda-nekem-nagyobb-bombam-van/

Egyetértek. Az USA kormányzata lesüllyedt Észak-Korea szintjére avagy Phenjan emelkedett washingtoni magasságokba - a végeredmény ugyanaz. Íme, amikor egymásnak kiabál az óceán két partjáról a világ legnagyobb lúzere és a világ legkisebb szuperhatalma.
Na vajon melyik melyik? Evil or Very Mad
Volt egy vezetőnk, akinél ez a mentalitás nem jött be...
Lehet, hogy neki bejön? Cool Mad Mad

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-01-05, 12:46

Lássuk 2018. év elejének a cikkeit némi megjegyzéssel – továbbra is szigorúan csak a mainstream hírekből szemezgetünk, nehogy bárki is konteó terjesztéssel vádolja a BIZTPOL fórumot.

1. Pár napja a mainstream média még „ünnepelte” azt, hogy az USA és Törökország között a mosolyszünet véget ért – nos, ennél nagyobb baklövést sem követhettek volna el, erről ugyanis szó sincs. Ankara önálló útra lépett, a hidegháború idején megszokott amerikai-török együttműködésnek vége, aminek rövidesen a NATO-t is közvetlenül érintő következményei lesznek.

Törökország számára a Nyugat elvesztette stratégiai jelentőségét és az ország inkább egy önálló regionális hatalmi pozíció kiépítésébe fogott.

http://privatbankar.hu/makro/erdogan-meresz-huzasa-ettol-meg-a-szaudiak-is-kiakadtak-315300

„…Washington ne próbáljon meg igazságra oktatni, különben az "világégéshez" vezet”
– Erdogan.
„Erdogan egyúttal figyelmeztetett: így Törökország és az Egyesült Államok közötti kétoldalú jogi megállapodások érvényüket vesztik.
A török államfő már a per előtt kijelentette, hogy az egész ügy nem más, mint "összeesküvés", amelynek célja, hogy "ártson Törökországnak", amely egyik stratégiai partnere az Egyesült Államoknak. A török külügyminisztérium csütörtöki közleményében azt írta, hogy a New York-i eljárás "hamis, valamint politikai visszaélésre alkalmas" bizonyítékokra alapult, továbbá "példátlan módon" avatkozott be Törökország belügyeibe.”

http://www.atv.hu/kulfold/20180105-erdogan-vilagegesrol-beszelt-es-figyelmeztette-amerikat2. Észak-Korea Fura Ura igen jól taktikázik és ennek egyik következménye a második világháború óta jegelt japán újra fegyverkezés beindítása. Mondanom sem kell, ennek Dél-Korea, Kína, Tajvan és Oroszország rendkívüli módon örülni fog és ők is rátesznek még egy lapáttal a történetre. Észak-Korea vezetése egyik oldalról napi szinten csinál viccet az Egyesült Államokból (ehhez persze kell a washingtoni kormányzat segítsége is) és egyszerre ad okot az USA térségbeli fegyverkezése mellett a többi rivális fegyverkezésére is, ami viszont kontraproduktív folyamattá válhat a dél-kelet ázsiai térségben még meglévő amerikai szövetségesi rendszerre nézve. Mindezek tetejébe Dél-Korea saját akcióba kezdett és megindult a két Korea közötti párbeszéd, ami majd remek alapot kínál Washingtonnak arra, hogy szép lassan kihátráljon abból a háborús retorikájából, aminek amúgy is képtelen lenne megfelelni.

A kormányfő újra kijelentette, hogy az észak-koreai rakéta- és atomprogram a legnagyobb nemzetbiztonsági fenyegetés a második világháború óta. Abe megígérte, hogy az ország védelme érdekében folytatja a hadsereg felépítését.
https://24.hu/kulfold/2018/01/04/japan-az-eszak-koreai-raketaprogram-a-legnagyobb-fenyegetes-a-masodik-vilaghaboru-ota/

Észak-Korea elfogadta azt a dél-koreai javaslatot, hogy a két ország január 9-én Panmindzsonban magas szintű egyeztetéseket kezdjen a kétoldalú tárgyalások újraindítása jegyében - jelentette be pénteken a két Korea egyesítésének ügyeivel foglalkozó szöuli minisztérium.
http://inforadio.hu/kulfold/2018/01/05/osszeul_eszak-_es_del-korea_-_ujabb_reszletek/

Nem tartja meg az Egyesült Államok és Dél-Korea a februári phjongcshangi téli olimpia idejére tervezett, szokásos évi közös hadgyakorlatát – erről egyezett meg csütörtökön telefonon az amerikai és a dél-koreai elnök.
http://kitekinto.hu/2018/01/04/europan-kivul/elmarad-az-amerikai-del-koreai-hadgyakorlat/

Egyre élesebben két oldalról közelíti meg Dél-Korea és az USA az észak-koreai rezsim helyzetét.
http://privatbankar.hu/makro/taktikazik-az-orult-diktator-veszelyben-amerika-egyik-legfontosabb-szovetsege-3153063. Oroszország idén is minden héten háromszor összeomlik és visszaszorul a geopolitikai térfélen. Legalábbis a nyugati mainstream ezt a képet igyekszik elhitetni az egyre csökkenő számú híveivel, de erre igen csekély az esély. Oroszország megduplázza a Kínába szállított kőolaj mennyiségét a „nem létező” ( Laughing ) orosz-kínai vezetékeken, miközben emelik a kivitelre szánt kőolaj vámját is. Az már csak hab a tortán, hogy a karácsonyi ünnepek alatt Nagy-Britannia az agyonszankciózott Oroszországhoz volt kénytelen fordulni LNG szállítás ügyében, hogy legyen fűtés Anglia középső részein, mivel a saját infrastruktúrájuk egyszerűen felmondta a szolgálatot.
Apró kitérő a szíriai orosz reptér és harci gépek elleni „hatalmas csapásról”: szimpla fake news. Egyetlen harci gépük sem semmisült meg, úgy fest, hogy kissé korai volt az öröm a témában.
Közben, mint kiderült akadt egy agyonhallgatott hír a The Wall Street Journal hasábjain: Franciaország keleti nyitásra készül, Pekingbe az út Moszkván keresztül vezet.

Évi 15 millióról 30 millió tonnára emelkedik az orosz olajkivitel Kínába, miután új olajvezetéket kapcsoltak be a rendszerbe. A nagy szibériai – csendes óceáni olajvezetékből ágazik el az új vezeték, mely Kína északi részébe, Hejlungcsiang és Belső-Mongólia tartományokba viszi az olajat.
http://www.globoport.hu/198383/uj-olajvezetek-oroszorszag-megduplazza-az-exportjat-kinaba/

Tonnánként bő 110 dollárra emelték az exportra szánt orosz kőolaj vámját. Ez egy év alatt 20 dolláros emelkedés.
http://greenport.hu/cikk/803-emelik-az-oroszok-az-olaj-exportvamjat

Franciaország „Kína és Oroszország felé tekint, hogy egyensúlyt képezzenek az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával  egyre bizonytalanabbá váló kereskedelmi kapcsolatok ellensúlyaként”.
– Bruno Le Maire, a Macron-kormány gazdasági- és pénzügyminisztere.
http://lovasistvan.hu/2018/01/04/ulve-olvasando-mert-hihetetlen-jon-a-francia-keleti-nyitas/
https://www.wsj.com/articles/france-looks-to-deepen-trade-ties-with-russia-and-china-1514808000

Az oroszországi Jamalból induló Christophe de Margerie nevű orosz tartályhajó megérkezett az első cseppfolyós földgáz (LNG) szállítmánnyal Nagy-Britanniába.
http://lovasistvan.hu/2017/12/30/hideg-miatt-terdre-rogyott-britek-orosz-foldgaz-szallitmany-erkezett-a-kiralysagba/


Végezetül:

Mozgalmas év előtt állunk, most a fokozódó kínai fegyverkezésről, az Új Selyemút Projekt globális földrengéssel felérő várható következményeiről illetve az USA-ban zajló és egyre erősödő belső bomlasztó folyamatokról (Clintonné elleni új vizsgálat indítása, marihuána-mizéria a tagállamok és a szövetségi kormányzat között, botránykönyv Trumpról, stb. stb. stb.) külön nem írnék, tessenek sokszor beleolvasni a napi hírekbe, mert érdemes! A Nagy Gólem düledezik, reped kívül-belül és ezt igyekszik hisztérikus módon leplezni.
Persze lehetne még szemezgetni az iráni tüntetések környékén is sok mindenről, de egyelőre korai lenne a végső következtetést levonni, örömködni meg pláne! Erősen kétlem, hogy képesek lesznek Iránt megbillenteni, a 80 milliós lakosságszámhoz képest a külföldről pénzelt és hergelt tüntetők száma elenyésző, ez édeskevés lesz így Teherán megrogyasztásához.

Aggodalmát fejezte ki kedden a török külügyminisztérium a szomszédos Iránban folyó erőszakos tüntetésekről érkező hírek miatt, és arra szólította fel a külföldi hatalmakat, hogy tartózkodjanak a beavatkozástól.
http://www.origo.hu/nagyvilag/20180102-iran-tuntetes-torokorszag-ova-int-a-kulfoldi-beavatkozastol-sziria-szolidaris-az-irani-vezetessel.html

Montezuma
Tiszthelyettes
Tiszthelyettes

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Montezuma on 2018-01-05, 18:05

Mára még néhány érdekesebb cikk a kötelező heti rettegésfaktor fenntartása érdekében:

Az elmúlt húsz évben, amióta az Eurasia Group a világ gazdasági-politikai környezetének elemzésével foglalkozik, voltak nyugodtabb és zaklatottabb évek, de ha meg kellene nevezni egyet, amely váratlanul kirobbanó, óriási válságot hozhat, akkor 2018-ra szavaznánk - mondta a kockázatelemző cég két vezetője Ian Bremmer és Cliff Kupchan.
https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/reg_nem_latott_oriasi_katasztrofat_hozhat_2018.654150.html
Érdekes jóslatok és meglátások, eddig ezeknek az elemzőknek elég sok prognózisuk bejött – ez persze nem garancia semmire, de nem érdemes figyelmen kívül hagyni.

Ezernyi katona, körülöttük tankokkal, hallgatta a hideg időben a katonai felszerelésbe öltözött elnök beszédét, amelyben kijelentette, hogy hadseregüknek minden percben készen kell állnia a háború veszélyére és ha a lehetséges valósággá válik, akkor nyerniük kell.
http://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/felelmetes-szavak-kina-keszen-allunk-a-haborura-nem-felunk-a-halaltol/c04lf5g
Kína (is) készen áll a háborúra. Peking sosem blöfföl, ezt a bejelentést nyugodtan lehet ígéretnek is venni. Meglátásom szerint az orosz és kínai haderő – egymással szinkronban – mostanra valóban készen áll egy átfogó háború megvívására az USA és szövetségeseik ellen. Oroszország Európa és a dél-nyugati irányban (Kaukázus és a Közel-Kelet) fejlődött fel, Kína pedig a dél-kelet ázsiai régióban képes nagyméretű háború megvívására. Az Egyesült Államok jelen állapotában nem lenne képes ezt a kétfrontos háborút megnyerni sem hagyományos, sem nukleáris eszközökkel Kína és Oroszország ellen, így a Kelet hatalmainak időzítése minden egyéb lépésre (petrodollár elleni lépések, Új Selyemút Projekt beindítása, stb.) megfelelő katonai háttérrel vannak biztosítva ahhoz, hogy gyakorlatilag globális szinten „jegelje” az Egyesült Államok katonai képességeit és akár háború nélkül billentse át végleg a mérleg nyelvét.

Donald Trump egy indulatos Twitter-üzenettel elérte, hogy a világ ötödik legnagyobb országa berendelje az amerikai nagykövetet, majd bejelentse, hogy ezentúl dollár helyett jüanban (pontosabban renminbiben) számolja el a kereskedelmét Kínával.
https://g7.24.hu/vilag/20180105/trump-tweetje-segiti-kina-vilaghatalmi-torekveseit/
Gratulálunk, egy újabb atomhatalom sorol át a Kelet mellé. Csak így tovább!

Már építik a kínai hadiflotta harmadik repülőgép-hordozóját, írja a South China Morning Post. A lap értesülései szerint a munkálatok tavaly, a kínai parlament márciusban tartott évi rendes ülése után kezdték meg, de még nem tudni, hogy mikor fejezik be.

https://444.hu/2018/01/05/kina-mar-a-harmadik-repulogep-hordozojat-epiti
Kína jelentős leépítésbe kezdett a szárazföldi erőknél és ugyanilyen jelentős felfejlesztést indított be a haditengerészet, a légierő és a stratégiai nukleáris erőknél. Ezzel szinkronban Oroszország lassan befejezi a stratégiai atomerők egészének felfrissítését és megkezdi a szárazföldi haderőinek és az északi-sarki régióban is bevethető alakulatainak felfejlesztését.  

A hongkongi South China Morning Post beszámol a kínai néphadsereg új, a cél felé a hangsebesség ötszörösét meghaladó sebességgel suhanó DF-17-es szupermodern, távirányított rakétájának sikeres kipróbálásáról.
http://lovasistvan.hu/2018/01/03/kina-uj-iranyithato-ballisztikus-hiperszonikus-raketaja-moresre-tanithatja-az-amerikai-hadvezetest/
Kína is előrehaladott kísérleteket folytat hiperszonikus fegyverrendszerekkel, nagy valószínűséggel Oroszország után Kína lesz a második a világon, aki ilyen fegyverrendszert hadrendbe fog állítani.

Ahogy arról már korábban írtunk, meglehetősen hirtelen kezdett közeledni egymáshoz a két koreai fél, a tervek szerint január 9-én már meg is ejtenék a tárgyalásokat – érdekesség, hogy 2015 decembere óta nem ült tárgyalóasztalhoz a két Korea. Miután Dél-Korea és Amerika elnapolták a tervezett hadgyakorlataikat, újabb különös lépésre szánta el magát a diktátor: a déli szomszédja után kész Amerikával is békés hangnemű tárgyalásokat folytatni, írja a Reuters.
http://privatbankar.hu/makro/kitor-az-orok-baratsag-kulonos-ajanlatot-tett-eszak-korea-amerikanak-315348
Donald Trump „jó dolognak” nevezte a békés hangnemű ajánlatot, hozzátéve, hogy ő maga is magas rangú delegációt, valamint az egyik családtagját küldi majd el a téli olimpiára. – írja a cikk. Az USA aggódva figyeli Dél-Korea lépéseit de közben úgy kell neki a tárgyalás Phenjannal, mint egy falat kenyér. A hangzatos amerikai katonai fenyegetőzések mögött komoly gyengeség sejlik fel, valahogy meg kellene menteni az USA arcát a visszavonulás közben. Nos, belátható időn belül kiderül, hogy az USA valóban meg meri-e támadni Észak-Koreát avagy a nagy szavakon túl valójában „vacak lapok” vannak csak Washington kezében.

15 év börtönt kap az, aki a legkisebb részletet is nyilvánosságra hozza az Izraelt és Iránt összekötő olajvezetőkről.
http://lovasistvan.hu/2018/01/02/szupertitkos-izraeli-irani-olajvezetek/
https://www.timesofisrael.com/former-israel-iran-oil-company-to-continue-operating-in-secret/
Nahát-nahát. Micsoda dolgok vannak! Evil or Very Mad

Már sok évvel ezelőtt értekeztünk más fórumokon is olyan témákról, amikre jó néhányan akkor csak legyintettek és érdemi kommunikáció helyett csak viccet csináltak belőle. Reméljük, hogy a közeljövőben sem fogják elveszíteni a humorérzéküket, mert érzésem szerint szükségük lesz rá, pláne elnézve az eszmei Fellegváruk globális szinten zajló rohamos leépülését. A közeljövőben valszeg nem sok időm lesz fórumozni, így egyenlőre érjétek be ennyivel, de szorgalmasan figyeljétek a világ híreit, mert várhatóak még érdekes és meglepő fejlemények, események a nem túl távoli jövőben.
A trendeket elnézve - ellentétben a sokasodó rossz hírekkel és az alapvető filozófiámmal - úgy vélem, hogy van esélye az emberiségnek egyfajta "békésebb" átmenetre, ami nem jelent természetesen problémák és zűrök nélküli átmenetet, de talán nem írtjuk ki magunkat egy nagy háborúval.
Persze én is tévedhetek, akkor bocs. Cool
avatar
Zolkas

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by Zolkas on 2018-01-05, 20:54

@Montezuma írta:Mára még néhány érdekesebb cikk a kötelező heti rettegésfaktor fenntartása érdekében:

Köszi, a szokásos tömény összefoglalót és reménykedjünk:)
sajnos a kevesebb idő/ infó az nem jó hír.
avatar
akagi

Re: [BIZTPOL] A nagy sakktábla

Témanyitás by akagi on 2018-01-05, 21:24

Monte!
Az Azték mentalitásod mellé még "kukacoskodsz"? Bár...?! Ne legyen igazad! No Jovanna!
Komolyan:
Félelmetes ez a "borotvaélen" való táncolás!

    Pontos idő: 2018-12-14, 20:52